Streda, 27. január, 2021 | Meniny má BohušKrížovkyKrížovky

Jej výtvory majú najradšej deti

Ľudské ruky dokážu neskutočné veci. Vedia pohladiť, ale i udrieť. Človek sa v cudzine často pomocou nich dorozumieva.

Ukazujeme nimi rôzne povzbudzujúce gestá. Nielen to. Často sú aj zdrojom obživy. Práve nimi si takmer každý „vypracoval“ miesto, na ktorom sa teraz nachádza. Ruky nás často i ošatia, keď sú šikovné a vedia pliesť či šiť. A keď dokážu vytvoriť niečo krásne, čo poteší najprv ľudské oko i srdce a potom pohladí aj naše chuťové poháriky, je to naozaj úchvatné. Jedny takéto ruky patria aj Anne Špilákovej z Krásna nad Kysucou. Jej veľkým koníčkom je totiž pečenie tôrt. Tie nielen upečie, ale vytvorí z nich aj nádherné umelecké diela.

Skryť Vypnúť reklamu

Ako hovorí samotná „tortárka“, k umeniu inklinovala už dávno. Najskôr pracovala v kysuckých drevárskych závodoch. To však vraj nebola práca pre ňu. Po večeroch maľovala na taniere a rôzne poháre či prázdne kompótové fľaše. Na svoje „dielka“ používala syntetické farby. Hotové výtvory porozdávala rodine. Do jej života však vstúpila ohromná príležitosť. Dostala ponuku pracovať v cukrárni. Nie nadarmo sa hovorí, že každý má v živote svoje miesto. Anna Špiláková si ho našla. Síce už v spomínanej cukrárni nerobí, ale ako sama vraví, veľa sa tam naučila. Začiatky neboli pre ňu ľahké, predsa od dreva do kuchyne... Ale jej láska k umeniu zvíťazila. Pretože jej torty sú naozaj umeleckými dielami. Začínala s klasickými okrúhlymi. Neskôr mala nutkanie vytvoriť aj niečo iné, originálne. Tak uzreli svetlo sveta všetky jej výtvory. Najradšej robí torty pre deti. Ak vidí v ich očkách úprimný obdiv a vďaku, je to pre ňu to najkrajšie zadosťučinenie. Keď boli jej synovia malí, piekla im na rôzne príležitosti, teraz pokračuje u svojich vnukov. Vždy sa ich snaží prekvapiť niečím novým. Raz je to zajko, inokedy auto, medvedík či rôzne iné. Robila vraj už všelijaké torty. Ani nevie zrátať, koľko ich už bolo.

Skryť Vypnúť reklamu

Určite stovky. Svoje diela neprezentuje na nijakých výstavách. Len na rodinných oslavách. Pečie na svadby, narodeniny, krstiny a iné príležitosti. Inšpiráciu berie z kníh, časopisov, ale rada si nechá aj poradiť od ďalších. Pred začatím vytvárania každej novej dobroty si šikovná cukrárka najskôr vypracuje marcipán podľa svojho už roky odskúšaného receptu, ktorý je jej tajomstvom. Z neho potom vyformuje všelijaké ružičky, lístočky a všetko to, čo bude na zdobenie torty potrebovať. A aká by to bola cukrovinka bez výbornej plnky? Aj toto umenie Anna Špiláková ovláda.

„Plnku treba poriadne vymiešať, lebo sa rada „seká“,“ informuje cukrárka a dodáva, že ani jej to vždy nešlo tak dobre. Teraz je však v tom majsterka. Keď je torta upečená a naplnená, prichádza najobľúbenejšia chvíľa, pravdaže okrem ochutnávania – zdobenie. V tom sa táto šikovná Krásňanka vyžíva. Snaží sa, aby každá torta bola aj majstrovským dielom. A vždy ju poteší, keď sa jej podarí vytvoriť niečo nové, originálne. Neplánuje na svojich výtvoroch zarábať. Ako sama hovorí, torty pečie len pre potešenie rodiny a známych. Často jej vraj ľudia hovoria, že torty sú také krásne, že ich je škoda krájať. Ale keď ochutnajú, ľútosť z nich opadne.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. INEKO: Základná škola v Svätom Jure je najlepšia na Slovensku
  2. Hygge ako životný štýl
  3. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  4. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  5. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí
  6. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  7. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  8. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  9. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  10. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  1. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí
  2. Závod zamestnáva 500 ľudí. Tatravagónka v Trebišove má 50 rokov
  3. Spoločnosť BILLA v novom e-booku radí, ako sa stravovovať zdravo
  4. Počas koronakrízy vzrástli obavy z dopadov práceneschopnosti
  5. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  6. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  7. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  8. Budovanie zelenej značky
  9. Arval Slovakia: Spoliehajú na nás firmy z kľúčových sektorov
  10. INEKO: Základná škola v Svätom Jure je najlepšia na Slovensku
  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 21 001
  2. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 20 860
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 17 594
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 8 624
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 8 232
  6. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 7 969
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 419
  8. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 284
  9. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020 7 225
  10. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 7 129
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Kysuce - aktuálne správy

Výhrady zástupcov dolných Kysúc boli oprávnené.

9 h
Turnaj vo Vysokej nad Kysucou v roku 2015. Zľava Miroslav Petrák ml., Jakub Kolesnáč, Krenželák a Miroslav Petrák st.

Pred svojím prvým zápasom zahviezdil.

12 h
Spoločné foto po testovaní v Kysuckom Novom Meste.

Primátor Marián Mihalda nerozumie, odkiaľ sa berú percentá pozitívnych.

17 h
Jozef Mozol, poradca ministra dopravy SR.

Jeho prvé kroky viedli na stretnutie so zástupcami dolných Kysúc. Zdôrazňuje však, že k dispozícii je celému regiónu.

17 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Po páchateľoch polícia intenzívne pátra.

11 h

Dobre skončilo v Bobote, Čachticiach, Stankovciach. Výborne v Dolnej Porube a Trenčianskych Miticiach.

25. jan

Ide zatiaľ iba o čiastkové výsledky.

25. jan

Naše obce a mestá sa testovania zhostili na jednotku, hoci na prípravu mali len pár dní.

18 h

Už ste čítali?