KYSUCE. Hubári si počasie od začiatku jesene doslova vymodlili, čo dokazujú aj fotografie s plnými košíkmi húb, ktoré kolujú sociálnymi sieťami.
Po suchom lete sa po očakávaných dažďoch začali na lúkach objavovať aj veľké plodnice bedlí. Tuto chutnú hubu si ľudia pripravujú na rôzne spôsoby, vyprážané, plnené, aj ako nátierka či tatarák.
Aj keď je ich zber mimoriadne príjemným aktívnym oddychom v prírode, vie byť aj mimoriadne nebezpečný.
"Treba však dať pozor, nie každá bedľa je jedlá," povedal botanik a mykológ Chránenej krajinnej oblasti Kysuce Milan Zajac.

Niektoré môžu spôsobiť tráviace problémy, dokonca navlas rovnaký jed, zvaný amatoxín, ako muchotrávka zelená, obsahuje napríklad bedlička ostrošupinatá. Tú si menej skúsení hubári môžu pomýliť s inými druhmi bedle.
“Pri zbere treba byť opatrný, bedľa je pomerne taxonomicky ťažký rod na určovanie, je tam niekoľko druhov, ktoré sú si dosť podobné. Pre bežného hubára nie je jednoduché rozlíšiť tieto druhy. Preto treba byť obozretný a nič nepodceniť, venovať pozornosť ich vzhľadu, prípadne zmenám dužiny,” ozrejmil Milan Zajac.
Podľa jeho slov sú dve základné skupiny, a to bedle a bedličky. Líšia sa vzrastom, no plodnice sú si veľmi podobné.