Šírenie nákazy COVID-19 výrazne zmenilo život ľudí. Na rúško na tvári, odstup od ostatných ľudí či sústavnú dezinfekciu rúk si na pár výnimiek odporcov zvykol azda každý z nás.
Kým počas prvej vlny bola epidemiologická situácia na Slovensku pomerne pod kontrolou a človek nepoznal takmer nikoho z blízkeho okolia, kto by prekonal nákazu, druhá vlna nás zasiahla oveľa silnejšie. S domácou karanténou či infekčnosťou v rodine, v práci alebo v blízkom okolí sa stretol v nejednom prípade každý z nás.
Pandémia nás však zasiahla nielen po epidemiologickej, ale aj po ekonomickej stránke. Mnoho ľudí prišlo o prácu, ďalší sa o svoje miesto boja, iným zas krátili pracovné úväzky. Ľudia tak obracajú každé euro a stokrát si rozmyslia, ako a kde ho minúť.
AJ TOTO SA DOZVIETE
- ako hodnotí opatrenia vlády majiteľ reštaurácie, majiteľ fitness centra či majiteľka kaderníctva
- či dostali adekvátnu pomoc štátu
- aký pohľad má na celú vec garant ekonomických programov v spoločnosti KROS a.s Marek Polic
Prirodzene tak trpia prevádzky, ktoré nielenže prišli o časť zákazníkov, ale kvôli prijatým opatreniam majú výrazne obmedzené svoje podnikanie. Jednoducho povedané, prevádzky zažívajú katastrofálny rok.
Svoje o tom vie aj Jozef Likavčan, ktorý v Čadci vlastní obľúbený koktejlový bar a reštauráciu Fabrika na chute.
„Rok 2020 bol najhorší za 15 rokov, počas ktorých podnikám. Koktejlový bar je kvôli opatreniam prakticky po celý rok zatvorený. Reštaurácia v plnohodnotnom režime taktiež skôr nefungovala ako fungovala. Dlho sme jedlo ponúkali v rámci rozvozu a osobného odberu, čo finančne pokryje maximálne náklady na zamestnancov,“ vysvetľuje Jozef Likavčan.
Hoci sa veľmi snažil ustáť situáciu tak, aby nemusel prepúšťať, nakoniec bol nútený pristúpiť aj k tomuto kroku.
„Čo sa týka pomoci štátu, bola spojená s veľkými papierovačkami. Bola nejasná a v konečnom dôsledku absolútne neefektívna až žiadna,“ pokračuje.
NÁZOR ODBORNÍKA
Najviac postihnuté segmenty by mali dostať peniaze omnoho rýchlejšie. Ja si uvedomujem, že pravidlá musia byť a musia sa dodržiavať, treba zabrániť zneužívaniu, ktoré sa tu deje. Tomu všetkému rozumiem, ale napriek tomu by som sa snažil nastaviť pomoc podnikateľom čo najjednoduchšie.
Druhá vec, bol by som tvrdý v dodržiavaní hygienických opatrení, ale otvoril by som podnikanie vo všetkých segmentoch. Som presvedčený, že podnikatelia by to zvládli a boli by dostatočne zodpovední. Čím väčšie podnikateľské škody sa udejú, o to dlhšie sa budeme spamätávať a budeme mať iné dlhodobé problémy. Určite by som opatrenia riešil z dlhodobého hľadiska lokálne podľa vývoju pandémie v konkrétnom okrese či meste.
Marek Polic, garant ekonomických programov v spoločnosti KROS a.s.
Nakúpil vybavenie, terasu musel zatvoriť
Majiteľ reštaurácie sa v súvislosti s prijatými opatreniami snažil aspoň ako tak fungovať. Zakúpil veľký stan, ohrievače a ďalšie vybavenie, aby aj v tomto chladnejšom období mohol otvoriť aspoň terasu. V krátkom čase investoval nemalé peniaze, no v piatok 11. decembra musel pre nariadenie vlády zatvoriť aj terasu.