S riaditeľom vydavateľstva Knižné centrum v Žiline Michalom Horeckým som sa naposledy stretol koncom novembra. Dozvedel som sa, že mu vyšla knižka Wok – Moderné, rýchle a úsporné varenie (Edícia Dobrá kuchyňa), nuž som sa bol povyzvedať, ako sa dostal od vtipom k receptom. Je totiž známym zberateľom anekdot – s touto tematikou už vydal niekoľko knižiek, poväčšine s karikaturistom Ľubomírom Kotrhom. Ale recepty...?
Najskôr som potreboval zistiť, čo vlastne znamená tajomné slovo „wok“. Dozvedel som sa, že ide o akúsi ázijskú panvicu, na ktorej sa pripravujú jedlá. Keďže Michal Horecký namiesto svojho kuchárskeho vyznania zvrtol hneď reč a začal zo seba sypať vtipy a veselé, smutnoveselé, ba až tragikomické príbehy, ako to len on vie, lebo je vynikajúci rozprávač, zopár ďalších informácií som si zobral z úvodu samotnej knižky: „Výhody prípravy jedál vo woku sú v mnohých prípadoch veľmi lákavé. Zaujme nielen rýchlosť prípravy jedál, ale aj možnosti ich prípravy s použitím minimálneho množstva tuku vďaka oblému dnu. V orientálnej kuchyni prevláda predovšetkým neuveriteľne pestré množstvo zeleniny, menej mäsa a radšej hydina a ryby. Pri používaní panvice zašpiníte menej riadu, ušetríte čas i energiu.“
Z knižky som vybral recept, ktorý sa mi zdal, že môže byť vianočný. Aj keď sa napríklad kniha Igora Bukovského Návod na prežitie pre muža (Ambulancia klinickej výživy) umiestňuje na popredných miestach rebríčka knižného predaja, nasledujúci racionálny, teda predovšetkým zdraviu prospešný recept by nemal byť čisto mužskou záležitosťou. Zdravie predsa máme všetci len jedno...
KAPOR NA CESNAKU
600 g mäsa z kapra, 2 bielky, 2 lyžice solamylu, 3 lyžice oleja, 1 mladý pór, 3 strúčiky cesnaku, 4 lyžice mäsového vývaru, 2 lyžice dezertného vína, ? lyžice cukru, soľ, glutasol, mleté čierne korenie.
Mäso z kapra zbavíme kože, vykostíme a pokrájame na tenšie plátky. Osolíme a premiešame s rozšľahanými bielkami, v ktorých sme rozmiešali rozmočený solamyl. Vložíme do rozohriateho oleja a opražíme zo všetkých strán. Potom pridáme na tenké kolieska pokrájaný pór a cesnak posekaný nadrobno. Pridáme mäsový vývar, víno, cukor, soľ, glutasol a mleté čierne korenie. Prikryjeme a udusíme domäkka.
No nielen jedlom je človek živý, musí mať aj pokrm pre svoju dušu. K Silvestru neodmysliteľne patria vtipy. Nech sa páči - na veselú náladu od Michala Horeckého:
Starý pytliak sedí pri rieke a bezstarostne chytá ryby.
- Berú? – pýta sa okoloidúci.
- Čerta berú. Dnes vôbec nič. Včera som tu však chytil polmetrovú šťuku.
- To bol báječný úlovok. A viete, kto som ja?
- To teda neviem.
- Ja som tunajší strážnik. Včerajší úlovok vás bude stáť peknú pokutu, pretože tu je lov rýb zakázaný!
- A viete kto som ja? – spytuje sa rybár.
- Nie, nepoznám vás.
- Ja som najväčší klamár spomedzi všetkých rybárov.
Po polnoci vyhodili dvoch opilcov z krčmy. Ako sa tak spoločne potácajú tmou, predstaví sa prvý:
- Ja sa volám Parenica.
- To je vzácna zhoda. Aj ja sa volám Parenica, - hovorí druhý.
- Ale ja bývam v Záhradnej 14!
- Neuveriteľné! Aj ja...
Obidvaja zazvonili pri tých istých dverách na Záhradnej 14. Otvorila manželka a matka v jednej osobe a spustila:
- To je krásne! Otec a syn! A obidvaja rovnako zrichtovaní!!!
Jano s Ďurom sa vracajú z krčmy domov. Cesta sa im zdá príliš vyčerpávajúca, a tak sa rozhodnú, že si trochu oddýchnu a zdriemnu v stohu slamy.
- Jano, kamarát môj, - hovorí Ďuro, - keď budem v noci smädný, zobuď ma!
- Dočerta, - bráni sa Ďuro, - ako mám vedieť, kedy budeš smädný?
- Vždy, keď ma zobudíš.