Drahší guláš aj grilovačka. Mäso chýba na Slovensku, ale aj v celej Európe

Slovenskí mäsiari sú opäť menej konkurencieschopní.

Mäsiar František Mackovčák. Mäsiar František Mackovčák. (Zdroj: Pavol Stolárik)

RAKOVÁ. Leto je v plnom prúde a s jeho príchodom sa rozbehli aj letné grilovačky či varenie gulášov. Kto však dúfal, že hlavné ingrediencie, potrebné na tieto letné zábavky, budú lacnejšie, mýlil sa.

Ceny mäsa a mäsových výrobkov sa dlhodobo držia na maximách a dokážu poriadne prevetrať peňaženku. Ušetriť sa dá, len ak natrafíte na výhodnú zľavu.

„Spotreba potravín sa týka úplne každého, nedajú sa len tak nahradiť. Ľudia sú nahnevaní. Hovoria, že takéto ceny nikdy nezažili,“ opisuje náladu nakupujúcich mäsiar František Mackovčák z Rakovej, ktorý sa už viac ako štvrťstoročie zaoberá výrobou mäsových špecialít a spracovaním bravčového, hovädzieho a hydinového mäsa.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

V rozhovore tiež priblížil, či je záujem u mladých o povolenie mäsiara a prečo sú mäsové výrobky lacnejšie v susedných štátoch.

Je pravdou, že ľudia si v tomto roku za dobrú grilovačku priplatia?

Žiaľ, je to pravda. A nielen za grilovačku a pri varení gulášov. Za kvalitnejšie mäso si treba priplatiť aj vtedy, keď ide človek variť doma obed. Veď dobre poznáme heslo kuchárov, že hlavnou ingredienciou pri varení je okrem lásky aj čerstvosť ingrediencií.

Mäso chýba nielen na Slovensku, ale aj v celej Európe. Aj keď sa hovorí o dovoze mäsa z tretích krajín, nie je to jednoduché.

Prečítajte si Neskôr, drahší, ale predsa stojí. Nový privádzač testovali cyklisti a korčuliari Čítajte 

Napríklad lacnejšie mäso z USA sa do Európy dovážať nesmie. Dôvodom sú geneticky modifikované kŕmne zmesi využívané na kŕmenie zvierat v USA a ktoré sú v Európe zatiaľ zakázané. Všetkým týmto faktorom zodpovedá aj jeho cena. Tá je aktuálne je jedna z najvyšších v histórii Slovenska. Nikto nevie, čo bude o mesiac, o dva.

SkryťVypnúť reklamu

Gulášoviek a grilovačiek sa ľudia vzdať nechcú. Aby však ušetrili, pri varení gulášu napríklad hovädzie mäso miešajú s bravčovým, prípadne varia len z bravčového mäsa. Hlavné je, aby bola zábava.

Prečo je teda cena mäsa taká vysoká?

Cena bravčovej polovičky stúpla najviac pred dvomi rokmi, kedy začala vo veľkom mäso aj živé ošípané skupovať Čína. Nárast bol vtedy od 50 až do 80 percent. Aj potom, ako Čína prestala bravčové mäso skupovať, cena sa už naspäť nevrátila. Ceny mäsa určujú burzy.

V Nemecku sa aktuálne kilogram bravčovej polovičky pohybuje okolo troch eur. Len na porovnanie, v období pred pandémiou, sa pohybovala okolo 1,7 eura.

Mohlo by vás zaujať Bociania nádielka, na Kysuciach hlásia rekordný počet mláďat. Jedno sa zranilo, bojuje o život Čítajte 

Podľa dát zo štatistického úradu SR stálo napríklad kilo hovädzieho zadného v januári 2022 9,57 eura, v januári 2023 cena stúpla na 12,05 eura. V máji tohto roka bola jeho cena 11,06 eura. Skutočné ceny mäsa z domáceho chovu sú však ešte vyššie, hovädzie zadne sa predávalo aj za 15 eur.

SkryťVypnúť reklamu

Pri bravčovom mäse, napríklad obľúbenej krkovičke bez kosti, bola cena v máji tohto roku podľa ŠÚ SR 5,52 eur. Oproti januáru tohto roka narástla o takmer 50 centov za kilogram, v porovnaní s januárom 2022 až o euro za kilo. Cenový strop bol v septembri 2023, kedy sa kilo krkovičky predávalo v priemere za 6,98 eura. Aj pri bravčovine je cena z domáceho chovu vyššia.

V letákoch obchodných reťazcov je cena v akcii aj o tretinu nižšia. Ako sa im darí dopracovať k tejto cene?

Na pultoch slovenských obchodných reťazcov sa obrovské nárasty cien mäsa prejavujú málokedy. Ak si dobre pozriete ich letáky, striedajú sa medzi nimi zľavy a akcie akoby v jednom kolotoči.

Ceny bravčového mäsa z dovozu klesli v akciách obchodných reťazcov aj o dve až tri eurá. Obchodníkov dnes nezaujíma kvalita, ale iba ceny. Spomínal som už pred chvíľkou, že základom dobrej kuchyne je čerstvosť mäsa. Také mäso, ktoré je vákuovo balené na pultoch v reťazcoch neraz aj niekoľko dní cestuje po celej Európe, kým sa dostane na Slovensko. Keď ho doma rozbalíte, vytečie z neho voda. Keď ho hodíte na gril, odparí sa ďalšia voda, teda stratí na hmotnosti

Reťazce nakupujú lacné mäso vo veľkom množstve zo zahraničia. Niekedy práve lacnejšie mäso funguje ako lákadlo pre zákazníkov, ktorí potom túto zľavu zaplatia v inom tovare.

Dokáže slovenský spracovateľ mäsa vôbec konkurovať cenám, ktoré ponúkajú nadnárodné potravinové reťazce? Prečo je mäso lacnejšie aj v okolitých štátoch?

Slovenské predajne im v tomto konkurovať nevedia. Napríklad v Poľsku je a bude mäso stále lacnejšie. Problém sa ukrýva vo výške dane z pridanej hodnoty aj v štátnych aj skrytých podporách, ktoré dostávajú poľskí chovatelia a spracovatelia.

U nás nie je vôľa prijať legislatívu, ktorá by farmárom pomohla. No aj na Slovensku sú však ľudia ochotní priplatiť si za čerstvé mäso zo slovenských chovov.

Prečítajte si tiež Na horúčavy nie sú Kysučania zvyknutí, klimatizácie a ventilátory nakupujú až s príchodom trópov Čítajte 

Ocenia jeho pôvod a výrazne vyššiu kvalitu a toľko spomínanú čerstvosť oproti lacnému mäsu ponúkanému v reťazcoch.

Čo sa udeje v prípade, že mäso zo zahraničia bude ešte lacnejšie? Nepoloží vás to na kolená? Veď takéto rozdiely cien medzi slovenský a zahraničným mäsom sú takmer likvidačné.

V prípade ďalšieho poklesu cien bravčového mäsa dovážaného najmä z Nemecka a Španielska, by na to doplatili hlavne slovenské bitúnky aj slovenskí spracovatelia, ktorí spracovávajú čerstvé mäso z domácej produkcie.

Rozdiel v cene by bol ešte výraznejší. Na maximách sú aj ceny za obľúbené mäsové výrobky. K tomu najmä prispel nárast cien suroviny, energií aj mzdové náklady.

Mäsiarsky, aj celkovo potravinársky priemysel je energeticky veľmi náročný. Potrebujete rôznu chladiarenskú techniku, rôzne konvektomaty, pece a ďalšie stroje, ktoré zožerú veľmi veľa elektriny. Stúpli aj rôzne poplatky za rozbory, toto všetko treba potom premietnuť do koncovej ceny.

Pri týchto problémoch, je ešte vôbec záujem o mäsiarčinu, ako remeslo?

Je to pravda, nie je to len surovina, ktorá momentálne tuzemským mäsiarom chýba a je drahá.

Chýba aj kvalifikovaná pracovná sila. Slovenské odborné školy dokážu za rok vyučiť približne 15 mäsiarov, údenárov. Mäsiari na trhu práce chýbajú. Dôvodom je najmä malý záujem mladých ľudí o učňovský odbor mäsiar-údenár.

Prečítajte si Slovensko je na špičke vo vývoze nepapierových šteniat od množiteľov, hovorí veterinárka Čítajte 

Mäsiarčina je fyzicky náročná práca, a mladým sa fyzicky pracovať nechce. A tí starší, ktorí idú do dôchodku to z biedy nevytiahnu, už toľko nevládzu. Rozporcovať napríklad také prasa nie je vôbec jednoduché.

Štatisticky Slováci zjedia najviac bravčového mäsa. To tvorí viac ako 56 percent z podielu skonzumovaného mäsa. Za ním je na druhom mieste hydina s 35 percentným podielom, ani desať percent v našom jedálničku nedosahuje hovädzie mäso.

Ak by Slovensko chcelo byť v produkcii najviac konzumovaného bravčového mäsa sebestačné, jeho produkcia by sa musela strojnásobiť. Domáci chovatelia nevyprodukujú ani 70 tisíc ton.

Sebestačnosť vo výrobe bravčoviny upadla na 27 percent, vyše dvoch tretín spotreby pokrýva dovoz. Na prvých dvoch miestach v produkcii bravčoviny sú Španieli s viac ako 5 miliónmi ton a Nemci s piatimi miliónmi ton.

Čo bude ďalej, to ukáže až budúcnosť. Uvidíme, ako sa k slovenským spracovateľom mäsa zachová štát, aké zákony sa budú prijímať na podporu farmárov.

Potraviny

Niekoľko pekární na juhu a v strede Gazy obnovilo pečenie chleb.

Pekárne boli nefunkčné pre nedostatok základných surovín.


TASR
Kamióny čakajú na cstup z Egypta do Pásma Gazy v Rafahu.

Humanitárna organizácia požiadala Izrael o zabezpečenie distribučných miest.


TASR
Súvisiace témy: Diaľnica na Kysuciach
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Kysuce

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  2. Čo bude toto leto in?
  3. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  5. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  7. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  8. Kam smerujú peniaze bohatých?
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 8 552
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 298
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 5 304
  4. Kam smerujú peniaze bohatých? 3 978
  5. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 529
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 191
  7. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 3 032
  8. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 1 969
  1. Ján Škerko: Ráno
  2. Martin Ondráš: Podivné penzióny vs rozkrádanie eurofondov - skutočná pravda
  3. Dávid Polák: Izraelský experiment s extrémizmom
  4. Tomas Hlavaty: "Váš čas sa radikálne kráti". Fico už začal predvolebnú kampaň.
  5. Otilia Horrocks: Breaking News : Nemecko versus Slovensko a jeho suverénne ceny tovarov v roku 2025 !
  6. Anna Brawne: Pán minister, to naše zdravotníctvo som už zachránila ja, preto je najvyšší čas, aby ste zo seba prestali robiť šaša!
  7. Ján Serbák: Zaujímavosti zo storočných novín (23. - 29.5.1925)
  8. Vladimír Bojničan: Čo mi chýbalo v článku od Michala Havrana: „Spoločnosť rozvrátená politikou“
  1. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 29 117
  2. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 17 071
  3. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 10 163
  4. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 8 131
  5. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 7 675
  6. Věra Tepličková: Keď sa bojíš valašky 7 236
  7. Branko Štefanatný: Hráči z KHL nie, Šatan nie! 6 888
  8. Natália Milanová: Nové záchody na ministerstve kultúry smrdia. Poriadne smrdia. 6 268
  1. Anna Brawne: Pán minister, to naše zdravotníctvo som už zachránila ja, preto je najvyšší čas, aby ste zo seba prestali robiť šaša!
  2. Roman Kebísek: Štefánikova priateľka Weissová o ňom: Je to dobyvateľ
  3. Radko Mačuha: Fico je kráľ politickej džungle.
  4. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  5. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  6. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.
  7. Tupou Ceruzou: Pandemická
  8. Radko Mačuha: "Rež a rúbaj do krve po Šimečkovej kotrbe" dokial Fico na Slovensku, pánom nebude.
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Kysuce - aktuálne správy

Medzinárodný deň detí je tu a s ním prichádza deň plný smiechu, hier a milých prekvapení. Pripravili sme pre vás prehľad zaujímavých podujatí a tipy na darčeky, ktoré zaručene potešia malých oslávencov.


Zničený bicykel, ťažké zranenia. To je výsledok stretu s motorkárom.

Zranený muž skončil v nemocnici.


V Oščadnici si užijete tri dni plné dobrej nálady.

Chýbať nebude ani večerný program na námestí.


Redakcia MY Kysuce
Samuel Kopásek pravidelne nastupuje v žilinskom Áčku.

Šampionát štartuje 11. júna.


  1. Ján Škerko: Ráno
  2. Martin Ondráš: Podivné penzióny vs rozkrádanie eurofondov - skutočná pravda
  3. Dávid Polák: Izraelský experiment s extrémizmom
  4. Tomas Hlavaty: "Váš čas sa radikálne kráti". Fico už začal predvolebnú kampaň.
  5. Otilia Horrocks: Breaking News : Nemecko versus Slovensko a jeho suverénne ceny tovarov v roku 2025 !
  6. Anna Brawne: Pán minister, to naše zdravotníctvo som už zachránila ja, preto je najvyšší čas, aby ste zo seba prestali robiť šaša!
  7. Ján Serbák: Zaujímavosti zo storočných novín (23. - 29.5.1925)
  8. Vladimír Bojničan: Čo mi chýbalo v článku od Michala Havrana: „Spoločnosť rozvrátená politikou“
  1. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 29 117
  2. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 17 071
  3. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 10 163
  4. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 8 131
  5. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 7 675
  6. Věra Tepličková: Keď sa bojíš valašky 7 236
  7. Branko Štefanatný: Hráči z KHL nie, Šatan nie! 6 888
  8. Natália Milanová: Nové záchody na ministerstve kultúry smrdia. Poriadne smrdia. 6 268
  1. Anna Brawne: Pán minister, to naše zdravotníctvo som už zachránila ja, preto je najvyšší čas, aby ste zo seba prestali robiť šaša!
  2. Roman Kebísek: Štefánikova priateľka Weissová o ňom: Je to dobyvateľ
  3. Radko Mačuha: Fico je kráľ politickej džungle.
  4. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  5. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  6. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.
  7. Tupou Ceruzou: Pandemická
  8. Radko Mačuha: "Rež a rúbaj do krve po Šimečkovej kotrbe" dokial Fico na Slovensku, pánom nebude.

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu