Ako žijú gastro podniky: Vôňu jedla nahradila chémia

Vláda predstavila opatrenia postupného uvoľňovania ekonomiky. Hovorili sme s vedúcimi gastro podnikov. Koronakrízu prežívajú hrdo, no bez výplat. Nové riešenia vymýšľajú každý deň.

(Zdroj: KP)

KYSUCKÉ NOVÉ MESTO. ,,Hlavne neosobne“ je v týchto dňoch heslom gastronomických prevádzok, ktoré svoju prácu zakladajú práve na kontakte s ľuďmi.

Vstup na inak frekventované miesta, kde si ľudia užívajú zážitok z jedla a pitia, v týchto dňoch vyzerá sterilne ako vstup do laboratórií.

Vône jedál prekrýva chémia, rúško a rukavice sú samozrejmosťou, bezkontaktná platba výhodou. Do podnikov, kde radi vysedávame, sa v týchto dňoch prakticky nedostaneme. Mnohé z nich sú zatvorené, iné okolo obeda roztvoria len výdajné okienka.

SkryťVypnúť reklamu
Súvisiaci článok Koronakríza: Na Kysuciach má undergroundový podnik. Takí, ako on, už odovzdali kľúče Čítajte 

V Kysuckom Novom Meste v povestnej uličke sídli takmer rok „burgráreň“ Food House. Uvoľňovanie im krízový spôsob práce neovplyvnilo.

Členka tímu Zuzana Janíková nás víta v rúšku, podanie rúk sa odkladá. Do vnútra prevádzky púšťa len našu fotografku, a to až po dôkladnej dezinfekcii.

V podniku majú sprísnené hygienické opatrenia aj preto, že majú takzvanú otvorenú kuchyňu: „Chceli sme, aby mal zákazník prístup k tomu, aké suroviny do jedla dávame, aby videl, že suroviny sú čerstvé a aby sa neobával, že za rohom bude počuť cinkať mikrovlnnú trúbu, ako sa v nej prihrievajú hranolky,“ vysvetľuje Zuzana, ako si majitelia predstavovali kontakt so zákazníkom. Ten je teraz obmedzený na minimum.

Šťastie v nešťastí

Na trhu nie sú ani rok, prevádzku otvorili v júli 2019. Počas tejto doby zisťovali, čo na trhu chýba, a rozširovali svoje služby.

SkryťVypnúť reklamu

Takto postupne spustili i rozvoz jedál. Stihli to ešte pred pandémiou vo februári: „Mali sme šťastie, že sme spustili rozvoz skôr, ako toto celé začalo. Pretože rozbiehať rozvoz v čase krízy by bolo ťažké, ľuďom sa nedostanete do povedomia lusknutím prsta.“ Rozvoz, ktorý mal byť doplnkom k službám, sa stal ťažiskom práce. Janíková dodáva, že najväčším problémom je odstavenie terasy. Keďže si k nim ľudia nemôžu prísť posedieť, nemôžu ponúkať letné nápoje, ľudia by si ich u nich nemohli vypiť.

Na trhu nie sú ani rok, prevádzku otvorili v júli 2019. Počas tejto doby zisťovali, čo na trhu chýba a rozširovali svoje služby.

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným MYregiony.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každý mesiac.
Pošlite SMS s textom G6UNU na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Kysuce

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  2. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  6. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  7. Štartuje prvý ročník Fjällräven Campfire Česko a Slovensko
  8. Katarína Brychtová: Každý nový začiatok je dobrý
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 93 228
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 20 869
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 10 559
  4. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 8 457
  5. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 5 646
  6. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme 5 529
  7. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 5 252
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 4 649
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Kysuce - aktuálne správy

Stavba železnice na Kysuciach rastie ako z vody.

Modernizácia trate napreduje rýchlo.


Juraj Steiniger trénuje mladých atlétov a zároveň sa zúčastňuje veteránskych súťaží.

Vyhodená guľa sa mu zapáčila.


Najlepším strojárom sa stal Matej Mrmus (tretí zľava).

Matej Mrmus vyhral súťaž Zenit Skills.


Veľkonočné sviatky sa nezadržateľne blížia a s nimi aj túžba po typických pokrmoch cez sladkého baránka, koláčiky, až po slané pochutiny.


Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu