Kysučanka Slávka Sládková (Špiláková) miluje od malička pečenie a zdobenie medovníčkov. Od šiestich rokov ich spolu s babkou a mamou zdobila vždy na Vianoce a Veľkú noc. Odkedy sa jej však narodil prvý syn, sladkým maškrtám sa venuje prakticky celý rok.
„Štepánko prišiel za mnou po Vianociach a pýtal si medovníčky. Samozrejme, že už sme žiadne nemali. Tak som aj po sviatkoch začala piecť,“ smeje sa Slávka, ktorá už desať rokov žije v Čechách.
Paradoxom je fakt, že rodáčka zo Svrčinovca by mala byť veľkým bojovníkom s cukrovinkami. Veď je vyštudovanou zubnou lekárkou.
Slávka však s úsmevom hovorí, že profesia zubárky sa s jej koníčkom nevylučuje.
„Ja to vždy vysvetľujem tak, že nebojujem s cukrom, ale z neho tvorím. Občas si aj ja na sladkom rada pochutnám. Ľuďom sladké nezakazujem. Samozrejme, všetko musí byť s mierou a to platí aj pri konzumácii sladkostí. Dbám na správne a poctivé čistenie zubov a prevenciu,“ vysvetľuje.
SLÁVKIN RECEPT NA ŠPALDOVÉ MEDOVNÍČKY
Ingrediencie
400g špaldovej múky (Pernerka), 1 ČL sódy bikarbóny, 150g práškového cukru, 1/2 bal. perníkového korenia (Vitana), 80g masla, 80g medu, 2 vajcia
Postup
Do misky dáme špaldovú múku, pridáme sódu bikarbónu, práškový cukor, perníkové korenie, maslo, med, dve celé vajcia a vypracujeme cesto. Cesto necháme na 24 hodín odpočívať v chladničke. Cesto vyvaľkáme na hrúbku 4-5 mm a vykrajujeme medovníčky približnej veľkosti. Dáme na plech s papierom na pečenie. Pečieme pri teplote 180°C cca 5-8 minút. Po upečení potrieme zmesou rozšľahané vajíčko + 1 ČL mlieka.
Zdobila po večeroch
Okrem lásky k pečeniu a zdobeniu medovníčkov vyniká matka dvoch chlapcov tvorivosťou a kreativitou. Vďaka spojeniu týchto vlastností dnes robí medovníčky, ktoré vynikajú chuťou, nádherným vyzdobením. Slávkine maškrty sú inšpiráciou pre mnohé domáce kuchárky.
„Keďže som zubná lekárka a musím mať v rukách cit a zručnosť, po večeroch, keď už deti spali, som začala zdobiť medovníky, ktoré ešte ostali. Cvičila som si tak ruky. Veľmi ma to bavilo a z medovníčkového hobby sa stala vášeň,“ prezrádza.
Na sociálnej sieti si tak založila profil Veselé medovníkové. Názov schválne nedokončila, nakoľko rada aranžuje, fotí, dekoruje. Všetky koníčky tak spojila dohromady.
„Začala som si tam pridávať fotky mojich výtvorov. Ľudom sa to začalo páčiť. Pýtali sa, ako postupujem pri pečení, zdobení, chceli sa to naučiť. Denne som dostávala desiatky otázok, a tak som neskôr začala organizovať kurzy a medovníčkové workshopy, v rámci ktorých učím začiatočníkov všetky moje overené postupy, finty, zlepšováky, na ktoré som dlhé roky prichádzala. Ľuďom tak uľahčujem dlhú cestu k pekným medovníčkom, ktorú som sama musela prejsť,“ hovorí Slávka.
Keďže tento rok sa pre pandemickú situáciu všetky kurzy zrušili, vytvorila online kurzy. Ľudia si tak jednoducho vedia nájsť presné video návody, postupy a všetky zlepšováky, ktoré šikovná Kysučanka pri pečení využíva.