Krásnom rozvoňali polesníky. Na gurmánskom festivale vytvorili nový rekord

Siedmy ročník prilákal tisíce milovníkov gastronómie.

Padol nový rekord v pečení polesníkov.Padol nový rekord v pečení polesníkov. (Zdroj: Pavol Stolárik)

KRÁSNO NAD KYSUCOU. K začiatku leta už tradične patrí gurmánsky festival v Krásne nad Kysucou, na ktorý si aj v tomto roku našli cestu tisíce ľudí. Na námestí pred Domom kultúry na nich počas sviatku Petra a Pavla čakal celý rad vôní, chutí a kulinárskych zážitkov.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

V nedeľu mohli návštevníci počas tejto gastronomickej slávnosti ochutnať viac ako desať druhov guláša, ktoré domáci z okolitých osád aj členovia spolkov a klubov vyvárali od rána.

„Zhodli sme sa, že kvalita sa každý rok zvyšuje. Preto sme ani neurčili tri najlepšie. Všetky chutili vynikajúco,“ povedal primátor Krásna nad Kysucou Jozef Grapa.

SkryťVypnúť reklamu

Maškrtné jazýčky ľudí uspokojili aj bryndzové halušky, kotlíková fazuľovica, kačacinka s lokšami a kapustou, orechové aj makové šúľance. Pochutnali si aj na pečenom prasiatku, koláčoch a buchtách ako od babičky či na pečenom diviačikovi, ktorého aj v tomto roku priniesli za trúbenia lesného rohu členovia Poľovníckej spoločnosti Kremienok z Poviny.

„Divina je vzácne a kvalitné mäso a treba ho vedieť dobre pripraviť. Zverina, ktorá bola odlovená, si zaslúži úctu. Preto ju treba pripravovať s láskou. Keď ľuďom chutí, my sme spokojní,“ povedal poľovník Pavol Šutý.

Prečítajte si tiež Finančný poradca z Kysúc obral ľudí o státisíce eur. Zneužil ich osobné údaje, vzal na nich úvery Čítajte 

Kuchári predstavili aj pestrú ponuku slovenských a zahraničných špecialít. Platobným prostriedkom v tento deň bol jeden Vrabčiak. Potešili sa aj gazdinky, ktoré nemuseli v tento deň pripravovať nedeľný obed a užili si sladké ničnerobenie. O to viac práce mali organizátori.

SkryťVypnúť reklamu

„Gurmánsky festival je ideálnou príležitosťou na nedeľný oddych, keď gazdinky môžu tentoraz nechať varešky doma, odpočinúť si a vychutnať si deň plný chutí a vôní. Okrem tradičných jedál sme pripravili aj netradičné kulinárske prekvapenia. Pripravené špeciality si návštevníci mohli zakúpiť za symbolické ceny pomocou žetónov, ktoré si vymenili pri pokladni. Vyzbierané peniaze poputujú na činnosť našich spolkov a organizácií,“ podotkol Jozef Grapa s tým, že tento festival spája ľudí, tradície aj nové chute.

Nový slovenský rekord

Tento siedmy ročník bol však v niečom výnimočný. Organizátori sa pri príležitosti sedemstého výročia prvej písomnej zmienky o Krásne podujali prekonať slovenský rekord v pečení polesníkov. Počet si stanovili na 700. Veď polesník bol kedysi jedlom chudobných, no na takýchto podujatiach vidieť, že je to naša kysucká delikatesa.

SkryťVypnúť reklamu

Hasiči, vzpierači, ľudia od Sýkorov aj zo Zborova nad Bystricou a partnerskej Milówky vytvorili polesníkovú manufaktúru a o desiatej dopoludnia sa pustili do práce.

„Robíme klasické kysucké polesníky. Použili sme staršie zemiaky, ktoré už nie sú také vodnaté. Potreli ich a pridali vajcia, soľ, trošku múky. Tiež rascu, majoránku, cesnak, cibuľu. Treba to dobre zamiešať a piecť s dobrým srdcom,“ prezradila recept Elena Hrošová z osady u Sýkorov.

Mohlo by vás zaujať Povodne, víchrice, krúpy či smog? V Čadci zavedú moderný varovný systém pred živelnými pohromami Čítajte 

Ako informoval komisár Slovenskej knihy rekordov Igor Svitok, po dvoch a pol hodinách sa podarilo napiecť až 816 polesníkov. Podarilo sa tak prekonať rekord z Levoče, kde upiekli dvesto zemiakových placiek.

„Kuchári prekonali očakávania. Tých 700 polesníkov, ktoré plánovali, sa im podarilo upiecť ešte viac. Uzatvorili sme to pri počte 816 a rekord je potvrdený aj certifikátom. Najviac polesníkov upiekli hasiči, ktorí do celého množstva prispeli 230 kusmi,“ povedal Igor Svitok s tým, že ak bude chcieť niekto tento rekord prekonať, bude musieť upiecť aspoň 900 placiek.

Tímy z osád a Svätojánsky jarmok

„Drvivá väčšina ľudí, ktorá tu varí, je práve z našich osád, ktoré sa týčia nad Krásnom a sú už takmer vyľudnené. Teší ma, že sa k nim vnuci aj pravnuci hlásia a práve na tomto gurmánskom dni prezentujú aj tradičné recepty. Tie kedysi pripravovali ich babky a prababky, ktoré pochádzali práve z osád nad naším mestom. Treba vyzdvihnúť, že aj títo mladí sa hlásia k tradíciám,“ doplnil primátor Krásna nad Kysucou.

Okrem plného žalúdka si návštevníci odniesli aj mnoho zážitkov z vystúpení folklórnych súborov a skupín, ktoré boli súčasťou Svätojánskeho jarmoku.

Predstavili sa heligonkári Jarky Jelinkovej, Hudobná skupina Feješovci, Kysucká muzička, Folklórny súbor Radôšťan, FSk Vrabčiar aj Ľudová muzička z Bystríc.

Aj tento rok sa tak podarilo naplniť jedinečnú myšlienku podujatia, a to uchovávať folklórne umenie súborov a muzík a prepojiť folklór s tradíciou, akou je rezbárstvo, drotárstvo a tvorba úžitkových predmetov.

„Ďakujeme všetkým organizátorom, remeselníkom a účinkujúcim, ktorí priložili ruku k dielu, ale aj vám, milí návštevníci, lebo bez vás by neboli naše akcie atraktívne. Veríme, že o rok sa opäť spolu stretneme na námestí,“ dodal na záver primátor Jozef Grapa.

Prečítajte si tiež Kysucká nemocnica zabojuje o záchrannú zdravotnú službu, prišla o ňu pred piatimi rokmi Čítajte 

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Kysuce

Komerčné články

  1. Letný literárny výber vložený v denníkoch SME a Korzár
  2. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete?
  3. Sviatočný Devín otvárame pre všetkých
  4. Črevné problémy, pohlavné choroby či poškodenie kože
  5. Nízke úspory a dôchodky? Tieto 3 faktory ovplyvnia Slovensko
  6. Veda je pre Jaroslava Ferenca spôsob, ako zužitkovať kreativitu
  7. Hotely Falkensteiner: Letný raj na chorvátskom pobreží
  8. Ako často treba čistiť fasádu? Niektoré si vystačia samy
  1. Letný literárny výber vložený v denníkoch SME a Korzár
  2. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete?
  3. Sviatočný Devín otvárame pre všetkých
  4. Nízke úspory a dôchodky? Tieto 3 faktory ovplyvnia Slovensko
  5. Črevné problémy, pohlavné choroby či poškodenie kože
  6. Lesopark Hlboké slávnostne otvára svoje brány
  7. Veda je pre Jaroslava Ferenca spôsob, ako zužitkovať kreativitu
  8. McDonald’s otvoril svoju prvú reštauráciu v Spišskej Novej Vsi
  1. Čo môže spôsobiť minúta navyše pri pražení kávy? 7 971
  2. Hotely Falkensteiner: Letný raj na chorvátskom pobreží 6 221
  3. Ako často treba čistiť fasádu? Niektoré si vystačia samy 5 312
  4. Črevné problémy, pohlavné choroby či poškodenie kože 5 089
  5. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete? 4 334
  6. Nový symbol Bratislavy je hotový. Pozreli sme sa, ako vyzerá 4 197
  7. Viete, ako prekonať zlý cash flow aj transakčnú daň? 3 638
  8. Kde najradšej nakupujeme potraviny? Toto je srdcovka Slovákov 3 375
  1. Ján Karas: Vlajka, ktorej sa netreba báť (a tie, ktorých sme sa báli)
  2. Viktor Pamula: Blanár pochováva slovenskú diplomaciu
  3. Ivan Čáni: Všetci držme huby a nechajme Roberta Fica pracovať! Lebo len on JEDINÝ vie, čo je najlepšie.
  4. Branislav Hláčik: Nedotknuteľná - kapitola 15
  5. Irena Šimuneková: Hrad Hrušov
  6. Vladimír Krátky: Kamenický, Kamenický - to naozaj až takto ? Bez hanby ?
  7. Štefan Šturdzík: Pááán tréner.
  8. Marián Gunár: Zodpovednosť je strašiak lenivcov
  1. Radko Mačuha: Viete na čom jazdí Šimečka? 54 656
  2. Radko Mačuha: Je to také Smerácke. 7 708
  3. Janka Bittó Cigániková: Cirkev na gynekológii? Žiaľ, Cigániková nepreháňala 7 184
  4. Peter Slamenik: Žid sa už poučil 7 072
  5. Ján Valchár: Geniálne načasovanie útoku na Irán 5 914
  6. Richard Lunter: Za 30 rokov vznikli na Slovensku "tri nové Bratislavy" 3 872
  7. Věra Tepličková: Tri čisté okresy? Volám po vyvodení zodpovednosti! 3 585
  8. Radko Mačuha: Auto pre ministerku Šimkovičovú. 3 373
  1. Radko Mačuha: Auto pre ministerku Šimkovičovú.
  2. Věra Tepličková: Šok v Martine alebo Alimachalala a 40 lúpežníkov(voľné pokračovanie Šoku v Levoči a Šoku v Bratislave)
  3. Radko Mačuha: Prezident bol v SNG podporiť kolabujúci rezort Šimkovičovej
  4. Věra Tepličková: Tri čisté okresy? Volám po vyvodení zodpovednosti!
  5. Marcel Rebro: Dnipro v slzách: Keď sa deti stávajú terčom
  6. Radko Mačuha: Je to také Smerácke.
  7. Marcel Rebro: Jeden deň bez vojny: Deti z Nikopolu zažili výlet, na aký sa nezabúda
  8. Radko Mačuha: Také peniaze Cyril a Metod nikdy nevideli.
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Ján Karas: Vlajka, ktorej sa netreba báť (a tie, ktorých sme sa báli)
  2. Viktor Pamula: Blanár pochováva slovenskú diplomaciu
  3. Ivan Čáni: Všetci držme huby a nechajme Roberta Fica pracovať! Lebo len on JEDINÝ vie, čo je najlepšie.
  4. Branislav Hláčik: Nedotknuteľná - kapitola 15
  5. Irena Šimuneková: Hrad Hrušov
  6. Vladimír Krátky: Kamenický, Kamenický - to naozaj až takto ? Bez hanby ?
  7. Štefan Šturdzík: Pááán tréner.
  8. Marián Gunár: Zodpovednosť je strašiak lenivcov
  1. Radko Mačuha: Viete na čom jazdí Šimečka? 54 656
  2. Radko Mačuha: Je to také Smerácke. 7 708
  3. Janka Bittó Cigániková: Cirkev na gynekológii? Žiaľ, Cigániková nepreháňala 7 184
  4. Peter Slamenik: Žid sa už poučil 7 072
  5. Ján Valchár: Geniálne načasovanie útoku na Irán 5 914
  6. Richard Lunter: Za 30 rokov vznikli na Slovensku "tri nové Bratislavy" 3 872
  7. Věra Tepličková: Tri čisté okresy? Volám po vyvodení zodpovednosti! 3 585
  8. Radko Mačuha: Auto pre ministerku Šimkovičovú. 3 373
  1. Radko Mačuha: Auto pre ministerku Šimkovičovú.
  2. Věra Tepličková: Šok v Martine alebo Alimachalala a 40 lúpežníkov(voľné pokračovanie Šoku v Levoči a Šoku v Bratislave)
  3. Radko Mačuha: Prezident bol v SNG podporiť kolabujúci rezort Šimkovičovej
  4. Věra Tepličková: Tri čisté okresy? Volám po vyvodení zodpovednosti!
  5. Marcel Rebro: Dnipro v slzách: Keď sa deti stávajú terčom
  6. Radko Mačuha: Je to také Smerácke.
  7. Marcel Rebro: Jeden deň bez vojny: Deti z Nikopolu zažili výlet, na aký sa nezabúda
  8. Radko Mačuha: Také peniaze Cyril a Metod nikdy nevideli.

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu