Sobota, 24. október, 2020 | Meniny má KvetoslavaKrížovkyKrížovky

Pohľad na úplne obyčajné veci v nej vzbudzuje nové nápady

TATIANA RÖMEROVÁ zo Skalitého bola už od detstva, ako sa u nás na Kysuciach zvykne hovoriť, takým „dlubáčikom“. Nedokázala len tak nečinne posedávať a jejmamaMária nemusela nikdy počúvať: „Ja sa nudím“. Skôr naopak. Vždy ju niečo zaujímalo.

Ako piatačka objavila u bratranca časopis s technickými nákresmi a úplne „prepadla“ modelovaniu. Odrazu sa obytný priestor v jej izbe akosi zmenšil – zaplnili ho totiž papierové kamióny, lietadlá, lode, hrady, celé mestečká, ale aj antické divy sveta. Tvorivosťpomame Rada sa obšmietala okolo svojej neúnavnej mamy a pomáhala jej pri práci. Zvlášť vtedy, keď po večeroch držala v rukách háčik, ihlice alebo ihlu, sa rada prizerala, ako sa tenučká cverna mení na krehké „pavučinkové“ dielko či obrázok. Netrvalo dlho a sama sa pustila do šibrinkovania s týmito nástrojmi. Jej fantázia sa len tak hmýrila nápadmi a predstavami, čo všetko by mohla vyskúšať. Háčkovala, vyšívala ostošesť, jeden obrázok krajší ako druhý. Dnes v dome ani nieto voľných stien, kde by ich povešali. Potom sa jej pozornosť nasmerovala na záhradku. Celé dni ju bolo vidieť „vŕtať sa“ v skalke, kde presádzala a rozmnožovala kvety. Odtiaľ bol už len krôčik k ich sušeniu a aranžovaniu. Ako stredoškoláčka sa prihlásila na kurz šitia, no, zaujímavé, to ju vôbec nezaujalo. Ale udiala sa tu kľúčová udalosť - pred Vianocami sa lektorka rozhodla napiecť medovníky. Vtedy to prišlo K pečeniu tohto aromatického tradičného pečiva Tatiana tak privoňala, že s ním dnes dokáže urobiť takmer divy. Uznajte sami. Okrem rozličných figúrok a srdiečok na všetky možné spôsoby piekla už asi 60-centimetrov vysoký kostol, tiež maketu skalitského amfiteátra, kolotoč, priestorový kalich s oblátkou, stoličky a stoly, veľkonočné vajíčka...

Skryť Vypnúť reklamu

Bez problémov vraj upečie čokoľvek. Spojí technické myslenie s praktickou zručnosťou, štipkou originality a obrovskou dávkou chcenia - a na svete je napríklad maketa bratislavského mosta Apollo z medovníka! Vtedy išlo o stávku medzi jej šéfom a známym, že zvládne hociktorú zo stavieb. Vybrali si teda tento spomínaný most. V tom čase prebiehala v rádiu súťaž v pečení medovníkov. S týmto svojím majstrovským dielom ju naša šikovná Kysučanka vyhrala. Vianočné „idú na dračku“ Vyštudovala síce prevádzku a ekonomiku železničnej dopravy a pracuje pre firmu, ktorá distribuuje komponenty pre automobilové koncerny, no tvorivý duch ju neopúšťa. Jej „patentom“ sú priestorové vianočné ozdoby. Pečie nádherné medovníkové duté gule a srdiečka na vianočný stromček. Okrem toho, že sú rozkošné, tiež krásne voňajú a po sviatkoch sa po nich len tak zapráši. O jej svietniky, kostolíky, anjelov, betlehemy či iné ozdoby je obrovský záujem. „Každý kus je urobený inak, fantázia mi nedovolí kopírovať. Doma ich upečiem, ťahám rýchlikom do Bratislavy, tam ich po práci ozdobím a vlečiem zasa v krabiciach domov,“ vykresľuje ich výrobu energiou prekypujúca šikuľka. „Vymetáme všetky obecné akcie - od goralských slávností až po rozsvietenie vianočného stromčeka,“ smeje sa Tatiana.

Skryť Vypnúť reklamu

„Keď si chceme doma troška oddýchnuť, brat nás ženie na hory, pretože je zanietený turista.“ Zelenina netradične V oblasti gastronómie našla Tatiana veľké pole pre nápady. Najnovšie sa venuje vyrezávaniu ruží a figúrok zo zeleniny, napríklad z mrkvy, paradajok, reďkvičky, kalerábu, nádherné sú vraj z červenej repy. Sú ozdobou na slávnostne prestretej tabuli, kde krášlia ozdobné misy. „Choď sa venovať mladomanželom,“ museli „odveliť“ Tatiana a mamou späť k svojej práci kameramana, ktorý sa nemohol odtrhnúť od natáčania krásne vyzdobeného svadobného menu. Čo mama v hrncoch vykúzlila, dcéra skvostne prizdobila. Tatiana by sa chcela zdokonaľovať vo vyrezávaní kvetov zo zeleniny, má vo vyhliadke melónové ruže. „Keď vidím niečo pekné v časopise alebo na internete, to ma posúva zasa ďalej k novým nápadom,“ prezrádza nám, kde sa stretáva s múzou. Venuje sa tiež rekonštrukcii staršieho domčeka, písaniu švabachom, spevu v zbore, ktorý vedie jej brat Dalibor... Motoromje fantázia Kde berie elán a energiu? „Ono to je s trošku zamotané s tou obrovskou dávkou fantázie,“ prezrádza o sebe Tatiana. „Musím si ju často doslova vybiť na nejakej tvorivej činnosti. Nedokážem sa uspokojiť s jedným druhom, skúšam ďalšie a ďalšie, aby to nebolo jednotvárne. Keď pozriem na úplne obyčajnú vec, okamžite vidím cestu k novým nápadom.“ Tento zásobník tvorivej predstavivosti je motorom, ktorý ju poháňa vpred. „Dokážem vyvinúť enormné množstvo energie na tvorenie a nad „dielom“ vydržím sedieť doslova celý deň aj noc. Taktiež mi energiu dodáva aj to, že ním môžem potešiť niekoho blízkeho alebo známeho. Je to super pocit, keď si predstavím ako vo vianočnej atmosfére rozvoniavajú ľuďom doma moje medovníčky, alebo ako ich teší pohľad na krásny aranžmán,“ uzatvára usilovná mladá žena, čo „živí“ jej pozoruhodný talent.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  2. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  3. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  4. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  5. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  6. Kupujte originálne tonerové kazety HP
  7. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %
  8. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  9. Zelená Bratislava
  10. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár
  1. Tesco prináša zákazníkom potraviny za každých okolností
  2. Vedeli ste, že jablká majú svoj medzinárodný deň?
  3. Zostáva už len 7 dní na predloženie žiadosti o grant
  4. Svet môžeme zlepšiť dobrými skutkami
  5. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  6. Najnovšie technológie a inovácie na Gemeri? Normálka
  7. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  8. Nové laboratórium ekonomického experimentálneho výskumu na EUBA
  9. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  10. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  1. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 18 131
  2. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 13 559
  3. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 13 143
  4. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 12 921
  5. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 12 125
  6. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 11 586
  7. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 10 742
  8. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 891
  9. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 750
  10. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 9 713
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Kysuce - aktuálne správy

ARCHÍVNY TEXT

Na prvý foťák si zarobil brigádou na stavbe. Snímky mladíka vám vyrazia dych

Snažím sa byť vždy jedinečný a originálny, hovorí mladý fotograf Adam Kuric.

Mladý fotograf Adam Kuric.

Ručičky sa opäť posúvajú

Ohľadom zrušenia striedania letného a zimného času nepadol doposiaľ konečný verdikt. Rokovalo sa o tom v minulosti už dlho, faktom zatiaľ zostáva, že na Slovensku v nedeľu opäť prejdeme na „zimný“. Hodiny sa posunú z 3. na 2. hodinu.

Niektorým na letnom či zimnom čase absolútne nezáleží.

Rýchlostnej cesty sa tak skoro vo Svrčinovci nedočkajú

Rozhodnutie ministerstva vraj bude mať negatívny dopad na cestné prepojenie do Českej republiky.

Takto vyzeralo plánované trasovanie R5.

ONLINE DISKUSIA: Môže byť Žilina moderné a životaschopné mesto?

Ako dostať Žilinu na mapu moderných miest? Má krajské mesto priestor na rozširovanie? Aj tieto témy odznejú v LIVE diskusii v utorok 27.októbra o 9. hodine na FB Žilina na Facebooku.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Koronavírus na Orave: V piatok zachytili takmer 1 700 pozitívnych (minúta po minúte)

Na Orave sa začala pilotná časť celoplošného testovania na Covid-19.

TMR zatvára strediská Jasná a Vysoké Tatry

V prípade priaznivého vývoja situácie na Slovensku by mohli znova otvoriť 6. novembra.

Na Liptove pribudol v piatok dosiaľ najvyšší počet infikovaných

Situácia sa začína zhoršovať už aj v okrese Ružomberok.

Už ste čítali?