Vôňa gulášu, posúchov, kaší sa niesla v okolí radoľského kaštieľa v nedeľu 30. novembra. Nešlo o pokrmy tejto doby, ale stredoveké špeciality. V dennej ponuke boli rôzne dobroty - stredoveký guláš, cícerová i pohánková kaša, osúchy s medom či cesnakom.
RADOĽA. Ako nás informovala Lenka Jancová z Kysuckého múzea v Čadci, o prípravu týchto špecialít sa postaral kolektív kuchárov - pracovníkov Kysuckého múzea. Napriek tomu, že jedlá boli pripravované z jednoduchých surovín dostupných aj v stredoveku, návštevníkom chutili a dožadovali sa duplí.
Jedlá súčasným gurmánom skutočne šmakovali, deti nevynímajúc. Ich mlsné jazýčky si najviac ulahodili na osúchoch s medom či cícerovej kaši. Dospelí pochvaľovali guláš, v ktorom okrem mäsa bolo aj pol litra červeného vína a 2 dcl koňaku. Nuž, komu by nechutil?
Výbornú atmosféru dotvorilo vystúpenie komorného súboru starej hudby Cantica Juventica zo Strečna a ukážky stredovekých bojových zbraní v podaní skupiny historického šermu Taurus Ater z Martina. Cantica Juventica spríjemňovala návštevníkom prehliadku stálej expozície Meštianske bývanie na Kysuciach príjemnou prezentáciu stredovekých piesní.
Deti mali najväčšiu radosť z ohlušujúcej streľby z húfnice, o ktorú stále žiadali členov skupiny Taurus Ater. Okrem strieľania predviedli používanie stredovekých zbraní a návštevníkov zasypali informáciami o bojoch v minulosti. „Predvianočnú atmosféru dopĺňala pani Štaffenová, ktorá priamo na mieste piekla a zdobila vianočné perníky a pani Kubínová s ukážkou výroby vianočných oblátok. Vďaka účinkujúcim i návštevníkom patrí nedeľná akcia medzi najúspešnejšie akcie tohto roku uskutočnené v Kaštieli Radoľa, veď len počet vydaných porcií bol okolo 120 a to bez duplí," dodala Jancová.