Žiakom servírujú zdravé aj oku lahodiace porcie. V kysuckej jedálni prekračujú obmedzenia kreativitou

Budujú pozitívny vzťah k jedlu.

Snažia sa budovať pozitívny vzťah k jedlu.Snažia sa budovať pozitívny vzťah k jedlu. (Zdroj: archív Zuzany Frollovej)

SKALITÉ. V školskej jedálni budujú stravovanie návyky na celý život. Čo najkvalitnejšie a vyvážené jedlá sa deťom snaží servírovať tím Základnej školy s materskou školou v Skalitom.

Bez povšimnutia nezostala ani zanietenosť ZUZANY FROLLOVEJ, vedúcej školskej jedálne, ktorá získala ocenenie za významný prínos v oblasti zdravého školského stravovania na Slovensku.

„Potrebujeme sledovať nové trendy, prispôsobovať jedálničky potrebám detí, podporovať lokálnych dodávateľov, minimalizovať odpad a zároveň vzdelávať deti aj rodičov o dôležitosti zdravej výživy,“ hovorí s tým, že v jedálni si potrpia na viacerých zásadách.

SkryťVypnúť reklamu

Vo viacerých školských jedálňach je problémom vzdelávanie personálu aj čerstvosť potravín. „Inokedy sú jedlá aj nevhodne prezentované. Atraktívnosť a servírovanie môžu u detí ovplyvniť ich záujem o konzumáciu."

Prečítajte si aj Ľudia vyjdú do ulíc aj v bašte Smeru. Aj účasť v desiatkach bude úspech, hovorí organizátor Čítajte 
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Ako vnímate ocenenie? Je podľa vás ešte stále čo zlepšovať?

Veľmi si ho cením. Najväčšia vďaka patrí celému tímu školskej jedálne, vedeniu školy a zriaďovateľovi obce Skalité. Ich tvrdá práca, odhodlanie a nadšenie sú kľúčové pre úspech našich snáh. Bez nich by sme nedosiahli to, čo sme doteraz dokázali.

Ocenenie vnímam ako potvrdenie, že smer, ktorým sa uberáme v oblasti školského stravovania, je správny. Zároveň je to veľká motivácia pokračovať v práci a hľadať nové spôsoby, ako jedlo v školách robiť ešte kvalitnejším, zdravším a atraktívnejším pre deti.

SkryťVypnúť reklamu

Určite je stále čo zlepšovať. Aj keď sa nám podarilo dosiahnuť určitý štandard, vieme, že zdravé stravovanie je neustále sa vyvíjajúca oblasť. Potrebujeme sledovať nové trendy, prispôsobovať jedálničky potrebám detí, podporovať lokálnych dodávateľov, minimalizovať odpad a zároveň vzdelávať deti aj rodičov o dôležitosti zdravej výživy.

Naším cieľom je nielen udržať správne nastavený chod jedálne, ale aj neustále inovovať. Chceme, aby školská jedáleň nebola len miestom, kde sa podáva jedlo, ale aby sa stala priestorom pre osvetu a budovanie pozitívnych stravovacích návykov na celý život.

Čím sa pri tvorbe jedál riadite? Ako sa snažíte zvýšiť kvalitu stravy?

Pri zostavovaní jedálnych lístkov dbáme na vyváženosť stravy, teda na zabezpečenie optimálneho pomeru bielkovín, sacharidov, tukov, vitamínov a minerálnych látok. Rovnako je podstatný pestrý jedálniček, striedanie rôznych druhov potravín a jedál s cieľom ponúknuť rozmanitosť chutí. Okrem toho uprednostňujeme sezónne suroviny a podporujeme lokálnych dodávateľov.

SkryťVypnúť reklamu

Z hľadiska soli a cukru sa zas snažíme o postupné znižovanie obsahu týchto zložiek v jedlách, a to v súlade s modernými výživovými trendmi. Napokon sa držíme vhodných technologických postupov. Jedlá tak pripravujeme s použitím šetrných technologických metód, ako je dusenie, pečenie či varenie v pare.

Pre vyššiu kvalitu stravy dbáme na väčší podiel čerstvých a kvalitných surovín, obmedzujeme používanie polotovarov a uprednostňujeme čerstvé potraviny.

Popritom zvyšujeme podiel zeleniny a ovocia tým, že podporujeme ich pravidelnú konzumáciu. Napríklad formou šalátov, ovocných pohárov alebo čerstvých príloh. Zabúdať netreba ani na podporu pitného režimu, preto ponúkame zdravé nápoje. Čistú vodu, nesladené čaje alebo nápoje s minimálnym obsahom cukru.

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným MYregiony.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každé 4 týždne.
Pošlite SMS s textom CB75Z na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.

Recepty

Súvisiace témy: recepty, Potraviny
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Kysuce

Komerčné články

  1. Cédečka sa predávali ako teplé rožky. Prežili, lebo predvídajú, čo ľudia budú chcieť
  2. Od Araratu po Karibik. Tieto zájazdy prebudia chuť objavovať
  3. Projekt, ktorý mení životy tisícke slovenských pacientov
  4. Odchod detí je veľký zlom, sloboda je často len ilúzia
  5. Úspech firemnej elektromobility: eFleet Day 2025 Truck&Bus&Van
  6. Andrej Viceník, VÚB: Samosprávy potrebujú partnera, nielen banku
  7. Keď sa z brigády stane kariéra
  8. Pacienti s akútnou myeloidnou leukémiou čakajú na moderné lieky
  1. Projekt, ktorý mení životy tisícke slovenských pacientov
  2. Od Araratu po Karibik. Tieto zájazdy prebudia chuť objavovať
  3. Cédečka sa predávali ako teplé rožky. Prežili, lebo predvídajú.
  4. Po oslavách storočnice sa košický maratón pozerá do budúcnosti
  5. TIPOS pokračuje v spolupráci s Bratislavou
  6. IMPERIAL Gold… viac ako zlato...
  7. Odchod detí je veľký zlom, sloboda je často len ilúzia
  8. Úspech firemnej elektromobility: eFleet Day 2025 Truck&Bus&Van
  1. Projekt, ktorý mení životy tisícke slovenských pacientov 13 031
  2. Odchod detí je veľký zlom, sloboda je často len ilúzia 11 680
  3. Keď sa z brigády stane kariéra 6 062
  4. Cédečka sa predávali ako teplé rožky. Prežili, lebo predvídajú. 3 825
  5. Od Araratu po Karibik. Tieto zájazdy prebudia chuť objavovať 3 442
  6. Pacienti s akútnou myeloidnou leukémiou čakajú na moderné lieky 2 898
  7. Firma z Nitry robí miliónové projekty pre Teslu či TikTok 2 227
  8. Fanúšikov dostanú na zápas 5 minút pred výkopom 1 439
  1. Anna Brawne: Martinka Vzácna, vašim jediným úspechom je, že tá kultúra napriek vám stále žije!
  2. Ján Valchár: Nestačilo Stačilo a Konečná Konečnej (Grad pošól na***!)
  3. Jozef Huljak: Zrod mesta na hranici impérií
  4. Ivan Čáni: Všetko je v najlepšom poriadku. Veď bol napadnutý „iba“ Demokrat!
  5. Štefan Šturdzík: Babišova nočná mora Okamura.
  6. Marian Mudrák: Ako zariadiť detskú izbu s retro a starožitnými prvkami: odborný sprievodca
  7. Vladimír Krátky: A r m a d e g o n .
  8. Marian Mudrák: Ako určiť hodnotu starožitnosti?
  1. Ján Valchár: Fantastické správy z Ukrajiny (a Ruska, hahaha!) 19 746
  2. Peter Franek: Zlá správa pre Uhríka s Mazurekom. 19 451
  3. Radko Mačuha: Muž, ktorý nehajloval. 13 056
  4. Jan Dermek: 26.9. - Sviatok svätého Farizeja 12 790
  5. Monika Albertiová: Konsolidácia? Ľudia nemajú čo žrať, a Kuffa? Ide sa na gardistov hrať! 10 047
  6. Ján Valchár: Niečo k situácii v Slavjansku a ruským ponorkám 4 999
  7. Ján Valchár: Gerasimova doktrína a jej posledná možná fáza 4 755
  8. Jozef Černek: Premiéra, potlesk… a na druhý deň umývam záchody 4 602
  1. Anna Brawne: Martinka Vzácna, vašim jediným úspechom je, že tá kultúra napriek vám stále žije!
  2. Roman Kebísek: Vincent van Gogh kreslil steblami trstiny, ktoré sám zbieral a orezával
  3. Věra Tepličková: Keď vo filme hasiči, skĺznu dole po tyči,
  4. Marian Nanias: "Tí zlí Bruselskí úradníci....."
  5. Dušan Koniar: Za čem númera? vsjo jásno
  6. Roman Kebísek: Povstalec Šulek pred popravou r. 1848 poslal pozdrav sestre – starej mame Štefánika
  7. Dušan Koniar: Kam by chcel, tam ho nepozvú. Kam áno, tam nejde
  8. Věra Tepličková: Tam, kde ide o korytá, budúcnosť je neurčitá
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Kysuce - aktuálne správy

Viete, v ktorých krajinách afrického kontinentu realizujú slovenské organizácie svoje projekty v rámci Oficiálnej rozvojovej spolupráce pod značkou SlovakAid?


V dobe, keď sa za filtrom ukrývajú dokonalé úsmevy a upravené tváre, prinášame prílohu, ktorá hovorí opačne.


Peter Čarnecký dal prvé novokňazské požehnanie v rodnej obci Čierne.

Vysvätili ho na Živčákovej.


4
Ilustračné foto - na elektrokolobežke.

Pri pátraní pomohol kamerový systém.


Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu