Štvrtok, 1. jún, 2023 | Meniny má Žaneta

Jablká, čo by zimu v debničke nevydržali, môžu byť osožné

Aj keď by sa váš šéf v práci neviem ako snažil, sotva by sa mu podarilo vyžmýkať vás tak, ako dokážu skalitskí záhradkári vyžmýkať tamojšie kysucké jablká.


Majú totiž svoju muštáreň a keď sa jabĺčka začnú na stromoch zrelé usmievať, majú plné ruky práce. Nielen so zberom úrody, ale aj s jej spracovaním v muštárni.

Záhradkári v Skalitom sa začali v posledných rokoch viac venovať pestovaniu jabĺk a keďže nie všetky sú vždy vhodné na zimné uskladnenie, začali premýšľať o tom, ako využiť aj tie, ktoré by cez zimu nevydržali. A tak členovia základnej organizácie (ZO) Slovenského zväzu záhradkárov (SZZ) prišli s myšlienkou zaobstarať si lis a zriadiť vlastnú muštáreň. Lis sa im podarilo získať od republikového výboru SZZ a po ťahaniciach o priestory sa napokon našlo miesto v bývalej materskej škole, ktorá patrí obecnému úradu. Muštáreň im teda naplno slúži takmer 10 rokov. Samozrejme, že bolo potrebné lis zrenovovať, vylepšiť ho, opraviť.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Za skutočne symbolickú cenu tak pre svojich členov i ostatných obyvateľov spracúvajú úrodu, predovšetkým jabĺk. Ako nás informoval podpredseda ZO SZZ Štefan Jurišta, tento rok je úroda naozaj dobrá, čo sa nedá povedať o tej vlaňajšej. Svedčí o tom aj skutočnosť, že keď sme sa prišli pozrieť na ich prácu, mnoho ľudí sa pristavilo a objednávalo si termín sa spracovanie jabĺčok. Nosia ich zväčša v plátených vreciach. Z dvoch vriec, ktoré dovedna pojmú približne 70 kg jabĺk, vytečie z lisu asi 50 litrov jablčnej šťavy. Farba i chuť závisí od odrody ovocia. A hoci by sa zdal opak, jeho lisovanie nie je žiadna ľahká práca.

Manipulácia s ním je, ako inak, ručná. Všetky jablká treba postupne vysypať do drvičky, kde sa zomelú na kašu. Na lise je už pripravená forma, do ktorej sa položí plátno a naň sa vysype jablčná kaša. Zakryje sa plátnom, odoberie sa forma, ktorá zabezpečila, aby masa držala tvar. Na túto vrstvu sa položí drevený rošt, opäť forma, plátno, kaša a celý postup sa opakuje, kým nie sú pripravené tri vrstvy jablčnej kaše. Potom príde na rad lis. Postupne, ako sa masa po lisovaní zmenšuje, podkladajú sa bukové alebo dubové klátiky. Lis pôsobí na ovocie tlakom 150 - 180 kilopascalov. Šťava potom v spodnej časti steká do nádob, odkiaľ ju prelievajú do konvíc. Pestovatelia si ich už potom prelievajú do svojich fliaš. Najčastejšie do plastových.

SkryťVypnúť reklamu

Pokiaľ je šťava určená na priamu konzumáciu, v chladnom prostredí vydrží i týždeň, netreba ju konzervovať. No ak si chcete zachovať jej sviežosť i na neskoré zimné dni, dobré je zohriať ju na 65 stupňov Celzia, pozbierať z nej penu a naliať do predhriatych fliaš. Pomôže aj kúsok postrúhaného chrenu, hoci uberie na chuti, pridá na zdraví. Štipka alkoholu, pokiaľ fľaša stojí, tiež zabráni kvaseniu pri uskladnení. No ak ju chcete nielen na osvieženie, ale i na zahriatie, je vraj vynikajúca s kvapkou rumu alebo domácej slivovičky.
Chlapi sa pri lise veru majú čo obracať. Od začiatku októbra až do polovice novembra.

A hoci je v muštárni chladno, studená je i jablčná kaša, s ktorou manipulujú, predsa ich čosi hreje. Pocit, že sú užitoční a výsledok ich práce, skromne povedané, osoží zdraviu všetkých, ktorí tam svoje jabĺčka prinesú.

Najčítanejšie na My Kysuce

Inzercia - Tlačové správy

  1. Plánujete toto leto dovolenku v Chorvátsku?
  2. Obsluha, ktorá vám poradí s autom aj zachráni život
  3. Staršie domy zatepľujú druhýkrát. Majitelia urobili chybu
  4. Palubná jednotka Shell EETS otvára európske hranice
  5. Kúpa investičného bytu je aktuálne výhodnejšia aj vďaka bonusom
  6. Zuzana Vačková: Verím, že lásku ešte stretnem
  7. Dovolenkový raj kúsok za hranicami
  8. Krásna a zdravá pokožka už za 10 dní
  1. Oznamujeme nominácie na Orange Podcast roka 2023
  2. Tesco v Levoči otvára jedinečnú predajňu v Levoči
  3. Tesco v Levoči otvára jedinečnú predajňu
  4. Slováci si čoraz častejšie kupujú jazdené „kombíky“ na úver
  5. Najinovatívnejšia banka v CEE je zo Slovenska!
  6. Deti z detských domovov predviedli svoj talent
  7. Miliónová investícia do elektrickej stanice zabráni problému
  8. Kúpa investičného bytu je aktuálne výhodnejšia aj vďaka bonusom
  1. Staršie domy zatepľujú druhýkrát. Majitelia urobili chybu 14 133
  2. Nevídaný záujem o grécke ostrovy. Mnohé hotely sú už nedostupné 8 995
  3. Kúpa investičného bytu je aktuálne výhodnejšia aj vďaka bonusom 7 043
  4. Plánujete toto leto dovolenku v Chorvátsku? 6 130
  5. Aká má byť hrúbka izolácie pri rekonštrukcii domu? 4 793
  6. O koľko drahšia bude tento rok dovolenka pri mori? 2 829
  7. Zuzana Vačková: Verím, že lásku ešte stretnem 2 598
  8. Moravák, ktorý ukázal svetu, ako sa robí „nové umenie“ 2 261

Blogy SME

  1. Jozef Maťaše: Už nie som ouca
  2. Miroslav Kocúr: Príklad Handzuš
  3. Ján Ferienčík: Ako správne čeliť chorobám a prírodným katastrofám?
  4. INESS: Ako sa bude vyvíjať počet zdravotníkov na Slovensku
  5. Anna Miľanová: Náboženstvá sú nevedecké učenia, nacionalizmus ako vznecovanie nenávisti medzi ľuďmi...
  6. Organizácia muskulárnych dystrofikov v SR: MUDr. Krivošík: Bola to len štúdia, dnes vieme ovplyvniť progres ochorenia
  7. Stano Sládek: Influencer
  8. Ján Šeďo: "Vstupom do EÚ Slovenská republika zanikla", občaňák môžeme zahodiť.
  1. Ľudmila Križanovská: Známy spevák šlágrov zneuctil pamiatku Daniela Heribana 131 465
  2. Ján Šeďo: Kto vie, kde sa hrabal predtým a potom deťom rozdával zmrzlinu... 23 854
  3. Ján Šeďo: Americkí vojaci zaútočili na predajňu Billa vo Zvolene. 23 607
  4. Jozef Varga: Prečo nemám rád Rusko 12 436
  5. Miroslav Kocúr: Fico mení hru. Karty má opäť falošné. 11 261
  6. Vladimír Bilohuščin: Zápasník Vémola by bol podľa starých pravidiel mŕtvy 7 021
  7. Ján Šeďo: "Vstupom do EÚ Slovenská republika zanikla", občaňák môžeme zahodiť. 6 776
  8. Elena Antalová: Dano...Počul tajomný akord ako Cohen, a jeho srdce už nevládalo zaspievať Aleluja 6 713
  1. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 62. - Arktída - Špicbergy alebo Svalbard?
  2. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 61. - Arktída - Jan Mayen, nenápadný ostrov s pútavou minulosťou
  3. Monika Nagyova: Každá rodina má svojho gamblera
  4. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 60. - Kapitán Henry Hudson a jeho štyri expedície v rokoch 1607 - 1611
  5. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 59. - Po kom bol pomenovaný Drakeov prieliv?
  6. Monika Nagyova: Afganka Slovákom: Neviete, čo máte
  7. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 58. - Reinhold Messner: Antarktída - nebo aj peklo zároveň, 2/2 (1990)
  8. Monika Nagyova: Moje blogovanie dosiahlo plnoletosť. Čitatelia mi občas dajú zabrať.
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Blogy SME

  1. Jozef Maťaše: Už nie som ouca
  2. Miroslav Kocúr: Príklad Handzuš
  3. Ján Ferienčík: Ako správne čeliť chorobám a prírodným katastrofám?
  4. INESS: Ako sa bude vyvíjať počet zdravotníkov na Slovensku
  5. Anna Miľanová: Náboženstvá sú nevedecké učenia, nacionalizmus ako vznecovanie nenávisti medzi ľuďmi...
  6. Organizácia muskulárnych dystrofikov v SR: MUDr. Krivošík: Bola to len štúdia, dnes vieme ovplyvniť progres ochorenia
  7. Stano Sládek: Influencer
  8. Ján Šeďo: "Vstupom do EÚ Slovenská republika zanikla", občaňák môžeme zahodiť.
  1. Ľudmila Križanovská: Známy spevák šlágrov zneuctil pamiatku Daniela Heribana 131 465
  2. Ján Šeďo: Kto vie, kde sa hrabal predtým a potom deťom rozdával zmrzlinu... 23 854
  3. Ján Šeďo: Americkí vojaci zaútočili na predajňu Billa vo Zvolene. 23 607
  4. Jozef Varga: Prečo nemám rád Rusko 12 436
  5. Miroslav Kocúr: Fico mení hru. Karty má opäť falošné. 11 261
  6. Vladimír Bilohuščin: Zápasník Vémola by bol podľa starých pravidiel mŕtvy 7 021
  7. Ján Šeďo: "Vstupom do EÚ Slovenská republika zanikla", občaňák môžeme zahodiť. 6 776
  8. Elena Antalová: Dano...Počul tajomný akord ako Cohen, a jeho srdce už nevládalo zaspievať Aleluja 6 713
  1. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 62. - Arktída - Špicbergy alebo Svalbard?
  2. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 61. - Arktída - Jan Mayen, nenápadný ostrov s pútavou minulosťou
  3. Monika Nagyova: Každá rodina má svojho gamblera
  4. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 60. - Kapitán Henry Hudson a jeho štyri expedície v rokoch 1607 - 1611
  5. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 59. - Po kom bol pomenovaný Drakeov prieliv?
  6. Monika Nagyova: Afganka Slovákom: Neviete, čo máte
  7. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 58. - Reinhold Messner: Antarktída - nebo aj peklo zároveň, 2/2 (1990)
  8. Monika Nagyova: Moje blogovanie dosiahlo plnoletosť. Čitatelia mi občas dajú zabrať.

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu