Streda, 27. január, 2021 | Meniny má BohušKrížovkyKrížovky

Experimenty vo varení ho nelákajú

„Môj vzťah k vareniu je, povedal by som, dosť komplikovaný. Nepovažujem sa za majstra v kuchyni.

Patrím skôr medzi tých, čo radi prijímajú to, čo pripravia skúsení odborníci,“ priznal poslanec NR SR, Žilinského samosprávneho kraja a starosta kysuckej obce Stará Bystrica Ján Podmanický. Aj napriek tomu, že s kuchárskou čapicou a vareškou sa nekamaráti, naučil sa pripravovať jednoduché jedlá. Zvládne vypražiť hranolčeky, syr. „Keďže mám veľmi málo času, využívam aj hotové instantné jedlá – kurča na paprike, sviečkovú na smotane – podľa návodu ich vysypem do vody a je navarené. Veľmi rád sa však prizerám na tých, ktorí to vedia a v kuchyni im to naozaj ide. Viem oceniť dobre pripravené a podané jedlo. Myslím si, že varenie, stolovanie i konzumovanie jedla by malo mať určitú kultúru. Som odporcom rýchlovýkrmní, ktoré sú teraz také populárne.

Skryť Vypnúť reklamu


Najmä v súčasnosti, čase plnom stresu, by sme si mali nájsť čas a pokoj a venovať konzumácii jedla to, čo jej prináleží.“ Ján Podmanický nemá presne vyhranené obľúbené chute. Chutí mu každé dobre pripravené jedlo a vtedy je vlastne jedno, či je to múčnik alebo mäso. Snaží sa o pestrú stravu, no predsa sú potraviny, ktoré by do úst pravdepodobne nikdy nevzal: „Keď som v inom kraji či štáte, rád ochutnám tamojšie špeciality. Do vyložených experimentov by som ale nešiel. Určite by som nezjedol slimáky, chrobáky, žaby či hada.“ K zdravej výžive má vyslovene platonický vzťah – rád by sa zdravo stravoval, no nie vždy sa mu to darí. Už asi rok si dáva na stravu pozor kvôli cholesterolu, obmedzuje mastné jedlá, a keďže nemá problém odriekať si to, čo mu chutí, nie je to až také ťažké. Aj v stravovaní sa drží zásady: všetko s mierou.

Skryť Vypnúť reklamu


U Podmanických majú všetci veľmi radi takzvané Englišovo kurča. Potrebujeme naň: 1 kurča, zemiaky podľa počtu stravníkov, 2 PL horčice, 2 cibule, 2 mrkvy, 2 - 3 strúčiky cesnaku, olej, vegeta, korenie, tymián, tvrdý syr. Postup: Očistené zemiaky, cibuľu amrkvu pokrájame, pokvapkáme olejom a premiešame. Pridáme prelisovaný cesnak, korenie, soľ, vegetu, horčicu a všetko rozmiešame v hrnci. necháme hodinku odstáť, zatiaľ umyjeme a rozporcujeme kurča. Zemiakovú zmes uložíme na plech posypeme tymiánom a na ňu uložíme osolené a opaprikované kurča, pečieme pri 180 °C. 10 minút pred dopečením rozložíme na plech na osminky pokrájané jabĺčka. Keď rúru vypneme, posypeme kurča strúhaným syrom. Zaručene si oblížete všetky prsty. Dobrú chuť.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  2. INEKO: Základná škola v Svätom Jure je najlepšia na Slovensku
  3. Hygge ako životný štýl
  4. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  5. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí
  6. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  7. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  8. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  9. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  10. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  1. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí
  2. Závod zamestnáva 500 ľudí. Tatravagónka v Trebišove má 50 rokov
  3. Spoločnosť BILLA v novom e-booku radí, ako sa stravovovať zdravo
  4. Počas koronakrízy vzrástli obavy z dopadov práceneschopnosti
  5. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  6. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  7. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  8. Budovanie zelenej značky
  9. Arval Slovakia: Spoliehajú na nás firmy z kľúčových sektorov
  10. INEKO: Základná škola v Svätom Jure je najlepšia na Slovensku
  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 21 050
  2. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 20 907
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 17 591
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 8 669
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 8 275
  6. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 8 013
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 460
  8. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 327
  9. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020 7 236
  10. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 7 166
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Kysuce - aktuálne správy

Výhrady zástupcov dolných Kysúc boli oprávnené.

8 h
Turnaj vo Vysokej nad Kysucou v roku 2015. Zľava Miroslav Petrák ml., Jakub Kolesnáč, Krenželák a Miroslav Petrák st.

Pred svojím prvým zápasom zahviezdil.

11 h
Spoločné foto po testovaní v Kysuckom Novom Meste.

Primátor Marián Mihalda nerozumie, odkiaľ sa berú percentá pozitívnych.

16 h
Jozef Mozol, poradca ministra dopravy SR.

Jeho prvé kroky viedli na stretnutie so zástupcami dolných Kysúc. Zdôrazňuje však, že k dispozícii je celému regiónu.

17 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Po páchateľoch polícia intenzívne pátra.

10 h

Dobre skončilo v Bobote, Čachticiach, Stankovciach. Výborne v Dolnej Porube a Trenčianskych Miticiach.

25. jan

Ide zatiaľ iba o čiastkové výsledky.

25. jan

Naše obce a mestá sa testovania zhostili na jednotku, hoci na prípravu mali len pár dní.

17 h

Už ste čítali?