Piatok, 19. august, 2022 | Meniny má Lýdia

Húb už sú plné lesy aj kuchyne

Hubárska sezóna je v plnom prúde. Lesy a lúky sú plné húb rôznych druhov a pomaly sa množia aj v našich domácnostiach.

Niekto ich spracuje sušením, veď vôňa sušených húb je nezameniteľná, iný ich zmrazí, aby ich mohol použiť ako čerstvé. My vám ponúkame niekoľko receptov, ako si z nich hneď môžete pripraviť nejakú dobrôtku. Dobrú chuť.


Guláš z kuriatok
Potrebujeme: 500 g čerstvých kuriatok, 60 g cibule, 100 g údenej slaniny, 500 g hovädzieho mäsa na guláš, soľ, mleté čierne korenie, hovädzí vývar, worcesterovú omáčku, 20 g petržlenovej vňate
Ako na to: Očistené kuriatka dobre umyjeme, necháme odkvapkať. Cibuľu očistíme a nadrobno posekáme. Údenú slaninu pokrájame na kocky a opražíme spolu s cibuľou do zlatista na panvici. Mäso pokrájame na kocky, opražíme na rozpálenom tuku zo všetkých strán. Pridáme kuriatka, osolíme, okoreníme, zalejeme horúcim vývarom a udusíme domäkka. Pred dokončením dochutíme worcestrovou omáčkou a nadrobno posekanou petržlenovou vňaťou. Podávame so zemiakmi, zemiakovými knedľami a čerstvým zeleninovým šalátom.
Hubové knedle
Potrebujeme: 200 g čerstvých alebo sušených húb, 300 g celozrnného pečiva, 0,2 l mlieka, 3 vajcia, 1 PL hladkej múky, 1 PL posekanej petržlenovej vňate, 125 g masla, 50 g strúhaného syra, soľ, mleté čierne korenie, cesnak
Ako na to: Na rozpustenom masle opražíme roztlačený cesnak, pridáme pokrájané huby a dusíme asi 20 minút, kým nezmäknú (sušené namočíme na 20 minút do vody). Pečivo nakrájame na kocky, pridáme mlieko, rozšľahané vajcia, vychladnuté huby, múku, vňať, 1/2 lyžice rozpusteného masla, soľ, korenie a všetko zamiešame. Necháme 30 minút postáť. Vytvarujeme knedličky, ktoré varíme v slanej vode 15 minút. Pred podávaním posypeme strúhaným syrom a polejeme maslom.
Hubové rezníčky
Potrebujeme: tvrdšie hríbovité huby, vajcia, strúhanku, korenie, soľ, olej
Ako na to: Huby nakrájame na hranolky. Najlepšie pravé hríby. Obalíme ich v rozšľahaných vajciach, ktoré sme ochutili korením a soľou. Vo vyššej vrstve rozpáleného oleja ich vypražíme do chrumkava. Výborná príloha je pečivo, radšej cereálne ako biele.
Hubový guláš
Potrebujeme: 500 g čerstvých húb, 50 g masti, 50 g cibule, mletá červená paprika, 1 lyžička hladkej múky, soľ, vegeta
Ako na to: Huby dôkladne očistíme, umyjeme a pokrájame. Na masti speníme nadrobno pokrájanú cibuľu, pridáme mletú papriku, očistené huby a dusíme. Počas dusenia huby dochutíme soľou, vegetou a podľa potreby podlievame horúcou vodou. Nakoniec huby zaprášime múkou, opražíme, podlejeme vodou a povaríme. Podávame s varenými zemiakmi alebo chlebom.
Hubový šalát
Potrebujeme: 500 g húb, 2 cibule, 1 lyžica oleja, koreniny, soľ
Ako na to: Huby pokrájame a v osolenej vode s bobkovým listom uvaríme. K horúcim hubám pridáme na tenko nakrájanú cibuľu, ocot, cukor, soľ a mleté čierne korenie. Všetko premiešame a necháme postáť.
Pečené zemiaky
s hubami
Potrebujeme: 60 g masla, 1 kg zemiakov, 2 vajcia uvarené natvrdo, 500 g húb, 100 g cibule, soľ, mleté čierne korenie, 1 vajce, 5 dl mlieka
Ako na to: Do maslom vymazaného pekáča striedavo vrstvíme v šupke uvarené a na plátky pokrájané olúpané zemiaky, rozkrájame na kolieska vajcia a huby udusené na cibuli. Všetky vrstvy osolíme a okoreníme. Navrch dáme zemiaky, pokvapkáme ich maslom a pečieme v rúre asi štvrť hodiny. Nakoniec zemiaky polejeme vajcom rozmiešaným v mlieku a dopečieme.
Kuriatka pre labužníka
Potrebujeme: 600 g kuriatok, 60 g slaniny bez kože, 30 g oleja, 150 g cibule, soľ, 1 dl červeného vína, 10 g hladkej múky
Ako na to:  Kuriatka uvaríme a pokrájame na malé kúsky, pričom drobné plodnice môžeme nechať aj celé. Slaninu pokrájame na malé kocky a opražíme na oleji s posekanou cibuľou do zlatista. Potom pridáme huby a všetko spolu krátko podusíme, osolíme, zalejeme červeným vínom a na miernom ohni dusíme ešte 20 minút. V studenej vode rozmiešame múku a za stáleho miešania prilejeme k hubám. Spolu ešte povaríme a podľa chuti osolíme. Ako prílohu podávame varené zemiaky.
Hubové taštičky z lístkového cesta
Potrebujeme: 1 balenie lístkového cesta (300 g), 1 krajec bieleho chleba alebo rožok, trochu mlieka, 50 g šampiňónov, 1 lyžica oleja, 150 g mletého bravčového mäsa, petržlen, bazalka, soľ, mleté čierne korenie, sladká paprika, 1 lyžička provensálskeho korenia, múka na vyvaľkanie cesta, 2 žĺtky, 1-2 lyžice mlieka
Ako na to: Pripravíme si plnku: Chlieb alebo rožok pokrájame a pokropíme mliekom. Očistíme šampiňóny, pokrájame ich na malé kúsky a krátko opražíme na oleji. Z pečiva vytlačíme mlieko. Mleté bravčové mäso, chlieb, šampiňóny a bylinky dobre zmiešame a ochutíme soľou a koreninami. Lístkové cesto vyvaľkáme na troche múky, pokrájame ho na 20 obdĺžničkov a na každý dáme trochu plnky. Okraje potrieme rozšľahaným žĺtkom, prehneme ich do stredu a dobre pritlačíme. Taštičky kladieme na plech vystlatý papierom na pečenie. Zmiešame zvyšný žĺtok s mliekom, potrieme vrch taštičiek a posypeme paprikou. Pečieme 12-15 minút pri 225 °C.


 

Najčítanejšie na My Kysuce

Inzercia - Tlačové správy

  1. Pixel Federation nikdy nezarobil ako cez pandémiu
  2. Veterány sú symbolom Kuby. Hemingway ich vlastnil sedem
  3. Hyundai štartuje na Slovensku unikátny Hyundai Plogging Run
  4. Mobilná bezpečnosť sa stále podceňuje. Všetko však máte v rukách
  5. Auto bez čakania? VW T-Cross môžete mať hneď a aj so zľavou
  6. Radi si veci vyrábate sami? Tento nový časopis je pre vás
  7. Zdravotná poisťovňa zostala prekvapená. Zaplatila už 30 mil. eur
  8. Domčeky trulli mali byť dočasným bývaním v snahe neplatiť dane
  1. Veterány sú symbolom Kuby. Hemingway ich vlastnil sedem
  2. Hyundai štartuje na Slovensku unikátny Hyundai Plogging Run
  3. Shell myslí na slovenské komunity
  4. Mobilná bezpečnosť sa stále podceňuje. Všetko však máte v rukách
  5. Čakáte bábätko? Union má preň nachystané veľké množstvo výhod
  6. Agrokomplex 2022
  7. 365.bank si naďalej upevňuje svoju pozíciu plnoformátovej banky
  8. FoodCycler definitívne skoncuje s muškami v kuchyni
  1. Zdravotná poisťovňa zostala prekvapená. Zaplatila už 30 mil. eur 38 714
  2. Domčeky trulli mali byť dočasným bývaním v snahe neplatiť dane 19 796
  3. Najbohatšie mesto v stredoveku, divoký západ na Slovensku 11 674
  4. Pixel Federation nikdy nezarobil ako cez pandémiu 6 862
  5. Radi si veci vyrábate sami? Tento nový časopis je pre vás 4 690
  6. Nie som superman, ale viem, že Prešov má na to byť supermestom. 4 215
  7. Kam príde, tam vypredá. Nitran vymýšľal vlastný cider dva roky 3 416
  8. Auto bez čakania? VW T-Cross môžete mať hneď a aj so zľavou 2 637

Blogy SME

  1. Nina Erneker: Kde sa dobre varí, tam sa dobre darí
  2. Michal Legíň: Cesta hrdinov SNP 2021 - 12. časť
  3. Lucia Žárska: Tesla sa chystá deliť svoje akcie v pomere 3:1
  4. Jozef Sitko: Neopakovateľný veľký vzor z detstva
  5. Ján Serbák: Zaujímavosti zo storočných novín (19. - 25.8.1922)
  6. Štefan Vidlár: Zasek zle
  7. Olívia Lacenová: Priplatíme si za letenky? Šéf Ryanairu v tom má jasno
  8. Helena Smihulova Laucikova: Kufor
  1. Jozef Drahovský: Priechod na druhý svet je v Bratislave 11 301
  2. Peter Gregor: Cena slobody sa vždy počíta iba v stratených ľudských životoch. 7 738
  3. Milan Pilip: Čaká nás rozvrat spoločnosti ak nezasiahneme proti konšpirátorom 7 179
  4. Tereza Krajčová: Severné Poľsko: Očarujúci Gdansk, piesočné pláže Sopotu a moderná Gdyňa 4 373
  5. Pavel Macko: Máme ľutovať podnikateľa Hambálka alebo vojnové obete jeho kumpánov? 4 169
  6. Roman Kebísek: Jánošík prepadával ľudí na cestách vyše roka. Od jesene 1711 do zimy 1712/3 3 966
  7. Ján Valchár: Ubjegáj, zájčik, ubjegáj! 3 906
  8. Ján Serbák: Zaujímavosti zo storočných novín (12. - 18.8.1922) 3 376
  1. Jiří Ščobák: Fungujú sankcie proti Rusku? Nečaká krach aj nás?
  2. Monika Nagyova: Moja babka zažila kvôli podvodníkom trýznivé minúty, ktoré by neželala nikomu.
  3. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 45. - Arktída - Posledná plavba lode Karluk 3/3 - Návrat do civilizácie, 1914
  4. Jiří Ščobák: Kde dnes môžeme ušetriť? Znížiť spotrebu a náklady?
  5. Jiří Ščobák: Proč bychom si měli zapamatovat jméno Anna Chadimová? Co nám po ní zůstalo?
  6. Martina Hilbertová: Márnivé dcéry z Bratislavy: Ružinovská televízia - pod kontrolou politikov
  7. Jiří Ščobák: Krásne a zaujímavé historické poistné zmluvy: Existovala aj čisto slovenská poisťovňa? A čo bola „zmluva odvážna“?
  8. Monika Nagyova: O žene, ktorá milovala rúško
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Kysuce - aktuálne správy

Tradičná svätá omša na hranici Slovenska, Poľska a Česka na Trojmedzí.

Tradičnú svätú omšu na Trojmedzí bude v sobotu 20. augusta od 10.00 h celebrovať žilinský diecézny biskup Tomáš Galis.


a 1 ďalší 2 h
Hasičov privolali k požiaru skládky komunálneho odpadu.

Sucho a extrémne horúčavy spôsobili požiar pneumatík na skládke komunálneho odpadu v Čadci.


3 h
Na festivale sa predstaví aj Jaroslav Dušek.

Podujatie má charitatívny rozmer.


Redakcia 15 h
V obecnom podniku vyrábajú aj nové autobusové zastávky.

Pracovníci obecného podniku v Korni renovujú budovy, vyrábajú drevené zastávky aj lavičky.


15 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Väčšina nezvestných sa skrýva, pretože je na nich vydaný príkaz na zatknutie.


16. aug

Jeden muž zmizol pred 24 rokmi s hotovosťou 665-tisíc korún, na piatich Kysučanov je vydaný európsky zatykač.


18 h

Jedna z hľadaných osôb uniká pred spravodlivosťou od roku 1999.


17. aug

Na mieste nie je vodovod ani kanalizácia.


21 h

Blogy SME

  1. Nina Erneker: Kde sa dobre varí, tam sa dobre darí
  2. Michal Legíň: Cesta hrdinov SNP 2021 - 12. časť
  3. Lucia Žárska: Tesla sa chystá deliť svoje akcie v pomere 3:1
  4. Jozef Sitko: Neopakovateľný veľký vzor z detstva
  5. Ján Serbák: Zaujímavosti zo storočných novín (19. - 25.8.1922)
  6. Štefan Vidlár: Zasek zle
  7. Olívia Lacenová: Priplatíme si za letenky? Šéf Ryanairu v tom má jasno
  8. Helena Smihulova Laucikova: Kufor
  1. Jozef Drahovský: Priechod na druhý svet je v Bratislave 11 301
  2. Peter Gregor: Cena slobody sa vždy počíta iba v stratených ľudských životoch. 7 738
  3. Milan Pilip: Čaká nás rozvrat spoločnosti ak nezasiahneme proti konšpirátorom 7 179
  4. Tereza Krajčová: Severné Poľsko: Očarujúci Gdansk, piesočné pláže Sopotu a moderná Gdyňa 4 373
  5. Pavel Macko: Máme ľutovať podnikateľa Hambálka alebo vojnové obete jeho kumpánov? 4 169
  6. Roman Kebísek: Jánošík prepadával ľudí na cestách vyše roka. Od jesene 1711 do zimy 1712/3 3 966
  7. Ján Valchár: Ubjegáj, zájčik, ubjegáj! 3 906
  8. Ján Serbák: Zaujímavosti zo storočných novín (12. - 18.8.1922) 3 376
  1. Jiří Ščobák: Fungujú sankcie proti Rusku? Nečaká krach aj nás?
  2. Monika Nagyova: Moja babka zažila kvôli podvodníkom trýznivé minúty, ktoré by neželala nikomu.
  3. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 45. - Arktída - Posledná plavba lode Karluk 3/3 - Návrat do civilizácie, 1914
  4. Jiří Ščobák: Kde dnes môžeme ušetriť? Znížiť spotrebu a náklady?
  5. Jiří Ščobák: Proč bychom si měli zapamatovat jméno Anna Chadimová? Co nám po ní zůstalo?
  6. Martina Hilbertová: Márnivé dcéry z Bratislavy: Ružinovská televízia - pod kontrolou politikov
  7. Jiří Ščobák: Krásne a zaujímavé historické poistné zmluvy: Existovala aj čisto slovenská poisťovňa? A čo bola „zmluva odvážna“?
  8. Monika Nagyova: O žene, ktorá milovala rúško

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu