Koláče z kysuckého Makova posiela do celého sveta. Frgály ochutnali aj v Japonsku

Kysučanka pečie tradičný valašský koláč.

Danka Papajová pečie tradičné frgále aj so svojou dcérou.Danka Papajová pečie tradičné frgále aj so svojou dcérou. (Zdroj: Obec Makov)

MAKOV. Okrem Grécka či Afriky ochutnali jej frgály azda v každom kúte sveta. Z kysuckej obce Makov ich nadšená pekárka DANKA PAPAJOVÁ posielala opakovane do Ameriky, Francúzska či napríklad vzdialenejšieho Japonska.

„Keď je príležitosť, vždy sa niekto po frgály zastaví a vezme ich so sebou do cudziny,“ hovorí Kysučanka, ktorá uspela v pečení tradičného valašského koláča.

Okrem ďalekého zahraničia pripravuje frgály pravidelne vo svojej domovine a uspela aj u českých susedov. Už v začiatkoch svojho kulinárskeho umenia sa prihlásila do súťaže, kde z vyše 80 účastníkov obhájila svoju šikovnosť tretím miestom. Ako ale sama hovorí, najviac ju teší úprimná pochvala.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Pečeniu sa pritom venuje len ako koníčku, a hoci v minulosti nad podobným podnikaním uvažovala, okolnosti ju odradili. Priestor venovať sa výrobe frgálov využila plnohodnotnejšie až na dôchodku.

„Som vyučená krajčírka, ale tu na Kysuciach musíte zobrať každú robotu, ktorá je k dispozícii, aby ste sa mohli uživiť. V živote som teda bola všetkým možným. Keď som už ale v roku 2008 nevládala s rukami, začala som si nakupovať postupne potrebnú výbavu na pečenie a zamerala sa viac práve naň. Pomaly som sa vypracovala,“ hovorí s tým, že pokiaľ je koláč pripravovaný s láskou a radosťou, napokon chutí vždy a všetkým.

Ako sa vaše frgály dostali tak ďaleko za hranice?

Cez blízkych, známych a kontakty. Keď je možnosť, rodiny presťahované z Kysúc do zahraničia si ich nechajú poslať napríklad po rodine. Miestna pani učiteľka má známu, ktorá letela za blízkymi do Singapuru, deň predtým som jej frgále pripravila a riadne zabalila do nádob.

SkryťVypnúť reklamu

Podobne putovali aj do Ameriky, Španielska, Francúzska či do Londýna, kde mi zas žili dcéry. Piekla som ich opakovane ľuďom smerujúcim na dovolenky, neraz si u mňa objednajú aj desať kusov. Dovezú ich aj svojim tamojším známym.

Frgály tak okúsili snáď už vo všetkých krajinách okrem Grécka a Afriky. Ak je príležitosť, vždy sa niekto po frgály zastaví a vezme ich so sebou do cudziny. V zahraničí ich dajú okúsiť aj ľudom z okolia a musia im chutiť, keďže objednávky stále prichádzajú.

Ako dlho potom takýto koláč vydrží čerstvý?

Vydrží aj viac ako týždeň, ako ale upozorňujem ľudí, najskôr musia zjesť frgály s obsahom mlieka. Ovocné vydržia najdlhšie.

Kedy ste piekli naposledy?

Ako vždy v piatok, ku koncu týždňa, keď sa mi nakopia objednávky.

Čím frgály plníte najčastejšie? Spájajú sa pri nich tradície s novinkami?

SkryťVypnúť reklamu

Základom boli vždy hruška, tvaroh, mak a orech. Ja som si však postupne vytvorila svoje plnky, robím tiež jahodu spojenú s rebarborou, nektárinku, broskyňu, jablko i slivku, čučoriedku alebo ríbezľu spojené aj s tvarohom. Skúšala som snáď už asi všetko.

Prečítajte si aj Kysucami sa prehnala 50-ročná voda. Ako to vyzerá na miestach zasiahnutých povodňami Čítajte 

Momentálne začínam piecť lekvárové, no prvé pokusy mi absolútne nevyšli, náplň začala tiecť z rúry ako hrnček var.

Môžu sa vôbec pri frgáloch kombinovať viaceré príchute? Nejde už potom o iný koláč?

Každá by sa mala určite využívať samostatne. Pri druhoch, kde príchute miešam, napríklad pri slivkových či makových, ide síce o chutnú kombináciu, no nejde už vyslovene o frgál.

Pečiete ich aj na slano?

Raz som ich skúšala pripraviť na štýl kapustniakov, čo sa mi ale neosvedčilo. Vymýšľať a meniť tradičné recepty sa vždy neoplatí. Bežným kapustniakom sa nič nevyrovná.

Aj dnes sa ešte učíte na vlastných omyloch, príkladom je možno aj spomínaný lekvár. Povedzte, aká dlhá je vaša cesta pečenia? Kedy ste pripravili svoje prvé frgály?

V roku 2002, aj spolu so sestrou, ktorá sa vydala a zabývala na Morave. Sme veľká rozvetvená rodina a keď mali napríklad naši blízki svadby, my dve sme hosťom do výslužiek vždy napiekli frgály. Pozitívne ohlasy sa šírili po susedoch aj známych a postupne sa so záujmom ozývalo čoraz viac ľudí.

Najskôr som vsadila na ovocné druhy a postupne som sa naučila robiť makové. Pri nich ale musíte dobre vystihnúť konzistenciu, aby vám z cesta mak neopadával. Skúšaním sa človek naučí. Ja totiž kysnuté cesto pripravujem výlučne len zo žĺtok, nedávam doň žiadne bielka. Rozhodla som sa ich však primiešať do maku. Vďaka tomu sa do cesta plnka prisaje, navyše do nej pridávam aj svoj džem.

Využívate domáce suroviny?

Všetky plnky si vyrábam sama doma vrátane ovocia počnúc hruškami, ktoré sú veľmi obľúbené. Aktuálne majú sezónu, musím ich teda nazbierať, očistiť, upiecť, pomlieť a dvakrát zavárať. Pridám k nim príslušné džemy, do ktorých suroviny buď opäť zozbieram z vlastnej záhrady alebo pozháňam, prípadne nakúpim. Všetko si zaistím, vyrobím a zavarím. Chystám pritom kompletné zásoby aj na celú zimu, nech je plnky dosť.

A práve frgále sú bohatou náplňou príznačné.

Presne. Pol kila plnky, 300 gramov cesta, na vrch posýpka. Finále dovŕšim maslom, rumom a cukrom, čo dodá frgálu šmrnc.

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným MYregiony.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každé 4 týždne.
Pošlite SMS s textom CB26P na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Kysuce

Komerčné články

  1. Jedinečná príležitosť získať kariérny náskok od Jerònimo Martins
  2. Osem destinácií, kam na last minute dovolenku v septembri
  3. Kaufland má 25 rokov a otvára 25. K Park: To bude oslava!
  4. Fit-out od M2C: Premena priestorov na kľúč
  5. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  6. Nová Kia Sportage zvládne každé dobrodružstvo aj životný štýl
  7. Metropola aj more. New York sa dá jednoducho spojiť s Karibikom
  8. Iónske či Dodekanské ostrovy? Nie je jedno, kam do Grécka idete
  1. Jedinečná príležitosť získať kariérny náskok od Jerònimo Martins
  2. Hudba, smiech a festival plný vody: Liptov čaká rozlúčka s letom
  3. Kaufland má 25 rokov a otvára 25. K Park: To bude oslava!
  4. Osem destinácií, kam na last minute dovolenku v septembri
  5. Nový článokSpolupráca v oblasti lesnej pedagogiky v Bojniciach
  6. Úver až do 40 000 € a každý rok nižšia úroková sadzba
  7. Dajte zabrať mozgu. V predaji je nové vydanie Tréningu pamäti
  8. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  1. Nová Kia Sportage zvládne každé dobrodružstvo aj životný štýl 11 403
  2. Osem destinácií, kam na last minute dovolenku v septembri 4 528
  3. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život? 4 352
  4. Metropola aj more. New York sa dá jednoducho spojiť s Karibikom 3 952
  5. Iónske či Dodekanské ostrovy? Nie je jedno, kam do Grécka idete 3 081
  6. Kaufland má 25 rokov a otvára 25. K Park: To bude oslava! 2 687
  7. Úver až do 40 000 € a každý rok nižšia úroková sadzba 2 559
  8. Dajte zabrať mozgu. V predaji je nové vydanie Tréningu pamäti 2 552
  1. Anton Kovalčík: Z národovca zradcom národa. Jozef Tiso 1925-1938, druhá časť.
  2. Ernest Klotton: Mierotvorcovia
  3. Zora Horská: Čo sa môžu muži naučiť od žien
  4. Martin Fronk: Szentendre – umelecký poklad neďaleko Budapešti, ktorý si zamilujete na prvý pohľad
  5. Irena Šimuneková: Chátrajúce pamiatky Spiša
  6. Ján Valchár: Nanovo nahraný blog
  7. Anton Kaiser: 100 rokov organizovanej turistiky LI.
  8. Irena Šimuneková: Kvetnica
  1. Martin Fronk: Objavil som kúpalisko za 2 eurá 85 888
  2. Martin Kresák: Minimálna mzda 915 €: v Bratislave pohoda, v Gelnici pohroma 18 318
  3. Monika Albertiová: Balím kufre! Tu sa nedá žiť a minimálna mzda? Na smiech! 14 615
  4. Radko Mačuha: Slovenská kultúra musí byť proruská a žiadna iná. 9 828
  5. Michael Achberger: Supermarketové pasce: 10 "fitness" výrobkov, po ktorých priberáte 9 798
  6. Ivan Čáni: Smer SSD sa definitívne sám spláchol na úplné morálne a ľudské dno, odkiaľ sa už nedá vynoriť. 9 340
  7. Juraj Kumičák: Najväčšia tanková bitka v dejinách 7 723
  8. Rudolfa Vallová: Minister Huliak urobil krok do neznáma a pristál na zemi 6 085
  1. Igor Pogány: Ako prinútiť AI, aby vám našla nový koníček
  2. Marcel Rebro: Oči detí, ktorým Putin ukradol detstvo
  3. Radko Mačuha: Dnes je deň, keď nám Rusi zakázali ísť čínskou cestou.
  4. Marcel Rebro: Od „dočasného pobytu“ k denacifikácii: dejiny sa opakujú
  5. Post Bellum SK: Keď sa lámal čas a charaktery
  6. Radko Mačuha: Politika, pred ktorou musia utekať už aj "dezoláti".
  7. Věra Tepličková: Maličkosti z temperamentovej poradne:Trump a Putin? Dva absolútne odlišné svety
  8. Marcel Rebro: Putinova "obrana" ruskojazyčných Ukrajincov pred "vyvražďovaním": vyvražďuje ich sám
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu