Zákazníci sa do reštaurácií nevracajú, majitelia počítajú straty

Ľudia počas koronakrízy zmenili návyky.

Reštauráciu Fénix drží nad vodou rozvoz jedálReštauráciu Fénix drží nad vodou rozvoz jedál (Zdroj: Pavol Stolárik)

KYSUCE. Reštauračné zariadenia sú otvorené už takmer dva týždne. Keď sa ich majitelia dozvedeli, že kapacita bude limitovaná polovičným počtom a navyše v režime OP, niektorí sa rozhodli ani neotvoriť. Z desiatich reštaurácií, ktoré sme na Kysuciach oslovili, takmer polovica ostala len pri prevádzke výdajného okienka a rozvoze jedál.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

„Návštevníkov je málo, vracajú sa len veľmi opatrne. To sa odráža aj na tržbách, ktoré ani zďaleka nedosahujú takú úroveň, ako pred pandémiou. Ľudia ako keby spohodlneli, radšej si jedlo nechajú priviezť. Aj keď sme sa rozhodli priestory otvoriť, rozvoz jedál a výdaj tvorí v našej reštaurácii viac ako 80 percent tržieb. Nebyť toho, môžeme zavrieť úplne,“ povedala majiteľka čadčianskej reštaurácie Fénix Barbora Pokrývková.

SkryťVypnúť reklamu
Súvisiaci článok Doprava na Kysuciach bude kolabovať, diaľnica bude najskôr v roku 2029 Čítajte 

Húfy ľudí v reštaurácii nenájdete

Koronakríza zmenila návyky stravníkov od základu. Nútený predaj cez výdajné okienko primäl ľudí nájsť si pre konzumáciu jedál iné alternatívy. Mnohí si pripravovali jedlá doma, ďalší si obedové menu len vyzdvihli a zjedli priamo na pracovisku. Zmenám sa prispôsobili aj majitelia prevádzok.

Personál obmedzili na minimum, skrátili otváracie hodiny, aby aspoň trochu vykryli straty spôsobené uzatvorením svojich podnikov. Húfny nárast však nezaznamenali ani po ich opätovnom otvorení.

Navyše, prevádzkarom sa zvýšili náklady, najmä kvôli rastúcim cenám energií. Tie tvoria spolu s nákupom surovín najväčšiu položku nákladov.

Návštevníkov je málo, vracajú sa len veľmi opatrne. To sa odráža aj na tržbách.

Barbora Pokrývková, majiteľka reštaurácie v Čadci

„Ľudia si na otvorenie reštaurácií zvykajú veľmi pomaly,“ potvrdil aj Marcel Mikovčák z turzovskej reštaurácie Artemis.

SkryťVypnúť reklamu

„Nárast tržieb sme zatiaľ nezaznamenali. Doposiaľ sme obedové menu vydávali len cez okienko v obaloch. Po otvorení sa klientela rozdelila, niektorí sa naobedujú v reštaurácii, ďalšia časť si vezme stravu so sebou. Tá časť, ktorá obeduje v reštaurácii, je menšia v porovnaní s tými, ktorí si jedlo vezmú so sebou. Uvidíme, aký bude ďalší vývoj,“ povedal majiteľ reštaurácie.

S opatreniami bojujú stále

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným MYregiony.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každý mesiac.
Pošlite SMS s textom C8MRC na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.

Diaľnica na Kysuciach

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Kysuce

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. Kam smerujú peniaze bohatých?
  3. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  4. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  5. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  7. Vitamín Cg: Kľúč k žiarivejšej a zjednotenej pleti
  8. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji
  1. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  2. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  3. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  7. Záver vojny bol pre mnohých Slovákov životnou skúškou
  8. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá
  1. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 15 943
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 6 428
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 081
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 141
  5. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 600
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 455
  7. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody 2 343
  8. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry 2 292
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu