KRÁSNO NAD KYSUCOU. Tradičné aj netradičné jedlá, folklór aj remeselníci. Tak by sa dal charakterizovať piaty ročník gurmánskeho festivalu spojeného so Svätojánskym jarmokom, ktorý navštívili tisíce ľudí nielen z Krásna nad Kysucou, ale aj širokého okolia.
Táto jedinečná gastronomická udalosť sa uskutočnila v nedeľu 18. júna na námestí pred kultúrnym domom. Na každom kroku bolo vidieť mnoho zručných kuchárov, ktorí pripravovali pre návštevníkov všakovaké dobroty.
Na gurmánskom festivale sa predstavili rôzne delikatesy z kuchyne starých materí, rozvoniavali podlesníky, makové šúľance, palacinky a rôzne osúchy, kapustniaky a koláče. Poľovnícky a osadnícky guľáš nakŕmil stovky návštevníkoch, ktorí prišli na námestie v Krásne

Klub poľovníkov z Kysuckého lieskovca s Pavlom Šutým sa pochválil špecialitou, pečeným diviakom, a ktorom si nepochutnávajú každý deň. Rozdeliť medzi ľudí ho pomohli primátor Krásna nad Kysucou Jozef Grapa spolu s jeho kolegami z družobnej obce Milowka a Frenštátu pod Radhoštem.
Potešili sa aj gazdinky, ktoré nemuseli v tento deň pripravovať nedeľný obed a užili si sladké “ničnerobenie“.
„Dnešný festival chutí a folklór je pre Krásno nad Kysucou už tradíciou, pretože drvivá väčšina ľudí, ktorá tu varí je práve z našich osád, ktoré sú už možno vyľudnené, ale hlásia sa k nim teraz potomkovia, či už vnuci, pravnuci. Prichystali si jedlá, ktoré niekedy pripravovali ich babky a prababky, ktoré pochádzali práve z osád nad našim mestom. Treba vyzdvihnúť, že aj títo mladí sa hlásia k tradíciám,” uviedol primátor Krásna nad Kysucou Jozef Grapa.

Pravé domáce posúchy, koláče aj kapustniaky priniesli okoštovať ženy z FS Vrabčiar.
„Makové rožteky, koláčiky, jablkový závin, štrúdľa, no aj pravé kysucké kapustniaky, bublanina, koláč z kysnutého aj lístkového cesta,“ trpezlivo vysvetľovala členka súboru Anna Koperová všetkým, ktorým už pri pohľade na tieto dobroty tiekli slinky.
Chceli sme sa dozvedieť aj recept na kapustniaky, no vraj je to tajné.
„Je, to je tu taký u nás zvyk. Recept som zdedila po starej mame a veru ľuďom to chutí. Takéto rodinné recepty sa dedia z pokolenia na pokolenie,“ tajomne povedala Anna Koperová.
Na festivale sa predstavila aj susedná obec Zborov nad Bystricou.
"Chceme prezentovať tradíciu pečenia polesniakov, ktoré sú v našej obci dodnes jednou z najobľúbenejších pochúťok. Aby si aj ľudia spomenuli na mladé časy, keď trávili víkendy a prázdniny u babky na dedine. Dnes sme očistili a nastrúhali vrece a pol zemiakov, tak hádam vydrží, aj keď idú na dračku," usmiala sa Marta Droščáková zo Zborova nad Bystricou.
Ako ďalej povedala, na polesniaky je veľa receptov a každý si pridáva korenie a ingrediencie podľa vlastnej chuti. čo však nesmie chýbať, je cesnak.

Tohtoročný gurmánsky festival mal aj príchuť pomoci dvojročnému Miškovi, ktorý trpí Drawetovej syndrómom. Každý, kto z v šakovakých dobrôt ochutnal, mohol prispieť na jeho finančne náročnú liečbu, ktorú štát neprepláca a rodičia robia, čo môžu. Dobrovoľníci pomohli sumou viac ako 2700 eur.
Zároveň v spolupráci s Kysuckým kultúrnym strediskom sa uskutočnil aj trinásty ročník Svätojánského jarmoku, kde svoju prácu prezentovali šikovní remeselníci nielen z Kysúc, ale aj širokého okolia.
Celkovú atmosféru doplnil bohatý kultúrny program, v ktorom sa predstavil Detský folklórny súbor Drevár, Folklórna skupina Vrabčiar, Heligonkári Jarky Jelinkovej, Kysucká muzička, Ľudová hudba spod Ľadonhory, Folklórny súbor Bystrica z Novej Bystrice a nadaní súrodenci Heligonkári Poliakovci – Aneta a Martin.
Celým programom hovoreným slovom sprevádzala moderátorka Zuzana Zuzčáková Gacíková.
