„Za hnačku považujeme častejší odchod neformovanej, vodnatej stolice. Pri akútnych ochoreniach býva často hnačka kombinovaná vracaním,“ informuje infektológ Milan Peteraj. Dodáva, že príčina hnačiek, zvracania, alebo ich kombinácií môže byť rôznorodá. Nie vždy ide o ochorenie tráviaceho systému. Preto je vraj veľmi dôležité lekárske vyšetrenie.
„Najčastejšou príčinou akútnych prípadov je infekcia bakteriálna alebo vírusová, v zriedkavých prípadoch hnačky vyvolávajú plesne alebo parazity. Bakteriálne, ale aj vírusové hnačky majú často dramatický priebeh. Sú sprevádzané vysokou horúčkou, triaškou, kŕčovitými bolesťami brucha, častými vodnatými stolicami, niekedy s prímesou malého množstva čerstvej krvi a hlienov.
Ak je postihnutý aj žalúdok, sprievodnym javom je intenzívne zvracanie. Vo všeobecnosti platí, že vírusové hnačky trvajú kratšie ako 3-4 dni, bakteriálne 5-7 dní. Zákernosť infekcie spočíva v tom, že infikované potraviny sa často ničím nelíšia od zdravých. To znamená, že ich vzhľad, vôňa a konzistencia sú úplne v norme. K spomínaným rizikovým potravinám patria vajíčka a výrobky z nich, ako sú šaláty, majonézy, riedka praženica, zmrzlina. Sú to však tiež mäkké salámy, tlačenka, nedostatočne tepelné spracované kuracie a bravčové mäso, krémové koláče a akékoľvek výrobky zo studenej kuchyne. Salmonella sa môže vyskytovať v korení, takže dochutenie polievky takto infikovaným korením vyvolá salmonelovú infekciu. V letných mesiacoch sa na tráviacich problémoch podieľajú aj toxíny, ktoré sa tvoria činnosťou baktérií v zle uskladnených potravinách. Takýmto stavom hovoríme alimentárna intoxikácia.
Je charakteristická náhlym nástupom, zväčša v prvej fáze výrazným zvracaním, bolesťami v celom bruchu, potom sa pridáva aj hnačka. Teplota nebýva zvýšená a stav odznieva do 24 hodín, “ pokračuje M. Peteraj. Najzávažnejšou komplikáciou hnačiek vraj býva odvodnenie a strata minerálov. Hlavne u dojčiat a malých detí, ale aj u starších ľudí môže veľmi rýchlo dôjsť k odvodneniu a straty dôležitých minerálov. Taký stav nazývajú odborníci dehydratácia. Prejavuje sa suchým jazykom a sliznicami, výraznou slabosťou, závratmi, búšením srdca, studenými končatinami. Postihnutý močí len veľmi málo alebo nemočí vôbec. V závažných prípadoch môže upadnúť až do bezvedomia, u malých detí sa môžu pridať kŕče. Ak sav takomto prípade neposkytne nemocničná pomoc, pacient môže aj zomrieť.
Aj úplne zdraví ľudia v dobrej kondícii sa môžu pri masívnej hnačke rýchlo dehydrovať. Na dehydratácii sa podieľa tiež vysoká horúčka s potením, veľké množstvo tekutín sa stráca dýchaním. Podľa slov imunológa, v liečbe je prvoradá náhrada tekutín - minerálov. Najvhodnejšie je podávať silný tmavý čaj - ruský, čučoriedkový, repíkový. Ten treba podávať v malých dávkach. Pitie čaju treba striedať s podávaním minerálnych roztokov, takzvaných iónových nápojov. Vhodná kombinácia obidvoch je vraj čaj z minerálnej vody.
„Čaj si môžeme osladiť malým množstvom medu alebo hroznovým cukrom. Ak je treba, podávame tiež liek proti vracaniu. Počas infekcie podávame pacientovi iba sucháre, piškóty, sušienky. Veľmi užitočné sú tiež banány. Malým deťom dávame ryžový a mrkvový odvar.
Pri zlepšení stavu sú vhodné suché zemiaky, mleté varené mäso, zeleninové polievky a diétna šunka. V žiadnom prípade v prvých fázach ochorenia nepodávame lieky na zástavu hnačky. Môžeme podávať lieky proti horúčke, proti kŕčom alebo probiotiká. V prípade, že bežná liečba nie je účinná a stav sa zhoršuje, je nutná hospitalizácia za účelom infúznej liečby,“ uzatvára čadčiansky infektológ.
Autor: M. Murčová