Nádhera: Pavlovky či „punčáky“, Romana pečie aj počas prednášok do školy

Pečenie a zdobenie je pre študentku psychológie najlepšou psychohygienou.

(Zdroj: r)

Autorka je študentkou žurnalistiky

Už ako malé dieťa sa rada motala mame pomedzi nohy v kuchyni a sledovala, ako to chodí. Časom ju však tradičné domáce recepty prestali baviť a chcela skúsiť niečo nevšedné.

Rada sledovala televíznu reláciu, kde profesionálni cukrári tvorili obrovské torty z fondánu a to ju natoľko ohúrilo, že sa rozhodla obliecť si zásteru a pustiť sa do pečenia.

O poctivé chute sa stará „dvorný záhradník“

Dvadsaťročná Romana začínala s pečením na vlastnú päsť pred piatimi rokmi. Odvtedy jej súkromnú zbierku tvoria dve desiatky kuchárskych kníh: „Primárne však používam jednu jedinú, z ktorej dolujem zlato a, samozrejme, môj zošit, v ktorom mám zapísané recepty. Ak sa ako kniha ráta aj starý zošit po mojej mamine, tak to je tiež zlatá baňa. Hŕba zožltnutých papierov dokopy polepených krémom a s hnedými kruhmi od kávy,“ vysvetľuje mladučká pekárka, aký poklad zdedila po mame.

SkryťVypnúť reklamu
Mohlo by vás zaujímať Koronakríza: Na Kysuciach vzdelávala deti, odišla pomáhať tureckému zdravotníctvu Čítajte 

Hoci by niekto mohol tvrdiť, že Romana je nováčikom vo svete pekárov, študentka veľmi dobre chápe, že len poctivé ingrediencie sú úspechom. Keď je sezóna a záhrada kvitne, používa domáce plody ako maliny, jahody či čučoriedky.

Odoberá tiež domáce vajíčka od lokálneho chovateľa: „V záhrade máme nasadené jahody ale aj čučoriedky a maliny. Aktuálne pestujem jedlé kvety a veľa rôznych druhov byliniek. Taká medovka alebo mäta so saturejkou vedia krásne dozdobiť koláče. Rastú ako divé takže o ne nie je núdza. Tiež experimentujeme s figami, višňami a čerešňami ale to má na starosti môj dvorný záhradník – ocko,“ Romana objasňuje, že okrem mamy má prínos pre jej pečenie i ďalší člen rodiny.

Ovocie na koláče mladá Staškovanka používa len sezónne, zima je preto špecifickým obdobím: „Rada sa pohrám s ozdobami ako sú perníky či sušené ovocie, jednoducho to, čo k zime patrí. Pred pár dňami som nabehla aj na domáce perníkové korenie, v mažiariku si pomeliem všetko, čo treba a celý byt zrazu rozvoniava perníkom,“ hovorí.

SkryťVypnúť reklamu

Počas koronakrízy pečie aj cez prednášky

Práve v zime strávi Romana „pri rúre“ najviac času: „Pred Vianocami sú to extrémy, kedy pečiem perníky aj dvadsaťštyri hodín v kuse,“ dodáva s úsmevom. Zvyšok roka je pokojný, pečenie si vyžadujú najmä sviatky, výročia, príležitosti ako Veľká noc.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Romana hovorí, že menšie koláčiky či perníčky sú u ľudí obľúbenejšie. Príležitostí je stále dosť, no študentka musí stíhať i školu a brigádu. Počas koronakrízy sa jej však čas na pečenie o čosi rozšíril: „Je to relax. Niekto po práci príde domov, zapne telku a oddychuje na gauči. Ja takmer vždy, keď mám čas, beriem zásteru a hybaj do kuchyne. Počas koronakrízy si pustím prednášku na notebooku, postavím ho do kuchyne a pečiem. Alebo si pustím podcast, videá a popri pečení sa vzdelávam,“ vysvetľuje.

SkryťVypnúť reklamu

Začala som preto dávať na každú tortičku perníkové srdiečko s oslávencovým menom, prípade želaním. Je to niečo ako môj „podpis“. Navyše je jedlý

Romana

Receptov vyskúšala už dosť, no ani zďaleka nie toľko, koľko by chcela. Väčšinou pečie to, čo má chuťovo sama najradšej, a to sú tortičky plné nadýchaných jemných krémov a kopou ovocia. Aktuálne ale prišla na chuť „pohárikovým“ dezertom ako je panna cotta či crème brûlée.

Sú to v podstate nadýchané krémy zvyčajne dozdobené ovocím alebo karamelom. Občas sa stane, že ju prepadne chuť a upečie niečo diabolsky čokoládové. Čo však naozaj miluje, je pečenie cheesecakeov s lemon curd, pavlovky, a tiež si ulietava na našich klasických punčákoch.

Prečítajte si tiež DomiNika uspela v českom éteri: Hitom zatienila Haricha či Kryštofa Čítajte 

Pri zdobení je najťažšie byť originálny, podstatné je odlíšiť sa a v detailoch robiť veci inak, ako ostatní: „Začala som preto dávať na každú tortičku perníkové srdiečko s oslávencovým menom, prípade želaním. Je to niečo ako môj „podpis“. Navyše je jedlý,“ dodáva s úsmevom Romana.

Na otázku či rada improvizuje, alebo sa drží striktne postupu odpovedala jednoznačne: „Vôbec. Poznám ľudí, ktorí vážia každý gram, ale ja taká vôbec nie som. Existuje pár receptov, pri ktorých sa musíte držať presných inštrukcií, a to sa snažím dodržiavať ale 90% času venujem improvizácii a experimentovaniu. Čo sa mi aj sem-tam vyplatí. Ale kto ma pozná, vie, že rada zaimprovizujem a je jedno, či sa to týka pečenia alebo môjho života.“

Autor: Simona Škulavíková

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Kysuce

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  2. Čo bude toto leto in?
  3. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  5. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  7. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  8. Kam smerujú peniaze bohatých?
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 8 859
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 526
  3. Kam smerujú peniaze bohatých? 4 612
  4. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 3 473
  5. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 276
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 275
  7. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 3 129
  8. Crème de la Crème štartuje už čoskoro 2 042
  1. Anton Kovalčík: Vatikán a iné štáty v Druhej svetovej. Nemecko a Rakúsko. Druhá časť.
  2. Peter Slamenik: Černák
  3. František Kukura: Vízia upadnutia Slovenska do bezvýznamnosti
  4. Ján Chomík: Blázni
  5. Jozef Foltýn: Netanjahu je vojnový zločinec, terorista a fašista v jednej osobe
  6. Anna Miľanová: Myslím, mladí ľudia myslia kriticky, ale sú nepochopení, neakceptovaní
  7. Marian Nanias: X (Röntgenové) lúče, alebo Gama žiarenie? Aký je rozdiel...
  8. Jaroslav Furman: Ospravedlnenie
  1. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 21 171
  2. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 17 169
  3. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 8 883
  4. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 8 261
  5. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 7 832
  6. Natália Milanová: Nové záchody na ministerstve kultúry smrdia. Poriadne smrdia. 7 436
  7. Branko Štefanatný: Hráči z KHL nie, Šatan nie! 6 992
  8. Ján Valchár: O Istanbule a vybrakovaných skladoch tankov 5 486
  1. Marian Nanias: X (Röntgenové) lúče, alebo Gama žiarenie? Aký je rozdiel...
  2. Marcel Rebro: Nebezpečný terorista s valaškou a mierumilovný rasista so samopalom
  3. Anna Brawne: Pán minister, to naše zdravotníctvo som už zachránila ja, preto je najvyšší čas, aby ste zo seba prestali robiť šaša!
  4. Roman Kebísek: Štefánikova priateľka Weissová o ňom: Je to dobyvateľ
  5. Radko Mačuha: Fico je kráľ politickej džungle.
  6. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  7. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  8. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Kysuce - aktuálne správy

Tánička Altusová a Vladko Suchanič spoločne s moderátormi markizáckeho Telerána Simonou Ondrušovou a Marekom Polomským.

Majú radi hory, nahrávajú podcasty o nich a nedávno boli o svojej turistickej a moderátorskej vášni rozprávať aj v markizáckom Teleráne.


Radôstku čaká dôležitý zápas.

Kľúčový je zápas s Rosinou.


Zničený bicykel, ťažké zranenia. To je výsledok stretu s motorkárom.

Zranený muž skončil v nemocnici.


V Oščadnici si užijete tri dni plné dobrej nálady.

Chýbať nebude ani večerný program na námestí.


Redakcia MY Kysuce
  1. Anton Kovalčík: Vatikán a iné štáty v Druhej svetovej. Nemecko a Rakúsko. Druhá časť.
  2. Peter Slamenik: Černák
  3. František Kukura: Vízia upadnutia Slovenska do bezvýznamnosti
  4. Ján Chomík: Blázni
  5. Jozef Foltýn: Netanjahu je vojnový zločinec, terorista a fašista v jednej osobe
  6. Anna Miľanová: Myslím, mladí ľudia myslia kriticky, ale sú nepochopení, neakceptovaní
  7. Marian Nanias: X (Röntgenové) lúče, alebo Gama žiarenie? Aký je rozdiel...
  8. Jaroslav Furman: Ospravedlnenie
  1. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 21 171
  2. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 17 169
  3. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 8 883
  4. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 8 261
  5. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 7 832
  6. Natália Milanová: Nové záchody na ministerstve kultúry smrdia. Poriadne smrdia. 7 436
  7. Branko Štefanatný: Hráči z KHL nie, Šatan nie! 6 992
  8. Ján Valchár: O Istanbule a vybrakovaných skladoch tankov 5 486
  1. Marian Nanias: X (Röntgenové) lúče, alebo Gama žiarenie? Aký je rozdiel...
  2. Marcel Rebro: Nebezpečný terorista s valaškou a mierumilovný rasista so samopalom
  3. Anna Brawne: Pán minister, to naše zdravotníctvo som už zachránila ja, preto je najvyšší čas, aby ste zo seba prestali robiť šaša!
  4. Roman Kebísek: Štefánikova priateľka Weissová o ňom: Je to dobyvateľ
  5. Radko Mačuha: Fico je kráľ politickej džungle.
  6. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  7. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  8. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu