Potom sa už budeme v pokore počas 40 - dňového pôstu zamýšľať nad tým, akým hriešnym životom žijeme. Ale teraz si ešte stále môžeme užívať veselosti a trošku dopriať aj žalúdku. Počas fašiangov sa už tradične pečú v domácnostiach šišky. Tie k nim neodmysliteľne patria.
Výroba pečených šišiek pozostáva z prípravy kvásku, kde si gazdiná v hrnčeku rozmieša droždie, teplé mlieko a kryštálový cukor. Po čiastočnom vykysnutí sa kvások vyleje do misky, v ktorej je preosiata múka, kryštálový cukor, teplý olej, štipka soli a kvôli dobrej vláčnosti aj teplý rum. Cesto sa miesi rukou, dokiaľ sa nám neoddeľuje od stien nádoby. Po vymiesení cesto zľahka pomúčime, prikryjeme čistou utierkou a necháme 30 minút vykysnúť. Po vykysnutí cesto vyklopíme na múkou posypanú dosku a vyvaľkáme na jeden centimetrovú hrúbku. Porcelánovým hrnčekom vykrajujeme kolieska, do ktorých urobíme prstom malú dierku, aby sa nám rovnomerne prepiekli. Potom ich pečieme na rozpálenom oleji do tmavohneda. Po upečení a čiastočnom vychladnutí ich plníme lekvárom a posypeme práškovým cukrom. Existuje však aj mnoho receptov na nekysnuté šišky, jeden s tvarohom sme vybrali tiež. A pridávame aj jeden na fánky.
Šišky
30 g masla, 3 žĺtky, 300 ml mlieka, 2 lyžice rumu, 30 g droždia, 500 g polohrubej múky, 1 čajová lyžička citrónovej šťavy, tuk na vyprážanie, ovocný džem, práškový cukor, vanilkový cukor, soľ.
Postup:
Maslo vymiešame s 30 g cukru a so žĺtkami, pridáme vykysnutý kvások, ktorý si pripravíme z trochy mlieka, cukru, múky a droždia, primiešame zvyšok mlieka, múku, soľ, citrónovú šťavu, rum a vypracujeme vláčne cesto, ktoré necháme vykysnúť na teplom mieste. Vykysnuté cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku asi 2 cm, povykrajujeme kolieska a vypražíme v rozpálenom tuku dočervena. Vypražené potrieme ovocným džemom a posypeme práškovým cukrom premiešaným s vanilkovým cukrom.
Tvarohové šišky
250 g jemného tvarohu, 250 g hladkej múky, 1 lyžičku sódy bikarbóny, 1 lyžičku práškového cukru, štipku soli, 2 vajcia, 2 lyžice rumu (alebo esencie).
Na doske zmiešame múku s cukrom, sódou a soľou, pridáme tvaroh, vajcia, rum. Vypracujeme cesto, vyvaľkáme na hrúbku asi 1 cm. Z cesta vykrajujeme kolieska, do stredu ktorých urobíme prstom jamku. Vysmážame vo väčšom množstve oleja.
Fánky
250 g hladkej múky, 50 g tuku, 50 g cukru, 2 žĺtky, 2 lyžice mlieka, 2 lyžice bieleho vína, tuk na vyprážanie, práškový a vanilínový cukor.
Do múky rozdrobíme tuk, pridáme ostatné prísady a urobíme cesto, aby sa na ňom robili bubliny. Rozvaľkáme ho na plát hrubý asi 3 mm. Vykrajujeme drobné tvary a vyprážame ich v rozohriatom tuku. Hotové necháme odkvapkať a obalíme v práškovom a vanilínovom cukre.
Autor: iva