Master Chef varil v školskej jedálni: Deti ofrflú každé jedlo, ak to nie sú hranolky s kečupom

Problém sú nedochutené jedlá i rodičia.

šéfkuchár Ján Duda varil v školskej jedálni. šéfkuchár Ján Duda varil v školskej jedálni. (Zdroj: Pavol Stolárik, Bidfood)

KORŇA. Na stravovanie v školských jedálňach má väčšina z staršej generácie desivé spomienky. Na tanieri hmota bez chuti a vône od večne naštvaných kuchárok, obďaleč stojaca učiteľka dávajúca pozor, aby žiaci všetko zjedli.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Aby takto nejedli aj dnešné deti sa, viac či menej, snaží väčšina školských jedální. No nech sa snažia akokoľvek a deťom pripravujú tie najchutnejšie pokrmy, malí stravníci vždy radšej siahnu po hranolčekoch s kečupom a hamburgeri.

Varil kuchár bez hraníc

Reptanie nad školským obedom je v školskej jedálni v Korni skôr výnimkou, no tentokrát boli najmenší aj väčší stravníci doslova nadšení. „Výborné pán šéfkuchár, máte u nás jednotku s hviezdičkou,“ dobiehali k okienku po degustácii obedového menu pochváliť šéfa kuchyne.

SkryťVypnúť reklamu

Obed pre deti aj zamestnancov školy vo štvrtok 18. februára navaril svetový šéfkuchár Ján Duda, učastník mnohých kuchárskych súťaží a držiteľ titulu Master Chef anglickej organizácie World Master Chefs Society.

Prečítajte si tiež Vychutnali si posledný studený kúpeľ, otužilci z troch štátov ukončili sezónu na Kysuciach Čítajte 

Uvariť lacno, výživne a zároveň chutne, pritom sa vtesnať do obmedzeného rozpočtu a splniť všetky nutričné normy nebolo zrovna jednoduché.

Kuchár výzvu prijal, dal sa na boj a varenie za rovnakých podmienok, ako majú kuchárky zo školskej jedálne, sa podarilo na výbornú. Za svoje školské menu mu stravníci z Korne udelili aj Rád zlatej varešky.

Podarená zmena v jedálničku

„Zelerová polievka babičky Karolínky, africký sumček s bylinkami, opekanými zemiačkami, hráškovým pyré a koreňovou zeleninou aj lievance s vanilkovým krémom a ovocím pošteklili všetkým chuťové poháriky a spestrili jedálniček,“ tešila sa vedúca jedálne Emília Juríková, ktorá prišla s nápadom prizvať do školskej kuchyne špecialistu.

SkryťVypnúť reklamu

Inšpirovať chcela tak aj svoje kolegyne v kuchyni aj ukázať, že práca v školskej jedálni je veľmi náročná a často nedocenená.

„Na školení nám práve tento pán šéfkuchár predviedol nové technologické postupy prípravy zdravých a chutných pokrmov zo surovín tak, aby to zodpovedalo normám stanoveným pre školské jedálne. Ukázal nám svoje umenie a vášeň z varenia. Po školení som ho oslovila a o neváhal, pozvanie prijal,“ doplnila vedúca školskej jedálne.

Sama bola zvedavá, aký bude výsledok, aké budú jeho dojmy po varení v oveľa väčšom nasadení a objeme, ako tomu býva v reštaurácii.

Mohlo by vás zaujať Zubár o zrušení benefitov: Ak prídu ľudia do ambulancie, až keď cítia bolesť, bude to napokon drahšie Čítajte 

Školská kuchyňa však pod vedením skúseného kuchára šlapala ako dobre namazaný stroj. Deti sa s mužom v bielej zástere fotili, staršie ročníky ho zasypali otázkami o varení. Trpezlivo vysvetľoval postupy aj to, prečo by sa mali deti stravovať v jedálni.

SkryťVypnúť reklamu

Zdravo, lacno, soľ nad zlato

„Bolo super, veľa srandy, pohody, rozhovorov. A naozaj od vedúcej, cez pani hlavnú kuchárku až po dievčence môžem zodpovedne povedať, že som sa cítil vynikajúco. Sú šikovné, deti milé. Páčilo sa mi, že prebehla aj diskusia, ako a čo by sa dalo a mohlo zlepšiť. No ak mám byť úprimný, skladám pomyselný klobúk pred všetkými paniami kuchárkami, že za tak málo peňazí dokážu vyčariť na tanieri chutné jedlá,“ povedal šéfkuchár s tým, že pani kuchárky nechodia učiť variť, ale skôr trochu naštartovať.

„Aby dané jedlá začali aj trochu inak variť, odprezentovať iné spracovanie surovín, ako si vedia uľahčiť prácu, ako využívať modernejšie technológie, lebo nebudeme si klamať, ale v mnohých kuchyniach je personál v preddôchodkovom ak už nie dôchodkovom veku a ak to pôjde takto ďalej, nebude mať kto variť,“ doplnil.

V školskom stravovaní však vidí niekoľko problémov, hlavným je, že je finančne poddimenzované. Obmedzený rozpočet ide na úkor kvality, rodičia sa finančne nepodieľajú na stravovaní pre svoje deti, pričom ide o ich zdravie a vývoj.

„Ako sa vraví, z ničoho sa bič upliesť nedá. Ďalším problémom, ktorý registrujem je, že veľa surovín je nariadených ´zhora´ a kuchyne majú zviazané ruky na to aby mohli použiť iné suroviny. Mne je jasné, že sú určité výživové tabuľky, ktoré majú deti v rámci veku prijať, ale obmedzenie základného ochucovadla, teda soli, je na škodu. Kuchárky sa môžu snažiť koľko chcú, ale ak dobre nevychutíte jedlo, tak ho môžete aj nastajlovať na tanier najkrajšie ako viete, aj tak vám ho deti ofrflú,“ vysvetlil Ján Duda.

Dieťa obrazom rodiča

Vinu pripisuje aj prístupu rodičov, ktorí na jednej strane priveľa očakávajú a „šikanujú“ kuchárky v školských jedálňach, na strane druhej im však chýba sebareflexia pri tom, čo deťom varia doma.

Prečítajte si tiež Jeden chcel svätožiaru, vraví barber Papík. Slováci pri účesoch veľmi neexperimentujú Čítajte 

„Po prečítaní jedálneho lístka ako keby hecujú deti, že nemusia jesť, lebo ani oni by to nejedli. Nám muselo chutiť všetko. Lebo muselo. Bola však iná doba, v jedálni stála pani učiteľka alebo vychovávateľka a stačil jej pohľad a všetci sme potichu jedli. Bohužiaľ, momentálne sa stretávam aj s tým, že sa vrátia do kuchyne celé kuracie stehná, deti zjedia iba ryžu a šťavu a celé stehno sa vráti naspäť, deti nie sú naučené jesť mäso s kosťou,“ ozrejmil.

Pre rodičov by bolo podľa neho prínosom, aby si zaspomínali na svoje detstvo, ako sa stravovali oni, ako im varili ich mamy a aby sa aspoň trochu priblížili k tomu čo oni zažívali v detstve.

Na záver dodal, že ľudia by mali byť za školské stravovanie vďační. „Napríklad v Holandsku nič také nemajú, ak rodič nedá dieťaťu obed do krabičky, tak dieťa je hladné,“ uzavrel šéfkuchár Jána Duda.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Kysuce

Komerčné články

  1. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme
  2. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje
  3. Realitný fond IAD IRF dosiahol historicky najvyššie zhodnotenie
  4. Ako zvládnuť podnikanie, rodinu aj voľný čas bez kompromisov?
  5. Môže hudba pomôcť neurologickým pacientom lepšie chodiť?
  6. Veterné parky: vizuálny smog alebo nová estetika energetiky?
  7. Elektrické autá v zahraničí: poplatky za nabíjanie a diaľnice
  8. Muži, nepodceňujte návštevu kardiológa. Srdce máte len jedno
  1. Skvelý sortiment za výnimočne nízke ceny nájdete v Pepco
  2. S nami máte prístup do všetkých záhrad
  3. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje
  4. Ako pripraviť motorku na sezónu: Rady pre bezpečnú jazdu
  5. Ako zvládnuť podnikanie, rodinu aj voľný čas bez kompromisov?
  6. Realitný fond IAD IRF dosiahol historicky najvyššie zhodnotenie
  7. Emma Tekelyová a tvorenie na jarné dni a Veľkú noc
  8. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme
  1. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme 13 380
  2. AI o nej píše, že je symbolom odvahy. Kvôli jedinému protestu 8 966
  3. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje 7 532
  4. Elektrické autá v zahraničí: poplatky za nabíjanie a diaľnice 6 703
  5. Muži, nepodceňujte návštevu kardiológa. Srdce máte len jedno 6 619
  6. Nevšedný ostrov. Ischia priťahuje pozornosť čoraz viac turistov 5 129
  7. Realitný fond IAD IRF dosiahol historicky najvyššie zhodnotenie 4 566
  8. Slovenskí milionári minulý rok bohatli rekordným tempom 3 341
  1. Ivan Mlynár: Rýchlo pridajte Šutaj Eštokovi do soli jód, zdravotné následky pominú
  2. Radoslav Medzihradský: Dva týždne v raji, teda v Háji
  3. Štefan Šturdzík: Robo
  4. Júlia Piraňa Mikolášiková: O oživenej pamäti kajúcnika od sýkorovcov
  5. Ján Šeďo: "Nie si vhodný pre prácu s robotníckou triedou", vyhodili ho !
  6. Vladimír Krátky: Kelňa Lupták - verzia 2 ?
  7. Tupou Ceruzou: Mr. Business
  8. Adriana Karvaiová: Sedem dôvodov, prečo sa nestať muzikoterapeutom
  1. Michal Dolňan: Covid vypustili z laboratórií a SLAK na nás vrhli Nemci a Francúzi... 53 657
  2. Ján Šeďo: Stalo sa to včera na "urgente". 42 347
  3. Jakub Konečný: Našli sme dvoch Slovákov, ktorí sa majú vďaka Ficovej vláde lepšie! 26 167
  4. Martin Ondráš: Piate ohnisko nákazy SLAK - skutočná pravda 21 133
  5. Rado Surovka: Ficove Amater Airlines dopravili na Slovensko slintačku 11 043
  6. Karol Galek: Fico odovzdal Slovenské elektrárne českým finančným žralokom 10 322
  7. Radko Mačuha: Vládna koalícia si začala dávať úplatky priamo v parlamente. 8 899
  8. Miroslav Ferkl: Atentátnik Fico s vedrom 5 823
  1. Tupou Ceruzou: Mr. Business
  2. Věra Tepličková: Romana nám odkazuje, že je stále úžasná
  3. Radko Mačuha: Po MDŽ SMER pozýva na zabíjačku.
  4. Radko Mačuha: Vládna koalícia si začala dávať úplatky priamo v parlamente.
  5. Tupou Ceruzou: Spravodlivosť pre všetkých
  6. Jiří Ščobák: Ako vybrať dobrého finančného sprostredkovateľa? Ako identifikovať šmejda?
  7. Radko Mačuha: Čo je zvrátenejšie, vracať na plátno, alebo posielať mládež na smrť ?
  8. Radko Mačuha: Premiér Fico v Amerike nevybavil nič.
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Ivan Mlynár: Rýchlo pridajte Šutaj Eštokovi do soli jód, zdravotné následky pominú
  2. Radoslav Medzihradský: Dva týždne v raji, teda v Háji
  3. Štefan Šturdzík: Robo
  4. Júlia Piraňa Mikolášiková: O oživenej pamäti kajúcnika od sýkorovcov
  5. Ján Šeďo: "Nie si vhodný pre prácu s robotníckou triedou", vyhodili ho !
  6. Vladimír Krátky: Kelňa Lupták - verzia 2 ?
  7. Tupou Ceruzou: Mr. Business
  8. Adriana Karvaiová: Sedem dôvodov, prečo sa nestať muzikoterapeutom
  1. Michal Dolňan: Covid vypustili z laboratórií a SLAK na nás vrhli Nemci a Francúzi... 53 657
  2. Ján Šeďo: Stalo sa to včera na "urgente". 42 347
  3. Jakub Konečný: Našli sme dvoch Slovákov, ktorí sa majú vďaka Ficovej vláde lepšie! 26 167
  4. Martin Ondráš: Piate ohnisko nákazy SLAK - skutočná pravda 21 133
  5. Rado Surovka: Ficove Amater Airlines dopravili na Slovensko slintačku 11 043
  6. Karol Galek: Fico odovzdal Slovenské elektrárne českým finančným žralokom 10 322
  7. Radko Mačuha: Vládna koalícia si začala dávať úplatky priamo v parlamente. 8 899
  8. Miroslav Ferkl: Atentátnik Fico s vedrom 5 823
  1. Tupou Ceruzou: Mr. Business
  2. Věra Tepličková: Romana nám odkazuje, že je stále úžasná
  3. Radko Mačuha: Po MDŽ SMER pozýva na zabíjačku.
  4. Radko Mačuha: Vládna koalícia si začala dávať úplatky priamo v parlamente.
  5. Tupou Ceruzou: Spravodlivosť pre všetkých
  6. Jiří Ščobák: Ako vybrať dobrého finančného sprostredkovateľa? Ako identifikovať šmejda?
  7. Radko Mačuha: Čo je zvrátenejšie, vracať na plátno, alebo posielať mládež na smrť ?
  8. Radko Mačuha: Premiér Fico v Amerike nevybavil nič.

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu