Choroby zapríčinené nesprávnou výživou a látkovou premenou.
Obezita je nadmerné ukladanie depotného tuku s prekročením o 10% normálnej telesnej hmotnosti. Postihuje vyše 30% populácie. Tučnota neúmerne zaťažuje obehové, dýchacie a pohybové ústroje. Vo väčšine prípadov tučnota vzniká z neracionálnej nadmernej výživy pri nedostatočnom energetickom výdaji. Liečenie je v redukčnej diéte pri zvýšení energetického výdaja. Ako pomocný liek sa podávajú rastliny, čaje, s laxatívnym účinkom. Dobre sa uplatňujú slizové drogy, ktoré vypĺňajú tráviace ústroje, čím poskytujú pocit plnosti a uľahčujú diétu. Na čaje sú vhodné byliny kôra krušiny, senný list, kvet a plod čiernej bazy, koreň petržlenu a list brezy. Podvýživa je stav charakterizovaný nedostatkom kalórií. Prejavuje sa poklesom hmotnosti, čo zapríčiňuje nedostatok alebo strácanie sa kalorických látok. Príčiny podvýživy môžu byť v nedostatočnom stravovaní, poruchách tráviacich orgánov, nedostatočnom vstrebávaní, poruchách metabolizmu v tkanivách a bunkách. Popri medikamentóznej liečbe a primeranej výžive sa odporúča liečba bylinami. Ide hlavne o horčiny, ktoré sú v bylinách ako palina pravá, vachta trojlistá, pamajorán, zemežlč, repík. Pakostnica (dna) je porucha metabolizmu purinových látok, pri ktorej sa hromadí kyselina močová. Môže tiež vzniknúť pri krvných chorobách (pri nadmernom rozpade krviniek) pri chorobách obličiek alebo otrave olovom. Najčastejšie príznaky sú opuchy a zápaly veľkých palcov na nohách (môže postihnúť aj iné časti). Pri záchvate sa pri kĺbovej tekutine zráža močan sodný v podobe ihlovitých mikrokryštálov, čím vyvoláva bolesti a zápaly. Príznaky: pred záchvatom prichádza zívanie, zápcha, preháňanie, zvýšená teplota, zažívacie problémy, zápal obličiek, vysoký tlak, neuróza, choroby pečene, cukrovka.
Pri diéte treba vylúčiť konzumáciu vnútorností, hovädzie mäso, vývary, hrach, fazuľu, kakao, kávu, alkohol. Ďalej nepiť chlórovanú vodu, jesť jedlá teplé a ľahko stráviteľné, mrkvu, jablká, petržlen, odporúča sa nefajčiť. Na kĺby prikladáme teplé obklady. Pijeme čaj z bylín: list brezy, praslička, ľubček, púpava, zlatobyľ, prietržník, kukuričné vlasy, kamilky.
Autor: Ján Olešňan