Pondelok, 23. máj, 2022 | Meniny má Želmíra

Videli ste už, ako vzniká treska? Takto vyzerá v Žiline jej vynovená výroba

V Žiline idú naďalej za svojím najvyšším cieľom, aby treska čo najlepšie chutila.

V Žiline používajú celé filety tresky, ktoré sú hĺbkovo zamrazené vždy do 24 hodín od vylovenia.V Žiline používajú celé filety tresky, ktoré sú hĺbkovo zamrazené vždy do 24 hodín od vylovenia. (Zdroj: Ryba Žilina )

Dôraz na kvalitu, bezpečnosť a prísnu hygienu je pri výrobe potravín základ. Dnes je to dôležitejšie než kedykoľvek predtým. Vedia to aj v Žiline, kde sa vyrába už po niekoľko generácií špecialita nezameniteľnej chuti. Pozrite, čo sa nachádza „pod hladinou“ tresky, ktorú Slováci v prieskumoch pasujú za najobľúbenejšiu.

Závod Ryba Žilina prechádzal v ostatných rokoch za plného chodu veľkou rekonštrukciou. Výrazne v ňom investovali do nových technológií, výrobných procesov a tiež zlepšovania hygienických opatrení, vďaka čomu môže treska obsahovať stále menej chemických látok.

V Žiline pritom idú naďalej za svojím najvyšším cieľom – aby treska čo najlepšie chutila. Veď tradičná chuť je to, čo zákazníci považujú podľa prieskumov spokojnosti za najsilnejšiu stránku žilinskej národnej delikatesy. A treska chutí presne vďaka tomu, čo má vo vnútri.

Ozajstné kusy mäsa – žiadny rybí separát

Do legendárneho rybieho šalátu – „červenej“ Tresky Exklusiv – používajú v Žiline mäso tresky aljašskej, ktorá pochádza zo severnej časti Tichého oceánu, výhradne z trvalo udržateľného rybolovu.

„Na výrobu používame celé filety mäsa, žiadny rybí separát. Ryby sú vyfiletované a zamrazené vždy do 24 hodín od vylovenia, čo znamená, že tak získavame najkvalitnejšiu surovinu. Hĺbkovo zamrazené ostávajú počas celej cesty k nám, čo predstavuje viac ako 20-tisíc km,“ hovorí generálny riaditeľ Ryba Žilina Michal Britvík.

Historickou zaujímavosťou je, že Ryba Žilina bola prvá, ktorá už v roku 2001 uviedla ako prvá tresku so zvýšeným podielom mäsa - dnes najpredávanejšiu Tresku Exklusiv. Produkt s týmto istým názvom a podobným podielom rýb potom prevzali a začali vyrábať aj ďalší výrobcovia tresky.

Na výrobu tresky použijú v Žiline denne až 8 a pol tony rýb. Mäso putuje do zariadenia, kde sa rozmrazí horúcou parou. Potom sa uvarí, a to šetrným spôsobom, ktorý v ňom umožňuje zachovať čo najviac prirodzených živín.

Následne sa rozdrví na menšie kúsky, namarinuje a čaká na zmiešanie s ostatnými ingredienciami – v závode vyrábanou majonézou s použitím repkového oleja bohatého na omega-3 mastné kyseliny a zdravou zeleninou, ktorá bola hlbokozmrazená úplne za čerstva, aby si uchovala všetky svoje živiny.

Chutí aj vďaka úbytku chémie

Žilinská treska sa ako prvá pred pár rokmi úplne zbavila aj nezdravých a chuť kaziacich umelých sladidiel, došlo v nej k zníženiu obsahu prídavných zahusťovadiel a nastúpila na cestu jednoznačného redukovania konzervačných látok.

„Pri týchto zmenách sa opierame aj o spätnú väzbu od zákazníkov. Podľa zistení prieskumnej agentúry až 76 % pravidelných konzumentov tresky považuje podiel konzervantov za dôležitý faktor pri výbere tresky,“ vysvetľuje Michal Britvík.

Konzervantov až štyrikrát menej

K celkovému znižovaniu obsahu aditív výrazne dopomohla nedávna rozsiahla rekonštrukcia. Vďaka nej sa podarilo ešte viac sprísniť hygienu a bezpečnosť výroby. Zmenami došlo k uzavretiu celého výrobného procesu, čím sa maximálne zamedzilo kontaktu tresky s vonkajším prostredím.

„Pri výrobe chladených potravín platí, že iba ak absolvujete takéto rozsiahle inovácie, si môžete dovoliť výraznejšie znižovať obsah chemických látok v produktoch,“ približuje generálny riaditeľ a dopĺňa, že aj vďaka týmto krokom má dnes treska zo Žiliny až o 40 % menej prídavných látok v porovnaní so situáciou spred 5 rokov.

V jej zložení nenájdete ani inde ešte stále používaný chemický konzervant benzoan sodný, pri ktorom sú viacerými verejne dostupnými štúdiami odborníkov podložené negatívne účinky na zdravie.

Navyše, v Žiline sa môžu v tejto oblasti pochváliť aj ďalším úspechom. „Podľa opakovaných rozborov výrobkov na trhu, ktoré robia nezávislé akreditované laboratória, obsahuje treska značky PRETO Ryba Žilina v priemere až štyrikrát menej konzervačných látok,“ uvádza Michal Britvík a dodáva: „Toto je cesta, ktorou chceme ísť ďalej. Teda vyrábať tresku legendárnej chuti, ako si ju pamätajú naši rodičia, a zároveň v nej ponúkať aj modernú potravinu, ktorá v sebe nemá nechcenú chémiu. Hlavne však chceme stále počúvať v prvom rade hlasy našich verných zákazníkov, ktorí vedia najlepšie, čo im chutí.“

Ryba Žilina pripravila aktuálne aj úplne novú stránku www.podhladinou.sk, kde sa dozviete o žilinskej treske ešte viac zaujímavostí.

Najčítanejšie na My Kysuce

Inzercia - Tlačové správy

  1. LAMINA PREŠOV pokrýva strechy a fasády už 33 rokov
  2. Vydavateľstvo Petit Press so štyrmi Novinárskymi cenami
  3. Stovky hodín výcviku. Stať sa gondolierom je zaslúžená prestíž
  4. Contact Center Hub a Ncontactcenter od NFON
  5. Volkswagen ID.5 prináša nový softvér aj pre staršie modely
  6. Do čoho sa oplatí investovať, aby ste ušetrili na energiách?
  7. Šprintérsky duel IONIQ 5 vs i30 N Performance má víťaza
  8. MS v hokeji: TV Tipsport + špeciálna kurzová ponuka!
  1. ZŠ v Moldave nad Bodvou bola súčasťou projektu ENGIE Eco školy
  2. Zelenší dvor pre ZŠ Hviezdoslava vďaka projektu ENGIE Eco školy
  3. Príďte si vychutnať výstavu ilustrácií pre deti
  4. Liptovský Mikuláš: V našom meste pes neskapal
  5. LAMINA PREŠOV pokrýva strechy a fasády už 33 rokov
  6. Prečo potrebujeme udržateľné riešenia v oblasti mobility?
  7. Gestačný diabetes mellitus
  8. Vydavateľstvo Petit Press so štyrmi Novinárskymi cenami
  1. Stovky hodín výcviku. Stať sa gondolierom je zaslúžená prestíž 4 978
  2. Do čoho sa oplatí investovať, aby ste ušetrili na energiách? 4 002
  3. Odišlo už štvrť milióna mladých ľudí. Má Slovensko budúcnosť? 3 223
  4. Vydavateľstvo Petit Press so štyrmi Novinárskymi cenami 2 248
  5. Obnovené lety do Marsa Alam. Po dvoch rokoch opäť víta turistov 1 907
  6. 5 najčastejších chýb pri zateplení šikmej strechy: vyhnite sa im 1 611
  7. McDonald´s Cup pozná víťazný tím z Košického kraja 1 016
  8. Volkswagen ID.5 prináša nový softvér aj pre staršie modely 903

Blogy SME

  1. Martina Kotúčová: Americké sebevědomí
  2. Ján Valchár: Zombíci, Skywalkeri a Terminátori na Ukrajine alebo Je máj, dajte nám ryžu!
  3. Michal Rodziňák: VC Španielska F1: Začína byť horúco
  4. Vladimír Krátky: Neužitoční idioti ?
  5. Ústav verejnej politiky FSEV UK: (Ne)transparentný regulačný proces počas pandémie?
  6. ADRA Slovensko: Projekt potravinovej sebestačnosti v Ugande v plnom prúde
  7. Irena Šimuneková: Ihráčske kamenné more
  8. Monika Nagyova: Výhody emočného prejedania sa
  1. Vladimír Benčík: Zvitky od Mŕtveho mora - boli napísané pred 2000 rokmi, predpovedajú apokalypsu? 11 363
  2. Juraj Kumičák: Ako Rusi veľkú vojnu vyhrali... (časť I) 6 549
  3. Ján Valchár: Odvaha plukovníka Chodarjonoka alebo ako to nie je o odvahe 6 387
  4. Jana Melišová: Pomalý pád na Wall Street sa zrejme ešte neskončil 5 707
  5. Jana Melišová: G.Bush označil inváziu do Iraku za „neoprávnenú a brutálnu", než sa opravil, že mal na mysli ruskú inváziu na Ukrajinu 2 891
  6. Ivan Beňovič: Sankcie voči oligarchom vojnu na Ukrajine nezastavia 2 781
  7. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 38. - Arktída - Amundsenova expedícia na lodi Maud (1918 - 1925) 2 380
  8. Monika Kusendová: Malofatranská hrebeňovka alebo 4-dňové sólo dobrodružstvo s ruksakom po horách 1 794
  1. Jiří Ščobák: Bude nový II. pilier lepší? Dožijeme sa exodu z dlhopisových fondov?
  2. Monika Nagyova: Výhody emočného prejedania sa
  3. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 39. - Arktída - Letecká expedícia Amundsena s Ellsworthom na severný pól -1925
  4. Jiří Ščobák: Víte, co je Gerasimova doktrína?
  5. Jiří Ščobák: Vydrží Rusko dlhú ekonomickú vojnu? Nevyčerpajú sa spojenci?
  6. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 38. - Arktída - Amundsenova expedícia na lodi Maud (1918 - 1925)
  7. Jiří Ščobák: Mohu zemřít, ale nebudu žít jako otrok
  8. Jiří Ščobák: Sú reformy Igora Matoviča (zvýšené prídavky na deti a daňové bonusy pre pracujúcich rodičov) dobrý nápad?
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Kysuce - aktuálne správy

O víťazstve Čierneho na pôde Radôstky rozhodol Peter Puček (vpravo v čiernom).

Zmaže ešte Vysoká päťbodovú stratu?


14m
Jitka Konáriková, riaditeľka Obchodnej akadémie Dušana Metoda Janotu.

Dištančné vyučovanie bolo náročné pre žiakov aj učiteľov.


6 h
Slovan vyhral rozdielom troch tried.

Olešná a Radoľa pokračujú vo výbornej jari.


Ema Materanková 8 h

Môj náučný a zábavný zošit 2 je názov časopisu špeciálne určeného pre žiakov prvého stupňa základnej školy, ktorý na 32 stranách prináša množstvo zábavy aj poučenia.


20. máj

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Blogy SME

  1. Martina Kotúčová: Americké sebevědomí
  2. Ján Valchár: Zombíci, Skywalkeri a Terminátori na Ukrajine alebo Je máj, dajte nám ryžu!
  3. Michal Rodziňák: VC Španielska F1: Začína byť horúco
  4. Vladimír Krátky: Neužitoční idioti ?
  5. Ústav verejnej politiky FSEV UK: (Ne)transparentný regulačný proces počas pandémie?
  6. ADRA Slovensko: Projekt potravinovej sebestačnosti v Ugande v plnom prúde
  7. Irena Šimuneková: Ihráčske kamenné more
  8. Monika Nagyova: Výhody emočného prejedania sa
  1. Vladimír Benčík: Zvitky od Mŕtveho mora - boli napísané pred 2000 rokmi, predpovedajú apokalypsu? 11 363
  2. Juraj Kumičák: Ako Rusi veľkú vojnu vyhrali... (časť I) 6 549
  3. Ján Valchár: Odvaha plukovníka Chodarjonoka alebo ako to nie je o odvahe 6 387
  4. Jana Melišová: Pomalý pád na Wall Street sa zrejme ešte neskončil 5 707
  5. Jana Melišová: G.Bush označil inváziu do Iraku za „neoprávnenú a brutálnu", než sa opravil, že mal na mysli ruskú inváziu na Ukrajinu 2 891
  6. Ivan Beňovič: Sankcie voči oligarchom vojnu na Ukrajine nezastavia 2 781
  7. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 38. - Arktída - Amundsenova expedícia na lodi Maud (1918 - 1925) 2 380
  8. Monika Kusendová: Malofatranská hrebeňovka alebo 4-dňové sólo dobrodružstvo s ruksakom po horách 1 794
  1. Jiří Ščobák: Bude nový II. pilier lepší? Dožijeme sa exodu z dlhopisových fondov?
  2. Monika Nagyova: Výhody emočného prejedania sa
  3. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 39. - Arktída - Letecká expedícia Amundsena s Ellsworthom na severný pól -1925
  4. Jiří Ščobák: Víte, co je Gerasimova doktrína?
  5. Jiří Ščobák: Vydrží Rusko dlhú ekonomickú vojnu? Nevyčerpajú sa spojenci?
  6. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 38. - Arktída - Amundsenova expedícia na lodi Maud (1918 - 1925)
  7. Jiří Ščobák: Mohu zemřít, ale nebudu žít jako otrok
  8. Jiří Ščobák: Sú reformy Igora Matoviča (zvýšené prídavky na deti a daňové bonusy pre pracujúcich rodičov) dobrý nápad?

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu