Utorok, 27. október, 2020 | Meniny má SabínaKrížovkyKrížovky

Húb už sú plné lesy aj kuchyne

Hubárska sezóna je v plnom prúde. Lesy a lúky sú plné húb rôznych druhov a pomaly sa množia aj v našich domácnostiach.

Niekto ich spracuje sušením, veď vôňa sušených húb je nezameniteľná, iný ich zmrazí, aby ich mohol použiť ako čerstvé. My vám ponúkame niekoľko receptov, ako si z nich hneď môžete pripraviť nejakú dobrôtku. Dobrú chuť.


Guláš z kuriatok
Potrebujeme: 500 g čerstvých kuriatok, 60 g cibule, 100 g údenej slaniny, 500 g hovädzieho mäsa na guláš, soľ, mleté čierne korenie, hovädzí vývar, worcesterovú omáčku, 20 g petržlenovej vňate
Ako na to: Očistené kuriatka dobre umyjeme, necháme odkvapkať. Cibuľu očistíme a nadrobno posekáme. Údenú slaninu pokrájame na kocky a opražíme spolu s cibuľou do zlatista na panvici. Mäso pokrájame na kocky, opražíme na rozpálenom tuku zo všetkých strán. Pridáme kuriatka, osolíme, okoreníme, zalejeme horúcim vývarom a udusíme domäkka. Pred dokončením dochutíme worcestrovou omáčkou a nadrobno posekanou petržlenovou vňaťou. Podávame so zemiakmi, zemiakovými knedľami a čerstvým zeleninovým šalátom.
Hubové knedle
Potrebujeme: 200 g čerstvých alebo sušených húb, 300 g celozrnného pečiva, 0,2 l mlieka, 3 vajcia, 1 PL hladkej múky, 1 PL posekanej petržlenovej vňate, 125 g masla, 50 g strúhaného syra, soľ, mleté čierne korenie, cesnak
Ako na to: Na rozpustenom masle opražíme roztlačený cesnak, pridáme pokrájané huby a dusíme asi 20 minút, kým nezmäknú (sušené namočíme na 20 minút do vody). Pečivo nakrájame na kocky, pridáme mlieko, rozšľahané vajcia, vychladnuté huby, múku, vňať, 1/2 lyžice rozpusteného masla, soľ, korenie a všetko zamiešame. Necháme 30 minút postáť. Vytvarujeme knedličky, ktoré varíme v slanej vode 15 minút. Pred podávaním posypeme strúhaným syrom a polejeme maslom.
Hubové rezníčky
Potrebujeme: tvrdšie hríbovité huby, vajcia, strúhanku, korenie, soľ, olej
Ako na to: Huby nakrájame na hranolky. Najlepšie pravé hríby. Obalíme ich v rozšľahaných vajciach, ktoré sme ochutili korením a soľou. Vo vyššej vrstve rozpáleného oleja ich vypražíme do chrumkava. Výborná príloha je pečivo, radšej cereálne ako biele.
Hubový guláš
Potrebujeme: 500 g čerstvých húb, 50 g masti, 50 g cibule, mletá červená paprika, 1 lyžička hladkej múky, soľ, vegeta
Ako na to: Huby dôkladne očistíme, umyjeme a pokrájame. Na masti speníme nadrobno pokrájanú cibuľu, pridáme mletú papriku, očistené huby a dusíme. Počas dusenia huby dochutíme soľou, vegetou a podľa potreby podlievame horúcou vodou. Nakoniec huby zaprášime múkou, opražíme, podlejeme vodou a povaríme. Podávame s varenými zemiakmi alebo chlebom.
Hubový šalát
Potrebujeme: 500 g húb, 2 cibule, 1 lyžica oleja, koreniny, soľ
Ako na to: Huby pokrájame a v osolenej vode s bobkovým listom uvaríme. K horúcim hubám pridáme na tenko nakrájanú cibuľu, ocot, cukor, soľ a mleté čierne korenie. Všetko premiešame a necháme postáť.
Pečené zemiaky
s hubami
Potrebujeme: 60 g masla, 1 kg zemiakov, 2 vajcia uvarené natvrdo, 500 g húb, 100 g cibule, soľ, mleté čierne korenie, 1 vajce, 5 dl mlieka
Ako na to: Do maslom vymazaného pekáča striedavo vrstvíme v šupke uvarené a na plátky pokrájané olúpané zemiaky, rozkrájame na kolieska vajcia a huby udusené na cibuli. Všetky vrstvy osolíme a okoreníme. Navrch dáme zemiaky, pokvapkáme ich maslom a pečieme v rúre asi štvrť hodiny. Nakoniec zemiaky polejeme vajcom rozmiešaným v mlieku a dopečieme.
Kuriatka pre labužníka
Potrebujeme: 600 g kuriatok, 60 g slaniny bez kože, 30 g oleja, 150 g cibule, soľ, 1 dl červeného vína, 10 g hladkej múky
Ako na to:  Kuriatka uvaríme a pokrájame na malé kúsky, pričom drobné plodnice môžeme nechať aj celé. Slaninu pokrájame na malé kocky a opražíme na oleji s posekanou cibuľou do zlatista. Potom pridáme huby a všetko spolu krátko podusíme, osolíme, zalejeme červeným vínom a na miernom ohni dusíme ešte 20 minút. V studenej vode rozmiešame múku a za stáleho miešania prilejeme k hubám. Spolu ešte povaríme a podľa chuti osolíme. Ako prílohu podávame varené zemiaky.
Hubové taštičky z lístkového cesta
Potrebujeme: 1 balenie lístkového cesta (300 g), 1 krajec bieleho chleba alebo rožok, trochu mlieka, 50 g šampiňónov, 1 lyžica oleja, 150 g mletého bravčového mäsa, petržlen, bazalka, soľ, mleté čierne korenie, sladká paprika, 1 lyžička provensálskeho korenia, múka na vyvaľkanie cesta, 2 žĺtky, 1-2 lyžice mlieka
Ako na to: Pripravíme si plnku: Chlieb alebo rožok pokrájame a pokropíme mliekom. Očistíme šampiňóny, pokrájame ich na malé kúsky a krátko opražíme na oleji. Z pečiva vytlačíme mlieko. Mleté bravčové mäso, chlieb, šampiňóny a bylinky dobre zmiešame a ochutíme soľou a koreninami. Lístkové cesto vyvaľkáme na troche múky, pokrájame ho na 20 obdĺžničkov a na každý dáme trochu plnky. Okraje potrieme rozšľahaným žĺtkom, prehneme ich do stredu a dobre pritlačíme. Taštičky kladieme na plech vystlatý papierom na pečenie. Zmiešame zvyšný žĺtok s mliekom, potrieme vrch taštičiek a posypeme paprikou. Pečieme 12-15 minút pri 225 °C.


 

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Príjem vs. dôchodok. Realita, ktorú na ktorú sa treba pripraviť
  2. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  3. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi
  4. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  5. Developer roka YIT Slovakia je na Slovensku už desať rokov
  6. Pomáhajte čítaním
  7. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo
  8. Šiesty titul Auto roka: komu sa podaril tento historický úspech?
  9. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy
  10. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  1. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo
  2. Developer roka YIT Slovakia je na Slovensku už desať rokov
  3. Pomáhajte čítaním
  4. Duálnu prax v dm nahradilo počas pandémie online vzdelávanie
  5. Chief of Slovak Telekom: We care about the future of Slovakia
  6. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi
  7. Príjem vs. dôchodok. Realita, ktorú na ktorú sa treba pripraviť
  8. Šiesty titul Auto roka: komu sa podaril tento historický úspech?
  9. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy
  10. Kvalitné sporenie si dokážete vybaviť z pohodlia domova
  1. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 28 991
  2. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 22 446
  3. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 16 363
  4. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY 12 959
  5. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 857
  6. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 11 730
  7. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 10 998
  8. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 10 810
  9. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 10 409
  10. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 9 663
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Kysuce - aktuálne správy

Dušičky, na aké si nikto nepamätá

Po iné roky tradične prichádzali na cintoríny aj Kysučania žijúci za hranicami, najmä v Česku. Tento rok majú Dušičky úplne inú podobu. Hranice sa zatvorili, no aj Slováci hroby svojich blízkych pre zákaz vychádzania navštevovať nemôžu.

V kysuckých obciach sa intenzívne venovali úpravám cintorínov. Inak tomu nebolo ani vo Vysokej nad Kysucou.
Roland Šmahajčík (v strede) bol opäť najlepším strelcom Turzovky.
Celoplošné testovanie

V Kysuci bude jedenásť testovacích miest, škôlky k nim nepatria

Obyvatelia sa nemusia obávať čistoty priestorov po testovaní.

MY PLUS: Pokojne zostaňte doma, náš týždenník MY si teraz prelistujete už aj online

23 regionálnych titulov MY a niekoľkoročný archív online plus odomknutý exkluzívny obsah na 27 weboch MY - to je MY PLUS.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Ako sa penzistom zvýšia dôchodky

Aj od januára budúceho roku môžu dôchodcovia počítať so zvyšovaním penzií o valorizáciu. V tom istom mesiaci sa zvýšené dôchodky začnú aj vyplácať.

Epidemiológovia v Trenčíne vyšetrujú ohniská nákazy v dvoch závodoch

V rámci Slovenska prevažuje reťazové šírenie ochorenia v rodinách.

Agrokomplex musí po desaťročiach odstrániť svoj ikonický nápis

Konštrukciu vytvorili v roku 1974. Jej súčasťou bol aj klas.

Tu sú výsledky víkendového testovania na Orave. Prečo ste boli vy?

Za tri dni otestovali odberové tímy 91 505 ľudí. Do karantény poslali 3 904 infikovaných.

Už ste čítali?