Mladým sa na salaš nechce. S mobilom v ruke sa dojiť nedá a deťom ovce smrdia, hovorí farmár

Ovčiarstvo je u nás dlhodobo na ústupe.

Karol Pecko, farmár a predseda Družstva Čierne-Svrčinovec. Karol Pecko, farmár a predseda Družstva Čierne-Svrčinovec. (Zdroj: Pavol Stolárik)

ČIERNE. Tradičné slovenské ovčiarstvo a salašníctvo je dlhodobo na ústupe, o náročnú prácu s ovcami dnes ľudia nemajú záujem.

Romantické predstavy o pasúcich sa stádach na kopcoch, ktoré vychádzajú zo starých filmov a rozprávok, tiež nie sú úplne pravdivé.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Práca okolo oviec je totiž veľmi namáhavá a venuje sa jej čoraz menej ľudí, vysvetľuje KAROL PECKO , predseda družstva Čierne – Svrčinovec na Kysuciach.

Prečítajte si Vydarený Deň býka v Čiernom odkryl stáročné pastierske tradície regiónu Čítajte 

Aká je teda skutočná pravda o chove oviec na Kysuciach? Je to naozaj taká romantika?

Takáto romantická predstava u ľudí je vyvolaná hlavne filmovými spracovaniami zvykov a tradícií. Ovčiarstvo na Slovensku tvorí od 17. storočia podstatnú časť hospodárenia v tunajších podhorských oblastiach a má tu svoju tradíciu.

SkryťVypnúť reklamu

Boli časy, kedy malo svoje vzostupy, boli aj časy, kedy malo svoje pády. Záležalo od toho, aká garnitúra bola pri moci. V súčasnosti ovčiarstvo upadá a je na ústupe aj preto, že je to fyzicky náročná práca.

O ovce sa treba starať 24 hodín denne po celý rok. Pastier, ktorý pasie jarky a jahničky na kopcoch, je s nimi sám po celý deň a toto trvá aj niekoľko týždňov. Bez internetu, kontakt s ľuďmi je len minimálny, musí si navariť, oprať a neustále sa starať o ovečky. Aj keď sa o neho staráme, vozíme mu potrebné veci, človek, ktorý chce bačovať, musí mať na to náturu. Z tridsiatich vydrží jeden.

No nielen bača je dôležitý, ale aj pastieri a dojiči, ktorí sa starajú o bahnice v doline. A to je náročná a ťažká práca. Prvé dojenie sa robí ráno o štvrtej, teda vlastne ešte za tmy, aby bolo o šiestej podojené a ovce mohli s východom slnka vyraziť na pašu. Musia sa napásť, kým začne páliť poludňajšie slnko. Druhé dojenie robíme o štvrtej popoludní. Následne sa pokračuje v pasení až do večera. Ovečkám sa treba venovať celý deň.

SkryťVypnúť reklamu

Na salaši sa robí každý deň, neexistuje ani jeden deň voľna a mladí už nemajú o tento typ práce záujem. Nemajú sa už pomaly od koho učiť a získať k tomu vzťah.

Mení sa postupne aj zaužívaný vzor baču? Chlapisko v kabanici, širák na hlave, v jednej ruke fajka, v druhej kyjak.

Aj keď takým zaužívaným vzorom baču je statný muž, tak verte, že ani ženy sa nedajú pri tejto práci zahanbiť. Niektoré sa mužom rovnajú, niektoré sú dokonca lepšie ako muži. Aj jedna pastierka u nás dovedie ovce také spokojné a napasené, ako žiadny chlap. Dokonca som mal zamestnankyňu, ktorá so sebou po horách nosila harmoniku. Na obed sa posadila pod strom a hrala nielen ovciam a psom, ale často aj okoloidúcim turistom či hubárom.

V okolitých krajinách je kladený dôraz na prírodné farmárčenie, ovečky tam slúžia ako ekologické kosačky, štát to podporuje. Ako je to u nás?

SkryťVypnúť reklamu

Okrem vlažnej pomoci štátu na podporu klasického chovu môže človek rovno zabudnúť. Väčšie chovy oviec preto prechádzajú na kŕmny systém, teda ovce sú po celý deň v maštali. Majú špeciálne pripravené a dávkované krmivo, teda produkujú mlieko dopredu určenej kvality. Aj keď vysokej, vytráca sa taký ten tradičný pohyb po vrchoch. Na Slovensku sú ešte ovčiari, ktorí sa držia starých spôsobov chovu, no celkovo v rámci Slovenska staré poctivé ovčiarstvo zaniká.

Je na tých výrobkoch poznať, že ovečky sa pasú na kopcoch, v prírode? Že majú ten svoj prirodzený pohyb a čerstvú pašu?

Samozrejme, je rozdiel, ak je ovca celý deň zatvorená v maštali, žerie veľmi kvalitné, nutrične vyvážené a technologicky počítačom nastavené krmivo, ktoré je presne dávkované v určitú hodinu a nadojí aj kopec mlieka, no kvalita mliečnej suroviny je iná, ako keď ovca voľne ide a pasúc sa sama si vyberá, čo a kedy bude žrať.

Mohlo by vás zaujať Medzinárodné taktické cvičenie v neprístupnom teréne preverilo súčinnosť hasičských jednotiek Čítajte 

Ja si dovolím tvrdiť, že ráno nadojené mlieko má úplne inú kvalitu, ako večer nadojené mlieko. Kvalita mlieka je priamo závislá aj od toho, na akých pasienkoch sa ovce pohybujú, aké je tam zloženie rastlín. Takže ak bolo treba mlieko na určité výrobky, bača vedel kam treba ísť pásť, aby boli čo najlepšie a najkvalitnejšie.

Čo ešte má vplyv na kvalitu mlieka?

Možno teraz všetkých čitateľov sklamem. Viete, darmo ja budem tie ovce pásť po kopcoch, a všetko okolo nich robiť vonku, keď potom príde odberateľ mlieka, ktorý ho vezme do továrne a tam spasterizuje.

To znamená, tepelne ho upraví, aby zabil všetky choroboplodné baktérie a mikróby, no tým zároveň zabíja aj všetky užitočné mikroorganizmy. Z kvalitného základu so živinami vznikne potravina určená na zasýtenie národa. Ak odstránite P zo slova potrava, vznikne úplne nové slovo, ktoré vystihuje význam dnešných vo veľkom vyrábaných technologicky spracovaných produktov.

Kto si teda sám nechová, nedojí, nepestuje, alebo niekoho takého nepozná, k tomu takzvanému zdravému "eko-bio" sa ani nedostane, pretože sa nemá ako. Stačí sa len pozrieť na dátum trvanlivosti, teda dobu spotreby, výrobkov. Čo všetko musia obsahovať technologicky spracované syry, bryndza či jogurty, aby vydržali v regáloch aj tri mesiace? Nič živé v tom nehľadajte.

Cítiť podporu tradičného ovčiarstva a salašníctva od ľudí v regióne? Je dopyt po zdravom ovčom mlieku?

Ak začneme podporou od štátu, tak nejaká podpora je, no nerozlišuje, či ide o tradičné ovčiarstvo. Každého podporí rovnako. Nehľadí sa na kvalitu, ale na kvantitu, veď národ sa potrebuje najesť.

Technologicky je to nastavené tak, že sa k spotrebiteľov dostane „mŕtva“ potravina. Spracovatelia mlieka ho pasterizujú, aby eliminovali rôzne potenciálne riziká, ktoré by mohli spôsobiť neželané baktérie, ktoré by sa v čerstvom mlieku mohli nachádzať.

Prečo teda ľudia nevyužívajú prírodnú silu a nepijú a nejedia nepasterizované potraviny?

Ľudia sa nepasterizovaného mlieka boja. Preto si v obchode kúpia to, čo je na výber. A potom z toho žije celý farmaceutický priemysel. Ľudia sa napchávajú vitamínovými doplnkami, pritom v jednom grame nepasterizovanej čerstvej bryndze sa nachádza asi jedna miliarda zdraviu prospešných mikroorganizmov. A je ich tam viac ako dvadsať druhov.

Prečítajte si tiež Sever Slovenska čaká kolaps dopravy. Začnú stavať D3-ku, spustia autostrádu z Poľska Čítajte 

Takéto účinky nemá nijaká potravina na svete. Bryndza chráni pred onkologickými ochoreniami a osteoporózou. Účinne bojuje proti civilizačným ochoreniam, ako je atopický ekzém na tvári, alergická nádcha, astma, cukrovka či roztrúsená skleróza. Navyše obsahuje mnohé mliečne baktérie vrátane tých, ktoré slúžia ako liečivá proti zápalovým a črevným ochoreniam. Mať to niekto iný, bol by to národný exportný artikel do celého sveta.

Produkty z ovčieho mlieka boli kedysi dávno významnou súčasťou stravovania našich predkov. Pred sto rokmi sa všetci napili mlieka pomaly z priamo z kravského vemena. Teraz si kúpite za pár centov jogurt prezentovaný v reklamách. Získate z neho tuk, bielkoviny, no pridanú hodnotu živín z energie slnka, čerstvo spásanej trávy v ňom nenájdete. Všetko živé sa zlikviduje, aby to vydržalo mesiace na pulte.

Treba otvorene povedať, že syr a bryndza sú sezónne potraviny. V minulosti nikoho nenapadlo žiadať ju v decembri, no a dnes si ju kúpite kedykoľvek a kdekoľvek.

Myslíte, že tradičné salašníctvo má ešte pred sebou lepšiu budúcnosť?

Starší, ktorí sa neboja fyzickej práce a nemajú obavu proste trochu smrdieť, tak tí už odchádzajú. A mladí, pokiaľ nemajú služobný mobil, služobné auto a prístup na sociálne siete, o to už nemajú záujem. Ovcu s jednou rukou nepodojíte, keď v druhej máte mobil. Už deťom sa protiví pohladkať od dažďa mokrú smradľavú ovcu.

Dnes je moderné všetko bez tuku. No kúpiť si odtučnené mlieko, to je vlastne biela voda. Do kvalitného ovčieho mlieka dávajú živú energiu ovečky, človek a potom príde niekto, kto ho doslova zabije varením a k tomu zmieša s kravským mliekom, aby toho bolo viac. Klasickú ovčiu bryndzu si v obchode hádam ani nekúpite. Stačí si prečítať zloženie. Štyridsať percent sušiny z ovčieho mlieka. A zvyšok? Kravské mlieko.

Mohlo by vás zaujať Nešťastná zhoda náhod aj alkohol. Na lesnej úvraťovej železničke si pripomenuli tragickú nehodu Čítajte 

Ovčiarstvo tak stráca perspektívu. Možnosťou je, že by sme sa navrátili k zdravšiemu spôsobu života. Ak by sa predávali regionálne výrobky, bol by o ne určite záujem. To, čo by si ľudia priplatili za čerstvý syr, by nemuseli investovať do umelých výživových doplnkov a drahej chémie. Dnešná legislatíva také niečo nepodporuje, alebo výrazne komplikuje.

Vo Francúzsku vytiahne gazda býka na dvor, zabije ho, zavesí ho na trojnožku a ľudia z dediny si prídu zobrať mäso. U nás nemysliteľné.

Ideme neprirodzenou cestou. Máloktorý človek sa nedopuje tabletkami. Ja, našťastie, nie, snažím sa stravovať tak, ako moji predkovia. Som vďačný za to, že mám prácu, ktorá mi to umožňuje.

Prečítajte si tiež Raková je komunálnym lídrom v oblasti inovatívnych smart technológií na Slovensku Čítajte 

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Kysuce

Komerčné články

  1. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme
  2. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje
  3. Realitný fond IAD IRF dosiahol historicky najvyššie zhodnotenie
  4. Ako zvládnuť podnikanie, rodinu aj voľný čas bez kompromisov?
  5. Môže hudba pomôcť neurologickým pacientom lepšie chodiť?
  6. Veterné parky: vizuálny smog alebo nová estetika energetiky?
  7. Elektrické autá v zahraničí: poplatky za nabíjanie a diaľnice
  8. Muži, nepodceňujte návštevu kardiológa. Srdce máte len jedno
  1. Skvelý sortiment za výnimočne nízke ceny nájdete v Pepco
  2. S nami máte prístup do všetkých záhrad
  3. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje
  4. Ako pripraviť motorku na sezónu: Rady pre bezpečnú jazdu
  5. Ako zvládnuť podnikanie, rodinu aj voľný čas bez kompromisov?
  6. Realitný fond IAD IRF dosiahol historicky najvyššie zhodnotenie
  7. Emma Tekelyová a tvorenie na jarné dni a Veľkú noc
  8. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme
  1. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme 13 380
  2. AI o nej píše, že je symbolom odvahy. Kvôli jedinému protestu 8 966
  3. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje 7 532
  4. Elektrické autá v zahraničí: poplatky za nabíjanie a diaľnice 6 703
  5. Muži, nepodceňujte návštevu kardiológa. Srdce máte len jedno 6 619
  6. Nevšedný ostrov. Ischia priťahuje pozornosť čoraz viac turistov 5 129
  7. Realitný fond IAD IRF dosiahol historicky najvyššie zhodnotenie 4 566
  8. Slovenskí milionári minulý rok bohatli rekordným tempom 3 341
  1. Ivan Mlynár: Rýchlo pridajte Šutaj Eštokovi do soli jód, zdravotné následky pominú
  2. Radoslav Medzihradský: Dva týždne v raji, teda v Háji
  3. Štefan Šturdzík: Robo
  4. Júlia Piraňa Mikolášiková: O oživenej pamäti kajúcnika od sýkorovcov
  5. Ján Šeďo: "Nie si vhodný pre prácu s robotníckou triedou", vyhodili ho !
  6. Vladimír Krátky: Kelňa Lupták - verzia 2 ?
  7. Tupou Ceruzou: Mr. Business
  8. Adriana Karvaiová: Sedem dôvodov, prečo sa nestať muzikoterapeutom
  1. Michal Dolňan: Covid vypustili z laboratórií a SLAK na nás vrhli Nemci a Francúzi... 53 656
  2. Ján Šeďo: Stalo sa to včera na "urgente". 42 345
  3. Jakub Konečný: Našli sme dvoch Slovákov, ktorí sa majú vďaka Ficovej vláde lepšie! 26 167
  4. Martin Ondráš: Piate ohnisko nákazy SLAK - skutočná pravda 21 130
  5. Rado Surovka: Ficove Amater Airlines dopravili na Slovensko slintačku 11 008
  6. Karol Galek: Fico odovzdal Slovenské elektrárne českým finančným žralokom 10 322
  7. Radko Mačuha: Vládna koalícia si začala dávať úplatky priamo v parlamente. 8 897
  8. Miroslav Ferkl: Atentátnik Fico s vedrom 5 823
  1. Tupou Ceruzou: Mr. Business
  2. Věra Tepličková: Romana nám odkazuje, že je stále úžasná
  3. Radko Mačuha: Po MDŽ SMER pozýva na zabíjačku.
  4. Radko Mačuha: Vládna koalícia si začala dávať úplatky priamo v parlamente.
  5. Tupou Ceruzou: Spravodlivosť pre všetkých
  6. Jiří Ščobák: Ako vybrať dobrého finančného sprostredkovateľa? Ako identifikovať šmejda?
  7. Radko Mačuha: Čo je zvrátenejšie, vracať na plátno, alebo posielať mládež na smrť ?
  8. Radko Mačuha: Premiér Fico v Amerike nevybavil nič.
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Ivan Mlynár: Rýchlo pridajte Šutaj Eštokovi do soli jód, zdravotné následky pominú
  2. Radoslav Medzihradský: Dva týždne v raji, teda v Háji
  3. Štefan Šturdzík: Robo
  4. Júlia Piraňa Mikolášiková: O oživenej pamäti kajúcnika od sýkorovcov
  5. Ján Šeďo: "Nie si vhodný pre prácu s robotníckou triedou", vyhodili ho !
  6. Vladimír Krátky: Kelňa Lupták - verzia 2 ?
  7. Tupou Ceruzou: Mr. Business
  8. Adriana Karvaiová: Sedem dôvodov, prečo sa nestať muzikoterapeutom
  1. Michal Dolňan: Covid vypustili z laboratórií a SLAK na nás vrhli Nemci a Francúzi... 53 656
  2. Ján Šeďo: Stalo sa to včera na "urgente". 42 345
  3. Jakub Konečný: Našli sme dvoch Slovákov, ktorí sa majú vďaka Ficovej vláde lepšie! 26 167
  4. Martin Ondráš: Piate ohnisko nákazy SLAK - skutočná pravda 21 130
  5. Rado Surovka: Ficove Amater Airlines dopravili na Slovensko slintačku 11 008
  6. Karol Galek: Fico odovzdal Slovenské elektrárne českým finančným žralokom 10 322
  7. Radko Mačuha: Vládna koalícia si začala dávať úplatky priamo v parlamente. 8 897
  8. Miroslav Ferkl: Atentátnik Fico s vedrom 5 823
  1. Tupou Ceruzou: Mr. Business
  2. Věra Tepličková: Romana nám odkazuje, že je stále úžasná
  3. Radko Mačuha: Po MDŽ SMER pozýva na zabíjačku.
  4. Radko Mačuha: Vládna koalícia si začala dávať úplatky priamo v parlamente.
  5. Tupou Ceruzou: Spravodlivosť pre všetkých
  6. Jiří Ščobák: Ako vybrať dobrého finančného sprostredkovateľa? Ako identifikovať šmejda?
  7. Radko Mačuha: Čo je zvrátenejšie, vracať na plátno, alebo posielať mládež na smrť ?
  8. Radko Mačuha: Premiér Fico v Amerike nevybavil nič.

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu