Master Chef varil v školskej jedálni: Deti ofrflú každé jedlo, ak to nie sú hranolky s kečupom

Problém sú nedochutené jedlá i rodičia.

šéfkuchár Ján Duda varil v školskej jedálni. šéfkuchár Ján Duda varil v školskej jedálni. (Zdroj: Pavol Stolárik, Bidfood)

KORŇA. Na stravovanie v školských jedálňach má väčšina z staršej generácie desivé spomienky. Na tanieri hmota bez chuti a vône od večne naštvaných kuchárok, obďaleč stojaca učiteľka dávajúca pozor, aby žiaci všetko zjedli.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Aby takto nejedli aj dnešné deti sa, viac či menej, snaží väčšina školských jedální. No nech sa snažia akokoľvek a deťom pripravujú tie najchutnejšie pokrmy, malí stravníci vždy radšej siahnu po hranolčekoch s kečupom a hamburgeri.

Varil kuchár bez hraníc

Reptanie nad školským obedom je v školskej jedálni v Korni skôr výnimkou, no tentokrát boli najmenší aj väčší stravníci doslova nadšení. „Výborné pán šéfkuchár, máte u nás jednotku s hviezdičkou,“ dobiehali k okienku po degustácii obedového menu pochváliť šéfa kuchyne.

SkryťVypnúť reklamu

Obed pre deti aj zamestnancov školy vo štvrtok 18. februára navaril svetový šéfkuchár Ján Duda, učastník mnohých kuchárskych súťaží a držiteľ titulu Master Chef anglickej organizácie World Master Chefs Society.

Prečítajte si tiež Vychutnali si posledný studený kúpeľ, otužilci z troch štátov ukončili sezónu na Kysuciach Čítajte 

Uvariť lacno, výživne a zároveň chutne, pritom sa vtesnať do obmedzeného rozpočtu a splniť všetky nutričné normy nebolo zrovna jednoduché.

Kuchár výzvu prijal, dal sa na boj a varenie za rovnakých podmienok, ako majú kuchárky zo školskej jedálne, sa podarilo na výbornú. Za svoje školské menu mu stravníci z Korne udelili aj Rád zlatej varešky.

Podarená zmena v jedálničku

„Zelerová polievka babičky Karolínky, africký sumček s bylinkami, opekanými zemiačkami, hráškovým pyré a koreňovou zeleninou aj lievance s vanilkovým krémom a ovocím pošteklili všetkým chuťové poháriky a spestrili jedálniček,“ tešila sa vedúca jedálne Emília Juríková, ktorá prišla s nápadom prizvať do školskej kuchyne špecialistu.

SkryťVypnúť reklamu

Inšpirovať chcela tak aj svoje kolegyne v kuchyni aj ukázať, že práca v školskej jedálni je veľmi náročná a často nedocenená.

„Na školení nám práve tento pán šéfkuchár predviedol nové technologické postupy prípravy zdravých a chutných pokrmov zo surovín tak, aby to zodpovedalo normám stanoveným pre školské jedálne. Ukázal nám svoje umenie a vášeň z varenia. Po školení som ho oslovila a o neváhal, pozvanie prijal,“ doplnila vedúca školskej jedálne.

Sama bola zvedavá, aký bude výsledok, aké budú jeho dojmy po varení v oveľa väčšom nasadení a objeme, ako tomu býva v reštaurácii.

Mohlo by vás zaujať Zubár o zrušení benefitov: Ak prídu ľudia do ambulancie, až keď cítia bolesť, bude to napokon drahšie Čítajte 

Školská kuchyňa však pod vedením skúseného kuchára šlapala ako dobre namazaný stroj. Deti sa s mužom v bielej zástere fotili, staršie ročníky ho zasypali otázkami o varení. Trpezlivo vysvetľoval postupy aj to, prečo by sa mali deti stravovať v jedálni.

SkryťVypnúť reklamu

Zdravo, lacno, soľ nad zlato

„Bolo super, veľa srandy, pohody, rozhovorov. A naozaj od vedúcej, cez pani hlavnú kuchárku až po dievčence môžem zodpovedne povedať, že som sa cítil vynikajúco. Sú šikovné, deti milé. Páčilo sa mi, že prebehla aj diskusia, ako a čo by sa dalo a mohlo zlepšiť. No ak mám byť úprimný, skladám pomyselný klobúk pred všetkými paniami kuchárkami, že za tak málo peňazí dokážu vyčariť na tanieri chutné jedlá,“ povedal šéfkuchár s tým, že pani kuchárky nechodia učiť variť, ale skôr trochu naštartovať.

„Aby dané jedlá začali aj trochu inak variť, odprezentovať iné spracovanie surovín, ako si vedia uľahčiť prácu, ako využívať modernejšie technológie, lebo nebudeme si klamať, ale v mnohých kuchyniach je personál v preddôchodkovom ak už nie dôchodkovom veku a ak to pôjde takto ďalej, nebude mať kto variť,“ doplnil.

V školskom stravovaní však vidí niekoľko problémov, hlavným je, že je finančne poddimenzované. Obmedzený rozpočet ide na úkor kvality, rodičia sa finančne nepodieľajú na stravovaní pre svoje deti, pričom ide o ich zdravie a vývoj.

„Ako sa vraví, z ničoho sa bič upliesť nedá. Ďalším problémom, ktorý registrujem je, že veľa surovín je nariadených ´zhora´ a kuchyne majú zviazané ruky na to aby mohli použiť iné suroviny. Mne je jasné, že sú určité výživové tabuľky, ktoré majú deti v rámci veku prijať, ale obmedzenie základného ochucovadla, teda soli, je na škodu. Kuchárky sa môžu snažiť koľko chcú, ale ak dobre nevychutíte jedlo, tak ho môžete aj nastajlovať na tanier najkrajšie ako viete, aj tak vám ho deti ofrflú,“ vysvetlil Ján Duda.

Dieťa obrazom rodiča

Vinu pripisuje aj prístupu rodičov, ktorí na jednej strane priveľa očakávajú a „šikanujú“ kuchárky v školských jedálňach, na strane druhej im však chýba sebareflexia pri tom, čo deťom varia doma.

Prečítajte si tiež Jeden chcel svätožiaru, vraví barber Papík. Slováci pri účesoch veľmi neexperimentujú Čítajte 

„Po prečítaní jedálneho lístka ako keby hecujú deti, že nemusia jesť, lebo ani oni by to nejedli. Nám muselo chutiť všetko. Lebo muselo. Bola však iná doba, v jedálni stála pani učiteľka alebo vychovávateľka a stačil jej pohľad a všetci sme potichu jedli. Bohužiaľ, momentálne sa stretávam aj s tým, že sa vrátia do kuchyne celé kuracie stehná, deti zjedia iba ryžu a šťavu a celé stehno sa vráti naspäť, deti nie sú naučené jesť mäso s kosťou,“ ozrejmil.

Pre rodičov by bolo podľa neho prínosom, aby si zaspomínali na svoje detstvo, ako sa stravovali oni, ako im varili ich mamy a aby sa aspoň trochu priblížili k tomu čo oni zažívali v detstve.

Na záver dodal, že ľudia by mali byť za školské stravovanie vďační. „Napríklad v Holandsku nič také nemajú, ak rodič nedá dieťaťu obed do krabičky, tak dieťa je hladné,“ uzavrel šéfkuchár Jána Duda.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Kysuce

Komerčné články

  1. Osem tipov, kam cestovať počas sviatku na konci augusta
  2. Ideálny čas na pohyb a dokonalú regeneráciu
  3. Hodnotenie profesionála: Maldivy si užijete i s nižším rozpočtom
  4. Bývanie v centre Bratislavy? Kúpa sa oplatí viac ako prenájom
  5. Operácia očí je riešením pre každú profesiu
  6. Majster cukrár radí: Tento dezert dodá každej letnej párty šťavu
  7. Private equity fondy priťahujú čoraz viac slovenských investorov
  8. S tanečnicou Katarínou Jakeš na výlete v Košiciach
  1. Ideálny čas na pohyb a dokonalú regeneráciu
  2. Osem tipov, kam cestovať počas sviatku na konci augusta
  3. Aplikácia Otvorené drevo potvrdzuje transparentnosť LESY SR
  4. Drevo pod kontrolou: Ako technológia RFID mení vývoz drevnej hmo
  5. Hodnotenie profesionála: Maldivy si užijete i s nižším rozpočtom
  6. Bývanie v centre Bratislavy? Kúpa sa oplatí viac ako prenájom
  7. Operácia očí je riešením pre každú profesiu
  8. Private equity fondy menia budúcnosť rodinného podnikania
  1. Majster cukrár radí: Tento dezert dodá každej letnej párty šťavu 14 308
  2. Bývanie v centre Bratislavy? Kúpa sa oplatí viac ako prenájom 8 824
  3. Osem tipov, kam cestovať počas sviatku na konci augusta 5 662
  4. Hodnotenie profesionála: Maldivy si užijete i s nižším rozpočtom 4 936
  5. Operácia očí je riešením pre každú profesiu 3 319
  6. Hodnotenie profesionála: Hotely na Zakynthose prekvapia detailmi 2 695
  7. S tanečnicou Katarínou Jakeš na výlete v Košiciach 2 608
  8. Private equity fondy priťahujú čoraz viac slovenských investorov 1 618
  1. Miroslav Lisinovič: Z mojej papierovej dielne: prírastky medzi miniboxami v roku 2025 (2)
  2. Štefan Šturdzík: Svitá nová nádej pre ľudstvo na boj proti rakovine.
  3. Elena Antalová: Boli sme veľmi vyspelá civilizácia
  4. Martin Zielosko: F1 Film
  5. Jaroslav Liptak: Pamätník, ktorý nikto nechce vidieť: Ako sa z pandémie stala politická hra a konšpiračný biznis
  6. Dušan Koniar: Jeden typ voliča prešľap neodpúšťa
  7. Viktor Pamula: Kríza slovenskej opozície ?
  8. Jolana Čuláková: Ad Kam zmizol blog Jána Valchára
  1. Ivo Nesrovnal: Matúš, vďaka za pozvanie, ale pod toto sa nepodpíšem. Ad električka v Petržalke. 29 176
  2. Jaroslav Liptak: Kto stojí za 708 firmami? Robert Fico? Nie... hádajte znova. Kto je pani Ficová? 16 178
  3. Martin Sukupčák: Ako jeden primátor "urbanizuje" mesto L. Mikuláš 12 670
  4. Jozef Mačo: Nelegálne skládky odpadu pri osadách nemajú odstraňovať obce. Nie že nemajú, nesmú. 10 805
  5. Juraj Kumičák: Atrapa 7 715
  6. Daniel Guľaš: Drony nad Moskvou: Úderný zásah do ruskej ekonomiky 7 181
  7. Ivan Čáni: Migaľ si svoje prvé a s pravdepodobnosťou hraničiacou s istotou aj posledné volebné obdobie užíva „naplno“. 6 311
  8. Otilia Horrocks: Kto je tu vlastne podozrivý? Matovičovci, ktorí zverejnia mená — alebo tí, čo mlčia? 6 188
  1. Marcel Rebro: Slováci dokážu závidieť polosirote rehabilitačný tábor a beznohému protézu
  2. Marcel Rebro: Kaliňákove tanky, Pearl Harbor a slovenský ministerský časostroj
  3. Marcel Rebro: Verím, že dobijeme dobrým ľuďom baterky
  4. Roman Kebísek: Štúr na Slovanskom zjazde r. 1848: Prioritou Slovanov nie je záchrana Rakúska
  5. Post Bellum SK: Priatelia-Maďari, ktorí zohrali kľúčovú rolu počas Nežnej revolúcie
  6. Radko Mačuha: Peter Pellegrini je prezidentom vojny.
  7. Marcel Rebro: Za každým padlým hrdinom zostala stolička pri stole. A často aj dieťa, ktoré stratilo otca
  8. Marcel Rebro: Deti z Nikopola túžia po tábore. Autobusy však nejdú, vodiči majú strach z dronov
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu