NOVÁ BYSTRICA. V sobotu 6. septembra popoludní otvorila Nová Bystrica amfiteáter pre všetkých milovníkov tradičných chutí a regionálnych zážitkov. Druhá septembrová sobota sa niesla vo vôni čerstvo upečených placiek, smiechu detí a tónoch živej hudby.
Obec sa už po štvrtýkrát lúčila s letom, no tentoraz to malo ešte väčší šmrnc, reprízu si odbil Zemiakový rodinný festival, ktorý po druhý krát priniesol originálnu oslavu zemiakov, plodiny od nepamäti spätú s Kysucami.
„Zemiaky patria k našim Kysuciam odjakživa. Aj preto sme chceli, aby mali vlastnú oslavu. Zemiakový festival spája ľudí a zároveň pripomína, čo všetko táto plodina pre náš región znamenala a stále znamená,“ zdôraznil význam tejto plodiny starosta Novej Bystrice Jozef Kuric.
Keď sa zemiaky menia na pochúťky
Domáci záhradkári, seniori, školáci aj folkloristi zo súboru Bystrica ukázali aj z obecného úradiú, čo všetko sa dá vykúzliť zo zemiakov. Celkom navarili 21 jedál, halušky, pagáčiky, lokše, plnené pečené zemiaky, šúľance, špirály, hranolky či pahrebové zemiaky mizli zo stolov rýchlejšie, než ich stihli servírovať.

Svoje miesto mala aj tradičná súťaž o najväčšiu zemiakovú placku, ktorú napokon vyhrali folkloristi s priemerom 55 centimetrov. Novinkou bola súťaž o najväčší zemiak vypestovaný v Novej Bystrici. Zapojilo sa do nej osem pestovateľov a prvenstvo si odniesla Natália Balačinová, ktorej zemiak vážil úctyhodných 973 gramov.
Na príprave dobrôt sa podieľali aj členovia folklórneho súboru Bystrica. Juraj Kuric prezradil, aké špeciality ponúkli návštevníkom a odkiaľ ich recepty pochádzajú.
Recepty od rodiny aj zo súboru
„Máme tu viaceré variácie – živanskú, zemiaky v pahrebe, takzvané osušky, čiže zemiaky nakrájané na plátky a trošku opečené, a potom aj drobné zemiaky v slanine. Nie sú to úplne čipsy, zostávajú vláčne, preto ich máme radi,“ prezradil mladý folklórista.
„Živanskú robí môj strýko Ján Steiniger, zemiaky v pahrebe pripravuje náš vedúci Ján Jančula. To je také tradičné jedlo, ktoré do súboru patrí. No a osušky sú moja parketa – doma ich robievame pri večerných opekačkách ako predjedlo predtým, než dáme na oheň klobásku,“ doplnil Juraj.
Zemiaky v akcii
Najmenších návštevníkov vítala nafukovacia šmýkačka, kolotoč i sladká cukrová vata. Pani učiteľky zo základnej školy pripravili pre deti pestrý. Odmenou boli sladkosti, diplomy aj drobné ceny.

V tvorivej dielni deti naplno využili fantáziu. Zo zemiakov, špáradiel a plastelíny vyrábali zvieratká, pričom najkrajšie výtvory boli ocenené vecnými cenami.
Do zábavy sa zapojili aj dospelí. Súťažili v rýchlom šúpaní zemiakov, o najdlhšiu šupku či o najpresnejší hod do košíka. Ich rivalita bola veselá a odmenená potleskom publika. Veď oškrabať zemiak tak, aby naj šupka merala sedem metrov, nie je vôbec maličkosť.
Veľkým lákadlom bol aj zásah miestnych dobrovoľných hasičov. Smiech aj obdivné pokriky sa ozývali široko-ďaleko. Hasiči sa postarali aj o osviežujúcu sprchu z hadíc.
Hudba do skorého rána
Rozlúčka s letom by nebola kompletná bez hudby. Atmosféru amfiteátra rozprúdila kapela Veľký dom z Čadce, ktorá hrala známe hity až do skorých ranných hodín. Tancovali celé rodiny, mládež aj tí skôr narodení.
Smiech, vôňa zemiakových špecialít, priateľské stretnutia, súťaživý duch aj dobrá muzika vytvorili jedinečnú atmosféru.
„Ďakujeme každému, kto priložil ruku k dielu a urobil z tohto podujatia krásny zážitok,“ odkázal na záver všetkým starosta Jozef Kuric.