OŠČADNICA/PÚCHOV. Hovorí sa, že torty sú najvyššou cukrárskou métou. Umelecké diela doslova na zahryznutie vytvára Iveta Bátorková z Oščadnice. Sladké dobroty pečie osem rokov, jej zákusky a koláče sú nebíčkom v papuľke.
Do pečenia narodeninových a svadobných tort sa pustila pred tromi rokmi, kedy musela kvôli ťažkej chorobe opustiť svoje pôvodné zamestnanie.
Na to, že sú to diela nádherné nielen na pohľad, ale aj veľmi chutné, netreba vôbec žiadny dôkaz. Jej rozprávkové torty aj svadobných elegánov stačí len ochutnať a z ústa sa vám vyderie len zasnené mňaaam.
V tomto roku sa s množstvom ľudí, ktorí jej torty ochutnali, zhodla aj odborná porota prestížnej súťaže Najkrajšia torta Slovenska. Začiatkom októbra v Púchove súťažilo 32 majstrov sladkého remesla od západu až po východ na dvanástom ročníku tohto podujatia.
Po dvanástykrát súťaž zorganizoval Klub cukrárov Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov v spolupráci s tamojšou strednou odbornou školou obchodu a služieb.

Súťažilo sa v troch kategóriách – junior do 21 rokov, senior nad 21 rokov a v zvláštnej kategórii netradičné torty. Hodnotila ich odborná certifikovaná komisia podľa smerníc Svetovej organizácie kuchárskych a cukrárskych asociácií (WACS).
Medzi členkami komisie boli aj prvé dámy cukrárskeho umenia - Jozefína Zaukolcová, známa cukrárka, majsterka v pečení aj autorka úspešných kníh, a hlavná organizátorka a Petra Tóthová, predsedníčka odbornej poroty.
Striebro putovalo na Kysuce
Striebro v hlavnej seniorskej kategórii získala v tomto roku práve Iveta Bátorková z Oščadnice. Tortu s motívom zo známej kreslenej rozprávky pripravovala spoločne s manželom niekoľko dní.
„Už toľko nevládzem ako niekedy, pred tromi rokmi mi diagnostikovali rakovinu. Dva roky som v remisii. Prvú tortu som upiekla na žiadosť mojej priateľky. Zapáčilo sa mi to, tak som si urobila kurzy cukrárstva a pečiem. Do práce som sa vrátiť nemohla," povedala Iveta.
Vďačná za obrovskú pomoc je hlavne manželovi, ktorý jej s výrobou pomáhal.
"Veľmi rada robím detské torty, na ktorých sa niečo deje. Dva dni sme tortu len tvarovali, plnili krémom a poťahovali fondánom. A prečo práve Tom a Jerry? Je to obľúbená rozprávka z môjho detstva,“ prezradila amatérska cukrárka.

Porotu a iste aj návštevníkov súťaže zaujala práve netradičným prístupom k cukrárčine, zmyslom pre detail, čistotou prevedenia a umeleckým talentom. Samozrejme aj chuťou, mlsné jazýčky profesionálnych ochutnávačov žiadnu chybu neodpustia.
„Naplnila som ju mätovo - čokoládovým krémom, ktorý veľmi chutí aj mne a použila som mango, ktoré mám veľmi rada,“ priblížila Iveta Bátorková.
Zmes chutí a štruktúr
Napriek tomu, že chuť je subjektívna záležitosť, porota sa musela riadiť objektívnymi kritériami. Dokonalý korpus má vraj v sebe niečo chrumkavé, niečo šťavnaté a krémové, je v ňom zastúpená kombinácia viacerých textúr.
„Keď ochutnáte tortu a cítite šťavnatý korpus, zrazu príde niečo kyselkavé, niečo jemné, niečo orieškové, tak vás to preberie a úplne reštartuje. Je to zmes chutí, ktorá postupuje tak, ako idú chuťové poháriky,“ vyjadrila sa hlavná organizátorka súťaže a predsedníčka klubu cukrárov Jozefína Zaukolcová. Dvanásty ročník súťaže označila ako naozaj výnimočný.
Pri hodnotení porotcovia bodovali originalitu, nápaditosť, precíznosť, používanie moderných prvkov, viacerých technológií zdobenia, módne trendy, vhodné chuťové a farebné doladenie, celkový dojem a prezentáciu.
„Súťažiaci si dali záležať na detailoch a snažia sa zabodovať niečím špeciálnym. V tomto ročníku sa to naozaj podarilo,“ opísala s tým, že niektoré chute sú tak osobité, že si ich dokáže zapamätať aj na niekoľko rokov.

Cukrári dnes už dokážu vďaka internetu sledovať najmodernejšie svetové trendy a učia sa s nimi pracovať. Prestali používať umelo nadstavované krémy, umelé stužovače a chute a vracajú sa k prirodzeným chutiam.
Torta aj za 150 eur
Súčasným trendom podľa Zaukolcovej sú torty, ktoré sa nepoťahujú plastickým cukrom. Používa sa pevnejší krém, ktorý sa musí naniesť v hrubšej vrstve, aby dokonale zakryl všetky nerovnosti. Cena sa vie vyšplhať aj na 150 eur.
„Pokiaľ cukrár ponúka kvalitné výrobky, musí si byť vedomý hodnoty. Ak je torta naozaj dobre urobená, nie sú v nej umelé náhrady, tak si môže vypýtať aj viac. Je to náročné povolanie a celkovo práca v gastronómii je nedocenená. Šikovný cukrár si však dokáže vytvoriť meno a nemusí sa báť o zamestnanie,“ doplnila skúsená cukrárka.
Podľa nej záujem o povolanie cukrára prebudila aj obľúbená šou Pečie celé Slovensko, v ktorej pôsobí ako porotkyňa.
Absolútnym víťazom sa v tomto roku stala Jana Simová z Bardejova s tortou Bublinkový kúpeľ, ktorá získala aj prvé miesto v kategórii senior. Ocenenie za tretie miesto si odniesla Anna Briestenská za tortu s témou láska.
Na šiestom mieste sa umiestnila ďalšia Kysučanka, Eva Mehešová z Turzovky – Závodia so svadobnou tortou. Kysuce reprezentovali tiež Natália Kuricová zo Staškova aj žiačky strednej odbornej školy obchodu a služieb Čadca Adéla Bednárová a Tamara Zuziková.
A čo sa stalo s tortou Tom a Jerry? Túto tortu Ivetka darovala do Centra sociálnych služieb Horelica, kde si na nej pochutili deti aj seniori.
