Štvrtok, 17. jún, 2021 | Meniny má AdolfKrížovkyKrížovky

Camino de Carrion - Cesta do Carrion

Uprostred neobyčajne tropického leta na Slovensku sa 10 mladých ľudí zúčastnilo na mládežníckej výmene v ešte teplotne príťažlivejšom Španielsku.


Naša cesta do krajiny býčích zápasov - corridy a olivového oleja sa začala 5. 8. 2006 na letisku vo Viedni.
Po začiatočných obavách či stihneme prestup v Zurichu, či nám nestratia batožinu alebo sa nestratí niekto z nás, sme dorazili do hlavného mesta Španielska podľa plánu. No Madrid nebol našou konečnou stanicou, ani nie po 24 hodinách v tejto metropole sme už sedeli v autobuse smerujúcom na sever. Tri hodiny cesty, v oblasti Palencia leží malé pútnické mesto Carrion de los Condes. Je dôležitou zastávkou pre pútnikov smerujúcich do Santiaga. Carrion spolu so svojimi 2 500 obyvateľmi sa nám stal dočasným domovom, teda nielen nám, ale aj našim priateľom z Portugalska, Talianska a Španielska.

Skryť Vypnúť reklamu

Hustota osídlenia vzrástla na 11 dní na 2 537. Keďže témou výmeny bola „kultúra od východu po západ“, mali sme možnosť spoznať mentalitu, zvyky, tradície každej zúčastnenej krajiny. Najviac sme si odniesli zrejme z oblasti gastronómie, kde sa najmä slovná zásoba nášho mužského osadenstva rozšírila o slová ako más,pam... Nie vždy sa nám kombinácie jedál zdali kóšer, veď predstava mäsa spolu s chipsami a dezert - syrokrém s džemom boli pre nás bŕŕŕ, ale zjedli sme všetko, čo nezjedlo nás. Neoddeliteľnou súčasťou každého dňa bola poobedňajšia siesta, zo začiatku dosť nezmyselná, ale po prvej noci sme pochopili, že bez nej nie sme konkurencieschopnými partnermi na dlhé večery.

Tak sme veľmi rýchlo prepli na španielsky biorytmus. Každý deň bol iný a nabitý od rána až do neskorých hodín - splavovali sme rieku na kajakoch, navštívili mnohé historické miesta na okolí, hrali turnaje, nočnú hru, piknikovali, kúpali sa, zažili televíznu karaoke, na vlastnej koži sme okúsili byť pútnikmi a prešli sme kúsok Camino de Santiago. Počas jedného víkendu si nás nič netušiacich pekne obliekli do stredovekých krojov, a už bola z nás atrakcia na práve prebiehajúcom festivale. Dokonca i v tak vzdialenom mieste sme sa mohli porozprávať v našom materinskom jazyku -milým prekvapením bola Ana Bellen, ktorá pred rokom pôsobila ako dobrovoľníčka v Kericu.

Skryť Vypnúť reklamu

Avšak výlet k Atlantickému oceánu ostane pre nás všetkých asi najkrajšou spomienkou. Ako správni Slováci, vidiaci oceán, nám teplota vzduchu 20 stupňov a ešte chladnejšia voda nerobili problém. V rekordnej rýchlosti sme sa prezliekli do plaviek a ... čo na tom, že naši južanskí priatelia boli ešte v mikinách na brehu. Ako sa blížil dátum odchodu, tak rástli naše sympatie k tejto krajine, novým priateľom, južanskému temperamentu a priamoúmerne klesal dovtedy príjemný pocit z lietania, metra... Bolo to krásnych 12 dní, počas ktorých sme spoznali množstvo zaujímavých mladých ľudí, objavili skutočné Španielsko a snáď sa uvidíme opäť o rok. Za takúto jedinečnú možnosť ďakujeme Kericu a ním vypracovanému projektu.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Blíži sa leto a s ním aj zvýšené utrácanie peňazí našimi deťmi
  2. Rady nad zlato: Naučte sa pripraviť dezerty ako z cukrárne
  3. Crème de la crème po slovensky
  4. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový?
  5. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  6. Po Slovensku na motorke
  7. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania
  8. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom
  9. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni?
  10. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi
  1. Zázračná škola so zelenou strechou
  2. Čučoriedky - dokážu ochrániť váš zrak?
  3. Crème de la crème po slovensky
  4. Rady nad zlato: Naučte sa pripraviť dezerty ako z cukrárne
  5. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový?
  6. Blíži sa leto a s ním aj zvýšené utrácanie peňazí našimi deťmi
  7. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  8. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  9. Začíname prikrmovať: Ako vybrať detskú ovocnú výživu?
  10. Arónia: Spoznajte jej zázračné účinky na zdravie, chutné recepty
  1. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 26 211
  2. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi 13 346
  3. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 11 535
  4. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020? 11 426
  5. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom 11 306
  6. Ako sa z nenásytných Bödörovcov stal symbol oligarchie 7 354
  7. P. Lednický: Koronavírus tu už zostane, musíme si na to zvyknúť 6 110
  8. Po Slovensku na motorke 5 587
  9. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom 5 125
  10. Obľubovali ste termínované vklady? Spoznajte alternatívy 4 702
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Kysuce - aktuálne správy

Životná púť voňavej hviezdy, kávy Emília, začala v roku 1935 v talianskom prístavnom meste Terst, keď kávičkárski gurmáni v laboratóriách namiešali kávovú zmes z vyše 6 rôznych káv druhu Arabica.


16. jún
Vlk dravý.

Šelma je veľmi inteligentná a človeku sa vždy radšej vyhne.


2 h
Spoločné foto FK Čadca ešte pred začiatkom jesene 2020/2021.

Z dvanástich jesenných zápasov vyhrali Čadčania len dva.


4 h
Ján Mucha v relácii MY športujeme.

Pozrite si exkluzívny rozhovor v relácii MY športujeme.


4 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

K príčine smrti sa vyjadria, až keď budú k dispozícii laboratórne výsledky. Predbežne to s očkovaním nesúvislo.


15. jún

Medvede sa v minulosti v našom regióne nevyskytovali.


20 h

Podobné prípady sa stali na viacerých miestach Slovenska.


16. jún

Osoba na 15 metrov štvorcových už nie je limitom pre prevádzky v zelených a žltých okresoch.


TASR 14. jún

Už ste čítali?