Krásnom rozvoňali polesníky. Na gurmánskom festivale vytvorili nový rekord

Siedmy ročník prilákal tisíce milovníkov gastronómie.

Padol nový rekord v pečení polesníkov.Padol nový rekord v pečení polesníkov. (Zdroj: Pavol Stolárik)

KRÁSNO NAD KYSUCOU. K začiatku leta už tradične patrí gurmánsky festival v Krásne nad Kysucou, na ktorý si aj v tomto roku našli cestu tisíce ľudí. Na námestí pred Domom kultúry na nich počas sviatku Petra a Pavla čakal celý rad vôní, chutí a kulinárskych zážitkov.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

V nedeľu mohli návštevníci počas tejto gastronomickej slávnosti ochutnať viac ako desať druhov guláša, ktoré domáci z okolitých osád aj členovia spolkov a klubov vyvárali od rána.

„Zhodli sme sa, že kvalita sa každý rok zvyšuje. Preto sme ani neurčili tri najlepšie. Všetky chutili vynikajúco,“ povedal primátor Krásna nad Kysucou Jozef Grapa.

SkryťVypnúť reklamu

Maškrtné jazýčky ľudí uspokojili aj bryndzové halušky, kotlíková fazuľovica, kačacinka s lokšami a kapustou, orechové aj makové šúľance. Pochutnali si aj na pečenom prasiatku, koláčoch a buchtách ako od babičky či na pečenom diviačikovi, ktorého aj v tomto roku priniesli za trúbenia lesného rohu členovia Poľovníckej spoločnosti Kremienok z Poviny.

„Divina je vzácne a kvalitné mäso a treba ho vedieť dobre pripraviť. Zverina, ktorá bola odlovená, si zaslúži úctu. Preto ju treba pripravovať s láskou. Keď ľuďom chutí, my sme spokojní,“ povedal poľovník Pavol Šutý.

Prečítajte si tiež Finančný poradca z Kysúc obral ľudí o státisíce eur. Zneužil ich osobné údaje, vzal na nich úvery Čítajte 

Kuchári predstavili aj pestrú ponuku slovenských a zahraničných špecialít. Platobným prostriedkom v tento deň bol jeden Vrabčiak. Potešili sa aj gazdinky, ktoré nemuseli v tento deň pripravovať nedeľný obed a užili si sladké ničnerobenie. O to viac práce mali organizátori.

SkryťVypnúť reklamu

„Gurmánsky festival je ideálnou príležitosťou na nedeľný oddych, keď gazdinky môžu tentoraz nechať varešky doma, odpočinúť si a vychutnať si deň plný chutí a vôní. Okrem tradičných jedál sme pripravili aj netradičné kulinárske prekvapenia. Pripravené špeciality si návštevníci mohli zakúpiť za symbolické ceny pomocou žetónov, ktoré si vymenili pri pokladni. Vyzbierané peniaze poputujú na činnosť našich spolkov a organizácií,“ podotkol Jozef Grapa s tým, že tento festival spája ľudí, tradície aj nové chute.

Nový slovenský rekord

Tento siedmy ročník bol však v niečom výnimočný. Organizátori sa pri príležitosti sedemstého výročia prvej písomnej zmienky o Krásne podujali prekonať slovenský rekord v pečení polesníkov. Počet si stanovili na 700. Veď polesník bol kedysi jedlom chudobných, no na takýchto podujatiach vidieť, že je to naša kysucká delikatesa.

SkryťVypnúť reklamu

Hasiči, vzpierači, ľudia od Sýkorov aj zo Zborova nad Bystricou a partnerskej Milówky vytvorili polesníkovú manufaktúru a o desiatej dopoludnia sa pustili do práce.

„Robíme klasické kysucké polesníky. Použili sme staršie zemiaky, ktoré už nie sú také vodnaté. Potreli ich a pridali vajcia, soľ, trošku múky. Tiež rascu, majoránku, cesnak, cibuľu. Treba to dobre zamiešať a piecť s dobrým srdcom,“ prezradila recept Elena Hrošová z osady u Sýkorov.

Mohlo by vás zaujať Povodne, víchrice, krúpy či smog? V Čadci zavedú moderný varovný systém pred živelnými pohromami Čítajte 

Ako informoval komisár Slovenskej knihy rekordov Igor Svitok, po dvoch a pol hodinách sa podarilo napiecť až 816 polesníkov. Podarilo sa tak prekonať rekord z Levoče, kde upiekli dvesto zemiakových placiek.

„Kuchári prekonali očakávania. Tých 700 polesníkov, ktoré plánovali, sa im podarilo upiecť ešte viac. Uzatvorili sme to pri počte 816 a rekord je potvrdený aj certifikátom. Najviac polesníkov upiekli hasiči, ktorí do celého množstva prispeli 230 kusmi,“ povedal Igor Svitok s tým, že ak bude chcieť niekto tento rekord prekonať, bude musieť upiecť aspoň 900 placiek.

Tímy z osád a Svätojánsky jarmok

„Drvivá väčšina ľudí, ktorá tu varí, je práve z našich osád, ktoré sa týčia nad Krásnom a sú už takmer vyľudnené. Teší ma, že sa k nim vnuci aj pravnuci hlásia a práve na tomto gurmánskom dni prezentujú aj tradičné recepty. Tie kedysi pripravovali ich babky a prababky, ktoré pochádzali práve z osád nad naším mestom. Treba vyzdvihnúť, že aj títo mladí sa hlásia k tradíciám,“ doplnil primátor Krásna nad Kysucou.

Okrem plného žalúdka si návštevníci odniesli aj mnoho zážitkov z vystúpení folklórnych súborov a skupín, ktoré boli súčasťou Svätojánskeho jarmoku.

Predstavili sa heligonkári Jarky Jelinkovej, Hudobná skupina Feješovci, Kysucká muzička, Folklórny súbor Radôšťan, FSk Vrabčiar aj Ľudová muzička z Bystríc.

Aj tento rok sa tak podarilo naplniť jedinečnú myšlienku podujatia, a to uchovávať folklórne umenie súborov a muzík a prepojiť folklór s tradíciou, akou je rezbárstvo, drotárstvo a tvorba úžitkových predmetov.

„Ďakujeme všetkým organizátorom, remeselníkom a účinkujúcim, ktorí priložili ruku k dielu, ale aj vám, milí návštevníci, lebo bez vás by neboli naše akcie atraktívne. Veríme, že o rok sa opäť spolu stretneme na námestí,“ dodal na záver primátor Jozef Grapa.

Prečítajte si tiež Kysucká nemocnica zabojuje o záchrannú zdravotnú službu, prišla o ňu pred piatimi rokmi Čítajte 

Diaľnica na Kysuciach

Súvisiace témy: Jedlo
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Kysuce

Komerčné články

  1. Špeciálna krížovkárska príloha v denníkoch SME a Korzár
  2. Viacgeneračné rodiny: Slovenský recept na hádky?
  3. Zaslúžený oddych. Luxus hotelov pre dospelých začína pokojom
  4. Jedinečná príležitosť získať kariérny náskok od Jerònimo Martins
  5. Osem destinácií, kam na last minute dovolenku v septembri
  6. Kaufland má 25 rokov a otvára 25. K Park: To bude oslava!
  7. Fit-out od M2C: Premena priestorov na kľúč
  8. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  1. Špeciálna krížovkárska príloha v denníkoch SME a Korzár
  2. eFleet Day 2025 Truck&Bus&Van: Šetrite náklady s elektromobilom
  3. Zaslúžený oddych. Luxus hotelov pre dospelých začína pokojom
  4. Slovenskí učitelia vyvinuli aplikáciu, ktorá šetrí hodiny práce
  5. Viacgeneračné rodiny: Slovenský recept na hádky?
  6. Hudba, smiech a festival plný vody: Liptov čaká rozlúčka s letom
  7. Kaufland má 25 rokov a otvára 25. K Park: To bude oslava!
  8. Osem destinácií, kam na last minute dovolenku v septembri
  1. Osem destinácií, kam na last minute dovolenku v septembri 12 141
  2. Slovenskí učitelia vyvinuli aplikáciu, ktorá šetrí hodiny práce 5 030
  3. Zaslúžený oddych. Luxus hotelov pre dospelých začína pokojom 4 628
  4. Kaufland má 25 rokov a otvára 25. K Park: To bude oslava! 4 540
  5. Nová Kia Sportage zvládne každé dobrodružstvo aj životný štýl 3 059
  6. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život? 2 602
  7. Viacgeneračné rodiny: Slovenský recept na hádky? 1 853
  8. Iónske či Dodekanské ostrovy? Nie je jedno, kam do Grécka idete 1 661
  1. Zuzana Kučminová: Čo vy na to, pán Jung?
  2. Radko Mačuha: Chránime Slovanov, sme Brat za Brata.
  3. Ján Valchár: Zaujímavé fakty okolo ruskej ropy.
  4. Peter Vernarec: Kúpa nehnuteľnosti a vecné bremená: Ako ich odhaliť a vyriešiť
  5. Ľuboš Vodička: Sex, sny a Freud vo Viedni
  6. Jan Pražák: Ty bys mi vážně udělal takovej podraz?
  7. Ernest Klotton: Otec, dedko, pradedko
  8. Blanka Ulaherová: Návrat po 46 rokoch
  1. Radoslav Záhumenský: Skrytý hrad na Slovensku, ktorý väčšina ľudí nikdy nenavštívi 58 668
  2. Monika Albertiová: Balím kufre! Tu sa nedá žiť a minimálna mzda? Na smiech! 23 840
  3. Michal Porubän: Otvorený list vedeniu Slovenskej akadémie vied 22 360
  4. Martin Kresák: Minimálna mzda 915 €: v Bratislave pohoda, v Gelnici pohroma 8 339
  5. Ivan Mlynár: Rozhovor medzi Robertom Ficom a Ursulou von der Leyen, ktorý sa nikdy neuskutočnil. 8 121
  6. Ivan Mlynár: Matúš Šutaj Eštok. 7 652
  7. Martin Fronk: Druhá Gaderská dolina? Objavte skrytý tiesňavový klenot v Kremnických vrchoch! 7 578
  8. Ján Valchár: O profesionálnych kresťanoch a o mŕtvych nielen dobre 5 398
  1. Radko Mačuha: Chránime Slovanov, sme Brat za Brata.
  2. Marcel Rebro: Druhý život obrancov zo 106. bataliónu
  3. Věra Tepličková: Vláda prstom: ty-ty-ty a Šaško robí audity
  4. Marcel Rebro: Rusko: veľmoc latrín a tankodrómov
  5. Radko Mačuha: Sťahovanie kostola pod dúhovou vlajkou.
  6. Marcel Rebro: Slovenská veda: halušky s bryndzou, ortéza a analýza DNA
  7. Marcel Rebro: Máša, melón a plyšová opica
  8. Radko Mačuha: Ďalšia Britská stopa. V srdci Slovenska.
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu