Typický zvuk dobre nabrúsenej kosy sa niesol dolinou Chmúra

Múzeum Kysuckej dediny vo Vychylovke pripravilo súťaž v kosení trávy ručnou kosou.

Vo Vychylovke súťažili v kosení aj chlapci.Vo Vychylovke súťažili v kosení aj chlapci. (Zdroj: Kysucké múzeum)
Súvisiaci článok V múzeu kysuckej dediny sa bude v nedeľu 4. júla svadbovať Čítajte 

Priznajme si otvorene, máloktorý dnešný mladý muž, nielen mešťan vie, ako sa drží kosa, čo je ocieľka a prečo práve „za rána, za rosy, najlepšie sa kosí“, aj keď to naozaj nie je tak dávno, keď ešte všetko spomenuté patrilo k životom našich predkov na vidieku. Azda ako svetlo ku dňu, teplo k letu a či kosa k lúke porastenej šťavnatou trávou.

Na veľkom zelenom láne v Múzeu kysuckej dediny vo Vychylovke to v nedeľu 27. júna vyzeralo takmer ako za starých čias. Kosci v krojoch, hrabačky, mladé dievky ponúkajúce slaninu a pálené, spev, ujúkanie. Odohrávalo sa tam totiž už po trinásty krát atraktívne spoločensko-športovo-zábavné podujatie Na Kysuckých lúkach.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Poslaním podujatia je prezentácia tradičného kosenia trávy, priateľské stretnutie koscov z celého Slovenska, prezentácia zručnosti a rýchlosti pri kosení pred návštevníkmi a sprievodným tematickým vystúpením folklórnej skupiny priblížiť zvyky a tradície pri prácach na lúkach, brúsenie kosákov, vyžínanie trávy kosákom, kutie kosy.

Prečítajte si Foto + video: Tri generácie pod pod Hríbom, hýbme sa spolu! Čítajte 
Mohlo by vás zaujať Veriaci sa stretli pri zrekonštruovanej kaplnke v Olešnej-Kline Čítajte 

„Koľko v lete nakosíš, toľko môžeš v zime chovať,“ bolo úslovie našich predkov. Ešte pred niekoľkými desaťročiami ručné kosenie bol jediný spôsob sekania trávy a kosa patrila k najvážnejším, najcennejším nástrojom poľnohospodárov.

Kovová dlhá čepeľ kosy, mierne ohnutá dovnútra, ku koncu sa zužujúca a šesťdesiat až deväťdesiat centimetrov dlhá, je vyrobená z plechu a tvorí hlavnú časť nástroja. Brúsi sa vždy na vnútornej strane. Rukoväť kosy sa nazýva kosisko, býva spravidla drevené a dlhé do stosedemdesiat centimetrov. Závisí, pravdaže, od veľkosti chlapa, ktorý ho drží v rukách.

SkryťVypnúť reklamu

Kosa je ku kosisku väčšinou prichytená skrutkovým držiakom, krkom. Pri správnom držaní nástroja je kosa takmer vodorovná so zemou. Kosec pri kosení vykonáva kruhový pohyb a kosa sa kĺže takmer celou plochou po svojej spodnej strane.

Kosené rastliny tak skôr podrezáva, než priamo seká. Najlepšie sa kosia rastliny, ktoré nie sú zvädnuté ani poľahnuté, stoja priamo, preto sa ručnou kosou zvykne kosiť po daždi alebo za rannej či večernej rosy.

Na brúsenie sa používa brúsny kameň, osla. Na údržbu ostria patrí pred ostrením naklepanie kladivom na malej kovovej podložke, babke.

Keď sa započúvate, zvuk pri naklepávaní pripomína drkotanie zubov v chlade. Veď sa aj hovorí „klepať kosu“, čo vyjadruje drkotanie zubov, keď nám je nám chladno. A chladu sa zas hovorí „kosa“. Ešte čosi. Mýtická vycivená postava Smrti, zahalená v čiernej kapucni, je najčastejšie zobrazovaná práve s kosou, čo má zrejme pôvod v kresťanskej tradícii. Podľa nej je totiž práve kosa ten nástroj, ktorým žne – kosí duše. Bŕŕŕ!

SkryťVypnúť reklamu
Súvisiaci článok Vo Vychylovke sprístupnia ďalšiu časť železničnej trate Čítajte 

Okrem tradičného kosenia kosou si návštevníci pripomenuli aj folklórne tradície kysuckého regiónu v podaní ženskej speváckej skupiny Dolinka a ľudovej hudby Starejší.

Do súťaže bolo celkom zaregistrovaných pätnásť koscov, teda dve deti , päť žien, päť mužov do 60 rokov a traja muži nad 60 rokov. Musíme uznať, že im kosenie išlo veru od ruky, ale, ako v každej súťaži niekto musel vyhrať.

Ako nám povedala Darina Hnidková z Kysuckého múzea, spomedzi žien, ktoré sa borili s trávou na ploche 25 metrov štvorcových, bola najrýchlejšia Agneša Zemenčíková z Vaňovky. Na druhom mieste skončila Ivana Paštrnáková z Čadce a cenu za tretie miesto si odniesla Andrea Bérešová z Bretejoviec.

Tradične najsilnejšie bola obsadená (elitná) kategória chlapov do šesťdesiat rokov.
V nej sa kosou zručne oháňalo päť koscov, ktorých úlohou bolo pokosiť úsek s rozlohou päťdesiat štvorcových metrov. Víťazom sa stal Marek Hedvigy zo Sebedražia. Druhé miesto pripadlo Rudolfovi Kluchtákovi zo Svätoplukova a tretí skončil Marcel Kurján z Propoče.

V kategórii chlapov nad šesťdesiat rokov si medzi trojicou pretekárov najlepšie počínal Milan Zemanovič z Lubinej, druhý skončil Pavol Milan z Martina a krásne tretie miesto si vykosil Ján Moskáľ z Oščadnice.

Detskú kategóri vyhral Jaroslav Rubanský z Lubína a druhé miesto získal Hugo Majerský z Čabaja.

Všetkým súťažiacim prajeme naďalej ostrú kosu, veľa sily v rukách, rýchlosti v nohách a uchovávateľom živej koseckej tradície aj radosť z dobre vykonanej práce na národa roli dedičnej.

Prečítajte si Traja Kysučania zanechali v meste Holíč nezmazateľnú stopu Čítajte 

Súťaže

Ilustračné foto.

Vybrali sme ideálnu jedenástku 22. kola regionálnych a oblastných súťaží.


Ilustračné foto.

O víťazstvo zabojujú pretekári z Poľska a zo Slovenska.


TASR
Ilustračné foto.

Vybrali sme ideálnu jedenástku 21. kola regionálnych a oblastných súťaží.


Súvisiace témy: Diaľnica na Kysuciach
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Kysuce

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 7 634
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 147
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 133
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 247
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 4 179
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 907
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 737
  8. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 524
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Kysuce - aktuálne správy

Čerstvo upečené – presne také pečivo si môžete vychutnať vo vašich domovoch vďaka spolupráci Lidla so slovenskými dodávateľmi.


Ladislav Sventek vyhral preteky na päť kilometrov.

Vyhráva jedny preteky za druhými.


V Čadci dnes poklepali základný kameň rekonštrukcie športovej haly.

Objekt roky chátra.


Prvým úsekom, ktorý sa začne stavať má byť Horelica-Oščadnica.

Úrad pre verejné obstarávanie zrušil vyhodnotenie ponúk.


1

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu