Pivné brucho je mýtus, tvrdí dvojnásobný finalista súťaže Master Bartender Tomáš Marčiš

Dobré pivo je spoluprácou pivovaru a výčapníka.

Tomáš je dvojnásobný finalista súťaže Master Bartender.Tomáš je dvojnásobný finalista súťaže Master Bartender. (Zdroj: archív TM)

RADOĽA. Dobré pivo nie je o značke, ale o schopnosti výčapníka. Dvojnásobný finalista súťaže Master Bartender a účastník súťaže Zlatá pípa 31-ročný Tomáš Marčiš nám porozprával o svojej ceste k výčapu, ale aj o láske k pivu.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

„Pivné brucho je mýtus. Pivo síce obsahuje dosť kalórií, ale samo o sebe brucho nijako nezväčšuje. To, že má pivkár väčšie brucho, je skôr o korbáčikoch a čipsoch k tomu pivu. Prípadne nočné nálety na chladničku po večere strávenom pri pive s kamarátmi,“ prezrádza v rozhovore.

SkryťVypnúť reklamu

Vyštudovali ste obchodnú akadémiu, ako ste sa dostali k výčapu?

Nejak tak náhodou. Videl som na dverách pivárne oznam, že hľadajú pracovnú silu, tak som sa prihlásil a vzali ma. Moja láska k pivu sa prehĺbila, keď k nám prišiel robiť školenie majster sveta v čapovaní piva Lukáš Svoboda. Pol roka na to sme išli my na školenie do Prahy do podniku, kde som neskôr začal pracovať. Bol som tam päť rokov.

Prečítajte si aj Prameň na Kysuciach považujú za liečivý, rozbor zistil škodlivé baktérie Čítajte 

Dnes ste ale zase v pivárni, kde ste začínali.

Áno, z Prahy som sa rozhodol vrátiť cez pandémiu koronavírusu a už som na Kysuciach zostal. Či nastálo, to neviem. Nie som človek, ktorý by prehnane plánoval.

Pracovali ste v Anglicku, v Česku a na teraz teda opäť na Slovensku. Kde je najlepšie pivo?

Najlepšie pivo je samozrejme v Čechách.

A najhoršie?

Najhorších je veľa, ale nie je to pivom. Žiadny sládek nevarí pivo preto, aby bolo najhoršie.

SkryťVypnúť reklamu

Čím to teda je?

Práve o ľuďoch, ktorí s pivom pracujú. Pivo môže byť tá istá značka, dve reštaurácie vedľa seba a v každej bude chutiť inak. Pivo treba čapovať vždy do mokrého vychladeného pohára a na jedenkrát. Záleží však aj na tom, s akým pivom pracujete. Každý pivovar má vlastný postup, ktorý preferuje.

Okrem klasického piva, ktoré všetci poznáme, sa čoraz častejšie v podnikoch objavuje aj tankové pivo. Aké to teda je?

Skladovanie v tankoch umožňuje, aby sa pivo predávalo nepasterizované. Je teda čerstvejšie, ale vydrží kratšie. Špeciálnymi cisternami sa dopraví z ležiackej pivnice priamo do prevádzky. Ide teda o to najčerstvejšie pivo, aké si môže zákazník vychutnať.

Koľko pív za deň načapujete?

Tých 500 až 700 pív. A to už chodí do podnikov menej zákazníkov, než pár rokov späť. Ľudia si žiaľ čoraz viac kupujú pivo domov a pivárne vynechávajú.

SkryťVypnúť reklamu

Sedemsto pív je naozaj veľa. Dá sa ich toľko načapovať tak, aby bolo každé v rovnakej kvalite?

Musí sa dať. V dobrej pivárni ide práve o tú kvalitu výčapu.

Chodia k vám do pivárne zákazníci vyložene na pivo od vás?

Áno, mám aj stálych zákazníkov. Vždy to poteší, keď chcú pivo vyslovene odo mňa.

Dostali ste niekedy pripomienky od zákazníkov?

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným MYregiony.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každý mesiac.
Pošlite SMS s textom CAWU6 na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Kysuce

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  3. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  4. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  5. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  6. Vitamín Cg: Kľúč k žiarivejšej a zjednotenej pleti
  7. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji
  8. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas?
  1. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  2. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  3. Kam smerujú peniaze bohatých?
  4. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  5. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  6. Záver vojny bol pre mnohých Slovákov životnou skúškou
  7. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá
  8. LESY SR otvorili Poľanu: Nová cesta pre ľudí aj prírodu
  1. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 15 889
  2. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry 7 554
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 5 968
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 3 803
  5. Nová možnosť investovania s garantovaným rastom až 6 % 3 363
  6. Majiteľka Boxito: Podnikanie zvláda vďaka multifunkčnému vozidlu 2 716
  7. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 517
  8. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody 2 298
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Kysuce - aktuálne správy

Vizualizácia - Fiesta most

Most, ktorý spájal a opäť bude spájať. Po rokoch, keď slúžil iba na presun chodcov a cyklistov, sa starý železničný most v Trenčíne mení na Fiesta most.


Archívna foto zo zápasu s Interom.

Na programe bolo 32. kolo.


Ilustračné foto.

Výskyt medveďa treba hlásiť obecnému úradu.


Hasiči zasahovali pri požiari rodinného domu.

Zasahovalo dvadsať profesionálnych a dobrovoľných hasičov.


Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu