Kto vie relaxovať, dokáže to aj pri obyčajnej šálke čaju. Zdalo by sa, že v kraji, kde ľudia siahnu skôr po pohári pálenky či piva, nemá spoločenské zariadenie, kde sa alkohol neleje prúdom, význam. Aj napriek tomu čajovňa v Čadci zatiaľ otvára svoje dvere všetkým, ktorí chcú v pokoji popremýšľať o toku života, pomeditovať pri exotických vôňach či len tak prehodiť pár slov s priateľmi.
Príprava i pitie čaju je v mnohých krajinách obradom. S naším zalievaním, lúhovaním a dolievaním studenou vodou, aby sme ho mohli čím skôr vysŕkať, nemá často nič spoločné. Pekne o tom vie rozprávať Renáta Olešňanová. I keď miešanie čajov zatiaľ necháva na odborníkov, sama si trúfa na miešanie rôznych osviežujúcich koktejlov, ktorých súčasťou sú práve čaje. „Nebránim sa ani typickým slovenským receptom, kde sa do čajov pridáva alkohol. Musí to však byť s mierou,” hovorí. Keď pozriete na zmes čaju v sklenenom pohári, otvoríte jeho viečko a privoniate k nemu, zistíte, že čaj môže mať naozaj stovky podôb a vôní.
„Napríklad čierne čaje sú v Európe najobľúbenejšie. Sú to čaje, ktoré prešli viacnásobnou fermentáciou, čo je akési uvädnutie listov, za prítomnosti baktérii a pliesní prítomných v čajových listoch. Sú považované za prirodzený liek, najmä proti civilizačným chorobám a nazývajú ich tiež aj čínsky penicilín,” zasväcuje nás do čajových tajomstiev pani Renáta. Zelený čaj je v Európe udomácnený až od 90. rokov. Je osviežujúci, jemne liečivý. Znižuje riziko výskytu rakoviny, kardiovaskulárnych chorôb, zlepšuje stav chrupu a kostí, lebo obsahuje fluor, znižuje cholesterol, zabraňuje infekciám, je prirodzeným diuretikom, osviežuje telo a zbavuje ho napätia. „Ovocné čaje neobsahujú teín ani kofeín či iné povzbudzujúce látky, zato majú veľa vitamínu C. Sú preto vhodné najmä pre deti.
Hasia smäd a osviežujú. Kofeín a teín neobsahuje ani rooibos - krík z Južnej Afriky, z ktorého sa robia čaje. Tíšia bolesti hlavy, znižujú krvný tlak, utišujúce látky v ňom tíšia žalúdočné kŕče. Priamou aplikáciou napomáhajú liečeniu akné, svrbenia, ekzémov,” pokračuje Renáta Olešňanová a potvrdzuje, že o čajoch zďaleka nevieme všetko. Vedeli ste, napríklad, že existujú ajurvédske čaje? Na ich výrobu sa používajú často prírodné produkty. Obsahujú mnoho korenín a zložiek, ktoré sú namiešané v zaujímavých kombináciách. Čaje maté sa tiež volajú aj zelené zlato Inkov. Ide o rastlinu cesmína paraguajská - stále zelený strom, ktorý dorastá až do výšky 15 metrov. Má vysoký obsah kofeínu, ktorý s ostatnými zložkami pôsobí ako káva. Zastúpené sú však v nej aj minerálne látky či aminokyseliny. Pôsobí močopudne, podporuje trávenie a napomáha pri odbúravaní tukov v tele.
Dokonca aj z kôry stromov je možné pripraviť chutný čajový nápoj. Sú to však zväčša kôry exotických stromov. Čajom z takého stromu lapacho z Bolívie či Peru alebo Brazílie možno očistiť telo od ťažkých kovov, posilniť činnosť vnútorných orgánov, imunitného či nervového systému. Možno ste sa ešte nestretli s názvom biely čaj, ale aj taký existuje. Je špeciálny preto, lebo sa zberajú a sušia len mladé vrcholové lístky čajovníka. No a napokon nám ostali bylinkové čaje. Vône mnohých z ich nám pripomínajú detstvo strávené v babičkinej kuchyni či mamine zaručené lieky proti nádche či boľavému brušku.
Nuž, ako sme už spomenuli, príprava a konzumácia čaju je rituálom a má vlastnú filozofiu. Veď je to obrad starý tisíce rokov. Objavenie čaju pripisujú najčastejšie čínskemu cisárovi Chen Nungovi, ktorý tam vládol v roku 2700 p. n. l. Keď si večer varil v kotle vodu na pitie, prikladal do ohňa vetvičky stromov, ktoré rástli okolo.
Obhorené listy sa vznášali okolo a pomaly sadali na vodu v nádobe. Keď ich chcel panovník vybrať, zaskočila ho zaujímavá vôňa, ktorá sa z kotla šírila. Ochutnal vodu a začudoval sa nad osviežujúcou chuťou, ktorú mala. Trvalo dlho, kým čaj získal podobu, v akej ho poznáme. Používal sa v medicíne i ako tonikum. A hoci má zväčša blahodárne účinky, môže aj ublížiť. Napríklad ľudia s alergiou na peľ či med by nemali konzumovať bylinkové čaje, ak sa čaj nesprávne vyluhuje, nedodrží sa správna príprava, môže spôsobiť búšenie srdca či bolesti hlavy. Podobne, ako keď to preženieme s kávou. To sú však ojedinelé prípady.
Ani by ste neverili, čomu všetkému môže taký obyčajný čaj prospieť. Niečo sme už naznačili.
Najviac hodnotných prvkov obsahujú čaje, ktoré sa špeciálne sušia, najlepšie celé lístky, ktoré sa pri luhovaní rozvinú. To, čo my konzumujeme v nálevových sáčkoch je vlastne len čosi ako prach, čo napadá cez oká sít. Aj preto naozaj kvalitné čaje nebývajú práve lacné. No rovnako ako fajnšmekri, ktorí sú ochotní zaplatiť za naozaj kvalitné víno, sú medzi čajíčkarmi takí, ktorí vedia oceniť akosť čaju. Aj vzduch, na ktorom rástol, slnko, vlahu a zem, ktoré mu dali dozrieť a nabrať silu, ktorú potom odovzdáva človeku, aj ruky , čo ho nazbierali, uložili i diaľku, z ktorej k nám meral cestu.