KRÁSNO NAD KYSUCOU. K začiatku leta už tradične patrí gurmánsky festival v Krásne nad Kysucou, na ktorý si aj v tomto roku našli cestu tisíce ľudí. Na námestí pred Domom kultúry na nich počas sviatku Petra a Pavla čakal celý rad vôní, chutí a kulinárskych zážitkov.
V nedeľu mohli návštevníci počas tejto gastronomickej slávnosti ochutnať viac ako desať druhov guláša, ktoré domáci z okolitých osád aj členovia spolkov a klubov vyvárali od rána.
„Zhodli sme sa, že kvalita sa každý rok zvyšuje. Preto sme ani neurčili tri najlepšie. Všetky chutili vynikajúco,“ povedal primátor Krásna nad Kysucou Jozef Grapa.
Maškrtné jazýčky ľudí uspokojili aj bryndzové halušky, kotlíková fazuľovica, kačacinka s lokšami a kapustou, orechové aj makové šúľance. Pochutnali si aj na pečenom prasiatku, koláčoch a buchtách ako od babičky či na pečenom diviačikovi, ktorého aj v tomto roku priniesli za trúbenia lesného rohu členovia Poľovníckej spoločnosti Kremienok z Poviny.
„Divina je vzácne a kvalitné mäso a treba ho vedieť dobre pripraviť. Zverina, ktorá bola odlovená, si zaslúži úctu. Preto ju treba pripravovať s láskou. Keď ľuďom chutí, my sme spokojní,“ povedal poľovník Pavol Šutý.

Kuchári predstavili aj pestrú ponuku slovenských a zahraničných špecialít. Platobným prostriedkom v tento deň bol jeden Vrabčiak. Potešili sa aj gazdinky, ktoré nemuseli v tento deň pripravovať nedeľný obed a užili si sladké ničnerobenie. O to viac práce mali organizátori.
„Gurmánsky festival je ideálnou príležitosťou na nedeľný oddych, keď gazdinky môžu tentoraz nechať varešky doma, odpočinúť si a vychutnať si deň plný chutí a vôní. Okrem tradičných jedál sme pripravili aj netradičné kulinárske prekvapenia. Pripravené špeciality si návštevníci mohli zakúpiť za symbolické ceny pomocou žetónov, ktoré si vymenili pri pokladni. Vyzbierané peniaze poputujú na činnosť našich spolkov a organizácií,“ podotkol Jozef Grapa s tým, že tento festival spája ľudí, tradície aj nové chute.
Nový slovenský rekord
Tento siedmy ročník bol však v niečom výnimočný. Organizátori sa pri príležitosti sedemstého výročia prvej písomnej zmienky o Krásne podujali prekonať slovenský rekord v pečení polesníkov. Počet si stanovili na 700. Veď polesník bol kedysi jedlom chudobných, no na takýchto podujatiach vidieť, že je to naša kysucká delikatesa.
Hasiči, vzpierači, ľudia od Sýkorov aj zo Zborova nad Bystricou a partnerskej Milówky vytvorili polesníkovú manufaktúru a o desiatej dopoludnia sa pustili do práce.
„Robíme klasické kysucké polesníky. Použili sme staršie zemiaky, ktoré už nie sú také vodnaté. Potreli ich a pridali vajcia, soľ, trošku múky. Tiež rascu, majoránku, cesnak, cibuľu. Treba to dobre zamiešať a piecť s dobrým srdcom,“ prezradila recept Elena Hrošová z osady u Sýkorov.

Ako informoval komisár Slovenskej knihy rekordov Igor Svitok, po dvoch a pol hodinách sa podarilo napiecť až 816 polesníkov. Podarilo sa tak prekonať rekord z Levoče, kde upiekli dvesto zemiakových placiek.
„Kuchári prekonali očakávania. Tých 700 polesníkov, ktoré plánovali, sa im podarilo upiecť ešte viac. Uzatvorili sme to pri počte 816 a rekord je potvrdený aj certifikátom. Najviac polesníkov upiekli hasiči, ktorí do celého množstva prispeli 230 kusmi,“ povedal Igor Svitok s tým, že ak bude chcieť niekto tento rekord prekonať, bude musieť upiecť aspoň 900 placiek.
Tímy z osád a Svätojánsky jarmok
„Drvivá väčšina ľudí, ktorá tu varí, je práve z našich osád, ktoré sa týčia nad Krásnom a sú už takmer vyľudnené. Teší ma, že sa k nim vnuci aj pravnuci hlásia a práve na tomto gurmánskom dni prezentujú aj tradičné recepty. Tie kedysi pripravovali ich babky a prababky, ktoré pochádzali práve z osád nad naším mestom. Treba vyzdvihnúť, že aj títo mladí sa hlásia k tradíciám,“ doplnil primátor Krásna nad Kysucou.
Okrem plného žalúdka si návštevníci odniesli aj mnoho zážitkov z vystúpení folklórnych súborov a skupín, ktoré boli súčasťou Svätojánskeho jarmoku.
Predstavili sa heligonkári Jarky Jelinkovej, Hudobná skupina Feješovci, Kysucká muzička, Folklórny súbor Radôšťan, FSk Vrabčiar aj Ľudová muzička z Bystríc.
Aj tento rok sa tak podarilo naplniť jedinečnú myšlienku podujatia, a to uchovávať folklórne umenie súborov a muzík a prepojiť folklór s tradíciou, akou je rezbárstvo, drotárstvo a tvorba úžitkových predmetov.
„Ďakujeme všetkým organizátorom, remeselníkom a účinkujúcim, ktorí priložili ruku k dielu, ale aj vám, milí návštevníci, lebo bez vás by neboli naše akcie atraktívne. Veríme, že o rok sa opäť spolu stretneme na námestí,“ dodal na záver primátor Jozef Grapa.
