Mladým sa na salaš nechce. S mobilom v ruke sa dojiť nedá a deťom ovce smrdia, hovorí farmár

Ovčiarstvo je u nás dlhodobo na ústupe.

Karol Pecko, farmár a predseda Družstva Čierne-Svrčinovec. Karol Pecko, farmár a predseda Družstva Čierne-Svrčinovec. (Zdroj: Pavol Stolárik)

ČIERNE. Tradičné slovenské ovčiarstvo a salašníctvo je dlhodobo na ústupe, o náročnú prácu s ovcami dnes ľudia nemajú záujem.

Romantické predstavy o pasúcich sa stádach na kopcoch, ktoré vychádzajú zo starých filmov a rozprávok, tiež nie sú úplne pravdivé.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Práca okolo oviec je totiž veľmi namáhavá a venuje sa jej čoraz menej ľudí, vysvetľuje KAROL PECKO , predseda družstva Čierne – Svrčinovec na Kysuciach.

Prečítajte si Vydarený Deň býka v Čiernom odkryl stáročné pastierske tradície regiónu Čítajte 

Aká je teda skutočná pravda o chove oviec na Kysuciach? Je to naozaj taká romantika?

Takáto romantická predstava u ľudí je vyvolaná hlavne filmovými spracovaniami zvykov a tradícií. Ovčiarstvo na Slovensku tvorí od 17. storočia podstatnú časť hospodárenia v tunajších podhorských oblastiach a má tu svoju tradíciu.

SkryťVypnúť reklamu

Boli časy, kedy malo svoje vzostupy, boli aj časy, kedy malo svoje pády. Záležalo od toho, aká garnitúra bola pri moci. V súčasnosti ovčiarstvo upadá a je na ústupe aj preto, že je to fyzicky náročná práca.

O ovce sa treba starať 24 hodín denne po celý rok. Pastier, ktorý pasie jarky a jahničky na kopcoch, je s nimi sám po celý deň a toto trvá aj niekoľko týždňov. Bez internetu, kontakt s ľuďmi je len minimálny, musí si navariť, oprať a neustále sa starať o ovečky. Aj keď sa o neho staráme, vozíme mu potrebné veci, človek, ktorý chce bačovať, musí mať na to náturu. Z tridsiatich vydrží jeden.

No nielen bača je dôležitý, ale aj pastieri a dojiči, ktorí sa starajú o bahnice v doline. A to je náročná a ťažká práca. Prvé dojenie sa robí ráno o štvrtej, teda vlastne ešte za tmy, aby bolo o šiestej podojené a ovce mohli s východom slnka vyraziť na pašu. Musia sa napásť, kým začne páliť poludňajšie slnko. Druhé dojenie robíme o štvrtej popoludní. Následne sa pokračuje v pasení až do večera. Ovečkám sa treba venovať celý deň.

SkryťVypnúť reklamu

Na salaši sa robí každý deň, neexistuje ani jeden deň voľna a mladí už nemajú o tento typ práce záujem. Nemajú sa už pomaly od koho učiť a získať k tomu vzťah.

Mení sa postupne aj zaužívaný vzor baču? Chlapisko v kabanici, širák na hlave, v jednej ruke fajka, v druhej kyjak.

Aj keď takým zaužívaným vzorom baču je statný muž, tak verte, že ani ženy sa nedajú pri tejto práci zahanbiť. Niektoré sa mužom rovnajú, niektoré sú dokonca lepšie ako muži. Aj jedna pastierka u nás dovedie ovce také spokojné a napasené, ako žiadny chlap. Dokonca som mal zamestnankyňu, ktorá so sebou po horách nosila harmoniku. Na obed sa posadila pod strom a hrala nielen ovciam a psom, ale často aj okoloidúcim turistom či hubárom.

V okolitých krajinách je kladený dôraz na prírodné farmárčenie, ovečky tam slúžia ako ekologické kosačky, štát to podporuje. Ako je to u nás?

SkryťVypnúť reklamu

Okrem vlažnej pomoci štátu na podporu klasického chovu môže človek rovno zabudnúť. Väčšie chovy oviec preto prechádzajú na kŕmny systém, teda ovce sú po celý deň v maštali. Majú špeciálne pripravené a dávkované krmivo, teda produkujú mlieko dopredu určenej kvality. Aj keď vysokej, vytráca sa taký ten tradičný pohyb po vrchoch. Na Slovensku sú ešte ovčiari, ktorí sa držia starých spôsobov chovu, no celkovo v rámci Slovenska staré poctivé ovčiarstvo zaniká.

Je na tých výrobkoch poznať, že ovečky sa pasú na kopcoch, v prírode? Že majú ten svoj prirodzený pohyb a čerstvú pašu?

Samozrejme, je rozdiel, ak je ovca celý deň zatvorená v maštali, žerie veľmi kvalitné, nutrične vyvážené a technologicky počítačom nastavené krmivo, ktoré je presne dávkované v určitú hodinu a nadojí aj kopec mlieka, no kvalita mliečnej suroviny je iná, ako keď ovca voľne ide a pasúc sa sama si vyberá, čo a kedy bude žrať.

Mohlo by vás zaujať Medzinárodné taktické cvičenie v neprístupnom teréne preverilo súčinnosť hasičských jednotiek Čítajte 

Ja si dovolím tvrdiť, že ráno nadojené mlieko má úplne inú kvalitu, ako večer nadojené mlieko. Kvalita mlieka je priamo závislá aj od toho, na akých pasienkoch sa ovce pohybujú, aké je tam zloženie rastlín. Takže ak bolo treba mlieko na určité výrobky, bača vedel kam treba ísť pásť, aby boli čo najlepšie a najkvalitnejšie.

Čo ešte má vplyv na kvalitu mlieka?

Možno teraz všetkých čitateľov sklamem. Viete, darmo ja budem tie ovce pásť po kopcoch, a všetko okolo nich robiť vonku, keď potom príde odberateľ mlieka, ktorý ho vezme do továrne a tam spasterizuje.

To znamená, tepelne ho upraví, aby zabil všetky choroboplodné baktérie a mikróby, no tým zároveň zabíja aj všetky užitočné mikroorganizmy. Z kvalitného základu so živinami vznikne potravina určená na zasýtenie národa. Ak odstránite P zo slova potrava, vznikne úplne nové slovo, ktoré vystihuje význam dnešných vo veľkom vyrábaných technologicky spracovaných produktov.

Kto si teda sám nechová, nedojí, nepestuje, alebo niekoho takého nepozná, k tomu takzvanému zdravému "eko-bio" sa ani nedostane, pretože sa nemá ako. Stačí sa len pozrieť na dátum trvanlivosti, teda dobu spotreby, výrobkov. Čo všetko musia obsahovať technologicky spracované syry, bryndza či jogurty, aby vydržali v regáloch aj tri mesiace? Nič živé v tom nehľadajte.

Cítiť podporu tradičného ovčiarstva a salašníctva od ľudí v regióne? Je dopyt po zdravom ovčom mlieku?

Ak začneme podporou od štátu, tak nejaká podpora je, no nerozlišuje, či ide o tradičné ovčiarstvo. Každého podporí rovnako. Nehľadí sa na kvalitu, ale na kvantitu, veď národ sa potrebuje najesť.

Technologicky je to nastavené tak, že sa k spotrebiteľov dostane „mŕtva“ potravina. Spracovatelia mlieka ho pasterizujú, aby eliminovali rôzne potenciálne riziká, ktoré by mohli spôsobiť neželané baktérie, ktoré by sa v čerstvom mlieku mohli nachádzať.

Prečo teda ľudia nevyužívajú prírodnú silu a nepijú a nejedia nepasterizované potraviny?

Ľudia sa nepasterizovaného mlieka boja. Preto si v obchode kúpia to, čo je na výber. A potom z toho žije celý farmaceutický priemysel. Ľudia sa napchávajú vitamínovými doplnkami, pritom v jednom grame nepasterizovanej čerstvej bryndze sa nachádza asi jedna miliarda zdraviu prospešných mikroorganizmov. A je ich tam viac ako dvadsať druhov.

Prečítajte si tiež Sever Slovenska čaká kolaps dopravy. Začnú stavať D3-ku, spustia autostrádu z Poľska Čítajte 

Takéto účinky nemá nijaká potravina na svete. Bryndza chráni pred onkologickými ochoreniami a osteoporózou. Účinne bojuje proti civilizačným ochoreniam, ako je atopický ekzém na tvári, alergická nádcha, astma, cukrovka či roztrúsená skleróza. Navyše obsahuje mnohé mliečne baktérie vrátane tých, ktoré slúžia ako liečivá proti zápalovým a črevným ochoreniam. Mať to niekto iný, bol by to národný exportný artikel do celého sveta.

Produkty z ovčieho mlieka boli kedysi dávno významnou súčasťou stravovania našich predkov. Pred sto rokmi sa všetci napili mlieka pomaly z priamo z kravského vemena. Teraz si kúpite za pár centov jogurt prezentovaný v reklamách. Získate z neho tuk, bielkoviny, no pridanú hodnotu živín z energie slnka, čerstvo spásanej trávy v ňom nenájdete. Všetko živé sa zlikviduje, aby to vydržalo mesiace na pulte.

Treba otvorene povedať, že syr a bryndza sú sezónne potraviny. V minulosti nikoho nenapadlo žiadať ju v decembri, no a dnes si ju kúpite kedykoľvek a kdekoľvek.

Myslíte, že tradičné salašníctvo má ešte pred sebou lepšiu budúcnosť?

Starší, ktorí sa neboja fyzickej práce a nemajú obavu proste trochu smrdieť, tak tí už odchádzajú. A mladí, pokiaľ nemajú služobný mobil, služobné auto a prístup na sociálne siete, o to už nemajú záujem. Ovcu s jednou rukou nepodojíte, keď v druhej máte mobil. Už deťom sa protiví pohladkať od dažďa mokrú smradľavú ovcu.

Dnes je moderné všetko bez tuku. No kúpiť si odtučnené mlieko, to je vlastne biela voda. Do kvalitného ovčieho mlieka dávajú živú energiu ovečky, človek a potom príde niekto, kto ho doslova zabije varením a k tomu zmieša s kravským mliekom, aby toho bolo viac. Klasickú ovčiu bryndzu si v obchode hádam ani nekúpite. Stačí si prečítať zloženie. Štyridsať percent sušiny z ovčieho mlieka. A zvyšok? Kravské mlieko.

Mohlo by vás zaujať Nešťastná zhoda náhod aj alkohol. Na lesnej úvraťovej železničke si pripomenuli tragickú nehodu Čítajte 

Ovčiarstvo tak stráca perspektívu. Možnosťou je, že by sme sa navrátili k zdravšiemu spôsobu života. Ak by sa predávali regionálne výrobky, bol by o ne určite záujem. To, čo by si ľudia priplatili za čerstvý syr, by nemuseli investovať do umelých výživových doplnkov a drahej chémie. Dnešná legislatíva také niečo nepodporuje, alebo výrazne komplikuje.

Vo Francúzsku vytiahne gazda býka na dvor, zabije ho, zavesí ho na trojnožku a ľudia z dediny si prídu zobrať mäso. U nás nemysliteľné.

Ideme neprirodzenou cestou. Máloktorý človek sa nedopuje tabletkami. Ja, našťastie, nie, snažím sa stravovať tak, ako moji predkovia. Som vďačný za to, že mám prácu, ktorá mi to umožňuje.

Prečítajte si tiež Raková je komunálnym lídrom v oblasti inovatívnych smart technológií na Slovensku Čítajte 

Diaľnica na Kysuciach

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Kysuce

Komerčné články

  1. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  2. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji
  3. Vitamín Cg: Kľúč k žiarivejšej a zjednotenej pleti
  4. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas?
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle
  6. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody
  7. Kúsok Slovenska na tanieri: domáce potraviny sú stávka na istotu
  8. Nová možnosť investovania s garantovaným rastom až 6 %
  1. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  2. Záver vojny bol pre mnohých Slovákov životnou skúškou
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá
  4. LESY SR otvorili Poľanu: Nová cesta pre ľudí aj prírodu
  5. Tatra banka uvádza nový produkt Digitálna hypotéka
  6. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji
  7. Vitamín Cg: Kľúč k žiarivejšej a zjednotenej pleti
  8. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas?
  1. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 15 470
  2. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry 8 029
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 5 050
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 3 612
  5. Nová možnosť investovania s garantovaným rastom až 6 % 3 293
  6. Majiteľka Boxito: Podnikanie zvláda vďaka multifunkčnému vozidlu 2 726
  7. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 396
  8. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody 2 138
  1. Marek Strapko: Možno ešte zomrú nejakí vaši drahí...
  2. Anna Miľanová: Naša hojdacia sieť, Zem, sa trhá. Príjemné pohojdávanie končí...
  3. Matúš Grznár: Matovič zistil ako to funguje, a preto je stále na scéne.
  4. Milan Buno: Zlyháva, zabúda, padá, rozbíja veci...napriek tomu sa nevzdáva! | 7 knižných tipov
  5. Roman Kebísek: Láska mladej Timravy k dvom bratom
  6. Ivan Mlynár: Robert Fico - „ Vy hlupáci, ešte ste nezistili, že keď sa pohoršujete nad každým ďalším mojim svinstvom, je vám to už dávno k ničomu ? “
  7. Martin Fronk: Otto von Habsburg a Slovensko: Tieň koruny, svetlo Európy
  8. Miroslav Galovič: Ešteže máme toho Rybára (a ďalších) z KHL, čo by sme si bez nich počali...
  1. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 24 675
  2. Michael Achberger: Lepšie ako diéta? O tomto trende hovoria aj lekári aj tréneri! 15 677
  3. Matúš Paculík: Podvodníci na Bazoši majú nový trik, zneužívajú pri tom Alzu 9 037
  4. Ján Chomík: Tyran, ktorý nemá páru 8 730
  5. Vlado Jakubkovič: Ukážte rozstrieľané brucho. 7 734
  6. Radko Mačuha: Štyri otázky pre súťažiaceho poslanca Glücka. 7 246
  7. Tadeáš Ďurica: Igor sa vracia 5 360
  8. Věra Tepličková: Keď sa bojíš valašky 4 581
  1. Roman Kebísek: Láska mladej Timravy k dvom bratom
  2. Radko Mačuha: Cintula chcel Fica zavraždiť, pretože chce Mier.
  3. Tupou Ceruzou: Za čiarou
  4. Věra Tepličková: Keď sa bojíš valašky
  5. Marian Nanias: Richard L. Garwin: Génius, ktorý formoval jadrovú éru a bránil mier.
  6. Radko Mačuha: Štyri otázky pre súťažiaceho poslanca Glücka.
  7. Věra Tepličková: Dnes by sme mali byť ticho
  8. Marcel Rebro: Hanbím sa za to, že som Slovák!
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

  1. Marek Strapko: Možno ešte zomrú nejakí vaši drahí...
  2. Anna Miľanová: Naša hojdacia sieť, Zem, sa trhá. Príjemné pohojdávanie končí...
  3. Matúš Grznár: Matovič zistil ako to funguje, a preto je stále na scéne.
  4. Milan Buno: Zlyháva, zabúda, padá, rozbíja veci...napriek tomu sa nevzdáva! | 7 knižných tipov
  5. Roman Kebísek: Láska mladej Timravy k dvom bratom
  6. Ivan Mlynár: Robert Fico - „ Vy hlupáci, ešte ste nezistili, že keď sa pohoršujete nad každým ďalším mojim svinstvom, je vám to už dávno k ničomu ? “
  7. Martin Fronk: Otto von Habsburg a Slovensko: Tieň koruny, svetlo Európy
  8. Miroslav Galovič: Ešteže máme toho Rybára (a ďalších) z KHL, čo by sme si bez nich počali...
  1. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 24 675
  2. Michael Achberger: Lepšie ako diéta? O tomto trende hovoria aj lekári aj tréneri! 15 677
  3. Matúš Paculík: Podvodníci na Bazoši majú nový trik, zneužívajú pri tom Alzu 9 037
  4. Ján Chomík: Tyran, ktorý nemá páru 8 730
  5. Vlado Jakubkovič: Ukážte rozstrieľané brucho. 7 734
  6. Radko Mačuha: Štyri otázky pre súťažiaceho poslanca Glücka. 7 246
  7. Tadeáš Ďurica: Igor sa vracia 5 360
  8. Věra Tepličková: Keď sa bojíš valašky 4 581
  1. Roman Kebísek: Láska mladej Timravy k dvom bratom
  2. Radko Mačuha: Cintula chcel Fica zavraždiť, pretože chce Mier.
  3. Tupou Ceruzou: Za čiarou
  4. Věra Tepličková: Keď sa bojíš valašky
  5. Marian Nanias: Richard L. Garwin: Génius, ktorý formoval jadrovú éru a bránil mier.
  6. Radko Mačuha: Štyri otázky pre súťažiaceho poslanca Glücka.
  7. Věra Tepličková: Dnes by sme mali byť ticho
  8. Marcel Rebro: Hanbím sa za to, že som Slovák!

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu