Nedeľa, 5. júl, 2020 | Meniny má Cyril, MetodKrížovkyKrížovky

Kysučanky o kváskovaní: Vieme, čo dávame našim deťom jesť

Základom pre dobrý výsledok kváskového pečenia je kvalitný kvások.

(Zdroj: Emília Emi Blaskovicsová)

Vilko, Gejza, Hugo, Bobek, Kubko, Otík, Maťko... Ženy, ktoré doma vypekávajú ostošesť, zvyknú dávať svojim kváskom rozdielne mená, no ich cieľ je rovnaký. Upiecť chutný, ale najmä zdravší chlebík, než ten, ktorý bežne dostaneme v potravinách.

Kváskovanie sa dnes takpovediac dostalo do módy a pohltilo aj ženy z Kysúc. Aj preto sme sa ich opýtali na dôvody, prečo sa dali na domáce vypekanie.

„Kváskový chlebík je u nás veľmi obľúbený. Od toho kupovaného je o stokrát lepší. Už len tým, že z neho nenadúva a nezaťažuje trávenie. Chuť chlebíka je troška do kysla. Práve to ho robí takým neodolateľným,“ vysvetľuje Vierka Capeková z Čadce.

SkryťVypnúť reklamu
Prečítajte si tiež Bezdomovci sa snažia opäť udomácniť v ruine budovy Čítajte 

„Ja kváskujem už štyri roky. Pečiem pizzu, rožky, trdelníky, pirôžky, kaiserky, ale najviac chlebíky. Najradšej pšenično-ražno-zemiakový, ale aj mnohé iné,“ pridáva svoj názor Anna Pagáčová z obce Čierne.

Do tretice sa o svoje slová podelila s našimi čitateľmi na sociálnych sieťach Emília Blaskovicsová: „My už chlieb nekupujeme. Viem, že dieťaťu a aj nám dávam 100 percent domáci produkt, lepšie stráviteľný. Práca s cestom ma navyše upokojuje. Je to relax, a keď vás to chytí a pochopíte princíp, už neviete prestať. Navyše, keď sú sviatky, netreba letieť do obchodu, ale vychutnať si vôňu domova a praskajúci zvuk práve vytiahnutého chleba z pece v teple a v rodinnej pohode.“

Zázrak z múky a vody

Základom pre dobrý výsledok kváskového pečenia je kvalitný kvások. „Na výrobu kvásku je potrebná len múka zmiešaná s vodou. Aj v tomto prípade platí, že tie najjednoduchšie veci sú tie najlepšie,“ píše vo svojej knihe Lenka Mančíková, odborníčka na kváskovanie.

Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C6HCX na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom M6HCX na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk a ekonomickému denníku Index
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Poznáte zaujímavosti Malty? Tieto lákajú turistov najviac
  2. Lokálne nákupy vo VIVO! Markete
  3. Za päť rokov chce mať päť reštaurácií
  4. Zmenia sa Vysoké Tatry na lunapark?
  5. Kedysi ovocie chutilo inak. Rozmanitosť sa zachovala na dedinách
  6. Ťažšie sa vám dýcha? Možno máte vlhký dom
  7. 15 miest v Grécku, na ktoré sú domáci najpyšnejší
  8. Najrýchlejší dopravný prostriedok je bicykel
  9. Novým prezidentom FSOK sa stal Miroslav Kot
  10. Magazín denníka SME: Leto v Čechách a na Morave
  1. Poznáte zaujímavosti Malty? Tieto lákajú turistov najviac
  2. Terasa upratovala s Kositom. Čistili Borovicový háj i Pľuvátko
  3. Štart sezóny F1 je za dverami
  4. Predajne Terno a KRAJ znižujú ceny desiatok produktov
  5. Tieto chyby sú pri zateplení fasády najčastejšie
  6. Tesco pomôže ľuďom v núdzi ešte viac
  7. Lokálne nákupy vo VIVO! Markete
  8. Hrdinovia bez potlesku
  9. Odvezte sa Ľadovým expresom spoznávať juh Slovenského raja
  10. Herec a dabér Pavel Soukup: můj test autokamery Mio MiVue 798
  1. Kedysi ovocie chutilo inak. Rozmanitosť sa zachovala na dedinách 21 533
  2. Za päť rokov chce mať päť reštaurácií 15 305
  3. Ťažšie sa vám dýcha? Možno máte vlhký dom 15 165
  4. 15 miest v Grécku, na ktoré sú domáci najpyšnejší 14 682
  5. Zmenia sa Vysoké Tatry na lunapark? 11 340
  6. Tieto chyby sú pri zateplení fasády najčastejšie – vyhnite sa im 10 938
  7. Magazín denníka SME: Leto v Čechách a na Morave 10 192
  8. Leto na Slovensku: Mimoriadny 48-stranový magazín týždenníkov MY 9 944
  9. Južný Cyprus: skvelá dovolenka až do skorej jesene 9 577
  10. Predáva top mäso, varuje pred reťazcami, kvalitu hľadá na farme 8 886
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Kysuce - aktuálne správy

Šestnásťročná Natálka Rotková pokračuje v speváckej kariére

Už v minulosti ohúrila všetkých, ktorí si mohli vypočuť jej spev.

Z Natálie Rotkovej vyrástla úspešná speváčka.

Stĺpček: Poctivá minulosť

Kultúra vytvorená z prírody. Drevené domy a ľanové odevy. Bosé nohy a prenikavé hlasy. Dnes je to iné. No vezmime si zo "starého života" to najlepšie.

Mužstvo Štart Dunajov aj s manažérom a trénerom Miroslavom Kafúnom (tretí zľava hore).

Pri testovaní pomáhajú pracovníci nemocnice

Kysucká nemocnica v Čadci, kam prichádzajú osoby s podozrením na ochorenie COVID-19, je stále v pohotovosti. Až do odvolania platí zákaz návštev na lôžkových oddeleniach.

Riaditeľ Kysuckej nemocnice v Čadci Martin Šenfeld.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Už ste čítali?