SKALITÉ. V školskej jedálni budujú stravovanie návyky na celý život. Čo najkvalitnejšie a vyvážené jedlá sa deťom snaží servírovať tím Základnej školy s materskou školou v Skalitom.
Bez povšimnutia nezostala ani zanietenosť ZUZANY FROLLOVEJ, vedúcej školskej jedálne, ktorá získala ocenenie za významný prínos v oblasti zdravého školského stravovania na Slovensku.
„Potrebujeme sledovať nové trendy, prispôsobovať jedálničky potrebám detí, podporovať lokálnych dodávateľov, minimalizovať odpad a zároveň vzdelávať deti aj rodičov o dôležitosti zdravej výživy,“ hovorí s tým, že v jedálni si potrpia na viacerých zásadách.
Vo viacerých školských jedálňach je problémom vzdelávanie personálu aj čerstvosť potravín. „Inokedy sú jedlá aj nevhodne prezentované. Atraktívnosť a servírovanie môžu u detí ovplyvniť ich záujem o konzumáciu."

Ako vnímate ocenenie? Je podľa vás ešte stále čo zlepšovať?
Veľmi si ho cením. Najväčšia vďaka patrí celému tímu školskej jedálne, vedeniu školy a zriaďovateľovi obce Skalité. Ich tvrdá práca, odhodlanie a nadšenie sú kľúčové pre úspech našich snáh. Bez nich by sme nedosiahli to, čo sme doteraz dokázali.
Ocenenie vnímam ako potvrdenie, že smer, ktorým sa uberáme v oblasti školského stravovania, je správny. Zároveň je to veľká motivácia pokračovať v práci a hľadať nové spôsoby, ako jedlo v školách robiť ešte kvalitnejším, zdravším a atraktívnejším pre deti.
Určite je stále čo zlepšovať. Aj keď sa nám podarilo dosiahnuť určitý štandard, vieme, že zdravé stravovanie je neustále sa vyvíjajúca oblasť. Potrebujeme sledovať nové trendy, prispôsobovať jedálničky potrebám detí, podporovať lokálnych dodávateľov, minimalizovať odpad a zároveň vzdelávať deti aj rodičov o dôležitosti zdravej výživy.
Naším cieľom je nielen udržať správne nastavený chod jedálne, ale aj neustále inovovať. Chceme, aby školská jedáleň nebola len miestom, kde sa podáva jedlo, ale aby sa stala priestorom pre osvetu a budovanie pozitívnych stravovacích návykov na celý život.
Čím sa pri tvorbe jedál riadite? Ako sa snažíte zvýšiť kvalitu stravy?
Pri zostavovaní jedálnych lístkov dbáme na vyváženosť stravy, teda na zabezpečenie optimálneho pomeru bielkovín, sacharidov, tukov, vitamínov a minerálnych látok. Rovnako je podstatný pestrý jedálniček, striedanie rôznych druhov potravín a jedál s cieľom ponúknuť rozmanitosť chutí. Okrem toho uprednostňujeme sezónne suroviny a podporujeme lokálnych dodávateľov.
Ďalej sa dočítate aj:
- ako sa k inováciám stavajú kuchárky,
- čo sa deje v zákulisí jedálne,
- akých odporúčaní by sa mohli držať ďalšie školy.
Z hľadiska soli a cukru sa zas snažíme o postupné znižovanie obsahu týchto zložiek v jedlách, a to v súlade s modernými výživovými trendmi. Napokon sa držíme vhodných technologických postupov. Jedlá tak pripravujeme s použitím šetrných technologických metód, ako je dusenie, pečenie či varenie v pare.
Pre vyššiu kvalitu stravy dbáme na väčší podiel čerstvých a kvalitných surovín, obmedzujeme používanie polotovarov a uprednostňujeme čerstvé potraviny.
Popritom zvyšujeme podiel zeleniny a ovocia tým, že podporujeme ich pravidelnú konzumáciu. Napríklad formou šalátov, ovocných pohárov alebo čerstvých príloh. Zabúdať netreba ani na podporu pitného režimu, preto ponúkame zdravé nápoje. Čistú vodu, nesladené čaje alebo nápoje s minimálnym obsahom cukru.