Piatok, 23. október, 2020 | Meniny má AlojziaKrížovkyKrížovky

Janka Cyprus milovala

Keď som sa minulý rok koncom októbra zoznámila so sympatickou Jankou Kováčovou, ktorá bola študentkou 5. ročníka Združenej strednej školy hotelových služieb a obchodu v Čadci, bola som presvedčená, že sa jej podarí dostať sa na vysokú školu, ako mala v p


láne a aj tento rok si počas sezóny zarobí peniažky,
ktoré ako každé dievča v jej veku potrebovala na svoje vlastné výdavky.
Vlani si kúpila napríklad fotoaparát, s ktorým urobila množstvo pekných záberov zo svojho pobytu na Cypre. Ani sa nechce veriť tomu, že toto sympatické dievča zrazu zmizlo a zatiaľ sa nevie, čo sa s ňou stalo. Janka je nezvestná od skorého rána 17. augusta. Od júna pracovala na Cypre ako čašníčka v hotelovej reštaurácii, jej kontrakt so zamestnávateľom mal plynúť do novembra tohto roku. Všetci veríme, že všetko dobre skončí a Janka nám opäť s úsmevom na tvári povie: „Ahojte, ako ste sa tu bezo mňa mali?“....

Skryť Vypnúť reklamu

Vráťme sa na koniec októbra minulého roku, kedy mi porozprávala o svojom pobyte na Cypre. Vtedy sa niektorí študenti Združenej strednej školy hotelových služieb a obchodu v Čadci rozhodli odskúšať si za hranicami „naostro“ to, čo ich naučila ich alma mater. Do skupinky, ktorá sa v máji vybrala na Cyprus, strediska AYIA NAPA, patrila aj vtedy 19-ročná Janka. Výučný list kuchár, čašník mala už vo vrecku, čakala ju maturita. Na otázku, čo potom, odpovedala, že zrejme vysoká škola. Jedno však vedela isto. Toto leto chcela ísť opäť na Cyprus.

„Pracovala som v prímorskom hoteli Aktea Beach Village. Niekedy som bola v kuchyni a robila, čo bolo treba. Pomáhala som tiež cukrárovi pri príprave dezertov pre reštauráciu. V kuchyni som zasa pripravovala rýchle občerstvenie, takzvané „snack“. Väčšinou išlo o hamburgery, či rybie prsty. Skrátka jedlo, ktoré som chystala, bolo hotové do dvadsať minút. Hostia si ho zväčša dávali medzi obedom a večerou,“ povedala mi vtedy Janka. Na otázku, čo si hostia objednávali najčastejšie, odpovedala, že im chutili napríklad cestoviny, ryby, kalamáre. Čo bolo však zvlášť chutné a na čo si spomenula aj ona, bol „halloumi“ – kozí syr. Ten sa bez obaľovania buď vyprážal, no bol chutný aj čerstvý. Keďže robila tiež v cukrárni, nezabudla ani na chutný, typický cyperský koláč Dugisa. Janka, ale aj jej spolužiaci, ktorí boli s ňou na Cypre - Monika Horčičiaková, Marek Pavlička i ďalší, hodnotili pobyt veľmi pozitívne. Hovorili najmä o skúsenostiach, ktoré sa vraj nedajú ničím zaplatiť. Pracovali deväť hodín denne, raz za týždeň mali voľno. Vtedy si vyšli na pláž, alebo do okolitých miest na výlet. Bývali v ubytovniach pre zamestnancov, peniaze za ubytovanie im strhávali z platu. Čo mimoriadne kvitovali, bola starostlivosť zo strany zamestnávateľov.

Skryť Vypnúť reklamu

Mladých pomocníkov zo Slovenska vraj nekritizovali a pokojne im vysvetlili, čo majú robiť. Slušne sa k nim správali, platili im pravidelne mzdu, poistenie. Na tamojších úradoch im vybavili všetky potrebné formality, napríklad im zaplatili aj pas cudzinca, ktorý potrebovali. Prístup od zamestnávateľov označili za vynikajúci. Ako spomenula Janka, väčšina hotelov bola nová, boom cestovania na Cyprus začal zhruba pred piatimi rokmi, kedy sa aj viac začal budovať cestovný ruch. Študentka hovorila o čistote v kuchyni i celom komplexe. „V kuchyni sme denne všetko umývali, všade muselo byť čisto“. Na otázku, ako sa dohovorila, povedala, že pomocou angličtiny, ktorú Cyperčania bežne používajú na dorozumievanie sa s cudzincami.

Po piatich mesiacoch sa študenti vrátili do školy a ich povinnosti mali zrazu úplne iný charakter. Hovorili, že prechod nebol práve najjednoduchší a dosť ťažko sa im prispôsobovalo inému režimu. Nehovoriac o tom, že museli dobehnúť zameškané učivo. Nič však neľutovali. Ba naopak. Bolo im smutno. Za krajinou i priateľmi. Ako vtedy nostalgicky povedala Janka, chýbali jej. Vľúdny kuchár, recepčný, milé chyžné. A šum mora. Preto pri odchode z tohto krásneho ostrova nepovedala zbohom, ale dovidenia. Na Cyprus sa vrátila. Jej príbuzní, priatelia a všetci, čo ju mali radi stále veria, že sa vráti aj domov...

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  2. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  3. Vitajte v postapokalyptickom svete
  4. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  5. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  6. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  7. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  8. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  9. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  10. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  1. Zostáva už len 7 dní na predloženie žiadosti o grant
  2. Svet môžeme zlepšiť dobrými skutkami
  3. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  4. Najnovšie technológie a inovácie na Gemeri? Normálka
  5. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  6. Nové laboratórium ekonomického experimentálneho výskumu na EUBA
  7. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  8. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  9. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  10. Úprava osobného motorového vozidla
  1. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 16 516
  2. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 15 775
  3. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 12 312
  4. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 11 998
  5. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 11 947
  6. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 10 768
  7. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 10 175
  8. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje 9 742
  9. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 547
  10. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 450
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Kysuce - aktuálne správy

Zverencov chce nabádať k väčšiemu pohybu

Nehľadajme cesty ľahšie ale zdravšie.

Dominik Klimek chce inšpirovať ľudí a viesť svojich zverencov k pohybu.

Pandémia im prišla vhod, mnohým podvodníkom nechýba herecký talent

Často sa vydávajú za lekárov, vymyslia si aj to, že pacient ma odhryznutý jazyk.

Obeťami podvodníkov sú najmä seniori.

GRAFY: Ako sa počet nakazených vyvíja na Kysuciach

V okrese Čadca nakazení pribúdajú v októbri každý deň.

O stravenkovej petícii rokovali na ministerstve

Iniciátora petície Za zachovanie súčasnej platnej legislatívy v oblasti stravovania zamestnancov Ľubomíra Sečkára s jeho tímom prijala generálna riaditeľka sekcie práce Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR Danica Lehocká.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Minúta po minúte: Z viacerých miest Oravy hlásia dlhé rady

Testujú zdravotníci, vojaci a dobrovoľníci.

Zamestnanec reťazca: Mali sme pozitívnu kolegyňu, musel som ísť aj tak do práce

Aké pocity zažívajú ľudia z prvej línie, sme zisťovali od zamestnanca nemenovaného obchodného reťazca.

Od soboty bude platiť na Slovensku zákaz vychádzania, sú aj výnimky

Pre žiakov druhého stupňa základných škôl sa v pondelok začína dištančné vyučovanie.

Zoznam odberných miest v Dolnom Kubíne, Námestove, Trstenej a Tvrdošíne

Na Slovensku prebieha celoplošné testovanie na koronavírus. Pozrite si zoznam odberných miest na Orave.

Už ste čítali?