Obedové menu na Kysuciach zdraželo, reštaurácie však núdzu o návštevníkov nemajú

Vo väčšine reštaurácií tu zaplatíte približne sedem eur za porciu.

Manželia Kozákovci prevádzkujú reštauráciu v Čadci.Manželia Kozákovci prevádzkujú reštauráciu v Čadci. (Zdroj: archív MK)

KYSUCE. Ceny za obedy sa v reštauráciách na Kysuciach líšia aj o päť eur. Najesť sa tu dokážete za päť, ale aj za desať eur. Nehovoríme však o ponuke z jedálneho lístka, ale o dennom menu.

Ak by sme to mali spriemerovať, vo väčšine reštaurácií tu zaplatíte približne sedem eur za porciu. Ceny sú prinajmenšom rovnaké ako v krajskom meste Žiline, čo sa mnohým Kysučanom nepozdáva.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

„Dlhé roky som si obed kupoval v reštauráciách, no počas pandémie koronavírusu som si zvykol variť doma a obed si nosiť so sebou. V začiatkoch som dokonca jedol studené jedlá, lebo sme v práci nemali možnosť si obed zohriať. Keď som potom prišiel do reštaurácie a videl tie ceny za denné menu, prešla ma chuť,“ vysvetľuje Roman Podejko, ktorý pracuje v Čadci už 20 rokov. Dodal, že obed, ktorý si navarí doma, ho stojí ledva 4 eurá na porciu.

SkryťVypnúť reklamu
Mohlo by vás zaujať Reštaurácia s výhľadom, nonstop potraviny a prvý eskalátor. DRUŽBA sa zmení na moderný obchodný dom Čítajte 

Kým v Žiline si teplé jedlo vychutnáte kedykoľvek počas dňa, väčšina stravovacích zariadení na Kysuciach funguje len ako výdajňa denného menu.

„Ja nemám problém si zaplatiť za jedlo jeho hodnotu, ale aby som za držkový perkelt s chlebom v Čadci zaplatil takmer na cent rovnako ako za kus mäsa s prílohou a zeleninovou oblohou v Žiline, mi príde trochu uletené. Navyše sa najete len od jedenástej do jednej, čiže ak nestíhate, môžete si objednať pizzu,“ dodáva stravník Roman.

Cena sa nerovná reálnej hodnote

S otázkami ohľadom cien denného menu sme oslovili viaceré kysucké reštaurácie, no väčšina z nich sa vyjadriť odmietla.

Prečítajte si aj Na Trojmedzí pobežíme za tých, ktorí bežať nemôžu Čítajte 

„Podnik sme začali prevádzkovať po pandémii, čiže počas nášho štartu bola návštevnosť výrazne nižšia. Navyše to tu mnoho ľudí poznalo len ako bistro, kam sa chodilo na šaláty či polievky. S manželkou Lunu vedieme ako rodinný podnik, kde nás nájdete každý deň a snažíme sa budovať reštauráciu, ktorá bude spĺňať požiadavky ľudí, ktorí sú tu zvyknutí chodiť dlhé roky, ale aj nových a náročnejších zákazníkov, ktorí obľubujú tradičnú slovenskú a českú kuchyňu“ hovorí majiteľ čadčianskej reštaurácie Luna Martin Kozák.

SkryťVypnúť reklamu

Pred dvoma rokmi bola cena za denné menu v reštaurácii Luna 5,50 eur, dnes je to 6,20 eur. Majitelia vysvetlili, že za to môže prudký nárast cien energií v roku 2023.

V ponuke majú aj drahšie jedlá, pri tých je však cena priamo úmerná vyššej gramáži alebo drahším surovinám. Možná je aj polovičná porcia, ktorú využíva množstvo stravníkov.

Mohlo by vás zaujať Na severe Slovenska sa objavili ochorenia domácich miláčikov, ktoré tu neboli bežné, tvrdí veterinárka Čítajte 

„Mne sa myšlienka polovičnej porcie veľmi páči. Za prvé je pre mňa dostačujúca, za druhé mi cenovo vyhovuje a ako tretiu výhodu vnímam to, že neplytvám jedlom, ktoré som takmer nikdy nedojedla. V podstate už som si zvykla navštevovať len reštaurácie, kde túto možnosť ponúkajú,“ vysvetľuje Lucia Martinková, ktorá nám prezradila, že vďaka polovičným porciám za obedy v reštauráciách minie len 100 eur mesačne.

Mesačne ľudia minú za obedy aj dvesto eur

Ak by sme však rátali s plnou sumou, tak sa ceny za obedy v reštauráciách môžu vyšplhať aj na dvojnásobok, teda 200 eur mesačne. To pri priemernom kysuckom plate 800 eur predstavuje štvrtinu len za obedy počas pracovných dní.

SkryťVypnúť reklamu

Podľa národného inšpektorátu práce je suma stravného za 5 až 12 hodinovú pracovnú dobu 7,80 eura. Pričom maximálna suma príspevku zamestnávateľa na stravovanie od 1. októbra 2023 je 4,29 eura, čo predstavuje 55 percent zo sumy 7,80 eura a minimálna hodnota stravovacej poukážky sa zvyšuje zo sumy 5,48 eura na sumu 5,85 eura.

Pri tejto hodnote stravovacej poukážky prispieva zamestnávateľ zamestnancovi na stravovanie sumou 3,22 eura, teda 55 percent zo sumy 5,85 eura. Okrem toho poskytuje zamestnávateľ zamestnancovi na stravovanie príspevok zo sociálneho fondu.

„Cena denného menu sa odvíja najmä od cien potravín. Veľmi záleží od dodávateľa, s ktorým reštaurácie spolupracujú. My máme dodávateľa, s ktorým sme spokojní v oblasti cien aj kvality surovín a teda ceny denného menu radikálne meniť nemusíme a naďalej môžeme ponúkať kvalitné a dobré jedlo za prijateľné ceny,“ objasňuje Marcela Kozáková.

Manželia dodávajú, že v cene musia byť zahrnuté aj náklady na prevádzku zariadenia a na platy zamestnancov. Tie sa líšia v závislosti od konkrétnej prevádzky, no na rapídne zdražovanie a ceny šplhajúce sa k desiatim eurám dôvod nevidia.

Ľudia si obedy v reštauráciách doprajú

O obedy v reštauráciách ľudia napriek rastúcim cenám záujem nestrácajú. Majitelia Luny, ale aj iných reštauračných zariadení nám potvrdili, že zákazníkov pribúda.

„Ja napríklad chápem, že ak by som si varila doma, tak nejaké peniaze mesačne ušetrím. Avšak takto ušetrím čas, ktorý môžem venovať svojim deťom, s ktorými sa nevidím celý deň. Manžel sa stravuje v práci, obe deti majú obedy v škole, takže my si doma varíme len cez víkendy. Niekedy sa stane, že nám obed ostane aj na pondelok, vtedy si ho samozrejme vezmem do práce a do reštaurácie nejdem,“ hovorí Lucia Kučáková, ktorá podľa jej slov za obedy v reštauráciách minie približne 130 eur mesačne.

Pre ľudí je však dôležitá nielen cena, ale najmä kvalita potravín a chuť výsledného jedla. Mnoho z nich si preto vyberá reštauráciu na základe pozitívnych recenzií či vlastnej skúsenosti, nie na základe cien denného menu.

Napísali sme pre vás Starostka Miroslava Ondreášová: Naša obec sa neustále mení, a to najmä vďaka aktívnym obyvateľom Čítajte 

„Ja si reštauráciu nevyberám podľa ceny, ale podľa personálu a chutného jedla. Ak na mňa niekto neochotne zazerá a donesie mi nechutné jedlo, je mi úplne jedno, že ma stálo len päť eur. Poznám však podnik v Čadci aj v Krásne nad Kysucou, kde sa vždy rád najem a ceny sú tam naozaj jedny z najnižších. Ostatné gastro prevádzky si môžu brať príklad,“ povedal Andrej Murgaš, ktorý pracuje ako vodič a obeduje takmer každý deň v inom meste.

Každý z opýtaných respondentov nám povedal, že napriek vysokým cenám si obed v reštauráciách minimálne občas dopraje a po pandémii koronavírusu si jedlo mimo domu dokážu vychutnať ešte viac než predtým.

Stravovanie
Odoberať tému

Súvisiace témy: Zdravá strava
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Kysuce

Komerčné články

  1. Slováci investujú viac, vo fondoch majú už 14 miliárd eur.
  2. Otvorili najmodernejšiu kliniku pre neplodné páry na Slovensku
  3. Slovenské dôchodky nemá kto zachrániť
  4. Kupujete si dovolenku? Nezabudnite na poistenie storna!
  5. Plátené tašky a opakované použitie
  6. Ženy nepatria za volant? Majiteľ autoškoly má iný názor
  7. Národný futbalový štadión prináša do ekonomiky milióny
  8. Prenájmom bytu môžete zlepšiť životy
  1. Oslava ako v Hollywoode: Kaufland má narodeniny, pozýva aj vás
  2. Slovenské dôchodky nemá kto zachrániť
  3. Otvorili najmodernejšiu kliniku pre neplodné páry na Slovensku
  4. Slováci investujú viac, vo fondoch majú už 14 miliárd eur.
  5. Sigord – les, kde sa stretáva zodpovedné hospodárenie s turizmom
  6. Kupujete si dovolenku? Nezabudnite na poistenie storna!
  7. Detox pre vaše auto. Prejaví sa v spotrebe aj vo výkone
  8. Plátené tašky a opakované použitie
  1. Otvorili najmodernejšiu kliniku pre neplodné páry na Slovensku 12 449
  2. Prenájmom bytu môžete zlepšiť životy 6 773
  3. Národný futbalový štadión prináša do ekonomiky milióny 4 839
  4. Ženy nepatria za volant? Majiteľ autoškoly má iný názor 4 448
  5. Vírus HPV môže mať až 80% sexuálne aktívnych ľudí 4 371
  6. Iónske alebo Dodekanské ostrovy? Grécke leto má stovky tvárí 3 741
  7. Plátené tašky a opakované použitie 3 036
  8. Slovenské dôchodky nemá kto zachrániť 2 556
  1. Pavol Burda: Ľsťou na KaDeHakov
  2. Anna Miľanová: Moja ilustrácia fotografiou "Možno bezpohlavné univerzálne energie"...
  3. Dagmar Szabó: Dieťa je DAR, nie tovar !
  4. Branislav Hláčik: Nedotknuteľná - kapitola 10
  5. Michaela Witters: Učiteľka postrkala škôlkarov rad radom do hlbokého bazéna a zažili traumu z topenia.
  6. Martin Eštočák: Viac ako 2 300 podpisov za spravodlivú MHD v Prešove: Petíciu sme odovzdali mestu
  7. Jolana Čuláková: Štefan Harabin sa vyhráža trestnými oznámeniami politikom a farárovi zo Studienky
  8. Viktor Pamula: Deštrukcia redakcie TV Markíza pokračuje
  1. Jozef Varga: Dvoje kruhy pod očami, bledý ako stena, aj takto dnes vyzerá Fico... 24 933
  2. Marcel Rebro: Sexuálne násilie Červenej armády pri oslobodzovaní Európy 19 706
  3. Jozef Černek: Sprevádzal som Putinovcov – keď zistili, že ich kamoši z Maďarska chcú obsadiť aj Slovensko, stíchli 11 805
  4. Ivan Čáni: Tibor Gašpar a oni – učebnicový „vzor“ morálky, čestnosti, spravodlivosti. 11 724
  5. Rado Surovka: Judáš vstal z mŕtvych a podal ruku Ficovi 11 049
  6. Ján Valchár: Ukrajinský darček na ruský deň detí (alebo ako spáliť ruskú flotilu zo záhradného domčeka) 10 803
  7. Martin Fronk: Zabudnuté kúpele ožili: Ako dobrovoľníci premenili ruinu na lesný raj 5 931
  8. Rastislav Puchala: Ficov budapeštiansky pride 4 679
  1. Radko Mačuha: Bože, asi preto, že je to vzácne?
  2. Věra Tepličková: Keď Eštok nevie, čí je, Danko chce mať pokoj na ceste za stolicou a Fico hrá vabank...
  3. Radko Mačuha: Demilitarizácia Ruska cez joystick.
  4. Radko Mačuha: Veď na východe nič nieje.
  5. Yevhen Hessen: Ukrajinská komunita na Slovensku a dejiny kultúrnych väzieb
  6. Marcel Rebro: Deň detí bez otcov a s ruskými dronmi nad hlavou
  7. Věra Tepličková: Šok v Bratislave (voľné pokračovanie Šoku v Levoči)
  8. Marcel Rebro: Fico a jeho banda si kupujú za naše peniaze haciendy, Slováci posielajú drony obrancom Ukrajiny
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Pavol Burda: Ľsťou na KaDeHakov
  2. Anna Miľanová: Moja ilustrácia fotografiou "Možno bezpohlavné univerzálne energie"...
  3. Dagmar Szabó: Dieťa je DAR, nie tovar !
  4. Branislav Hláčik: Nedotknuteľná - kapitola 10
  5. Michaela Witters: Učiteľka postrkala škôlkarov rad radom do hlbokého bazéna a zažili traumu z topenia.
  6. Martin Eštočák: Viac ako 2 300 podpisov za spravodlivú MHD v Prešove: Petíciu sme odovzdali mestu
  7. Jolana Čuláková: Štefan Harabin sa vyhráža trestnými oznámeniami politikom a farárovi zo Studienky
  8. Viktor Pamula: Deštrukcia redakcie TV Markíza pokračuje
  1. Jozef Varga: Dvoje kruhy pod očami, bledý ako stena, aj takto dnes vyzerá Fico... 24 933
  2. Marcel Rebro: Sexuálne násilie Červenej armády pri oslobodzovaní Európy 19 706
  3. Jozef Černek: Sprevádzal som Putinovcov – keď zistili, že ich kamoši z Maďarska chcú obsadiť aj Slovensko, stíchli 11 805
  4. Ivan Čáni: Tibor Gašpar a oni – učebnicový „vzor“ morálky, čestnosti, spravodlivosti. 11 724
  5. Rado Surovka: Judáš vstal z mŕtvych a podal ruku Ficovi 11 049
  6. Ján Valchár: Ukrajinský darček na ruský deň detí (alebo ako spáliť ruskú flotilu zo záhradného domčeka) 10 803
  7. Martin Fronk: Zabudnuté kúpele ožili: Ako dobrovoľníci premenili ruinu na lesný raj 5 931
  8. Rastislav Puchala: Ficov budapeštiansky pride 4 679
  1. Radko Mačuha: Bože, asi preto, že je to vzácne?
  2. Věra Tepličková: Keď Eštok nevie, čí je, Danko chce mať pokoj na ceste za stolicou a Fico hrá vabank...
  3. Radko Mačuha: Demilitarizácia Ruska cez joystick.
  4. Radko Mačuha: Veď na východe nič nieje.
  5. Yevhen Hessen: Ukrajinská komunita na Slovensku a dejiny kultúrnych väzieb
  6. Marcel Rebro: Deň detí bez otcov a s ruskými dronmi nad hlavou
  7. Věra Tepličková: Šok v Bratislave (voľné pokračovanie Šoku v Levoči)
  8. Marcel Rebro: Fico a jeho banda si kupujú za naše peniaze haciendy, Slováci posielajú drony obrancom Ukrajiny

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu