Vôňa gulášu, remeselné pivá a dobrá nálada. Skalitská vareška opäť spojila súťaživosť aj tradície

Pätnásty ročník prilákal tisíce návštevníkov.

Tridsať tímov si zmeralo sily vo varení gulášu. Tridsať tímov si zmeralo sily vo varení gulášu. (Zdroj: Pavol Stolárik)

SKALITÉ. Súťaže vo varení gulášu sa tešia obľube najmä preto, že sa na nich dá zabaviť i dobre najesť. Potvrdil to aj aktuálny ročník Skalitskej varešky, ktorý sa konal na námestí v Skalitom v sobotu 19. júla. Námestie sa premenilo na veľkú vonkajšiu kuchyňu, z ktorej sa šírili vône gulášu, cesnaku a cibule, zmiešané s tónmi hudby, smiechom a výkrikmi radosti.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Pätnásty ročník súťaže vo varení kotlíkového gulášu Skalitská vareška spojil rekordných tridsať tímov, ktoré si to rozdali v kuchárskom umení, no zároveň sa prišli dobre zabaviť, stretnúť s priateľmi a vychutnať si atmosféru typického kysuckého podujatia.

SkryťVypnúť reklamu

„Skalitská vareška je stálicou v rámci kultúrnych podujatí našej obce. Ľudia ju majú radi, čo sa potvrdilo aj teraz. Počas dňa sa tu premlelo niekoľko tisíc návštevníkov. Teším sa aj z rekordného počtu súťažných tímov. No v budúcom roku ho, dúfam, prekonáme,“ uviedol starosta Jozef Cech.

Okrem gulášového zápolenia pripravil obecný úrad spolu s partnermi aj sprievodný program, ktorý pritiahol celé rodiny.

Varechami veslovali k víťazstvu

O 13. hodine sa rozpálili ohniská a nad nimi začali kuchári v kotlíkoch miešať tajomstvá. Každý tím priniesol vlastné suroviny, niektorí stavili na klasiku z hovädzieho mäsa, iní zvolili divinu či držkový variant.

Nechýbali ani experimentátori, ktorí svoj guláš obohatili o menej tradičné prísady, napríklad slivkový lekvár, pivo či kúsky ihličia. Väčšina z nich si však strážila svoje tajomstvá ako oko v hlave.

SkryťVypnúť reklamu

„Tento rok sa tu zišla kvalita. Počasie nám prialo, ľudí prišlo veľa a každý sa snaží navariť čo najlepšie. Na poriadny guláš treba tri až štyri hodiny. Nie je to len o mäse, ale aj o trpezlivosti a správnom načasovaní,“ povedal Patrik Samsom z tímu Penč pif.

Zatiaľ čo guláše pomaly bublali, účastníci si krátili čas rôznymi zábavnými súťažami – od šúpania a krájania cibule na čas, cez „rýchlo a zbesilo“ - súťaž v jazde na fúrikoch s pivkom v ruke, až po súťaženie v pití piva na rýchlosť či v tom, kto najdlhšie udrží pohár piva pri predpažení.

Guláš ako súťaž aj umelecké dielo

Porota zložená z deviatich členov to nemala vôbec ľahké. Hodnotili sa nielen základné atribúty ako chuť, vôňa či vzhľad, ale aj hustota, dovarenie mäsa či originálnosť receptu. Každý z porotcov musel ochutnať a obodovať tri desiatky vzoriek. A hoci všetci tvrdili, že ide predovšetkým o zábavu, niektoré tímy brali súťaž veľmi vážne. Svedčili o tom sklamané tváre dospelákov či slzičky v očiach pomáhajúcich malých gulášnikov.

SkryťVypnúť reklamu
Prečítajte si tiež Matuzalem z Makova vraj pamätá časy Mateja Korvína. Najstarší brest hrabolistý v strednej Európe rastie na Kysuciach Čítajte 

„Škoda toľkých sladkých variácií, ale proti gustu žiaden dišputát,“ poznamenal s úsmevom jeden z porotcov. Ako sa však ukázalo, každý guláš chutil a porotcovia si ten svoj obľúbený napokon celý zjedli.

Už po tretí raz bol predsedom poroty na tomto podujatí generálny riaditeľ a generálny tajomník služobného úradu Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny Peter Ormandy.

„Tento ročník je výnimočný minimálne tým, že jeden tím varil aj držkový guláš. Pre mňa ako predsedu poroty je to doslova vyznamenaním, že ľudia idú po zážitkoch, nechcú len vyhrať. Lebo ten, kto ide variť guláš z držiek na súťaž gulášov, vie, že šanca na výhru je veľmi malá. A napriek tomu všetkému sem ľudia idú a varia to, čo im chutí a to, čo majú radi.“

Povedal tiež, že ani na budúci rok nebude na vareške chýbať. „Aj keď je náročné ochutnať tridsiatku gulášov, s dobrou porotou ide všetko hladko. Kysuce mám veľmi rád a už sa teším na ďalší ročník,“ dodal Ormandy.

Koštovaniu sa nevyhol ani člen poroty, starosta Vysokej nad Kysucou Anton Varecha. Veď už len jeho priezvisko ho predurčuje k tomu, že by za porotcovským stolom nemal chýbať.

„Chuť je u každého gulášu iná, takže je veľký predpoklad, že si každý nájde ten svoj obľúbený. Ja som mal troch favoritov. Škoda tých veľmi sladkých, no ani husté guláše nemám rád. Ten správny je podľa mňa zlatá stredná cesta, jemne pálivý, aby v ňom neplávala nerozvarená zelenina. Ale koľko ľudí, toľko chutí,“ povedal Anton Varecha.

Víťazom sa stal Peťo tím, ktorého guláš presvedčil porotu najviac.

„Náš tím má v tomto roku desiate výročie, tak sme radi, že sa to podarilo a je čo okrem jubilea oslavovať. A pýtaš sa na tajnú ingredienciu? Stačí ho variť srdiečkom a je to poznať,“ povedal šéf tímu Peter Hojdik.

Mohlo by vás zaujať Vodná diaľnica cez Kysuce do mora. Megalomanský projekt Česi a Poliaci odmietli, na Slovensku stále žije Čítajte 

Druhé miesto získali poľovníci zo Skaľanky, tretia skončila skupina kuchárov Bačapa. Tímy, ktoré nezískali medailové umiestnenie, si odniesli aspoň potlesk publika a nezabudnuteľný zážitok.

Najlepší zlatý mok z Čierneho

Tretí ročník pivného festivalu predstavil desať remeselných pivovarov z celého Slovenska a Českej republiky. Návštevníci mohli ochutnať osviežujúce ležiaky, hutné ejly aj špeciálne pivné experimenty. Hlasovaním rozhodli o víťazovi – pivovare Čierňan zo susednej obce Čierne.

Malý nezávislý rodinný minipivovar z Čierneho je už známy v širokom okolí. Získal si za svoju históriu dobré meno a jeho reputácia sa šíri ďalej. Prvý minipivovar v Čiernom vznikol v roku 2011 z nadšenia manželov Lučanovcov, ktorí si splnili svoje sny a túžby. Takto vznikol Čierňan, ktorý prináša zákazníkom pivo so špecifickým nezameniteľným charakterom. Je to skutočné neupravované pivo, ktoré sa vyznačuje charakteristickou plnou, bohatou a príjemnou sladovou chuťou plzeňského typu.

„Vyrábame a ponúkame pivo, ktoré je nefiltrované a nepasterizované. Pivo nie je chemicky upravované a sú v ňom obsiahnuté všetky výživné látky. Sú tam kvasnice, sú tam rôzne vitamíny vylúhované zo sladovníckeho jačmeňa. My tým, že to nefiltrujeme a nepasterizujeme, tak to pivo je, ako sa hovorí, 'živé', na rozdiel od tých komerčných. Veľmi dôležité pri varení je dodržiavať teploty a čas a pri zrení piva mu dopriať dostatok času, aby bolo chutné a kvalitné,“ pochválil sa majiteľ pivovaru a zároveň sládok Robert Lučan.

Prečítajte si tiež Ochutnali sme rôzne zmrzliny na Kysuciach. Do kornútka vám dajú chlieb s maslom a džemom či palacinku Čítajte 

„Pivný festival je naším spôsobom, ako osláviť našu bohatú kultúrnu dedičnosť a pritiahnuť pozornosť k našej nádhernej obci. Chceme ukázať, že Skalité je miesto, kde sa tradičné remeslá a moderný život prelínajú,“ doplnil starosta Jozef Cech.

Hudba, tanec, priateľstvá a Vatra zvrchovanosti

O hudobnú zložku sa postarali DJ Banderas, Goroľ muzička, speváčka Sára Varšová a skupina Olympic revival, ktorá roztancovala a rozospievala celé námestie. V Skalitom panovala výborná nálada, ľudia si pochvaľovali atmosféru, jedlo aj organizáciu.

Nezabudlo sa ani na tradície. Podvečer starosta spolu s hosťami zapálil Vatru zvrchovanosti. Tento akt má hlbokú symboliku a viaže sa na pripomienku vyhlásenia zvrchovanosti Slovenskej republiky.

Skalitská vareška nie je len o guláši. Je to podujatie, ktoré spája generácie, láka ľudí z celého regiónu a ponúka niečo pre každého – od dobrej kuchyne cez hudbu až po pripomienku národnej identity.

Guláš sa podujali navariť aj členovia redakcie MY Kysuce, ktorí skončili tak ako všetci ostatní, na krásnom šiestom mieste. Ako skonštatovali viacerí účastníci, nezáleží na umiestnení. Dôležité je stretnúť sa, porozprávať, zasmiať a stráviť deň v dobrej spoločnosti.

Všetci, ktorí prišli, si nevedeli atmosféru na podujatí vynachváliť. Mohli počúvať živú hudbu, ochutnať miestnu gastronómiu a zúčastniť sa na súťažiach spojených s varením gulášu a rôznych iných pivných súťažiach.

A ak ste ešte Skalitskú varešku nezažili na vlastnej koži, možno je práve budúci rok ten správny čas, aby ste to napravili.

Prečítajte si Galérie pod holým nebom aj sochy rozprávajúce príbehy. Stanislav Mikovčák vystavuje v Čadci Čítajte 

Diaľnica na Kysuciach

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Kysuce

Komerčné články

  1. Ako komplexne a účinne vyriešiť problém akútnej hnačky
  2. Firmy otvorene o tom, kam AI pustia a kam už nie
  3. Navrhni si tričko, sadni do tieňa a oddychuj
  4. S tanečnicou Katarínou Jakeš na výlete v Košiciach
  5. Majster cukrár radí: Tento dezert dodá každej letnej párty šťavu
  6. Private equity fondy priťahujú čoraz viac slovenských investorov
  7. Hodnotenie profesionála: Hotely na Zakynthose prekvapia detailmi
  8. Nie je zlato ako zlato, nájdete ho pri bežnom nákupe potravín
  1. Private equity fondy menia budúcnosť rodinného podnikania
  2. Private equity fondy priťahujú čoraz viac slovenských investorov
  3. Navrhni si tričko, sadni do tieňa a oddychuj
  4. Majster cukrár radí: Tento dezert dodá každej letnej párty šťavu
  5. Čo čítať v lete? Tipy na knihy z nášho vydavateľstva
  6. Ako komplexne a účinne vyriešiť problém akútnej hnačky
  7. S tanečnicou Katarínou Jakeš na výlete v Košiciach
  8. Hodnotenie profesionála: Hotely na Zakynthose prekvapia detailmi
  1. Expert varuje: Takto vás podvodníci oberú o všetky úspory 13 257
  2. Hodnotenie profesionála: Hotely na Zakynthose prekvapia detailmi 7 155
  3. Firmy otvorene o tom, kam AI pustia a kam už nie 4 537
  4. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete? 3 859
  5. Nie je zlato ako zlato, nájdete ho pri bežnom nákupe potravín 3 609
  6. Čo môže spôsobiť minúta navyše pri pražení kávy? 3 316
  7. S tanečnicou Katarínou Jakeš na výlete v Košiciach 3 286
  8. Dajte zabrať vášmu mozgu, preverí ho Tréning pamäti 2 412
  1. Marcel Rebro: Verím, že dobijeme dobrým ľuďom baterky
  2. Marek Tocimák: Rebelka
  3. Michael Achberger: Nemáte na trénera? Nevadí! Takto sa naučíte plávať ako profík aj sami
  4. Oskar Kaman: Parkovacia politika v Starom Meste zlyháva.
  5. Adam Ustupsky : Ako rozpoznať ruskú propagandu?
  6. Ivan Čáni: Modroknižkoví podvodníci Pellegrini a Kaliňák zázračne „vyzdraveli“. Rád by som tomu uveril, ale akosi mi to nejde.
  7. Martin Fronk: Prečo sa kostol zrútil a čo s tým mali anjeli?
  8. Juraj Kumičák: Atrapa
  1. Ivan Čáni: Migaľ si svoje prvé a s pravdepodobnosťou hraničiacou s istotou aj posledné volebné obdobie užíva „naplno“. 34 827
  2. Matúš Radusovsky: Biela pena na mede – Znak kvality alebo dôvod na obavy? 12 000
  3. Ľudmila Križanovská: Zlákal ju multilevel marketing. Prišla o peniaze, aj priateľov 8 056
  4. Rado Surovka: Robert, tak sa o má robiť, do psej matere ! 7 833
  5. Matej Galo: Pán Fico, profitujete z ruského plynu? Len sa pýtam. 7 535
  6. Ivan Mlynár: Ficove triky sa pred zavretými dverami Friedricha Merza zmenili na Ficove tiky. 6 456
  7. Ľuboslava Šusteková: Chrumkavé sladkokyslé zavárané uhorky mojej babky 5 927
  8. Jozef Maťaše: Ako dobre bolo za socializmu! 4 447
  1. Marcel Rebro: Verím, že dobijeme dobrým ľuďom baterky
  2. Roman Kebísek: Štúr na Slovanskom zjazde r. 1848: Prioritou Slovanov nie je záchrana Rakúska
  3. Post Bellum SK: Priatelia-Maďari, ktorí zohrali kľúčovú rolu počas Nežnej revolúcie
  4. Radko Mačuha: Peter Pellegrini je prezidentom vojny.
  5. Marcel Rebro: Za každým padlým hrdinom zostala stolička pri stole. A často aj dieťa, ktoré stratilo otca
  6. Marcel Rebro: Deti z Nikopola túžia po tábore. Autobusy však nejdú, vodiči majú strach z dronov
  7. Marcel Rebro: Majú dvadsaťštyri. Namiesto vysokej školy žijú v diere na fronte a eliminujú Rusov.
  8. Roman Kebísek: Po vyše sto rokoch preložili z francúzštiny životopis Štúra od Turcerovej
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Marcel Rebro: Verím, že dobijeme dobrým ľuďom baterky
  2. Marek Tocimák: Rebelka
  3. Michael Achberger: Nemáte na trénera? Nevadí! Takto sa naučíte plávať ako profík aj sami
  4. Oskar Kaman: Parkovacia politika v Starom Meste zlyháva.
  5. Adam Ustupsky : Ako rozpoznať ruskú propagandu?
  6. Ivan Čáni: Modroknižkoví podvodníci Pellegrini a Kaliňák zázračne „vyzdraveli“. Rád by som tomu uveril, ale akosi mi to nejde.
  7. Martin Fronk: Prečo sa kostol zrútil a čo s tým mali anjeli?
  8. Juraj Kumičák: Atrapa
  1. Ivan Čáni: Migaľ si svoje prvé a s pravdepodobnosťou hraničiacou s istotou aj posledné volebné obdobie užíva „naplno“. 34 827
  2. Matúš Radusovsky: Biela pena na mede – Znak kvality alebo dôvod na obavy? 12 000
  3. Ľudmila Križanovská: Zlákal ju multilevel marketing. Prišla o peniaze, aj priateľov 8 056
  4. Rado Surovka: Robert, tak sa o má robiť, do psej matere ! 7 833
  5. Matej Galo: Pán Fico, profitujete z ruského plynu? Len sa pýtam. 7 535
  6. Ivan Mlynár: Ficove triky sa pred zavretými dverami Friedricha Merza zmenili na Ficove tiky. 6 456
  7. Ľuboslava Šusteková: Chrumkavé sladkokyslé zavárané uhorky mojej babky 5 927
  8. Jozef Maťaše: Ako dobre bolo za socializmu! 4 447
  1. Marcel Rebro: Verím, že dobijeme dobrým ľuďom baterky
  2. Roman Kebísek: Štúr na Slovanskom zjazde r. 1848: Prioritou Slovanov nie je záchrana Rakúska
  3. Post Bellum SK: Priatelia-Maďari, ktorí zohrali kľúčovú rolu počas Nežnej revolúcie
  4. Radko Mačuha: Peter Pellegrini je prezidentom vojny.
  5. Marcel Rebro: Za každým padlým hrdinom zostala stolička pri stole. A často aj dieťa, ktoré stratilo otca
  6. Marcel Rebro: Deti z Nikopola túžia po tábore. Autobusy však nejdú, vodiči majú strach z dronov
  7. Marcel Rebro: Majú dvadsaťštyri. Namiesto vysokej školy žijú v diere na fronte a eliminujú Rusov.
  8. Roman Kebísek: Po vyše sto rokoch preložili z francúzštiny životopis Štúra od Turcerovej

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu