Prevádzkovatelia reštaurácií sú zúfalí, vysoké ceny energií sú pre nich likvidačné

Ceny zvyšovať nechcú, boja sa straty zákazníka.

Aj klasické denné menu môže dovoliť stále menej ľudí.Aj klasické denné menu môže dovoliť stále menej ľudí. (Zdroj: Pavol Stolárik)

ČADCA. Gastro sektor zažíva v posledných rokoch jednu ranu za druhou. Počas dvoch rokov pandémie mnohé prevádzky skrachovali a tie, čo prežili, sa po počiatočnom nádychu boria s ďalším problémom. Tým sú extrémne vysoké ceny energií.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Ceny plynu a elektriny dosahujú historické maximá. Na ich výšku doplácajú všetci, ktorí niečo vyrábajú. Aj prevádzkovatelia reštaurácií upozorňujú, že bez pomoci štátu túto situáciu nezvládnu a bez okamžitého prijatia systémových opatrení budú nasledujúce mesiace pre mnohé podniky fatálne. Buď zvýšené náklady premietnu do cien a nebudú konkurencieschopní, alebo skrachujú.

SkryťVypnúť reklamu

Nový výmer nepotešil

Podnikatelia dostávajú v týchto dňoch nové výmery na preddavky za energie a nie je to príjemné čítanie.

Rana v podobe zvyšovania prišla vo veľmi nevhodnom čase, keď už začínali veriť, že sa gastro sektoru začne konečne dariť a opäť sa postaví na nohy. Ešte sa nestihli spamätať z dlhov počas pandémie a teraz musia hľadať stovky navyše, aby mohli zaplatiť drahú elektrinu.

Prečítajte si tiež Speváčka z Makova hviezdi v talentovej šou Čítajte 

V liste, ktorý dostala Alena Čelková, prevádzkovateľka reštaurácie Possessio v Čadci, Stredoslovenská energetika uvádza:

„V uplynulých mesiacoch sme svedkami výraznej nestability na trhu s energiami, ktorá má negatívne finančné dopady aj na dodávateľov energií. Od začiatku tohto roka vzrástla cena elektriny na burze až o stovky eur za MWh a v dôsledku tejto skutočnosti sme, žiaľ, nútení pristúpiť k zvýšeniu cien za dodávku elektriny aj pre vaše odberné miesto. Navýšenie cien je vo výške do 80 eur/MWh. Uvedomujeme si, že táto zmena ceny predstavuje pre Vaše podnikanie dodatočnú záťaž, no zvýšené náklady spojené s rastúcim trhovým trendom nemáme možnosť už dlhšie udržať na doterajších cenách,“ píše dodávateľ elektriny.

SkryťVypnúť reklamu

Nárast koncových cien by bol cestou do záhuby

Drastické zdvíhanie cien energií a prakticky všetkých vstupov výrazne zdražuje prípravu jedál.

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným MYregiony.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každý mesiac.
Pošlite SMS s textom C985K na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Kysuce

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 7 629
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 131
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 131
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 246
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 4 201
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 902
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 729
  8. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 553
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Kysuce - aktuálne správy

Čerstvo upečené – presne také pečivo si môžete vychutnať vo vašich domovoch vďaka spolupráci Lidla so slovenskými dodávateľmi.


Ladislav Sventek vyhral preteky na päť kilometrov.

Vyhráva jedny preteky za druhými.


V Čadci dnes poklepali základný kameň rekonštrukcie športovej haly.

Objekt roky chátra.


Prvým úsekom, ktorý sa začne stavať má byť Horelica-Oščadnica.

Úrad pre verejné obstarávanie zrušil vyhodnotenie ponúk.


1

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu