Utorok, 20. október, 2020 | Meniny má VendelínKrížovkyKrížovky

Experimenty vo varení ho nelákajú

„Môj vzťah k vareniu je, povedal by som, dosť komplikovaný. Nepovažujem sa za majstra v kuchyni.

Patrím skôr medzi tých, čo radi prijímajú to, čo pripravia skúsení odborníci,“ priznal poslanec NR SR, Žilinského samosprávneho kraja a starosta kysuckej obce Stará Bystrica Ján Podmanický. Aj napriek tomu, že s kuchárskou čapicou a vareškou sa nekamaráti, naučil sa pripravovať jednoduché jedlá. Zvládne vypražiť hranolčeky, syr. „Keďže mám veľmi málo času, využívam aj hotové instantné jedlá – kurča na paprike, sviečkovú na smotane – podľa návodu ich vysypem do vody a je navarené. Veľmi rád sa však prizerám na tých, ktorí to vedia a v kuchyni im to naozaj ide. Viem oceniť dobre pripravené a podané jedlo. Myslím si, že varenie, stolovanie i konzumovanie jedla by malo mať určitú kultúru. Som odporcom rýchlovýkrmní, ktoré sú teraz také populárne.

Skryť Vypnúť reklamu


Najmä v súčasnosti, čase plnom stresu, by sme si mali nájsť čas a pokoj a venovať konzumácii jedla to, čo jej prináleží.“ Ján Podmanický nemá presne vyhranené obľúbené chute. Chutí mu každé dobre pripravené jedlo a vtedy je vlastne jedno, či je to múčnik alebo mäso. Snaží sa o pestrú stravu, no predsa sú potraviny, ktoré by do úst pravdepodobne nikdy nevzal: „Keď som v inom kraji či štáte, rád ochutnám tamojšie špeciality. Do vyložených experimentov by som ale nešiel. Určite by som nezjedol slimáky, chrobáky, žaby či hada.“ K zdravej výžive má vyslovene platonický vzťah – rád by sa zdravo stravoval, no nie vždy sa mu to darí. Už asi rok si dáva na stravu pozor kvôli cholesterolu, obmedzuje mastné jedlá, a keďže nemá problém odriekať si to, čo mu chutí, nie je to až také ťažké. Aj v stravovaní sa drží zásady: všetko s mierou.

Skryť Vypnúť reklamu


U Podmanických majú všetci veľmi radi takzvané Englišovo kurča. Potrebujeme naň: 1 kurča, zemiaky podľa počtu stravníkov, 2 PL horčice, 2 cibule, 2 mrkvy, 2 - 3 strúčiky cesnaku, olej, vegeta, korenie, tymián, tvrdý syr. Postup: Očistené zemiaky, cibuľu amrkvu pokrájame, pokvapkáme olejom a premiešame. Pridáme prelisovaný cesnak, korenie, soľ, vegetu, horčicu a všetko rozmiešame v hrnci. necháme hodinku odstáť, zatiaľ umyjeme a rozporcujeme kurča. Zemiakovú zmes uložíme na plech posypeme tymiánom a na ňu uložíme osolené a opaprikované kurča, pečieme pri 180 °C. 10 minút pred dopečením rozložíme na plech na osminky pokrájané jabĺčka. Keď rúru vypneme, posypeme kurča strúhaným syrom. Zaručene si oblížete všetky prsty. Dobrú chuť.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  2. Zamestnanec chcel príspevok na stravu, no šéf mal iný názor.
  3. Home (ale aj) Office
  4. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  5. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  6. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  7. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár
  8. Zelená Bratislava
  9. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové
  10. Znečistenie riek už možno nebude možné zastaviť
  1. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  2. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  3. Zelená Bratislava
  4. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár
  5. Ruža zmeny
  6. Úpravy automobilov pre ZŤP
  7. No Finish Line v Bratislave sa presúva do virtuálneho priestoru
  8. Mladí ľudia vstupujú do druhého piliera už aj cez internet
  9. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové
  10. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  1. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 28 387
  2. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 16 096
  3. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 15 721
  4. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 14 381
  5. Čo bude s gastráčmi a miliardy z EÚ ako prekliatie? 13 656
  6. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 11 521
  7. Hodnotenie profesionála: Ako obstáli obľúbené hotely v Tatrách? 9 302
  8. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 056
  9. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 8 982
  10. Budúcnosť v digitále je plná žien. V čom majú pred mužmi navrch? 8 579
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Kysuce - aktuálne správy

V nemocnici v Čadci zomrel pacient na COVID-19

Čadca je červeným okresom, Kysucké Nové Mesto ostáva oranžovým.

Lekár v špeciálnom ochrannom odeve drží pacienta s ochorením COVID-19.

Stratil celý súťažný rok. Sna o európskom šampionáte sa však nevzdáva

Kulturista Marek Vlček ešte nechce ukončiť kariéru.

Marek Vlček získal už mnoho trofejí a chce pridať do zbierky ďalšie.

Kysucká nemocnica čaká na peniaze z ministerstva

Nemocnica prechádza náročným obdobím, keďže pandémia si tam vyžiadala karanténu viacerých zamestnancov.

Aj Kysucká nemocnica prechádza náročným obdobím. Podľa riaditeľa všetky kľúčové oddelenia fungujú a o pacientov je postarané.
Niektorí zákazníci si zatiaľ berú zabalené jedlo.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Koronavírus si vyžiadal prvú obeť z radov zdravotníkov

Obvodný lekár v Lokci podľahol ochoreniu COVID-19, mal len 48 rokov.

Najviac nakazených pribudlo v Košiciach a v okrese Čadca

Nedeľňajší rekord sa vyšplhal na číslo 860.

Nedeľný rekord. V Trenčianskom kraji pribudlo 104 pozitívne testovaných

Laboratóriá na Slovensku otestovali 5 025 vzoriek, celkový počet pozitívnych bol 860.

KORONAVÍRUS: Žilina hlási menej nakazených, Čadca medzi najhoršími

V nemocniciach je hospitalizovaných 638 pacientov.

Už ste čítali?