Od minulého štvrtku, teda l. februára toľko diskutovaná novela o veterinárnej starostlivosti vstúpila do platnosti.
„Regionálna veterinárna a potravinová správa v Čadci v súvislosti so schválením Zákona č. 39/2007 Z.z. o veterinárnej starostlivosti, v záujme ochrany zdravia ľudí a monitorovania chorôb prenosných zo zvierat na ľudí a ich pôvodcov, upozorňuje na nebezpečenstvo trichinelózy. Tá je jedným z parazitárnych ochorení, ktoré môže ovplyvniť zdravie ľudí. Vyvoláva ho hlísta svalovca stočeného. Definitívnym miestom lokalizácie jeho lariev je priečne pruhované svalstvo určitých druhov cicavcov, teda aj ošípaných. Telo jatočnej ošípanej z domácej zabíjačky, alebo jeho častí s vnútornými orgánmi, ktoré nie sú dostatočne tepelne opracované, sa neodporúča použiť pre domácu spotrebu predtým, ako sa zistí, že výsledok vyšetrenia na tohto parazita je negatívny. Najrizikovejším produktom je surové mäso a tradične vyrábaná domáca klobása zaúdená studeným dymom. Ešte väčšie zdravotné riziko predstavuje klobása s prídavkom zveriny z voľne žijúcich diviakov, ktorá nie je dostatočne tepelne ošetrená. Tepelné opracovanie živočíšnych produktov spoľahlivo likviduje pôvodcu svalovca stočeného. Napríklad tepelné ošetrenie mäsa pri teplote 62,2 °C, po dobu minimálne 1 minúty alebo zmrazenie po dobu niekoľkých dní,“ vysvetľuje riaditeľka Regionálnej veterinárnej a potravinovej správy v Čadci Janka Ščuryová.
Zo spomínaného dôvodu začala aj ich veterinárna správa zabezpečovať odber a zvoz vzoriek.
„Chovateľ, ktorý zabíja ošípané na súkromnú spotrebu (domáce zabíjačky), toto nahlási Regionálnej veterinárnej a potravinovej správe v Čadci najmenej jeden pracovný deň vopred, v čase od 7. do 15. h, alebo inou formou (osobne či písomne). Informáciu však musí doručiť na RVPS najneskôr jeden pracovný deň pred termínom zabíjačky. Pri nahlasovaní uvedie chovateľ svoje meno a priezvisko, adresu, okres, dátum plánovanej zabíjačky, svoje telefónne číslo. Počas zabíjačky odoberie vzorky bráničných pilierov z každej polovice jatočného tela domácej ošípanej v mieste prechodu do šľachovitej časti s veľkosťou vzorky cca 5 x 5 cm. Zabalí ju do čistého mikroténového, igelitového alebo iného vhodného materiálu (nepremokavého), napríklad vrecka. Pri zabíjaní väčšieho počtu zabalí každú vzorku osobitne.
K uzavretému vrecku pripojí sprievodný doklad na laboratórne vyšetrenie, ktorý vyplní sám alebo spoločne s úradným veterinárnym lekárom preberajúcim vzorku. Chovateľ vzorku do času zvozu uskladní v chladničke (v zásade nie vo výparníku alebo mrazničke). Zvoz vzoriek na laboratórne vyšetrenie bude organizovať Regionálna veterinárna a potravinová správa Čadca na základe oznamovania chovateľov a dohodou s nimi. Pri pozitívnom výsledku laboratórneho vyšetrenia s nálezom svalovca stočeného (Trichinella spiralis) Regionálna veterinárna a potravinová správa Čadca toto oznámi chovateľovi, pri negatívnom nie,“ uviedla pre MY Kysucké noviny J. Ščuryová.
Dodala, že v záujme operatívnejšieho postupu pri riešení tejto problematiky by veterinárna a potravinová správa uvítala súčinnosť a pomoc obecných úradov v okresoch Čadca a Kysucké Nové Mesto. V prípade dohody so samosprávou vytvoria zberné miesta priamo v jednotlivých mestách a obciach, najlepšie priamo na ich úradoch. Odtiaľ budú vzorky zvážať a dopravovať do laboratórnych ústavov. Náklady na vyšetrenia a odvoz vzorky do laboratória nehradí chovateľ, ale štát zo svojho rozpočtu.
Autor: I. Hažíková