Pavol Pikulák: Ako sa pracuje slovenskému šéfkuchárovi v top českom hoteli

Doslova za rohom, len tri kilometre za českou hranicou, sa nachádza známy dovolenkový Rezort Valachy, kam v poslednom čase chodí za prácou čoraz viac Slovákov.

Pavol PikulákPavol Pikulák

V tunajšom Spa hotel Lanterna, ktorý je v Česku synonymom prvotriednej relaxácie a špičkovej gastronómie, nedávno prevzal žezlo šéfkuchára Pavol Pikulák. Kadiaľ viedla cesta slovenského kuchára do top českého hotela? A ako sa Slovákom pracuje v Česku?

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Paľo, kadiaľ viedla vaša profesijná cesta na pozíciu českého šéfkuchára?

Po vyučení som najskôr krátku dobu pracoval v reštaurácii v Čadci. Potom som na šesť rokov odišiel do Rakúska, kde som pôsobil vo štvorhviezdičkovom hotely v Alpách, čo pre mňa bola nesmierne dôležitá škola. Postupne som si prešiel všetky kuchárske pozície: od studenej kuchyne a príloh, cez gril a fine dining až po zástupca šéfkuchára. Kvôli rodine som sa potom vrátil späť na Slovensko a ďalšie štyri roky som pracoval v Žiline a varil tradičnú slovenskú kuchyňu. Koľko som za tu dobu uvaril halušiek by som ani nespočítal.

Čo vás teda priviedlo do Veľkých Karlovic?

Chýbal mi ten typ gastronómie, ktorý som robil v Rakúsku. V množstve porcí sa vytrácala kreativita. Keď som dostal echo, že v Spa hotely Lanterna hľadajú kuchára, vôbec som neváhal. Lanterna je pojem aj u nás na Slovensku. Musím povedať, že skutočnosť predčila moje očakávania. Ako v úrovni služieb, tak aj v starostlivosti o zamestnancov.

V čom konkrétne?

Naša Lanterna aj neďaleký hotel Horal sú súčasťou Rezortu Valachy, ktorý patrí firme HP TRONIC. Ta prevádzkuje v Česku aj na Slovensku e-shopy DATART, má viac ako 3-tisíc zamestnancov a prepracovaný systém starostlivosti o ne.

Vďaka tomu máme v hoteloch veľa benefitov, ktoré v gastre nie sú bežné. A hlavná je výplata, ktorá je vždy včas na účte a papierovo v poriadku, čo je pre mňa veľmi dôležité. Slovákov tu pracuje veľa na rôznych pozíciach. Od obsluhy, kuchárov, chyžných alebo saunérov až po marketing.

Nie je to k nám zo Slovenska ďaleko?

Vôbec nie, naopak. Bývam s rodinou v Turzovke, takže je to pre mňa časovo bližšie, než keď som jazdil do Žiliny. Veľa mojich slovenských kolegov je z ešte väčšej diaľky. Kto nechce na smeny dochádzať denne, má možnosť nocovať v peknom zamestnaneckom ubytovaní, ktoré je zadarmo. To je tiež v dnešnej dobe neobvyklé.

Hovorili ste o výhodách. Aká je ich úroveň v Čechách?

Konkrétne u nás dostávame nadštandardné stravné, pre mňa sú užitočné aj príspevky na zubnú starostlivosť alebo veľké zľavy v e-shopoch DATART. Môžeme tiež zadarmo využívať relaxačné centrum Wellness Horal, kde to moje deti naozaj milujú. Celkovo je v hoteloch veľmi pekná a pestrá práca v krásnom prostredí, u silnej a stabilnej firmy s možnosťou kariérneho rastu. Oba hotely ped sezónou hľadajú nových ľudí. Prácu vo Veľkých Karloviciach môžem naozaj len odporučiť.

Vy ste sa stal šéfkuchárom po roku pôsobenia v Spa hoteli Lanterna. Aká je vlastne gastronómia, ktorú tvoríte?

Zameriavame sa na náročných hostí, ktorí vyhľadávajú špičkové wellness a gastronómiu. Oba hotely rezortu, Lanterna aj Horal, sú v Čechách pojmy. Wellness je na veľmi vysokej úrovni a hostia ho majú v cene pobytu. Denne sa tu ponúkajú saunové rituály, exotické masáže a termálne bazény.

My tieto služby podčiarkneme gastronómiou založenou na čerstvých a sezónnych surovinách. Ponúkame aj degustačné menu, robíme večery s vinármi a iné zaujímavé akcie.

Osobne sa snažím variť sedliackym rozumom. To znamená moderne, ale s dôrazom na región a jeho suroviny. Páči sa mi heslo Tomáša Baťu: Rob to, čo vieš, najlepšie ako to len ide a budeš mať úspech. Skrátka verím, že s poctivosťou naozaj človek zájde najďalej a to aj vo vzťahu k vareniu a surovinám. Viac o Spa hoteli Lanterna sa dočítate na www.lanterna.cz.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Kysuce

Komerčné články

  1. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  4. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  5. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  8. Konferencia eFleet Day 2025 hlási posledné voľné miesta
  1. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  2. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  3. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  4. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  5. Štartuje prvý ročník Fjällräven Campfire Česko a Slovensko
  6. Katarína Brychtová: Každý nový začiatok je dobrý
  7. Šaca - centrum robotickej chirurgie na východe Slovenska
  8. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 59 807
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 20 116
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 9 688
  4. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 8 443
  5. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme 7 846
  6. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 5 159
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 4 939
  8. Fico škodí ekonomike, predbehli nás aj Rumuni 4 150
  1. Tomáš Csicsó: Ako Róm z juhu Slovenska som nikdy nezažil rasizmus
  2. Ivan Čáni: Rudo, prácu treba aj dokončiť a nie iba načať!
  3. Peter Franek: Čo chcú Ficovi voliči.
  4. Eva Chmelíková: Predsudky zabíjajú kultúru, iné kultúry ju obohacujú.
  5. Ján Karas: Rovnosť, ktorá sa ešte nenarodila: Neviditeľné korene spravodlivosti na Medzinárodný deň Rómov
  6. Rastislav Šenkirik: SMER - pohlavné preukazy
  7. Martina Paulenová: Dozvedeli sme sa zlú správu
  8. Ivan Mlynár: Riaditeľ SHMÚ nezabezpečil počasie podľa predstáv Tarabu, tak dostal padáka, alebo, keď lži smrdia aj z displeja počítača.
  1. Matej Galo: Záhady o pôvode slintačky a krívačky odhalené 92 311
  2. Rado Surovka: Raši dostal padáka 80 061
  3. Radko Mačuha: Najprv si prišli po Šimečku. 79 498
  4. Rado Surovka: Ficove Amater Airlines dopravili na Slovensko slintačku 20 819
  5. Miroslav Daniš: Pec nám spadla, pec nám spadla, ktože nám ju postaví 15 233
  6. Otilia Horrocks: Odporné, príšerné, drzé, nechutné 11 867
  7. Juraj Kumičák: ...radšej choďte kravy pásť... 10 212
  8. Viktor Pamula: S Ruskom na večné časy a nikdy inak 8 749
  1. INESS: Ekonomika Ruska a tri vojnové roky
  2. Věra Tepličková: Býky za vlasť padajú, gule nám tu chýbajú
  3. Radko Mačuha: Slavín nieje Slovenská socha Slobody.
  4. Tupou Ceruzou: Businessman
  5. Marcel Rebro: Rusi bombardujú energetickú infraštruktúru, Slováci elektrifikujú ukrajinské zákopy
  6. Radko Mačuha: Fico a Neveriaci Tomáš.
  7. Jiří Ščobák: Investovanie vs. hazard: Aké hry hráme? Kedy hazardujeme, namiesto toho, aby sme investovali?
  8. Věra Tepličková: Spevy sobotné alebo Vybrala sa Martina na púť priamo do Ríma
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Kysuce - aktuálne správy

Veľkonočné sviatky sa nezadržateľne blížia a s nimi aj túžba po typických pokrmoch cez sladkého baránka, koláčiky, až po slané pochutiny.


Uvažujete nad kúpou nového auta? Tak práve teraz prichádza tá pravá chvíľa premeniť svoje myšlienky na činy.


Vizualizácia úseku D3 s tunelom Horelica.

Úsek bude stavať združenie okolo Váhostavu.


3
Ranný požiar auta v Čadci.

Po dôvode pátra zisťovateľ príčin vzniku požiarov.


  1. Tomáš Csicsó: Ako Róm z juhu Slovenska som nikdy nezažil rasizmus
  2. Ivan Čáni: Rudo, prácu treba aj dokončiť a nie iba načať!
  3. Peter Franek: Čo chcú Ficovi voliči.
  4. Eva Chmelíková: Predsudky zabíjajú kultúru, iné kultúry ju obohacujú.
  5. Ján Karas: Rovnosť, ktorá sa ešte nenarodila: Neviditeľné korene spravodlivosti na Medzinárodný deň Rómov
  6. Rastislav Šenkirik: SMER - pohlavné preukazy
  7. Martina Paulenová: Dozvedeli sme sa zlú správu
  8. Ivan Mlynár: Riaditeľ SHMÚ nezabezpečil počasie podľa predstáv Tarabu, tak dostal padáka, alebo, keď lži smrdia aj z displeja počítača.
  1. Matej Galo: Záhady o pôvode slintačky a krívačky odhalené 92 311
  2. Rado Surovka: Raši dostal padáka 80 061
  3. Radko Mačuha: Najprv si prišli po Šimečku. 79 498
  4. Rado Surovka: Ficove Amater Airlines dopravili na Slovensko slintačku 20 819
  5. Miroslav Daniš: Pec nám spadla, pec nám spadla, ktože nám ju postaví 15 233
  6. Otilia Horrocks: Odporné, príšerné, drzé, nechutné 11 867
  7. Juraj Kumičák: ...radšej choďte kravy pásť... 10 212
  8. Viktor Pamula: S Ruskom na večné časy a nikdy inak 8 749
  1. INESS: Ekonomika Ruska a tri vojnové roky
  2. Věra Tepličková: Býky za vlasť padajú, gule nám tu chýbajú
  3. Radko Mačuha: Slavín nieje Slovenská socha Slobody.
  4. Tupou Ceruzou: Businessman
  5. Marcel Rebro: Rusi bombardujú energetickú infraštruktúru, Slováci elektrifikujú ukrajinské zákopy
  6. Radko Mačuha: Fico a Neveriaci Tomáš.
  7. Jiří Ščobák: Investovanie vs. hazard: Aké hry hráme? Kedy hazardujeme, namiesto toho, aby sme investovali?
  8. Věra Tepličková: Spevy sobotné alebo Vybrala sa Martina na púť priamo do Ríma

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu