Utorok, 26. január, 2021 | Meniny má TamaraKrížovkyKrížovky

Jablká, čo by zimu v debničke nevydržali, môžu byť osožné

Aj keď by sa váš šéf v práci neviem ako snažil, sotva by sa mu podarilo vyžmýkať vás tak, ako dokážu skalitskí záhradkári vyžmýkať tamojšie kysucké jablká.


Majú totiž svoju muštáreň a keď sa jabĺčka začnú na stromoch zrelé usmievať, majú plné ruky práce. Nielen so zberom úrody, ale aj s jej spracovaním v muštárni.

Záhradkári v Skalitom sa začali v posledných rokoch viac venovať pestovaniu jabĺk a keďže nie všetky sú vždy vhodné na zimné uskladnenie, začali premýšľať o tom, ako využiť aj tie, ktoré by cez zimu nevydržali. A tak členovia základnej organizácie (ZO) Slovenského zväzu záhradkárov (SZZ) prišli s myšlienkou zaobstarať si lis a zriadiť vlastnú muštáreň. Lis sa im podarilo získať od republikového výboru SZZ a po ťahaniciach o priestory sa napokon našlo miesto v bývalej materskej škole, ktorá patrí obecnému úradu. Muštáreň im teda naplno slúži takmer 10 rokov. Samozrejme, že bolo potrebné lis zrenovovať, vylepšiť ho, opraviť.

Skryť Vypnúť reklamu

Za skutočne symbolickú cenu tak pre svojich členov i ostatných obyvateľov spracúvajú úrodu, predovšetkým jabĺk. Ako nás informoval podpredseda ZO SZZ Štefan Jurišta, tento rok je úroda naozaj dobrá, čo sa nedá povedať o tej vlaňajšej. Svedčí o tom aj skutočnosť, že keď sme sa prišli pozrieť na ich prácu, mnoho ľudí sa pristavilo a objednávalo si termín sa spracovanie jabĺčok. Nosia ich zväčša v plátených vreciach. Z dvoch vriec, ktoré dovedna pojmú približne 70 kg jabĺk, vytečie z lisu asi 50 litrov jablčnej šťavy. Farba i chuť závisí od odrody ovocia. A hoci by sa zdal opak, jeho lisovanie nie je žiadna ľahká práca.

Manipulácia s ním je, ako inak, ručná. Všetky jablká treba postupne vysypať do drvičky, kde sa zomelú na kašu. Na lise je už pripravená forma, do ktorej sa položí plátno a naň sa vysype jablčná kaša. Zakryje sa plátnom, odoberie sa forma, ktorá zabezpečila, aby masa držala tvar. Na túto vrstvu sa položí drevený rošt, opäť forma, plátno, kaša a celý postup sa opakuje, kým nie sú pripravené tri vrstvy jablčnej kaše. Potom príde na rad lis. Postupne, ako sa masa po lisovaní zmenšuje, podkladajú sa bukové alebo dubové klátiky. Lis pôsobí na ovocie tlakom 150 - 180 kilopascalov. Šťava potom v spodnej časti steká do nádob, odkiaľ ju prelievajú do konvíc. Pestovatelia si ich už potom prelievajú do svojich fliaš. Najčastejšie do plastových.

Skryť Vypnúť reklamu

Pokiaľ je šťava určená na priamu konzumáciu, v chladnom prostredí vydrží i týždeň, netreba ju konzervovať. No ak si chcete zachovať jej sviežosť i na neskoré zimné dni, dobré je zohriať ju na 65 stupňov Celzia, pozbierať z nej penu a naliať do predhriatych fliaš. Pomôže aj kúsok postrúhaného chrenu, hoci uberie na chuti, pridá na zdraví. Štipka alkoholu, pokiaľ fľaša stojí, tiež zabráni kvaseniu pri uskladnení. No ak ju chcete nielen na osvieženie, ale i na zahriatie, je vraj vynikajúca s kvapkou rumu alebo domácej slivovičky.
Chlapi sa pri lise veru majú čo obracať. Od začiatku októbra až do polovice novembra.

A hoci je v muštárni chladno, studená je i jablčná kaša, s ktorou manipulujú, predsa ich čosi hreje. Pocit, že sú užitoční a výsledok ich práce, skromne povedané, osoží zdraviu všetkých, ktorí tam svoje jabĺčka prinesú.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  2. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  3. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  4. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  5. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  6. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  7. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  8. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  9. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  10. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  1. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  2. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  3. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  4. Budovanie zelenej značky
  5. Arval Slovakia: Spoliehajú na nás firmy z kľúčových sektorov
  6. INEKO: Základná škola v Svätom Jure je najlepšia na Slovensku
  7. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  8. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  9. Operatívny lízing zmierni dopady krízy na váš biznis
  10. Stravné pre živnostníkov teraz najvýhodnejšie
  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 43 504
  2. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 24 066
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 15 831
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 9 223
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 8 780
  6. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 8 692
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 542
  8. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 444
  9. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 440
  10. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 7 297
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Kysuce - aktuálne správy

Kristián Michalec.

Ľudia by mali regenerovať. Zájsť do wellnessu, sauny, na masáž, venovať sa športom, pri ktorých pracuje celé telo.

12 h
Aj takúto podobu mali svadby v Krásne nad Kysucou. Pri novomanželoch primátor mesta Jozef Grapa.

Covid neúprosne zasiahol do života ľudí. Svedčia o tom aj štatistiky. Tie za vlaňajší rok nepotešili ani kysuckých starostov a primátorov.

13 h
Po pozitívnom výsledku musí ostať v karanténe celá domácnosť.

Pri pozitívnom výsledku testu jedného člena domácnosti musia v karanténe zostať všetci jej členovia, aj keď boli pri aktuálne prebiehajúcom testovaní negatívni.

15 h
Pavol Praženec z Čadce sa polícii vyhýba

Čadčan je obvinený z prečinu zanedbania povinnej výživy.

16 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Mestá a obce v okrese Prievidza postupne zverejňujú počty ľudí, ktorí využili skríningové testovanie v ich obci.

24. jan

Dobre skončilo v Bobote, Čachticiach, Stankovciach. Výborne v Dolnej Porube a Trenčianskych Miticiach.

11 h

Policajti prosia verejnosť o pomoc.

24. jan

Miera pozitívnych testov v krajskom meste dosiahla 1,15 percenta.

16 h

Už ste čítali?