Štvrtok, 18. august, 2022 | Meniny má Elena, Helena

Vianoce po celý rok

Vianočný čas potichučky prichádza a o pár dní sa v domovoch rozsvietia farebné svetielka na vianočných stromčekoch, všade sa bude šíriť vôňa ihličia a sladučkých medovníkov, mäkký plameň horiacich sviečok vytvorí slávnostnú atmosféru a rodiny si zasadnú k

vianočnému stolu. V rodine Matuškovičovcov z Kysuckého Nového Mesta majú Vianoce každý deň. Vôňa medovníkov sa z ich rodinného domu šíri v dni sviatočné i bežné. Zaklopali sme na dvere, aby sme odhalili tajomstvo tej príjemnej vône. Otvoril nám najmladší syn rodu pernikárov, ktorých história siaha až do čias ich prapradedov. Ľuboš Matuškovič nás previedol nielen tajomnou komnatou, kde sa svieti dlho do noci a za ktorej múrmi prichádzajú na svetlo sveta voňavé perníčky, ale zasvätil nás aj do rodinnej histórie. „Medovníky pečieme ja a moja sestra Lýdia.

SkryťVypnúť reklamu

Naša mama je chorá a už nevládze,“ začína rozprávať Ľuboš Matuškovič a vedie nás do miestnosti, kde už dávno nestojí starodávna vstavaná pec na bukové drevo a chýbajú aj police zavesené pod povalou plné sušiacich sa medovníkov. Výrobňa je vybavená elektrickou rúrou a upečené medovníky sú úhľadne rozložené na drevených policiach v kovových regáloch. Ako naznačujú misy plné rôznofarebných cukrových hmôt, práve dnes sa tu usilovne zdobí a cifruje. Zo susednej miestnosti nám zamáva aj sestra Lýdia, ktorá práve balí hotové výrobky do škatúľ za výdatnej pomoci ostatných rodinných príslušníkov. „Ja som sa chcel ísť tiež učiť za cukrára, ale v ten rok akurát nebrali chlapcov, tak som išiel na priemyslovku. Bolo mi to ľúto,“ hovorí pernikár vyučený praxou a nie školou. Pritom vezme do ruky zdobítko a istou rukou pokračuje v prideľovaní cukrových ozdôb na lesklé srdiečka, hviezdičky, kolieska, prasiatka, rybičky, kartičky, chalúpky.

SkryťVypnúť reklamu

Po návrate z vojenčiny sa nevrátil k strojárine, ale predsa len zostal pri rodinnom remesle. Pomáhal spolu so sestrou otcovi Pavlovi a mame Angele. Ich otec bol najmladším synom, ktorý zostal z piatich súrodencov pri pečení medovníkov. Vraj keď ho jeho otec nechcel zobrať na jarmok, schoval sa na voze a až na jarmoku zistil, že okrem sladkého nákladu vezie aj svoju malú ratolesť. „Je to krásne a zároveň i veľmi ťažké povolanie. Nie je to práca na osem hodín, pracovná doba tu nehrá úlohu a zostáva len málo voľného času,“ trošku sa Ľuboš posťažuje, ale jedným dychom doloží, že nikdy s pečením cukroviniek neprestane. Tradícia je tradícia a pernikárčenie majú v krvi už celé generácie.
„Stane sa občas, že sa mi chvejú ruky, klamal by som, keby som povedal, že nie,“ prezradí na seba a nám zostáva len čudovať sa, nad krásnymi a pevnými líniami nápisov na srdiečkach a kartičkách, nad úhľadnými ružičkami a kadejakými inými ozdôbkami. Od rodičov sa mnohému naučil a čo nevedel, s tým si nechal poradiť od skúsenejších. Starý otec i otec ako dieťa chodievali na jarmoky a na púte na konských záprahoch. Dnes už nostalgické koníky s rebriniakmi vystriedali tátoše skryté pod plechovou kapotou.

SkryťVypnúť reklamu

Čo sa nezmenilo je cestovanie z mesta do mesta, dlhé dni na cudzích i keď známych miestach. Po návrate domov sa celý kolotoč opakuje. „Niekedy nie je čas ani na vydýchnutie a treba sa opäť pustiť do práce,“ opisuje nám Ľuboš život pernikára. Múka, varený cukor, vajcia, med, voda, olej, štipka soli a zamiesi sa cesto. Tajnou prísadou je vraj amónium, ktoré zabezpečí, aby boli perníčky mäkučké a nadýchané ako obláčik. Potom sa cesto vyvaľká a vykrajujú sa z neho plechovými formami rôzne tvary. Veľkým kumštom je správne upečenie. Vraj najlepším indikátorom je vlastný nos, každý pernikár vraj podľa vône zistí, či je sladké pečivo hotové. Ale beda, ak sa rúra otvorí predčasne, medovníky spľasnú a ak zostanú pridlho, pripália sa. „Najlepšie je piecť pomaly pri teplote sto stupňov a dĺžka pečenia závisí od veľkosti výtvoru,“ radí skúsený pernikár. Upečením sa práca ešte nekončí. Medovníky sa ponatierajú želatínou, aby boli krásne lesklé.

Teraz ich treba nechať odpočinúť a nachystať cukrovú polevu. Perníčky sa nazdobia, aby lahodili nielen jazyku, ale aj oku i keď maškrtníkom je to možno jedno. Opatrne pobaliť, aby práca nevyšla nazmar, uložiť do škatúľ, škatule do auta a opäť na cesty. „Tak sa točí život medovnikára,“ prehodí Ľuboš a pustí sa do cifrovania ďalšieho srdiečka. Rodina Matuškovičovcov pochodila so svojimi stánkami celé Slovensko krížom krážom, zavítali i do Čiech, či do samotnej kráľovnej na Dunaji - do Viedne. A všade žali úspechy. Základným receptom je podľa ich rodinného hesla Sladké srdce nielen z medovníka, ale aj poctivá robota, ktorá sa robí s láskou. Samozrejme, že sme vyzvedali na plány do budúcnosti. Najskôr na slovo skúpy Ľuboš nám prezradil, že postupne si chce pernikárčenie ponechať len ako záľubu a budeme ho môcť nájsť len pri väčších príležitostiach. Nezabudne sladké dobrôtky nachystať pri príležitosti tradičných sviatkov, Jakubovský jarmok v meste by sa iste nezaobišiel bez tradičného výrobcu medovníkov. Isté je, že tradícia slávnej rodiny nezanikne. Veď už dnes sa črtajú ďalší nástupcovia z mladej generácie. S prianím sladkých a spokojných vianočných sviatkov sme opustili tajomnú pernikársku komnatu aj s malou výslužkou. Na záver len malý odkaz: „Perníčky sú naozaj vynikajúce.“



Najčítanejšie na My Kysuce

Inzercia - Tlačové správy

  1. Pixel Federation nikdy nezarobil ako cez pandémiu
  2. Mobilná bezpečnosť sa stále podceňuje. Všetko však máte v rukách
  3. Auto bez čakania? VW T-Cross môžete mať hneď a aj so zľavou
  4. Radi si veci vyrábate sami? Tento nový časopis je pre vás
  5. Zdravotná poisťovňa zostala prekvapená. Zaplatila už 30 mil. eur
  6. Domčeky trulli mali byť dočasným bývaním v snahe neplatiť dane
  7. Energetici prinavrátia Pečnianskemu lesu pôvodnú biodiverzitu
  8. Najbohatšie mesto v stredoveku, divoký západ na Slovensku
  1. Mobilná bezpečnosť sa stále podceňuje. Všetko však máte v rukách
  2. Čakáte bábätko? Union má preň nachystané veľké množstvo výhod
  3. Agrokomplex 2022
  4. 365.bank si naďalej upevňuje svoju pozíciu plnoformátovej banky
  5. FoodCycler definitívne skoncuje s muškami v kuchyni
  6. Nadácia COOP Jednota pomáha dlhodobo chorým pacientom
  7. Pixel Federation nikdy nezarobil ako cez pandémiu
  8. Zdravotná poisťovňa zostala prekvapená. Zaplatila už 30 mil. eur
  1. Zdravotná poisťovňa zostala prekvapená. Zaplatila už 30 mil. eur 34 736
  2. Domčeky trulli mali byť dočasným bývaním v snahe neplatiť dane 23 458
  3. Najbohatšie mesto v stredoveku, divoký západ na Slovensku 13 641
  4. Pixel Federation nikdy nezarobil ako cez pandémiu 6 271
  5. Kam príde, tam vypredá. Nitran vymýšľal vlastný cider dva roky 4 550
  6. Nie som superman, ale viem, že Prešov má na to byť supermestom. 4 092
  7. Radi si veci vyrábate sami? Tento nový časopis je pre vás 3 724
  8. Zdravo a chutne. Vyskúšajte recepty šéfkuchára Jara Žídeka 2 398

Blogy SME

  1. Martin Greguš: Pravda o hypotékach a úveroch na bývanie. VEĽKÉ POROVNANIE. Kto a koľko ich poskytol? Aké sú skutočné predajné ceny bytov a koľko sa ich stavia?
  2. Jozef Sitko: Tajomstvo môjho dlhého veku (3.)
  3. Štefan Vidlár: Nevidzíte, šašci?
  4. Ján Šeďo: Odstavené elektrolyzéry v Slovalcu - omyl štátu, nemalo sa to stať.
  5. Helena Michlíková: Disciplína ? O nej tu nemôže byť ani reči
  6. Marián Viskupič: Rozvrat verejných financií alebo grécka cesta Igora Matoviča
  7. Štefan Vidlár: Celé zle, či?
  8. Miriam Studeničová: Výstraha veriacim i ateistom! Druhé prikázanie
  1. Jozef Drahovský: Priechod na druhý svet je v Bratislave 17 990
  2. Milan Pilip: Čaká nás rozvrat spoločnosti ak nezasiahneme proti konšpirátorom 7 296
  3. Peter Gregor: Cena slobody sa vždy počíta iba v stratených ľudských životoch. 6 734
  4. Pavel Macko: Máme ľutovať podnikateľa Hambálka alebo vojnové obete jeho kumpánov? 4 048
  5. Roman Kebísek: Jánošík prepadával ľudí na cestách vyše roka. Od jesene 1711 do zimy 1712/3 3 865
  6. Ján Valchár: Ubjegáj, zájčik, ubjegáj! 3 738
  7. Tomáš Harustiak: Kto šetrí ma za tri / Ako vyžiť z minimálnej mzdy ? / Dá sa vyžiť z minimálnej mzdy ? / Prečo Slováci nemajú peniaze / Ako vyžiť z dôchodku / 3 691
  8. Tereza Krajčová: Severné Poľsko: Očarujúci Gdansk, piesočné pláže Sopotu a moderná Gdyňa 3 591
  1. Monika Nagyova: Moja babka zažila kvôli podvodníkom trýznivé minúty, ktoré by neželala nikomu.
  2. Jiří Ščobák: Fungujú sankcie proti Rusku? Nečaká krach aj nás?
  3. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 45. - Arktída - Posledná plavba lode Karluk 3/3 - Návrat do civilizácie, 1914
  4. Jiří Ščobák: Kde dnes môžeme ušetriť? Znížiť spotrebu a náklady?
  5. Jiří Ščobák: Proč bychom si měli zapamatovat jméno Anna Chadimová? Co nám po ní zůstalo?
  6. Jiří Ščobák: Krásne a zaujímavé historické poistné zmluvy: Existovala aj čisto slovenská poisťovňa? A čo bola „zmluva odvážna“?
  7. Martina Hilbertová: Márnivé dcéry z Bratislavy: Ružinovská televízia - pod kontrolou politikov
  8. Monika Nagyova: O žene, ktorá milovala rúško
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Kysuce - aktuálne správy

Dávid Kúrňava

Rozhodnutie nie je právoplatné, odvolať sa chce na Najvyšší súd.


16 h
Drevo chcú Kysučania zaradiť medzi strategické suroviny.

O drevo je enormný záujem.


17 h
Novinky z MY regióny.

Máme pre vás dve veľmi žiadané novinky, ktoré aktuálne spúšťame na regionálnych weboch MY.


16. aug
Vodu na hasenie požiaru vynášali v genfovakoch.

Takmer štyridsiatka dobrovoľných aj profesionálnych hasičov bojuje s požiarom, ktorý sa po uhasení opäť rozhorel.


16. aug

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Väčšina nezvestných sa skrýva, pretože je na nich vydaný príkaz na zatknutie.


16. aug

Mladý Sihelňan mal novú motorku len tri dni.


22 h

Páchateľa zadržali niekoľko hodín po čine.


11 h

Viac ako osem hodín bojoval Dolnokubínčan na trati v Estónsku.


22 h

Blogy SME

  1. Martin Greguš: Pravda o hypotékach a úveroch na bývanie. VEĽKÉ POROVNANIE. Kto a koľko ich poskytol? Aké sú skutočné predajné ceny bytov a koľko sa ich stavia?
  2. Jozef Sitko: Tajomstvo môjho dlhého veku (3.)
  3. Štefan Vidlár: Nevidzíte, šašci?
  4. Ján Šeďo: Odstavené elektrolyzéry v Slovalcu - omyl štátu, nemalo sa to stať.
  5. Helena Michlíková: Disciplína ? O nej tu nemôže byť ani reči
  6. Marián Viskupič: Rozvrat verejných financií alebo grécka cesta Igora Matoviča
  7. Štefan Vidlár: Celé zle, či?
  8. Miriam Studeničová: Výstraha veriacim i ateistom! Druhé prikázanie
  1. Jozef Drahovský: Priechod na druhý svet je v Bratislave 17 990
  2. Milan Pilip: Čaká nás rozvrat spoločnosti ak nezasiahneme proti konšpirátorom 7 296
  3. Peter Gregor: Cena slobody sa vždy počíta iba v stratených ľudských životoch. 6 734
  4. Pavel Macko: Máme ľutovať podnikateľa Hambálka alebo vojnové obete jeho kumpánov? 4 048
  5. Roman Kebísek: Jánošík prepadával ľudí na cestách vyše roka. Od jesene 1711 do zimy 1712/3 3 865
  6. Ján Valchár: Ubjegáj, zájčik, ubjegáj! 3 738
  7. Tomáš Harustiak: Kto šetrí ma za tri / Ako vyžiť z minimálnej mzdy ? / Dá sa vyžiť z minimálnej mzdy ? / Prečo Slováci nemajú peniaze / Ako vyžiť z dôchodku / 3 691
  8. Tereza Krajčová: Severné Poľsko: Očarujúci Gdansk, piesočné pláže Sopotu a moderná Gdyňa 3 591
  1. Monika Nagyova: Moja babka zažila kvôli podvodníkom trýznivé minúty, ktoré by neželala nikomu.
  2. Jiří Ščobák: Fungujú sankcie proti Rusku? Nečaká krach aj nás?
  3. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 45. - Arktída - Posledná plavba lode Karluk 3/3 - Návrat do civilizácie, 1914
  4. Jiří Ščobák: Kde dnes môžeme ušetriť? Znížiť spotrebu a náklady?
  5. Jiří Ščobák: Proč bychom si měli zapamatovat jméno Anna Chadimová? Co nám po ní zůstalo?
  6. Jiří Ščobák: Krásne a zaujímavé historické poistné zmluvy: Existovala aj čisto slovenská poisťovňa? A čo bola „zmluva odvážna“?
  7. Martina Hilbertová: Márnivé dcéry z Bratislavy: Ružinovská televízia - pod kontrolou politikov
  8. Monika Nagyova: O žene, ktorá milovala rúško

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu