Kysucké lyžiarske strediská ničí covid i počasie

Nádejná sezóna skončila skôr, ako sa poriadne rozbehla.

Športcentrum Gajuz OščadnicaŠportcentrum Gajuz Oščadnica (Zdroj: Pavol Stolárik)

Jozef Pavlík zo strediska Ski Makov hovorí, že v minulom roku dokonca stredisko neotvorili. Opatrenia považuje za zmätočné, aj keď sa ich snažia poctivo dodržiavať.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

„Nerozumiem tomu. V preplnených obchodoch sa tlačia ľudia a my v minulej sezóne, keď boli podmienky na lyžovačku optimálne, sme otvoriť nemohli. V tomto roku sme sa tešili, že sa nám aspoň vrátia nejaké investície, ktoré sme vložili do budovania strediska. Počasie je však veľký pán. Všetok technický sneh, ktorý sme vyrobili, zo svahu zmizol,“ krúti hlavou Jozef Pavlík s tým, že s nádejou čakali na ďalšie mrazivé dni.

SkryťVypnúť reklamu
Prečítajte si tiež Doprava na Kysuciach bude kolabovať, diaľnica bude najskôr v roku 2029 Čítajte 

Aj keď tohtoročná zimná sezóna začala v strediskách skôr, oteplenie aj výdatné dažde stenčili vrstvu technického snehu na minimum. Prevádzkovateľom tak ostali len oči pre plač. Nádejná sezóna skončila skôr, ako sa poriadne rozbehla. Nádejou je pár dní a nocí, ktoré stiahli teplotu pod bod mrazu koncom minulého týždňa.

Na zjazdovku len v režime OP

Na zjazdovku sa tiež dostanú len lyžiari v režime OP, teda plne očkovaní dvoma dávkami spolu s tými, ktorí prekonali Covid-19 za posledných šesť mesiacov. Každý lyžiar sa musí preukázať platným covid pasom. Ani to ski areálom nepridáva na návštevnosti.

Tá sa riadne znížila aj v Športcentre Gajuz v Oščadnici. Július Ganóczy to pripisuje tomu, že ľudia sú opatrní. Na recepcii stále zvoní telefón s otázkami, či je otvorené, ako to funguje.

SkryťVypnúť reklamu

Počasie je však veľký pán. Všetok technický sneh, ktorý sme vyrobili, zo svahu zmizol.

Jozef Pavlík

„Prejavilo sa to aj na tom, že máme menej ubytovaných hostí, tým aj nižšiu návštevnosť. Pri prevádzke lyžiarskeho centra Gajuz treba brať do úvahy dve skupiny návštevníkov. Prví sú ubytovaní na viac dní, tí nechodia kvôli opatreniam. Zlé počasie malo za následok to, že neprichádzajú ani takzvaní jednodňoví hostia,“ vysvetľuje Ganóczy s dôvetkom, že v tejto sezóne nie je nič isté.

„Nevieme ani, čo bude s lyžiarskymi kurzami, ktoré tvorili približne štyridsať percent našich hostí. Dodnes neviem, či niektoré kurzy prídu. Sú síce nahlásené na termíny, kedy nechodia rodiny s deťmi, ale je to vo hviezdach, ako sa to celé vyvinie,“ povzdychne si.

Nesnežíš, nefunguješ

Stredisko drží nad vodou technický sneh, ktorého sa im na začiatku sezóny podarilo vyrobiť dostatok a zasnežiť tak celú zjazdovku.

SkryťVypnúť reklamu

„Sme pripravení snežiť vždy, keď to počasie aspoň trochu dovolí. V tomto podnikaní je špecifikom, že sa nedá naplánovať, kedy spustíme umelé zasnežovanie. Sme závislí na počasí, tak využívame každú možnú chvíľu, kedy môžeme spustiť snehové delá. Aby to bolo aspoň čiastočne efektívne, potrebujeme k tomu mínus šesť stupňov. Nedá sa zasnežovať pri nule, ako si niektorí mylne myslia. Na víkend sa konečne ochladilo, tak sme pracovali na tom, aby sme vyrobili čo najviac technického snehu, aby sme mohli fungovať ďalej.”

Na športcentrum je naviazaná aj reštaurácia, ktorá je preslávená výbornou kuchyňou. Tá však tiež zíva prázdnotou.

„Aj toto má vplyv na celkový chod a ekonomiku strediska. Keď je malá návštevnosť, niet sa čomu čudovať. Zo stredísk žijú celé obce, to si treba uvedomiť. Ak sú prázdne ubytovacie zariadenia v okolí, prázdne sú aj zjazdovky a reštaurácie. A tie kontroly covid pasov. Kontrolujeme ich podľa nariadení. No nie sme z toho dvakrát nadšení. Tešili sme sa, že po roku prídu ľudia. A teraz musíme riešiť, kto má covid pas a kto nie,“ krúti hlavou Július Ganóczy.

V Makove skončili po šiestich dňoch

V lyžiarskom stredisku SKI Makov otvorili lyžiarsku sezónu 26. decembra. Pre oteplenie a dažde museli zjazdovku uzavrieť pre nedostatok snehu už po šiestich dňoch. Aj pandemické opatrenia spôsobili, že lyžiarov je čím ďalej, tým menej.

„Mnohí lyžiari, ktorí sa zaočkovať nedali, sa na svah nedostanú. Z tých šesť dní, čo sme areál spustili, k nám zavítalo veľké množstvo nových ľudí. Hlavnú klientelu tvoria návštevníci z Považia. Prichádzajú lyžiari z Bytče, Považskej Bystrice, Trenčína aj z Trnavy. Aj kontrola zaočkovanosti návštevníkov nám zvyšuje mzdové náklady. Síce sme mali otvorené len šesť dní, no prišli nás okamžite skontrolovať z Úradu verejného zdravotníctva v Čadci, tak si dávame veľký pozor,“ hovorí Jozef Pavlík z lyžiarskeho strediska SKI Makov.

Zo stredísk žijú celé obce, to si treba uvedomiť. Ak sú prázdne ubytovacie zariadenia v okolí, prázdne sú aj zjazdovky a reštaurácie.

Július Ganóczy

Čiastočne otvoriť stredisko podľa jeho vyjadrenia nemá význam, aj keď by sa hodilo každé euro.

„Týždeň nám trvá, kým stredisko opäť zasnežíme. Nie je to jednoduché. Zjazdovka je dlhá 1 500 metrov aj veľmi široká. Počítame s tým, že stredisko opäť otvoríme 14. januára. Skôr určite nie. Aj keby sme chceli, niektorí lyžiari sú nedisciplinovaní, jazdia po hadiciach, čo by bolo rizikové, mohli by si ublížiť alebo poškodiť zariadenia,“ vysvetľuje.

Nikto nikomu nič neodpustí

Náklady na prevádzku takého veľkého lyžiarskeho strediska sú obrovské. Ak by sezóna opäť nevyšla, ako tomu bolo v minulom roku, pre niektorých môže byť takýto výpadok sezóny až likvidačný.

„Pretože sa musia splácať úvery, záväzky z minulých rokov, ceny energií, aj keď sme sa snažili zazmluvniť tie najlepšie, sa zvýšili o 100 percent. Treba vyplácať mzdy a odvody zamestnancom. Nikto nikomu nič neodpustí. Zimný cestovný ruch patrí medzi ťažšie podnikania s vysokým rizikom neistoty hlavne kvôli počasiu. Veríme, že stredisko bude fungovať, že nám to počasie umožní a bude sa lyžovať aspoň do polovice marca a že nás ľudia podporia. Bolo by veľmi zlé pre celú obec Makov, keby sa lyžiarske stredisko zrušilo,“ prízvukuje Pavlík.

Raču zachránil technický sneh

V Snowparadise Veľká Rača začali zasnežovať hneď, ako to počasie umožnilo. Pavol Súčik z marketingového oddelenia hovorí, že to im zachránilo krk.

Týždeň nám trvá, kým stredisko opäť zasnežíme. Nie je to jednoduché.

Jozef Pavlík

„Keď prišlo oteplenie a dažde, zachránil nás technický sneh. Vystihli sme prvé mínusové teploty. Podarilo sa nám ho urobiť toľko, aby sme lyžovanie udržali aj počas oteplenia. Ostala fungovať len jedna zjazdovka na Dedovke. Aj z tej sa pomaly stávala kaša. Keď prišlo na Troch kráľov ochladenie, ratrakom sme ju spevnili. Teraz cez víkend sme zasnežovali, pokiaľ sa dalo, aby sme spustili do prevádzky aj zjazdovky na Marguške a v Lalíkoch. Kvôli tomu sme v niektorých dňoch obmedzili večerné lyžovanie. Snehové podmienky sú v našom stredisku dobré,“ ozrejmuje Súčik.

Podvod je možný, následky znáša kupujúci

S kontrolou covid pasov tiež nemajú problém, aj keď to môže byť pre niektorých návštevníkov nepríjemné a chvíľku ich to pri pokladniach zdrží.

„Keďže stredisko môže fungovať len v režime OP, aj u nás badať určitý pokles návštevníkov. Ľudia však veľmi radi lyžujú, tak ich ani tento režim očkovaný, prekonaný neodradil. Tento režim však kontrolujeme pri nákupe lístka, v pokladniach aj v predajných automatoch, ktoré sa v stredisku nachádzajú. Návštevník príde do pokladne a predtým, ako mu je vydaný skipas, musí predložiť QR kód o očkovaní alebo prekonaní. Ten sa načíta skenerom a je uložený na vzdialenom serveri. QR kód neukladáme s osobnými údajmi, ale ako súbor znakov. Vieme si tak spätne dohľadať približný čas, kedy bol dotyčnému predaný lístok a vieme ho spárovať s QR kódom, na ktorý bol predaný,“ vysvetľuje Patrik Súčik s tým, že prípad, ak by niekto kúpil na svoj covid pas lístok pre neočkovanú osobu, sa môže stať, no vtedy si už následky aj pokutu znáša kupujúci.

Súvisiaci článok Milan Ovsenik: Problémy v chránených územiach sú už od roku 2004, lúky sa stali cennými po 17 rokoch Čítajte 

„Občianske preukazy kontrolovať nemôžeme, takže je to len na ľuďoch, ako sa k tomu postavia,“ dodáva na záver Súčik.

Nárast cien energií ovplyvní nielen každé lyžiarske stredisko, ale všetky prevádzky. No všetci traja prevádzkovatelia kysuckých lyžiarskych stredísk svorne dodávajú, že kto chce byť v prevádzke čo najdlhšie, musí sa o snehovú pokrývku starať. Pravidelne utlačovať, upravovať, zasnežovať, pretože v opačnom prípade sa hrúbka snehovej vrstvy rýchlo zmenšuje. A pre lyžiarske strediská je dôležité, aby fungovali čo najdlhšie, aby aspoň čiastočne vykryli straty z minulého roka.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Kysuce

Komerčné články

  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  8. Vitamín Cg: Kľúč k žiarivejšej a zjednotenej pleti
  1. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  6. Kam smerujú peniaze bohatých?
  7. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 9 156
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 6 757
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 102
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 4 654
  5. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 226
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 669
  7. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 616
  8. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry 2 127
  1. Milan Resutík: Romantika vraždenia
  2. Anna Miľanová: Myslím, ľudia, sme determinovaní lokálne, telesne-spoločensky a preto nemáme vlohy pre hocijakú prácu!
  3. Ivan Hejda: Milé naše reštaurácie, neservírujte mi prosím vriacu polievku!
  4. Štefan Šturdzík: Vojna ktorá nemala byť teraz speje do kritického bodu.
  5. Viktor Pamula: Gusto nie je podľa môjho gusta
  6. Irena Šimuneková: Čriepky z Anglicka - Newbury
  7. Tupou Ceruzou: Pandemická
  8. Radko Mačuha: "Rež a rúbaj do krve po Šimečkovej kotrbe" dokial Fico na Slovensku, pánom nebude.
  1. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 28 143
  2. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 13 187
  3. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 9 187
  4. Vlado Jakubkovič: Ukážte rozstrieľané brucho. 8 880
  5. Radko Mačuha: Štyri otázky pre súťažiaceho poslanca Glücka. 7 812
  6. Věra Tepličková: Keď sa bojíš valašky 6 864
  7. Michael Achberger: Lepšie ako diéta? O tomto trende hovoria aj lekári aj tréneri! 5 772
  8. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 5 628
  1. Tupou Ceruzou: Pandemická
  2. Radko Mačuha: "Rež a rúbaj do krve po Šimečkovej kotrbe" dokial Fico na Slovensku, pánom nebude.
  3. Věra Tepličková: Keď sa Lojza Hlinu bojí už aj generál
  4. Marcel Rebro: Aká krajina, taký hokej
  5. Tupou Ceruzou: Krížovka
  6. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť?
  7. Roman Kebísek: Láska mladej Timravy k dvom bratom
  8. Radko Mačuha: Cintula chcel Fica zavraždiť, pretože chce Mier.
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Kysuce - aktuálne správy

V Čadci dnes poklepali základný kameň rekonštrukcie športovej haly.

Objekt roky chátra.


Prvým úsekom, ktorý sa začne stavať má byť Horelica-Oščadnica.

Úrad pre verejné obstarávanie zrušil vyhodnotenie ponúk.


1
Vlaková patrola ZSSK na Rušňoparáde 2025.

Spoločné rodinné výlety, detská fantázia rozbehnutá na plné obrátky a zážitky, na ktoré sa nezabúda.


Dovolenka nemusí vždy znamenať more a dlhé lety. Slovensko je krajina, ktorá dokáže milo prekvapiť svojou rozmanitosťou, pohostinnosťou aj množstvom zážitkov na dosah ruky.


1
  1. Milan Resutík: Romantika vraždenia
  2. Anna Miľanová: Myslím, ľudia, sme determinovaní lokálne, telesne-spoločensky a preto nemáme vlohy pre hocijakú prácu!
  3. Ivan Hejda: Milé naše reštaurácie, neservírujte mi prosím vriacu polievku!
  4. Štefan Šturdzík: Vojna ktorá nemala byť teraz speje do kritického bodu.
  5. Viktor Pamula: Gusto nie je podľa môjho gusta
  6. Irena Šimuneková: Čriepky z Anglicka - Newbury
  7. Tupou Ceruzou: Pandemická
  8. Radko Mačuha: "Rež a rúbaj do krve po Šimečkovej kotrbe" dokial Fico na Slovensku, pánom nebude.
  1. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 28 143
  2. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 13 187
  3. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 9 187
  4. Vlado Jakubkovič: Ukážte rozstrieľané brucho. 8 880
  5. Radko Mačuha: Štyri otázky pre súťažiaceho poslanca Glücka. 7 812
  6. Věra Tepličková: Keď sa bojíš valašky 6 864
  7. Michael Achberger: Lepšie ako diéta? O tomto trende hovoria aj lekári aj tréneri! 5 772
  8. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 5 628
  1. Tupou Ceruzou: Pandemická
  2. Radko Mačuha: "Rež a rúbaj do krve po Šimečkovej kotrbe" dokial Fico na Slovensku, pánom nebude.
  3. Věra Tepličková: Keď sa Lojza Hlinu bojí už aj generál
  4. Marcel Rebro: Aká krajina, taký hokej
  5. Tupou Ceruzou: Krížovka
  6. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť?
  7. Roman Kebísek: Láska mladej Timravy k dvom bratom
  8. Radko Mačuha: Cintula chcel Fica zavraždiť, pretože chce Mier.

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu