RUDINA/POLSKO. “Kde sa príjemne zabavíte a nazbierate chutné ovocie? Na samozbere! Vezmite košíky, dobrú náladu a navštívte farmárov s rodinou a priateľmi," lákal na samozber jeden z farmárov na Slovensku svojich budúcich zákazníkov.
Samozber jahôd je v kurze aj v tomto roku. Niet sa čomu diviť. Jahody si tu môžete nazbierať za tri eurá za kilogram, čo je oproti obchodným reťazcom o viac ako polovicu lacnejšie.
Aj, keď na juhu Slovenska sú jahodové plantáže takmer vyzbierané, na severe krajiny aj u našich poľských susedov sa ešte stále červenajú. Aj ľudia z Kysúc a širokého okolia sa ešte pred pár dňami hrnuli, aby si naplnili vlastné koše a nádoby nádhernými, šťavnatými a voňavými plodmi prvého tohtoročného ovocia.
Nebíčko v papuľke
"Pokiaľ ste tieto jahody ešte neochutnali, akoby sto jahody ešte nikdy nemali, sebavedomo vyhlásil Vladimír Dikoš, ktorý na pole pri Rudine prišiel z Terchovej.

“Presne viem, čo zbieram. V predajniach aj u rôznych predajcov sú často jahody už nahnité, so začínajúcou plesňou, ktorá sa prejaví už na druhý deň. Tu si nazbieram, čo sám chcem. Podľa toho ma buď žena pochváli alebo nie, pousmial sa.
Samozber si pochvaľovala aj Mária Ondrašinová zo Žiliny. Za hodinu a pol odchádzala z plantáže s desiatimi kilami sladkého ovocia.

“Pán Boh zaplať, že tu takúto farmu máme. Rada si to vyzbieram sama, vyzerajú výborne, krásne voňajú a chutia a sú za dobrú cenu. Cestujem zo Žiliny vlakom, no veľmi rada sem chodím, teším sa z toho. No nie je to ľahká robota, je to zaberá k na chrbát aj nohy, povedala Žilinčanka.
Samozber v Rudine má každý rok atmosféru rodinnej zábavy. Deti sa hrajú, dospelí žartujú a súťažia medzi sebou, pričom hlasno oznamujú, kto ich nazbieral viac. So synmi Dávidom a Andrejom vyrazila už po niekoľkí krát na jahodové pole aj Ivana z blízkej Rudinskej.
"Človek si môže naoberať viac jahôd za lepšiu cenu, môže si vybrať, aké jahody nazbiera. Z kupovaných sa nedarí ani urobiť džem, nedajú sa zavariť, je problém s uskladnením. Z tejto várky plánujem urobiť jahodovú dreň pre deti, z ostatných uvarím džem a samozrejme ešte upečiem koláč, vymenovala Ivana počas toho, ako mladší Dávid nespokojne triasol prázdnym kýblikom. Všetky jahody, ktoré sa mu podarilo pozbierať, skončili totiž v jeho brušku.
Súperom farmára je mráz a dážd
Pestovateľ jahôd Peter Matúš však musel dať pozor na rozmarné počasie. Počas dažďa sa na pole nevychádza. Samozber ukončil práve pre dážď v stredu 12. júna. Stačil jeden silnejší, a bolo po úrode.

Príroda opäť raz ukázala, že môže byť nielen vynikajúcim spojencom poľnohospodárov, ale aj ich súperom. Obľúbenému ovociu tento rok počasie neprialo. Kde nemrzlo, bola úroda jahôd bohatšia.
"Letné počasie v apríli a postaralo o skoršie dozrievanie jahôd, no potom prišla nečakaná zima. Teploty klesli na štyri stupne Celzia, cez noc na mínus jeden. Pôda sa ochladila pod deväť stupňov, tým pádom sa neuvoľnil fosfor, ktorý je zodpovedný za kvety. Vytvorilo sa len približne 40 percent nového okvetia. Táto sezóna je, teda podpriemerná, zhodnotil Peter Matúš.

Uviedol, že najviac ľudí prichádza na polia cez víkendy, sú dni, keď v teréne zbiera aj stovka ľudí.
"Chodia sem celé rodiny aj s úplne malými deťmi. Niektorí nazbierajú kilogram či dva, a to im bude stačiť, no našla sa aj štvorčlenná rodina, ktorá za dve hodiny nazbierala 100 kilogramov ovocia, povedal pestovateľ a doplnil, že plantáž dokáže za ideálnych podmienok produkovať približne dvadsať ton jahôd za sezónu. Stojí za tým však veľa práce.

"Je to samotná príprava aj rozbory pôdy. Treba nakúpiť kvalitné sadenice, kvalitných ošetrovať ich hnojiť, starať sa o ne. Až potom nastáva finálna fáza zberu. Aj ten treba dopredu plánovať a čakať, aby jahody stihli dozrieť a boli červené a sladké, hoci počasie nebolo práve ideálne, vysvetlil farmár.
Doplnil, že rozdiel medzi jahodami z reťazcov a z fariem je obrovský.
"Viete, čo si nazbierate. V reťazcoch sú hotové zabalené jahody, takže nevidíte na ten spodok, čo tam je. Tu si každý vyberie tú samotnú jahodu podľa svojich potrieb. Hej svojich môžete ju ochutnať, vyskúšať hej, čo v reťazcoch nie je možné, dodal Matúš.
V Poľsku jahody za babku
U našich severných susedov, kde začal samozber pred dvomi týždňami, sú ceny v porovnaní so Slovenskom, bezkonkurenčne najnižšie. Zatiaľ, čo u nás aj pri samozbere cenu stlačíte maximálne na tri eurá za kilo, poľskí farmári ponúkajú plody svojej úrody, aj o polovicu lacnejšie. Kilo jahôd si môžete nazbierať za 5, 5 zlotých, čo je v prepočte len 1, 2 eura.
Na poli Głubczycki, severne od Ostravy, ľuďom dokonca poskytnú aj košík, do ktorého si nazbierajú jahôd, koľko sa vmestí. Ak je plný po okraj (približne tri kilogramy), zaplatíte 14 zlotých (3,23 eur), ak len po vrch tak 12 zlotých (2,8 eur).
Oproti poľským potravinovým obchodom, kde vychádza štvrť kila jahôd v akcii 8 zlotých, čo je viac ako sedem eur za kilo, je to cena viac než výhodná.
Niet, teda divu, že pri týchto cenách sa čoraz viac Slovákov presúva za jahodami aj do Poľska. Za tridsaťpäť kíl zaplatíte niečo cez 40 eur. V porovnaní s najlacnejšou slovenskou plantážou tak ušetríte 50 eur.

Pokiaľ budete počítať s priemernou spotrebou auta, tak sa vám do Poľska oplatí ísť aj z vzdialenosti sto kilometrov. Keď ešte navyše natankujete, dostanete sa na ešte lepší pomer „cena a výkon".
Ak hľadáte samozbery v Poľsku, máme pre vás jeden tip. Jahoda sa po poľsky povie truskawka. Pokiaľ Poliakovi poviete jahoda, znamená to v poľštine čučoriedka.
Rekordy obľúbenosti v Poľsku láme aj samozber čučoriedok, jabĺk, malín, čerešní a uhoriek. Aj na Slovensku pokračujú hráškom, cesnakom, či cibuľou. Ceny za kilogram sú oveľa nižšie ako v obchodoch. Počas samotného zberu však môžete ovocia a zeleniny zjesť toľko, koľko sa vám do brucha zmestí. A zadarmo.
Radíme: Jahody je najlepšie jesť čerstvé a skladovať ich neumyte v chladničke
Jahody je najlepšie konzumovať čerstvé, pretože pri tepelnej úprave strácajú mnoho cenných živín. Pri skladovaní sa odporúča dať ich neumyte do chladničky, kde vydržia tri až päť dní.
Umývať jahody je odporúčané až tesne pred ich konzumáciou, pretože dlhším namáča ním vo vode rýchlejšie podľahnú skaze. Dlhšie uskladňovanie je možné aj v mrazničke, kde vydržia, aj niekoľko mesiacov, doplnil. Odporúča jahody konzumovať čerstvé, v ovocných či zeleninových šalátoch.
Môžete si ich pridať do jogurtu či kaše alebo do smoothies nápojov, radí. V prípade lesných jahôd sa dajú konzumovať aj ich listy, z ktorých je možné pripraviť čaj. Jahody obsahujú veľké množstvo vody a živín, vďaka čomu sú prínosom pre zdravie.
Sú bohaté na vitamíny, ako napríklad vitamíny skupiny B a vitamín C, ktorého obsah je porovnateľný s obsahom v citrusových plodoch. Sú taktiež bohaté na minerály, ako napríklad draslík a mangán. Jahody sú tiež bohaté na vlákninu a majú i antioxidačné účinky.Po konzumácii jahôd Šranková odporúča sledovať reakciu tela. "Po zjedení sa môžu niekedy u detí aj dospelých objaviť alergické prejavy ako vyrážky, svrbenie v krku a na perách, slzenie alebo tráviace ťažkosti.
Zdroj: RUVZ