Múzeum Kysuckej dediny rozvoňalo zabíjačkovými špecialitami

Tradičným zimným kulinárskym zážitkom na Kysuciach je rozhodne zabíjačka. Spájala sa s viacerými tradíciami.

Skanzenom vo Vychylovke rozvoniavala kapustnica.Skanzenom vo Vychylovke rozvoniavala kapustnica. (Zdroj: Kysucké múzeum)

S jeseňou a chladnejším počasím sa na dedinách vždy spájali zabíjačky. Návštevníci, ktorí do Múzea kysuckej dediny vo Vychylovke počas uplynulej nedele zavítali, mohli ochutnať kapustnicu alebo čiernu zabíjačkovú polievku.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

"Okrem toho boli v ponuke pečené jelítka, pečená krkovička, kolená, pečienka, oškvarky, tlačenka a chlebík s masťou. Ak mal niekto chuť na sladké boli v ponuke aj koláče. Počasie nám prialo a k dobrej nálade zahrala ĽH Starejší z Novej Bystrice. O tom, že toto podujatie máte v obľube svedčí aj to, že k nám zavítalo okolo päťsto návštevníkov. Všetkým ďakujeme a tešíme sa na ďalšie stretnutie," uviedla Miriam Jančulová z Kysuckého múzea.

SkryťVypnúť reklamu
Prečítajte si Záhradkári sa pochválili úrodou ovocia a zeleniny Čítajte 

Návštevníci si opäť mohli pozrieť funkčnosť starých dobových peci, ktoré múzejníkom verne slúžili počas celej sezóny na prípravu jedál počas podujatí Kuchňa starých materí. Mohli tak posúdiť, že jedlo pripravené na takýchto pieckach má inú chuť, ako keď sa pripraví doma.

Mohli sa dosýtosti najesť mäsa

Zabíjačka patrila v minulosti k zimným tradíciám a v dedinskom prostredí bola považovaná za spoločenskú udalosť, na ktorej sa stretávala celá rodina. Dnes domácu zabíjačku poznajú mnohí ľudia len z rozprávania.

Ako uviedol historik Kysuckého múzea Martin Turóci, hlavným dôvodom bola „skutočnosť, že zabíjačka často ponúkala jedinú príležitosť, keď sa ľudia mohli najesť dostatočne mäsa, ktoré sa v minulosti objavovalo na stoloch našich predkov pomerne zriedkavo a zvyčajne iba v skromnom množstve.

SkryťVypnúť reklamu
Mohlo by vás zaujať Medvedica na pár metrov či diviak na dosah ruky Čítajte 

"Okrem toho zabíjačka bola už tradične predzvesťou blížiacich sa sviatkov. Ošípané totiž zvyčajne zabíjali pred Vianocami a pred veľkonočnými sviatkami, aby mali domácnosti počas sviatočného obdobia čerstvé mäso," vysvetľuje Turóci.

V bohatších rodinách vyučený mäsiar

Podľa jeho slov chudobnejšie domácnosti si zabíjačku zväčša zabezpečovali vo vlastnej réžii, bohatší si volali skúsených mäsiarov, ktorí mali pre túto prácu patričnú kvalifikáciu, no najmä vybavenie.

"Okrem toho mali skúsenosti s prípravou tradičných zabíjačkových špecialít, ktoré mali v ich prevedení podstatne vyššiu kvalitu. Porážku všetkých druhov hospodárskych zvierat museli v minulosti zvládnuť už mäsiarski učni, ktorí svoju zručnosť v tomto základnom úkone dokazovali obyčajne vykonaním učňovskej skúšky prebiehajúcej zväčša na obecnom bitúnku v Čadci," ozrejmuje historik Kysuckého múzea.

SkryťVypnúť reklamu

Ďalej dopĺňa, že tú učni museli tradične previesť porážku vybraných druhov dobytka a ich rozrábku.

"Po jej zložení získali výučný list a mohli sa zamestnať. Po odpracovaní určitého času a nadobudnutí ďalších odborných skúseností mohli taktiež požiadať o vykonanie tovarišských skúšok, kde museli preukázať najmä znalosť prípravy rozličných mäsiarskych špecialít," dodáva na záver Turóci.

Prečítajte si tiež Kusy dreva zmenili na postavy drotárov Čítajte 

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Kysuce

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Tvorivé háčkovanie aj 30 otázok pre Hanu Gregorovú
  2. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody
  3. Budúci lesníci opäť v teréne: S LESY SR vysadia les novej generá
  4. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  5. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  6. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  7. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  8. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 102 298
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 21 561
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 11 334
  4. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 8 424
  5. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 6 527
  6. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 5 237
  7. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 4 568
  8. Šaca - centrum robotickej chirurgie na východe Slovenska 4 515
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Kysuce - aktuálne správy

Jakubko

Nemusíte byť zdravotným klaunom, aby ste niekomu urobili krajší deň.


Stavba železnice na Kysuciach rastie ako z vody.

Modernizácia trate napreduje rýchlo.


Juraj Steiniger trénuje mladých atlétov a zároveň sa zúčastňuje veteránskych súťaží.

Vyhodená guľa sa mu zapáčila.


Najlepším strojárom sa stal Matej Mrmus (tretí zľava).

Matej Mrmus vyhral súťaž Zenit Skills.


Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu