Koláče z kysuckého Makova posiela do celého sveta. Frgály ochutnali aj v Japonsku

Kysučanka pečie tradičný valašský koláč.

Danka Papajová pečie tradičné frgále aj so svojou dcérou.Danka Papajová pečie tradičné frgále aj so svojou dcérou. (Zdroj: Obec Makov)

MAKOV. Okrem Grécka či Afriky ochutnali jej frgály azda v každom kúte sveta. Z kysuckej obce Makov ich nadšená pekárka DANKA PAPAJOVÁ posielala opakovane do Ameriky, Francúzska či napríklad vzdialenejšieho Japonska.

„Keď je príležitosť, vždy sa niekto po frgály zastaví a vezme ich so sebou do cudziny,“ hovorí Kysučanka, ktorá uspela v pečení tradičného valašského koláča.

Okrem ďalekého zahraničia pripravuje frgály pravidelne vo svojej domovine a uspela aj u českých susedov. Už v začiatkoch svojho kulinárskeho umenia sa prihlásila do súťaže, kde z vyše 80 účastníkov obhájila svoju šikovnosť tretím miestom. Ako ale sama hovorí, najviac ju teší úprimná pochvala.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Pečeniu sa pritom venuje len ako koníčku, a hoci v minulosti nad podobným podnikaním uvažovala, okolnosti ju odradili. Priestor venovať sa výrobe frgálov využila plnohodnotnejšie až na dôchodku.

„Som vyučená krajčírka, ale tu na Kysuciach musíte zobrať každú robotu, ktorá je k dispozícii, aby ste sa mohli uživiť. V živote som teda bola všetkým možným. Keď som už ale v roku 2008 nevládala s rukami, začala som si nakupovať postupne potrebnú výbavu na pečenie a zamerala sa viac práve naň. Pomaly som sa vypracovala,“ hovorí s tým, že pokiaľ je koláč pripravovaný s láskou a radosťou, napokon chutí vždy a všetkým.

Ako sa vaše frgály dostali tak ďaleko za hranice?

Cez blízkych, známych a kontakty. Keď je možnosť, rodiny presťahované z Kysúc do zahraničia si ich nechajú poslať napríklad po rodine. Miestna pani učiteľka má známu, ktorá letela za blízkymi do Singapuru, deň predtým som jej frgále pripravila a riadne zabalila do nádob.

SkryťVypnúť reklamu

Podobne putovali aj do Ameriky, Španielska, Francúzska či do Londýna, kde mi zas žili dcéry. Piekla som ich opakovane ľuďom smerujúcim na dovolenky, neraz si u mňa objednajú aj desať kusov. Dovezú ich aj svojim tamojším známym.

Frgály tak okúsili snáď už vo všetkých krajinách okrem Grécka a Afriky. Ak je príležitosť, vždy sa niekto po frgály zastaví a vezme ich so sebou do cudziny. V zahraničí ich dajú okúsiť aj ľudom z okolia a musia im chutiť, keďže objednávky stále prichádzajú.

Ako dlho potom takýto koláč vydrží čerstvý?

Vydrží aj viac ako týždeň, ako ale upozorňujem ľudí, najskôr musia zjesť frgály s obsahom mlieka. Ovocné vydržia najdlhšie.

Kedy ste piekli naposledy?

Ako vždy v piatok, ku koncu týždňa, keď sa mi nakopia objednávky.

Čím frgály plníte najčastejšie? Spájajú sa pri nich tradície s novinkami?

SkryťVypnúť reklamu

Základom boli vždy hruška, tvaroh, mak a orech. Ja som si však postupne vytvorila svoje plnky, robím tiež jahodu spojenú s rebarborou, nektárinku, broskyňu, jablko i slivku, čučoriedku alebo ríbezľu spojené aj s tvarohom. Skúšala som snáď už asi všetko.

Prečítajte si aj Kysucami sa prehnala 50-ročná voda. Ako to vyzerá na miestach zasiahnutých povodňami Čítajte 

Momentálne začínam piecť lekvárové, no prvé pokusy mi absolútne nevyšli, náplň začala tiecť z rúry ako hrnček var.

Môžu sa vôbec pri frgáloch kombinovať viaceré príchute? Nejde už potom o iný koláč?

Každá by sa mala určite využívať samostatne. Pri druhoch, kde príchute miešam, napríklad pri slivkových či makových, ide síce o chutnú kombináciu, no nejde už vyslovene o frgál.

Pečiete ich aj na slano?

Raz som ich skúšala pripraviť na štýl kapustniakov, čo sa mi ale neosvedčilo. Vymýšľať a meniť tradičné recepty sa vždy neoplatí. Bežným kapustniakom sa nič nevyrovná.

Aj dnes sa ešte učíte na vlastných omyloch, príkladom je možno aj spomínaný lekvár. Povedzte, aká dlhá je vaša cesta pečenia? Kedy ste pripravili svoje prvé frgály?

V roku 2002, aj spolu so sestrou, ktorá sa vydala a zabývala na Morave. Sme veľká rozvetvená rodina a keď mali napríklad naši blízki svadby, my dve sme hosťom do výslužiek vždy napiekli frgály. Pozitívne ohlasy sa šírili po susedoch aj známych a postupne sa so záujmom ozývalo čoraz viac ľudí.

Najskôr som vsadila na ovocné druhy a postupne som sa naučila robiť makové. Pri nich ale musíte dobre vystihnúť konzistenciu, aby vám z cesta mak neopadával. Skúšaním sa človek naučí. Ja totiž kysnuté cesto pripravujem výlučne len zo žĺtok, nedávam doň žiadne bielka. Rozhodla som sa ich však primiešať do maku. Vďaka tomu sa do cesta plnka prisaje, navyše do nej pridávam aj svoj džem.

Využívate domáce suroviny?

Všetky plnky si vyrábam sama doma vrátane ovocia počnúc hruškami, ktoré sú veľmi obľúbené. Aktuálne majú sezónu, musím ich teda nazbierať, očistiť, upiecť, pomlieť a dvakrát zavárať. Pridám k nim príslušné džemy, do ktorých suroviny buď opäť zozbieram z vlastnej záhrady alebo pozháňam, prípadne nakúpim. Všetko si zaistím, vyrobím a zavarím. Chystám pritom kompletné zásoby aj na celú zimu, nech je plnky dosť.

A práve frgále sú bohatou náplňou príznačné.

Presne. Pol kila plnky, 300 gramov cesta, na vrch posýpka. Finále dovŕšim maslom, rumom a cukrom, čo dodá frgálu šmrnc.

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným MYregiony.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každý mesiac.
Pošlite SMS s textom CB26P na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Kysuce

Komerčné články

  1. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme
  2. Ako pripraviť motorku na sezónu: Rady pre bezpečnú jazdu
  3. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje
  4. Realitný fond IAD IRF dosiahol historicky najvyššie zhodnotenie
  5. Ako zvládnuť podnikanie, rodinu aj voľný čas bez kompromisov?
  6. Môže hudba pomôcť neurologickým pacientom lepšie chodiť?
  7. Veterné parky: vizuálny smog alebo nová estetika energetiky?
  8. Elektrické autá v zahraničí: poplatky za nabíjanie a diaľnice
  1. S nami máte prístup do všetkých záhrad
  2. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje
  3. Ako pripraviť motorku na sezónu: Rady pre bezpečnú jazdu
  4. Ako zvládnuť podnikanie, rodinu aj voľný čas bez kompromisov?
  5. Realitný fond IAD IRF dosiahol historicky najvyššie zhodnotenie
  6. Emma Tekelyová a tvorenie na jarné dni a Veľkú noc
  7. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme
  8. Spoločnosti BILLA záleží na zdravých očiach detí
  1. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme 11 144
  2. AI o nej píše, že je symbolom odvahy. Kvôli jedinému protestu 8 952
  3. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje 6 867
  4. Muži, nepodceňujte návštevu kardiológa. Srdce máte len jedno 6 478
  5. Elektrické autá v zahraničí: poplatky za nabíjanie a diaľnice 6 286
  6. Slovenskí milionári minulý rok bohatli rekordným tempom 6 220
  7. Nevšedný ostrov. Ischia priťahuje pozornosť čoraz viac turistov 5 116
  8. Realitný fond IAD IRF dosiahol historicky najvyššie zhodnotenie 4 227
  1. Anna Miľanová: Kto rád číta?
  2. Vlado Jakubkovič: Čierna diera
  3. Elena Antalová: Peter Tkačenko, blahoželám
  4. Pavol Burda: Populizmus – novodobý druh politickej slintačky
  5. Vladimír Bojničan: Bratia, už nás nezastavia – výzva všetkým, ktorým to ešte myslí!
  6. Ivan Mlynár: Koniec zaháľky, cena ktorú platíme za Ficove lži je luxusnou pascou.
  7. Anton Kaiser: 100 rokov organizovanej turistiky XXXVIII.
  8. Adriana Boysová: Život po živote
  1. Michal Dolňan: Covid vypustili z laboratórií a SLAK na nás vrhli Nemci a Francúzi... 53 284
  2. Ján Šeďo: Stalo sa to včera na "urgente". 42 116
  3. Jakub Konečný: Našli sme dvoch Slovákov, ktorí sa majú vďaka Ficovej vláde lepšie! 26 008
  4. Martin Ondráš: Piate ohnisko nákazy SLAK - skutočná pravda 18 146
  5. Karol Galek: Fico odovzdal Slovenské elektrárne českým finančným žralokom 9 982
  6. Ján Valchár: Domáca sviňa za milión Eur a ako nesexovať päťkrát denne 8 369
  7. Radko Mačuha: Vládna koalícia si začala dávať úplatky priamo v parlamente. 7 573
  8. Miroslav Ferkl: Atentátnik Fico s vedrom 5 755
  1. Radko Mačuha: Vládna koalícia si začala dávať úplatky priamo v parlamente.
  2. Tupou Ceruzou: Spravodlivosť pre všetkých
  3. Jiří Ščobák: Ako vybrať dobrého finančného sprostredkovateľa? Ako identifikovať šmejda?
  4. Radko Mačuha: Čo je zvrátenejšie, vracať na plátno, alebo posielať mládež na smrť ?
  5. Radko Mačuha: Premiér Fico v Amerike nevybavil nič.
  6. Tupou Ceruzou: Doživotná renta
  7. Karol Galek: Fico odovzdal Slovenské elektrárne českým finančným žralokom
  8. Radko Mačuha: J&T postavte planetárium M.R. Štefánika.
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Kysuce - aktuálne správy

Základnou hodnotou každej firmy, obzvlášť tej z maloobchodu, sú zamestnanci. Pre Lidl však nejde iba o prázdne klišé, ale dlhodobé poznanie a záväzok súčasne.


Zasadnutie Zastupiteľstva ŽSK.

Dôvodom sú úspory i nedostatok žiakov.


Pomôžu predísť chorobám, no lieky nenahradia.


Účastníci turnaja.

Zúčastnili sa štyri volejbalové družstvá.


Anton Varecha
  1. Anna Miľanová: Kto rád číta?
  2. Vlado Jakubkovič: Čierna diera
  3. Elena Antalová: Peter Tkačenko, blahoželám
  4. Pavol Burda: Populizmus – novodobý druh politickej slintačky
  5. Vladimír Bojničan: Bratia, už nás nezastavia – výzva všetkým, ktorým to ešte myslí!
  6. Ivan Mlynár: Koniec zaháľky, cena ktorú platíme za Ficove lži je luxusnou pascou.
  7. Anton Kaiser: 100 rokov organizovanej turistiky XXXVIII.
  8. Adriana Boysová: Život po živote
  1. Michal Dolňan: Covid vypustili z laboratórií a SLAK na nás vrhli Nemci a Francúzi... 53 284
  2. Ján Šeďo: Stalo sa to včera na "urgente". 42 116
  3. Jakub Konečný: Našli sme dvoch Slovákov, ktorí sa majú vďaka Ficovej vláde lepšie! 26 008
  4. Martin Ondráš: Piate ohnisko nákazy SLAK - skutočná pravda 18 146
  5. Karol Galek: Fico odovzdal Slovenské elektrárne českým finančným žralokom 9 982
  6. Ján Valchár: Domáca sviňa za milión Eur a ako nesexovať päťkrát denne 8 369
  7. Radko Mačuha: Vládna koalícia si začala dávať úplatky priamo v parlamente. 7 573
  8. Miroslav Ferkl: Atentátnik Fico s vedrom 5 755
  1. Radko Mačuha: Vládna koalícia si začala dávať úplatky priamo v parlamente.
  2. Tupou Ceruzou: Spravodlivosť pre všetkých
  3. Jiří Ščobák: Ako vybrať dobrého finančného sprostredkovateľa? Ako identifikovať šmejda?
  4. Radko Mačuha: Čo je zvrátenejšie, vracať na plátno, alebo posielať mládež na smrť ?
  5. Radko Mačuha: Premiér Fico v Amerike nevybavil nič.
  6. Tupou Ceruzou: Doživotná renta
  7. Karol Galek: Fico odovzdal Slovenské elektrárne českým finančným žralokom
  8. Radko Mačuha: J&T postavte planetárium M.R. Štefánika.

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu