Nedávno sme si pripomenuli Deň boja proti rakovine. Toto slovo neraz u nás pôsobí ako zaklínadlo. Pre mnohých ľudí je rakovina stále tabu, hoci sa stala súčasťou nášho života.
Každoročne na ňu ochorie vyše 20 tisíc ľudí, takmer dvanásťtisíc na ňu zomrie.
Ako nás informoval primár onkologického oddelenia NsP v Čadci Pavol Lamoš, v okresoch Kysucké Nové Mesto a Čadca zaznamenali v roku 2006 tristošesťdesiat novozistených ochorení. Minulý rok ich počet narástol na 462, pričom v 280 prípadoch išlo o mužov, zvyšok tvorili ženy. Podľa jeho slov, kým u mužskej populácie prevládajú najmä nádory pľúc, hrubého čreva a prostaty, u žien sú to okrem rakoviny hrubého čreva a konečníka väčšinou nádory prsníka a pohlavných orgánov. „Globálne však môžeme povedať, že u mužov i žien je na prvom mieste vo výskyte práve rakovina hrubého čreva a konečníka,“ hovorí primár a pokračuje: „Na začiatku minulého storočia nebol výskyt tohto druhu rakoviny taký rozšírený. Bolo to najmä vďaka tomu, že ľudia konzumovali viacej obilnín a strukovín. Vtedy človek prijal v potrave asi 100 g balastných látok.
Dnes je to asi len 20 g. Výživa chudobná na balastné látky je škodlivá, lebo čas zotrvania zvyškov potravy v čreve je dlhší, ako pri vlákninovej strave. Naopak, bolo viac rakoviny žalúdka, pretože v minulosti nepoznali chladničky a konzumovali neraz pokazenú stravu.“ Na prvý pohľad by sa zdalo, že ľudia na kopaniciach sú pred civilizačnými vplyvmi viac chránení ako ľudia v mestách. Nie je to však úplne tak. Súčasťou ich životného štýlu je doma pálený tvrdý alkohol, zabíjačkové špeciality, jedlá bohaté na tuky konzervované údením. Hotová katastrofa pre tráviace ústrojenstvo. V mestách sa azda viac na našom životnom štýle podpisuje stres. Môžeme ovplyvniť stravovanie, obmedziť fajčenie a konzumáciu alkoholu, ťažko však zaženieme strach o prácu, zmenšíme pracovné napätie, zahodíme za hlavu problémy v rodine. Na stres sme jednoducho prikrátki.
Čo sa týka stravovania, napríklad ani tak obľúbené grilovanie na drevenom uhlí nie je celkom v poriadku. Spaľovanie a jeho splodiny obsahujú rakovinotvorné látky. Dôležité je, aby sa tuk, stekajúci z mäsa, nepálil na pahrebe. „Veľmi nízky výskyt rakoviny hrubého čreva je napríklad v oblasti Stredozemného mora, čo je dôsledok zdravšieho životného štýlu. Ľudia tam žijú pokojnejšie, nenaháňajú sa tak, v ich jedálnom lístku nechýba ovocie, zeleninové šaláty, ryby, zdravší olivový olej,“ dodáva primár čadčianskej onkológie. Na Kysuciach rakovina postihuje najmä ľudí nad 60 rokov. Ani mladší však nie sú výnimkou. O rakovine hovoríme ako o civilizačnej chorobe. Ako hovorí P. Lamoš, rakovina nie je v žiadnom prípade dedičná, i keď každý z nás má určité predispozície, istú imúnnosť voči rakovinotvorným vplyvom, ktorú sme zdedili po rodičoch.
Ak je táto obranyschopnosť voči rakovinotvorným vplyvom menšia, človeka viac ohrozuje zlé životné prostredie, fajčenie, ionizujúce žiarenie, strava bohatá na tuky, chudobná na vlákniny, nedostatok zeleniny a ovocia v jedálnom lístku. Keďže existuje asi 200 typov buniek, môže byť aj rovnaký počet druhov rakoviny. Rakovina je síce choroba, ktorej meno sa bojíme čo i len vysloviť, je však tu a je na nás, ako sa s týmto faktom vysporiadame. „Veď nikde nie je napísané, že človek, ktorý ochorie na túto chorobu, musí i zomrieť. Pri včasnom diagnostikovaní je veľká šanca na vyliečenie. Ak spozorujete zmenu znamienok, krvácanie z otvorov, hrčky či nehojace sa rany, treba ihneď navštíviť lekára. Čas je pri tejto chorobe veľmi dôležitý," dodáva primár.