Slovák Tomáš je v Číne uznávaným kuchárom. Varí aj pre svetové hviezdy

Presadil sa tvrdou prácou.

Tomáš Chilý patrí k najlepším slovenským kuchárom.Tomáš Chilý patrí k najlepším slovenským kuchárom. (Zdroj: ARCHÍV T.CH.)

Tomáš Chilý pochádza z Krásna nad Kysucou. Začínal vo svojom rodnom meste, aby sa za pár rokov vyšvihol na jedného z najlepších kuchárov na Slovensku. Svoje umenie momentálne predvádza v ďalekej Číne.

Usilovnosťou a tvrdou drinou sa vypracoval na významnú pozíciu, čo sa v zahraničí ešte žiadnemu Slovákovi nepodarilo.

Už pred viac ako tromi rokmi poskytol rozhovor pre MY Kysucké noviny. Odvtedy sa však veľa zmenilo. Šikovný Kysučan je zasa o krok vpred.

Už sú to viac ako tri roky, čo ste nám ochotne poskytli rozhovor. Ako sa vám momentálne darí a čo máte nové?

SkryťVypnúť reklamu

Je až neuveriteľné, že už prešlo toľko času. Za ten čas som sa dvakrát sťahoval. Najskôr som sa presúval do hotela Kempiski v Chongqingu. Tam som bol rok na pozícii executive sous chef, čo je zástupca šéfkuchára. Po ďalšom roku som prišiel do mesta Taijuan, kde pôsobím doteraz, taktiež v hoteli Kempinski. Som vo funkcii executive chefa.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

A práve pozícia executive chefa nás zaujíma. Doteraz ju nevykonával žiaden Slovák. Čo vlastne zahŕňa?

Som veľmi rád za položenie tejto otázku. Rád by som vás ale trošku poopravil. Som prvý executive chef v sieti Kempinski Hotels, ale iba ak nepočítame Slovensko. V Tatrách boli totiž kuchári na týchto pozíciách ďaleko predo mnou. Mám na starosti celý chod kuchyne a stewardingu. V hoteloch sú to pomocné sily na umývanie riadu, podláh a ďalšie práce, čo sú jedny z najnedocenejších pozícií v hoteli. Momentálne riadim štyri reštaurácie, dva bary, pekáreň a banket. Mám pod sebou okolo 120 zamestnancov. Je ťažké opísať slovami, čo táto pozícia pre mňa znamená. Určite ale zadosťučinenie, ocenenie práce a času, ktorý som tomuto všetkému venoval.

SkryťVypnúť reklamu

Čo všetko ste museli pre to urobiť? Za vašim úspechom je bezpochyby veľa driny...

Učiť sa! A to som v škole nemal rád (smiech). V zásade som všetko musel podriadiť povinnostiam. Všetok voľný čas som strávil buď v práci alebo doma sledovaním, čo sa deje vo svete. Neustále som sa učil niečo nové. V podstate som úplne odstavil osobný život a venujem sa len práci.

Musím sa veľakrát prispôsobiť. Radšej zostanem ticho a prekusnem niektoré veci. Stále som Slovák a občas to človeku dajú v zahraničí pocítiť. Ale všetko sa dá vybalansovať tým, čo som spomínal. Čiže pracovať ešte viac a niektoré veci brať s nadhľadom. Je potrebné vytvoriť si „hrubú kožu“ a netrápiť sa nad vecami, ktoré človek zmeniť nedokáže.

Hovoríte o kolektíve asi 120 ľudí. Je náročné držať takýto tím pokope?

SkryťVypnúť reklamu

V Číne je to predovšetkým o Číňanoch. Ja som tu jediný zo zahraničia. Keď som pracoval na Blízkom východe, mal som kolegov rôznych národností či kultúr. Bolo to náročné. Nie s každou národnosťou sa dá komunikovať rovnako. Niečo, čo platí na Filipíncov, nebude platiť na Indov či Nepálčanov. Tým myslím prístup, spôsob a úroveň „priateľskosti.“

Ako vlastne funguje život v takej veľkej spoločnosti a medzi samými cudzími ľuďmi?

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným MYregiony.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každý mesiac.
Pošlite SMS s textom C86X5 na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Kysuce

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 7 791
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 294
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 145
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 261
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 3 837
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 995
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 836
  8. Kam smerujú peniaze bohatých? 2 454
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Kysuce - aktuálne správy

Čerstvo upečené – presne také pečivo si môžete vychutnať vo vašich domovoch vďaka spolupráci Lidla so slovenskými dodávateľmi.


Ladislav Sventek vyhral preteky na päť kilometrov.

Vyhráva jedny preteky za druhými.


V Čadci dnes poklepali základný kameň rekonštrukcie športovej haly.

Objekt roky chátra.


1
Prvým úsekom, ktorý sa začne stavať má byť Horelica-Oščadnica.

Úrad pre verejné obstarávanie zrušil vyhodnotenie ponúk.


1

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu