Drahší guláš aj grilovačka. Mäso chýba na Slovensku, ale aj v celej Európe

Slovenskí mäsiari sú opäť menej konkurencieschopní.

Mäsiar František Mackovčák. Mäsiar František Mackovčák. (Zdroj: Pavol Stolárik)

RAKOVÁ. Leto je v plnom prúde a s jeho príchodom sa rozbehli aj letné grilovačky či varenie gulášov. Kto však dúfal, že hlavné ingrediencie, potrebné na tieto letné zábavky, budú lacnejšie, mýlil sa.

Ceny mäsa a mäsových výrobkov sa dlhodobo držia na maximách a dokážu poriadne prevetrať peňaženku. Ušetriť sa dá, len ak natrafíte na výhodnú zľavu.

„Spotreba potravín sa týka úplne každého, nedajú sa len tak nahradiť. Ľudia sú nahnevaní. Hovoria, že takéto ceny nikdy nezažili,“ opisuje náladu nakupujúcich mäsiar František Mackovčák z Rakovej, ktorý sa už viac ako štvrťstoročie zaoberá výrobou mäsových špecialít a spracovaním bravčového, hovädzieho a hydinového mäsa.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

V rozhovore tiež priblížil, či je záujem u mladých o povolenie mäsiara a prečo sú mäsové výrobky lacnejšie v susedných štátoch.

Je pravdou, že ľudia si v tomto roku za dobrú grilovačku priplatia?

Žiaľ, je to pravda. A nielen za grilovačku a pri varení gulášov. Za kvalitnejšie mäso si treba priplatiť aj vtedy, keď ide človek variť doma obed. Veď dobre poznáme heslo kuchárov, že hlavnou ingredienciou pri varení je okrem lásky aj čerstvosť ingrediencií.

Mäso chýba nielen na Slovensku, ale aj v celej Európe. Aj keď sa hovorí o dovoze mäsa z tretích krajín, nie je to jednoduché.

Prečítajte si Neskôr, drahší, ale predsa stojí. Nový privádzač testovali cyklisti a korčuliari Čítajte 

Napríklad lacnejšie mäso z USA sa do Európy dovážať nesmie. Dôvodom sú geneticky modifikované kŕmne zmesi využívané na kŕmenie zvierat v USA a ktoré sú v Európe zatiaľ zakázané. Všetkým týmto faktorom zodpovedá aj jeho cena. Tá je aktuálne je jedna z najvyšších v histórii Slovenska. Nikto nevie, čo bude o mesiac, o dva.

SkryťVypnúť reklamu

Gulášoviek a grilovačiek sa ľudia vzdať nechcú. Aby však ušetrili, pri varení gulášu napríklad hovädzie mäso miešajú s bravčovým, prípadne varia len z bravčového mäsa. Hlavné je, aby bola zábava.

Prečo je teda cena mäsa taká vysoká?

Cena bravčovej polovičky stúpla najviac pred dvomi rokmi, kedy začala vo veľkom mäso aj živé ošípané skupovať Čína. Nárast bol vtedy od 50 až do 80 percent. Aj potom, ako Čína prestala bravčové mäso skupovať, cena sa už naspäť nevrátila. Ceny mäsa určujú burzy.

V Nemecku sa aktuálne kilogram bravčovej polovičky pohybuje okolo troch eur. Len na porovnanie, v období pred pandémiou, sa pohybovala okolo 1,7 eura.

Mohlo by vás zaujať Bociania nádielka, na Kysuciach hlásia rekordný počet mláďat. Jedno sa zranilo, bojuje o život Čítajte 

Podľa dát zo štatistického úradu SR stálo napríklad kilo hovädzieho zadného v januári 2022 9,57 eura, v januári 2023 cena stúpla na 12,05 eura. V máji tohto roka bola jeho cena 11,06 eura. Skutočné ceny mäsa z domáceho chovu sú však ešte vyššie, hovädzie zadne sa predávalo aj za 15 eur.

SkryťVypnúť reklamu

Pri bravčovom mäse, napríklad obľúbenej krkovičke bez kosti, bola cena v máji tohto roku podľa ŠÚ SR 5,52 eur. Oproti januáru tohto roka narástla o takmer 50 centov za kilogram, v porovnaní s januárom 2022 až o euro za kilo. Cenový strop bol v septembri 2023, kedy sa kilo krkovičky predávalo v priemere za 6,98 eura. Aj pri bravčovine je cena z domáceho chovu vyššia.

V letákoch obchodných reťazcov je cena v akcii aj o tretinu nižšia. Ako sa im darí dopracovať k tejto cene?

Na pultoch slovenských obchodných reťazcov sa obrovské nárasty cien mäsa prejavujú málokedy. Ak si dobre pozriete ich letáky, striedajú sa medzi nimi zľavy a akcie akoby v jednom kolotoči.

Ceny bravčového mäsa z dovozu klesli v akciách obchodných reťazcov aj o dve až tri eurá. Obchodníkov dnes nezaujíma kvalita, ale iba ceny. Spomínal som už pred chvíľkou, že základom dobrej kuchyne je čerstvosť mäsa. Také mäso, ktoré je vákuovo balené na pultoch v reťazcoch neraz aj niekoľko dní cestuje po celej Európe, kým sa dostane na Slovensko. Keď ho doma rozbalíte, vytečie z neho voda. Keď ho hodíte na gril, odparí sa ďalšia voda, teda stratí na hmotnosti

Reťazce nakupujú lacné mäso vo veľkom množstve zo zahraničia. Niekedy práve lacnejšie mäso funguje ako lákadlo pre zákazníkov, ktorí potom túto zľavu zaplatia v inom tovare.

Dokáže slovenský spracovateľ mäsa vôbec konkurovať cenám, ktoré ponúkajú nadnárodné potravinové reťazce? Prečo je mäso lacnejšie aj v okolitých štátoch?

Slovenské predajne im v tomto konkurovať nevedia. Napríklad v Poľsku je a bude mäso stále lacnejšie. Problém sa ukrýva vo výške dane z pridanej hodnoty aj v štátnych aj skrytých podporách, ktoré dostávajú poľskí chovatelia a spracovatelia.

U nás nie je vôľa prijať legislatívu, ktorá by farmárom pomohla. No aj na Slovensku sú však ľudia ochotní priplatiť si za čerstvé mäso zo slovenských chovov.

Prečítajte si tiež Na horúčavy nie sú Kysučania zvyknutí, klimatizácie a ventilátory nakupujú až s príchodom trópov Čítajte 

Ocenia jeho pôvod a výrazne vyššiu kvalitu a toľko spomínanú čerstvosť oproti lacnému mäsu ponúkanému v reťazcoch.

Čo sa udeje v prípade, že mäso zo zahraničia bude ešte lacnejšie? Nepoloží vás to na kolená? Veď takéto rozdiely cien medzi slovenský a zahraničným mäsom sú takmer likvidačné.

V prípade ďalšieho poklesu cien bravčového mäsa dovážaného najmä z Nemecka a Španielska, by na to doplatili hlavne slovenské bitúnky aj slovenskí spracovatelia, ktorí spracovávajú čerstvé mäso z domácej produkcie.

Rozdiel v cene by bol ešte výraznejší. Na maximách sú aj ceny za obľúbené mäsové výrobky. K tomu najmä prispel nárast cien suroviny, energií aj mzdové náklady.

Mäsiarsky, aj celkovo potravinársky priemysel je energeticky veľmi náročný. Potrebujete rôznu chladiarenskú techniku, rôzne konvektomaty, pece a ďalšie stroje, ktoré zožerú veľmi veľa elektriny. Stúpli aj rôzne poplatky za rozbory, toto všetko treba potom premietnuť do koncovej ceny.

Pri týchto problémoch, je ešte vôbec záujem o mäsiarčinu, ako remeslo?

Je to pravda, nie je to len surovina, ktorá momentálne tuzemským mäsiarom chýba a je drahá.

Chýba aj kvalifikovaná pracovná sila. Slovenské odborné školy dokážu za rok vyučiť približne 15 mäsiarov, údenárov. Mäsiari na trhu práce chýbajú. Dôvodom je najmä malý záujem mladých ľudí o učňovský odbor mäsiar-údenár.

Prečítajte si Slovensko je na špičke vo vývoze nepapierových šteniat od množiteľov, hovorí veterinárka Čítajte 

Mäsiarčina je fyzicky náročná práca, a mladým sa fyzicky pracovať nechce. A tí starší, ktorí idú do dôchodku to z biedy nevytiahnu, už toľko nevládzu. Rozporcovať napríklad také prasa nie je vôbec jednoduché.

Štatisticky Slováci zjedia najviac bravčového mäsa. To tvorí viac ako 56 percent z podielu skonzumovaného mäsa. Za ním je na druhom mieste hydina s 35 percentným podielom, ani desať percent v našom jedálničku nedosahuje hovädzie mäso.

Ak by Slovensko chcelo byť v produkcii najviac konzumovaného bravčového mäsa sebestačné, jeho produkcia by sa musela strojnásobiť. Domáci chovatelia nevyprodukujú ani 70 tisíc ton.

Sebestačnosť vo výrobe bravčoviny upadla na 27 percent, vyše dvoch tretín spotreby pokrýva dovoz. Na prvých dvoch miestach v produkcii bravčoviny sú Španieli s viac ako 5 miliónmi ton a Nemci s piatimi miliónmi ton.

Čo bude ďalej, to ukáže až budúcnosť. Uvidíme, ako sa k slovenským spracovateľom mäsa zachová štát, aké zákony sa budú prijímať na podporu farmárov.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Kysuce

Komerčné články

  1. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme
  2. Ako pripraviť motorku na sezónu: Rady pre bezpečnú jazdu
  3. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje
  4. Realitný fond IAD IRF dosiahol historicky najvyššie zhodnotenie
  5. Ako zvládnuť podnikanie, rodinu aj voľný čas bez kompromisov?
  6. Môže hudba pomôcť neurologickým pacientom lepšie chodiť?
  7. Veterné parky: vizuálny smog alebo nová estetika energetiky?
  8. Elektrické autá v zahraničí: poplatky za nabíjanie a diaľnice
  1. Skvelý sortiment za výnimočne nízke ceny nájdete v Pepco
  2. S nami máte prístup do všetkých záhrad
  3. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje
  4. Ako pripraviť motorku na sezónu: Rady pre bezpečnú jazdu
  5. Ako zvládnuť podnikanie, rodinu aj voľný čas bez kompromisov?
  6. Realitný fond IAD IRF dosiahol historicky najvyššie zhodnotenie
  7. Emma Tekelyová a tvorenie na jarné dni a Veľkú noc
  8. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme
  1. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme 12 088
  2. AI o nej píše, že je symbolom odvahy. Kvôli jedinému protestu 8 957
  3. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje 7 173
  4. Muži, nepodceňujte návštevu kardiológa. Srdce máte len jedno 6 552
  5. Elektrické autá v zahraničí: poplatky za nabíjanie a diaľnice 6 467
  6. Nevšedný ostrov. Ischia priťahuje pozornosť čoraz viac turistov 5 126
  7. Slovenskí milionári minulý rok bohatli rekordným tempom 4 983
  8. Realitný fond IAD IRF dosiahol historicky najvyššie zhodnotenie 4 370
  1. Jozef Pivarník: Andrej Danko a Umenie Politického Zmiznutia: Od Leva Salónov k Rohožke Pred Dverami
  2. Radko Mačuha: Po MDŽ SMER pozýva na zabíjačku.
  3. Ivan Mlynár: Kostlivec vypadnutý z fašistickej skrine - Tomáš Taraba vs. slovenská príroda.
  4. Michal Michňák: Dáta ako kľúč k čistejšej budúcnosti: Čo nám hovoria energetické trendy
  5. Lenka Mužilová: Podpora učiteľov na školách: luxus alebo nevyhnutnosť?
  6. Rado Surovka: Ficove Amater Airlines dopravili na Slovensko slintačku
  7. Jozef Pivarník: Národnú Radu SR zachvátila Slintačka a Krívačka: Fico slintá múdrosti, Danko kríva od semaforu, Blaha... proste Blaha
  8. Michaela Gangwar: Na tinnitus si nemusíte len zvyknúť
  1. Michal Dolňan: Covid vypustili z laboratórií a SLAK na nás vrhli Nemci a Francúzi... 53 445
  2. Ján Šeďo: Stalo sa to včera na "urgente". 42 228
  3. Jakub Konečný: Našli sme dvoch Slovákov, ktorí sa majú vďaka Ficovej vláde lepšie! 26 095
  4. Martin Ondráš: Piate ohnisko nákazy SLAK - skutočná pravda 20 171
  5. Karol Galek: Fico odovzdal Slovenské elektrárne českým finančným žralokom 10 245
  6. Radko Mačuha: Vládna koalícia si začala dávať úplatky priamo v parlamente. 8 314
  7. Ján Valchár: Domáca sviňa za milión Eur a ako nesexovať päťkrát denne 7 752
  8. Miroslav Ferkl: Atentátnik Fico s vedrom 5 783
  1. Radko Mačuha: Po MDŽ SMER pozýva na zabíjačku.
  2. Radko Mačuha: Vládna koalícia si začala dávať úplatky priamo v parlamente.
  3. Tupou Ceruzou: Spravodlivosť pre všetkých
  4. Jiří Ščobák: Ako vybrať dobrého finančného sprostredkovateľa? Ako identifikovať šmejda?
  5. Radko Mačuha: Čo je zvrátenejšie, vracať na plátno, alebo posielať mládež na smrť ?
  6. Radko Mačuha: Premiér Fico v Amerike nevybavil nič.
  7. Tupou Ceruzou: Doživotná renta
  8. Karol Galek: Fico odovzdal Slovenské elektrárne českým finančným žralokom
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Kysuce - aktuálne správy

Základnou hodnotou každej firmy, obzvlášť tej z maloobchodu, sú zamestnanci. Pre Lidl však nejde iba o prázdne klišé, ale dlhodobé poznanie a záväzok súčasne.


Zasadnutie Zastupiteľstva ŽSK.

Dôvodom sú úspory i nedostatok žiakov.


Pomôžu predísť chorobám, no lieky nenahradia.


Účastníci turnaja.

Zúčastnili sa štyri volejbalové družstvá.


Anton Varecha

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

  1. Jozef Pivarník: Andrej Danko a Umenie Politického Zmiznutia: Od Leva Salónov k Rohožke Pred Dverami
  2. Radko Mačuha: Po MDŽ SMER pozýva na zabíjačku.
  3. Ivan Mlynár: Kostlivec vypadnutý z fašistickej skrine - Tomáš Taraba vs. slovenská príroda.
  4. Michal Michňák: Dáta ako kľúč k čistejšej budúcnosti: Čo nám hovoria energetické trendy
  5. Lenka Mužilová: Podpora učiteľov na školách: luxus alebo nevyhnutnosť?
  6. Rado Surovka: Ficove Amater Airlines dopravili na Slovensko slintačku
  7. Jozef Pivarník: Národnú Radu SR zachvátila Slintačka a Krívačka: Fico slintá múdrosti, Danko kríva od semaforu, Blaha... proste Blaha
  8. Michaela Gangwar: Na tinnitus si nemusíte len zvyknúť
  1. Michal Dolňan: Covid vypustili z laboratórií a SLAK na nás vrhli Nemci a Francúzi... 53 445
  2. Ján Šeďo: Stalo sa to včera na "urgente". 42 228
  3. Jakub Konečný: Našli sme dvoch Slovákov, ktorí sa majú vďaka Ficovej vláde lepšie! 26 095
  4. Martin Ondráš: Piate ohnisko nákazy SLAK - skutočná pravda 20 171
  5. Karol Galek: Fico odovzdal Slovenské elektrárne českým finančným žralokom 10 245
  6. Radko Mačuha: Vládna koalícia si začala dávať úplatky priamo v parlamente. 8 314
  7. Ján Valchár: Domáca sviňa za milión Eur a ako nesexovať päťkrát denne 7 752
  8. Miroslav Ferkl: Atentátnik Fico s vedrom 5 783
  1. Radko Mačuha: Po MDŽ SMER pozýva na zabíjačku.
  2. Radko Mačuha: Vládna koalícia si začala dávať úplatky priamo v parlamente.
  3. Tupou Ceruzou: Spravodlivosť pre všetkých
  4. Jiří Ščobák: Ako vybrať dobrého finančného sprostredkovateľa? Ako identifikovať šmejda?
  5. Radko Mačuha: Čo je zvrátenejšie, vracať na plátno, alebo posielať mládež na smrť ?
  6. Radko Mačuha: Premiér Fico v Amerike nevybavil nič.
  7. Tupou Ceruzou: Doživotná renta
  8. Karol Galek: Fico odovzdal Slovenské elektrárne českým finančným žralokom

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu