Žiakom servírujú zdravé aj oku lahodiace porcie. V kysuckej jedálni prekračujú obmedzenia kreativitou

Budujú pozitívny vzťah k jedlu.

Snažia sa budovať pozitívny vzťah k jedlu.Snažia sa budovať pozitívny vzťah k jedlu. (Zdroj: archív Zuzany Frollovej)

SKALITÉ. V školskej jedálni budujú stravovanie návyky na celý život. Čo najkvalitnejšie a vyvážené jedlá sa deťom snaží servírovať tím Základnej školy s materskou školou v Skalitom.

Bez povšimnutia nezostala ani zanietenosť ZUZANY FROLLOVEJ, vedúcej školskej jedálne, ktorá získala ocenenie za významný prínos v oblasti zdravého školského stravovania na Slovensku.

„Potrebujeme sledovať nové trendy, prispôsobovať jedálničky potrebám detí, podporovať lokálnych dodávateľov, minimalizovať odpad a zároveň vzdelávať deti aj rodičov o dôležitosti zdravej výživy,“ hovorí s tým, že v jedálni si potrpia na viacerých zásadách.

SkryťVypnúť reklamu

Vo viacerých školských jedálňach je problémom vzdelávanie personálu aj čerstvosť potravín. „Inokedy sú jedlá aj nevhodne prezentované. Atraktívnosť a servírovanie môžu u detí ovplyvniť ich záujem o konzumáciu."

Prečítajte si aj Ľudia vyjdú do ulíc aj v bašte Smeru. Aj účasť v desiatkach bude úspech, hovorí organizátor Čítajte 
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Ako vnímate ocenenie? Je podľa vás ešte stále čo zlepšovať?

Veľmi si ho cením. Najväčšia vďaka patrí celému tímu školskej jedálne, vedeniu školy a zriaďovateľovi obce Skalité. Ich tvrdá práca, odhodlanie a nadšenie sú kľúčové pre úspech našich snáh. Bez nich by sme nedosiahli to, čo sme doteraz dokázali.

Ocenenie vnímam ako potvrdenie, že smer, ktorým sa uberáme v oblasti školského stravovania, je správny. Zároveň je to veľká motivácia pokračovať v práci a hľadať nové spôsoby, ako jedlo v školách robiť ešte kvalitnejším, zdravším a atraktívnejším pre deti.

SkryťVypnúť reklamu

Určite je stále čo zlepšovať. Aj keď sa nám podarilo dosiahnuť určitý štandard, vieme, že zdravé stravovanie je neustále sa vyvíjajúca oblasť. Potrebujeme sledovať nové trendy, prispôsobovať jedálničky potrebám detí, podporovať lokálnych dodávateľov, minimalizovať odpad a zároveň vzdelávať deti aj rodičov o dôležitosti zdravej výživy.

Naším cieľom je nielen udržať správne nastavený chod jedálne, ale aj neustále inovovať. Chceme, aby školská jedáleň nebola len miestom, kde sa podáva jedlo, ale aby sa stala priestorom pre osvetu a budovanie pozitívnych stravovacích návykov na celý život.

Čím sa pri tvorbe jedál riadite? Ako sa snažíte zvýšiť kvalitu stravy?

Pri zostavovaní jedálnych lístkov dbáme na vyváženosť stravy, teda na zabezpečenie optimálneho pomeru bielkovín, sacharidov, tukov, vitamínov a minerálnych látok. Rovnako je podstatný pestrý jedálniček, striedanie rôznych druhov potravín a jedál s cieľom ponúknuť rozmanitosť chutí. Okrem toho uprednostňujeme sezónne suroviny a podporujeme lokálnych dodávateľov.

SkryťVypnúť reklamu

Z hľadiska soli a cukru sa zas snažíme o postupné znižovanie obsahu týchto zložiek v jedlách, a to v súlade s modernými výživovými trendmi. Napokon sa držíme vhodných technologických postupov. Jedlá tak pripravujeme s použitím šetrných technologických metód, ako je dusenie, pečenie či varenie v pare.

Pre vyššiu kvalitu stravy dbáme na väčší podiel čerstvých a kvalitných surovín, obmedzujeme používanie polotovarov a uprednostňujeme čerstvé potraviny.

Popritom zvyšujeme podiel zeleniny a ovocia tým, že podporujeme ich pravidelnú konzumáciu. Napríklad formou šalátov, ovocných pohárov alebo čerstvých príloh. Zabúdať netreba ani na podporu pitného režimu, preto ponúkame zdravé nápoje. Čistú vodu, nesladené čaje alebo nápoje s minimálnym obsahom cukru.

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným MYregiony.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každý mesiac.
Pošlite SMS s textom CB75Z na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.

Recepty

Nové číslo magazínu SME ženy je v predaji aj s darčekom.


redakcia SME ženy
Súvisiace témy: recepty, Potraviny
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Kysuce

Komerčné články

  1. Za dovolenkové škody vyplatila Allianz o 41 percent viac
  2. Čo majú spoločné roboty s legom? Prekvapivo veľa
  3. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby
  4. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo
  5. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto?
  6. Inšpirujte sa tajomstvom najšťastnejších krajín sveta
  7. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete?
  8. Letný literárny výber vložený v denníkoch SME a Korzár
  1. Stanovisko LESY Slovenskej republiky, š. p.
  2. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby
  3. Apartmány pri mori nie sú len pre smerákov. Kde nájdete lacné?
  4. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo
  5. Za dovolenkové škody vyplatila Allianz o 41 percent viac
  6. Takto má vyzerať dostupný biznis notebook
  7. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto?
  8. Tajomstvo najšťastnejších krajín sveta
  1. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby 19 220
  2. Apartmány pri mori nie sú len pre smerákov. Kde nájdete lacné? 5 435
  3. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto? 5 040
  4. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo 3 657
  5. Inšpirujte sa tajomstvom najšťastnejších krajín sveta 2 966
  6. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete? 2 766
  7. Sviatočný Devín otvárame pre všetkých 1 721
  8. Takto má vyzerať dostupný biznis notebook 1 531
  1. Miroslav Ferkl: Včely s figovým listom
  2. Dávid Polák: Ako Československé stíhačky zachránili Izrael 2/3
  3. Ivan Čáni: Drahé Slovenky, drahí Slováci, váš milovaný premiér si aj na Cyrila a Metoda s vami hrdo a suverénne opäť iba prdel vytrel.
  4. Štefan Šturdzík: Keď sa z kusa železa stala vášeň na celý život.
  5. Zora Horská: Sen, o ktorom sa v mojom svete nahlas nehovorí
  6. Jozef Huljak: Kto vyberie ďalšieho dalajlámu? Súboj o ducha Tibetu medzi vierou, politikou a mocou
  7. Jozef Sitko: Domovina strachu a mamonu? (4.)
  8. Adam Austera: Futbal nemusí byť len otázkou fandenia. Akcie futbalových tímov môžu byť zaujímavou investičnou možnosťou pre každého
  1. Ivan Čáni: Všetci držme huby a nechajme Roberta Fica pracovať! Lebo len on JEDINÝ vie, čo je najlepšie. 26 655
  2. Radko Mačuha: Oslobodenie prichádza z Východnej. 24 121
  3. Michael Achberger: Prestaňte držať diéty! Týchto 7 návykov vám predĺžia život aj zlepšia postavu 17 673
  4. Dušan Koniar: V roku 1989 mala ČSSR 3315 vlastných tankov 11 164
  5. Viktor Pamula: Fico je nebezpečný 9 077
  6. Janka Bittó Cigániková: Cirkev na gynekológii? Žiaľ, Cigániková nepreháňala 8 620
  7. Janka Bittó Cigániková: Zdravotníctvo má liečiť, nie financovať cirkev 7 836
  8. Ján Valchár: Delúzia svätých Cyrila a Metoda 6 419
  1. Marcel Rebro: Ako chutí ruský mier? Po obuškoch.
  2. Věra Tepličková: Na Devíne sláva bola, ušlo sa vám kúsok z vola?
  3. Radko Mačuha: Oslobodenie prichádza z Východnej.
  4. Věra Tepličková: Východná alebo Keď má orientácia na všetky štyri svetové strany trhliny
  5. Marcel Rebro: Nad Kyjivom znovu tma: keď rakety vyvracajú slovenské lži
  6. Roman Kebísek: Kuzmány, Radlinský, Štúr, Pauliny-Tóth chceli ruštinu ako spoločný jazyk Slovanov
  7. Post Bellum SK: Nicholas Winton zomrel pred desiatimi rokmi. Jeho príbeh zostáva inšpiráciou dodnes
  8. Roman Kebísek: Britka objavila hrob Adele Harms, modelky maliara Schieleho
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Kysuce - aktuálne správy

hľadaná_ZÁHORNACKÁ_Magdaléna

Príkaz na zatknutie vydal súd v Trenčíne.


Cestovanie s deťmi po Slovensku býva samo o sebe výzvou. Keď si s rodinou naplánujete výlet vlakom a akurát sa v tom čase pritrafí výluka na trati, môže to vyzerať ako recept na zmarené plány.


1

Takto si ju môžete spríjemniť a perfektne užiť.


Zachránený ďatel.

Pri rehabilitácii boli skeptickí.


  1. Miroslav Ferkl: Včely s figovým listom
  2. Dávid Polák: Ako Československé stíhačky zachránili Izrael 2/3
  3. Ivan Čáni: Drahé Slovenky, drahí Slováci, váš milovaný premiér si aj na Cyrila a Metoda s vami hrdo a suverénne opäť iba prdel vytrel.
  4. Štefan Šturdzík: Keď sa z kusa železa stala vášeň na celý život.
  5. Zora Horská: Sen, o ktorom sa v mojom svete nahlas nehovorí
  6. Jozef Huljak: Kto vyberie ďalšieho dalajlámu? Súboj o ducha Tibetu medzi vierou, politikou a mocou
  7. Jozef Sitko: Domovina strachu a mamonu? (4.)
  8. Adam Austera: Futbal nemusí byť len otázkou fandenia. Akcie futbalových tímov môžu byť zaujímavou investičnou možnosťou pre každého
  1. Ivan Čáni: Všetci držme huby a nechajme Roberta Fica pracovať! Lebo len on JEDINÝ vie, čo je najlepšie. 26 655
  2. Radko Mačuha: Oslobodenie prichádza z Východnej. 24 121
  3. Michael Achberger: Prestaňte držať diéty! Týchto 7 návykov vám predĺžia život aj zlepšia postavu 17 673
  4. Dušan Koniar: V roku 1989 mala ČSSR 3315 vlastných tankov 11 164
  5. Viktor Pamula: Fico je nebezpečný 9 077
  6. Janka Bittó Cigániková: Cirkev na gynekológii? Žiaľ, Cigániková nepreháňala 8 620
  7. Janka Bittó Cigániková: Zdravotníctvo má liečiť, nie financovať cirkev 7 836
  8. Ján Valchár: Delúzia svätých Cyrila a Metoda 6 419
  1. Marcel Rebro: Ako chutí ruský mier? Po obuškoch.
  2. Věra Tepličková: Na Devíne sláva bola, ušlo sa vám kúsok z vola?
  3. Radko Mačuha: Oslobodenie prichádza z Východnej.
  4. Věra Tepličková: Východná alebo Keď má orientácia na všetky štyri svetové strany trhliny
  5. Marcel Rebro: Nad Kyjivom znovu tma: keď rakety vyvracajú slovenské lži
  6. Roman Kebísek: Kuzmány, Radlinský, Štúr, Pauliny-Tóth chceli ruštinu ako spoločný jazyk Slovanov
  7. Post Bellum SK: Nicholas Winton zomrel pred desiatimi rokmi. Jeho príbeh zostáva inšpiráciou dodnes
  8. Roman Kebísek: Britka objavila hrob Adele Harms, modelky maliara Schieleho

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu