Utorok, 6. december, 2022 | Meniny má Mikuláš

Barmanstvo umením

MIEŠANÉ NÁPOJE s kokteilovou čerešničkou na slamke, krásne vyzdobené ovocím, nás v myšlienkach zavedú na havajské slnečné pláže, kde vám ich podávajú sporo odeté tanečnice.

Miešané nápoje vám však vie skvelo namiešať aj našinec. Možno ešte lepšie, lebo ako sám vraví, kubánske a havajské miešané nápoje sú síce typické pre Havajčanov a Kubáncov a ich pláže, ale chutne namiešať ich veru nevedia, ešte tak vyzdobiť ovocím. Podľa neho miešané nápoje vedia urobiť najlepšie v Anglicku či Francúzsku. Sám to má vraj odskúšané. Volá sa Jozef Likavčan a je tiež barmanom. „Keď som končil základnú školu, bolo treba rozhodnúť sa, čo ďalej. Na akú školu? U mňa to bolo jednoznačné, nemohli byť na nej prijímačky z matematiky,“ spomína sympatický dvadsaťšesťročný mladík na to, ako sa k svojmu povolaniu dostal. Tieto jeho „kritéria“ spĺňala práve čadčianska Hotelová akadémia. Vzťah k barmanstvu vraj od začiatku nemal, až postupom času. Najmä počas prvých dvoch rokov štúdia v ňom však čoraz viac rástlo presvedčenie, že práve miešanie nápojov je to, čím sa chce v budúcnosti živiť. Ale ani kuchyni sa nevyhýba. Nemá problém uvariť skvelú kysuckú kapustnicu, po ktorej sa budete oblizovať ešte celý týždeň, ani upiecť malé sladké pečivo. Miešanie drinkov je však jeho doménou. Preto sa počas štúdia na „hotelovke“ snažil čo najviac naučiť. Chodil aj do kurzu, kde sa učili, ako správne namiešať tento chutný mok. „Po maturite som odišiel do Bratislavy, kde som sa ako barman aj zamestnal," pokračuje rodák z Rakovej. A práve naše hlavné mesto bolo miestom, kde sa na Joža najviac „nalepilo".

SkryťVypnúť reklamu

Ako sám vraví, tam je štýl miešania nápojov voľnejší, používa sa tam takzvaný free style, u nás na Kysuciach je to upätejšie. Keď sa v roku 2005 vrátil z Bratislavy späť na Kysuce, nastúpil ako barman do jedného z oščadnických hotelov. „Stále mi však niečo chýbalo. Mal som pocit, že toto nie je to, čo chcem,“ hovorí. Raz, ako tak prechádzal Čadcou, zistil, že tomuto mestu chýba príjemný kútik, kde by sa mohol človek len tak zložiť a na chvíľu vypnúť. A rozhodol sa, že takýto kútik pre Čadčanov vytvorí. Mal len dvadsaťštyri rokov a hlavu plnú plánov, ako má jeho kokteilový bar vyzerať. Najskôr bolo treba nájsť priestory za prijateľnú sumu. Keď také našiel, boli prázdne a neútulné. Mladý Rakovčan sa však nezľakol. Vysúkal si rukávy a s pomocou svojho otca ich premenil na miesto, kde sa dnes stretávajú veľmi radi mladí ľudia. „Mal som predstavu, že to bude niečo v latino štýle, preto tie zelené, žlté a oranžové steny,“ ukazuje na výsledné efekty svojej maliarskej práce. Dobré meno však nie sú len pekné priestory, ale predovšetkým kvalita nápojov, ktoré Jožo podáva. „Sú všetky z kvalitného alkoholu, ktorý mi vozia z Bratislavy. Do nápojov dávam zásadne čerstvé ovocie, ktoré si zháňam sám,“ približuje nám barman, ako taký drink vzniká. Ešte dopĺňa, že pri miešaní nápojov treba dodržiavať pomery a mierky podľa receptov. Sám má v hlave okolo tristo postupov aj s mierkami ich výroby.

SkryťVypnúť reklamu

A ako si to všetko pamätá? Barmanstvo je podľa neho niečo ako umenie, ak to človeka nebaví, a nemá k tomu vzťah, darmo to bude skúšať. Nápoje nikdy nebudú mať tú správnu „havajskú“ chuť. „Každý piatok robíme v kokteil bare rôzne akcie s barmanskou šou, pri ktorej sa miešajú rôzne exotické nápoje,“ hovorí. Tie robí často aj štýlom, pri ktorom vyhadzuje šejker do vzduchu. Neraz sa mu stalo, že šejker nenašiel jeho rýchle ruky a dopadol na zem. Ak sa chce človek neustále zlepšovať, musí veľa cvičiť. Podľa jeho slov taký barman, ktorý navštevuje rôzne súťaže v tejto disciplíne, a chce byť naozaj dobrý, musí denne cvičiť aj tri hodiny. On sám sa na súťažiach nezúčastňuje, nemá na to čas, ale prezentuje sa na rôznych firemných a podobných akciách. „Tu na Kysuciach je barmanstvo ešte málo známe, ale v Bratislave je to už samozrejmosťou,“ vraví, a dodáva, že práve on bol prvý, kto podával v Čadci tieto miešané nápoje. Podľa slov Jozefa Likavčana zbehlý barman pri ozdobovaní nápojov používa vlastnú fantáziu, kde, samozrejme, musí vedieť spojiť a zharmonizovať chuť ovocia s chuťou pripravovaného nápoja. Pričom dekorácia drinku by mala byť vkusne a esteticky zladená, nemala by byť prehnane nápadito gýčová. „Ako sa hovorí, s pohľadom na pekne upravené a servírované jedlo rastie aj chuť do jedla. Toto isté platí aj o miešaných nápojoch a kokteiloch,“ dodáva J. Likavčan.

Najčítanejšie na My Kysuce

Inzercia - Tlačové správy

  1. Píše analytik Martiška: Čo prinesie rok 2023 v ekonomike?
  2. Štvrtý diel komiksu Posledný Follower v denníku SME
  3. Predaj osobných automobilov Všeobecná zdravotná poisťovňa, a.s.
  4. TRNKA: Esetov veľa nevznikne a ani ten jeden nemá Slovensko istý
  5. Vyberte si knihy s príbehom. Čo sa oplatí čítať na Vianoce?
  6. Darujte predplatné a získate poukaz v hodnote 10 € do Panta Rhei
  7. Deti cestujú do exotiky zadarmo
  8. Polovicu dovolenky zaplatíme od pondelka za Vás
  1. Píše analytik Martiška: Čo prinesie rok 2023 v ekonomike?
  2. Štvrtý diel komiksu Posledný Follower v denníku SME
  3. Developer projektu Metropolis sa stal Lídrom roka 2022
  4. Nepotrebné telefóny pomáhajú na Vianoce deťom a rodinám v núdzi
  5. Tisíc líp aj pre včely od slovenskej prezidentky
  6. Changes to the System of Remedies
  7. How to succeed when acquiring a business in Slovakia
  8. Nová éra stavieb začína teraz
  1. Polovicu dovolenky zaplatíme od pondelka za Vás 15 338
  2. Strážia ho divé opice. Gibraltár vás prenesie do Británie 7 565
  3. Po pohlavnom styku by sa ženy mali čo najskôr vymočiť. Muži nie 5 242
  4. TRNKA: Esetov veľa nevznikne a ani ten jeden nemá Slovensko istý 4 476
  5. Vyberte si knihy s príbehom. Čo sa oplatí čítať na Vianoce? 4 264
  6. Deti cestujú do exotiky zadarmo 4 131
  7. Gizka Oňová: Pre mnohých som ideálna babka a lichotí mi to 3 045
  8. V Danteho pekle sa našlo miesto pre každého 2 415

Blogy SME

  1. Rastislav Jusko: Čo s tebou ďalej, paragraf 363?
  2. Anna Miľanová: Luster podobný lampiónu...
  3. Michala Guľasová: Andrea Rimová – 29. február - knižná recenzia
  4. Věra Tepličková: K zubárovi lacnejšie, len keď si dáte vyšetriť pipíka
  5. INESS: O platoch zdravotníkov nemajú rozhodovať ministri
  6. Internátny život UK: Decembrový internát: 10 tipov na dlhé zimné večery
  7. Rudolfa Vallová: Keď odchádzajú talentovaní mladí ľudia...
  8. Štefan Vidlár: Alea iacta est
  1. Grácz Ján: Po 62 odberoch končím s dobrovoľným darovaním krvi. Všeobecná zdravotná odmieta otcovi preplatiť liečbu. 197 510
  2. Věra Tepličková: Ako som cestovala vlakom 6 932
  3. Jiří Ščobák: Put*n neumí číst historii: Vybudoval ukrajinský národ, nakopl civilizovaný svět 5 989
  4. Mária Križanová: Matematika a matikári. 3 319
  5. Ján Valchár: Prvý decembrový blog alebo láska je láska 3 033
  6. Jana Melišová: V závoji hmly 2 968
  7. Post Bellum SK: Poprava sa konala 3. decembra 1952 v ranných hodinách 2 774
  8. Café Európa: Čo sa môžeme naučiť od starších demokracií v právach LGBTI+ komunity? 1 950
  1. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 52. - Arktída - Expedícia na lodi Zaria do Sannikovovej zeme (1900 - 1902)
  2. Jiří Ščobák: Put*n neumí číst historii: Vybudoval ukrajinský národ, nakopl civilizovaný svět
  3. Jiří Ščobák: Je 6 000 mrtvých v Kataru moc?
  4. Monika Nagyova: Staré dievky z Luníka IX
  5. Juraj Karpiš: Ako investovať a sporiť, keď spľasla matka všetkých bublín a hrozí recesia
  6. Jiří Ščobák: Nechci se otužovat, ale v praxi to trochu dělám
  7. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 51. - Antarktída - Prvá Byrdova antarktická expedícia (1928 - 1930) - 3/3, Prelet nad južným pólom
  8. Jiří Ščobák: Chcete výborný seriál s nestandardním příběhem? Chcete krásnou herečku a herce, kteří umí hrát? Teplo lidské duše? Strašidelný zámek a psychiatrii?
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Kysuce - aktuálne správy

Aj vďaka ľuďom ako manželia Mudríkovci (na snímke vľavo) sú Vianoce ešte krajšie.

„Nepokračovať? To by nešlo,“ hovorí Petra Mudríková, prvá dáma krásnej myšlienky.


7 h
Ilustračné foto

Cestovný poriadok sa mení od 11. decembra, väčšina zmien úzko súvisí s prípojmi na vlakové spojenia.


15 h
"Ak máte pasiu, máte energiu. A ak máte energiu, máte aj vášeň," znie motto vždy motivovaného Dominika Poláčka.

Vďaka bláznom ako on žije dedinský futbal. Má podporu obce či strach z vyhorenia?


4. dec
Za punč si tento rok priplatíme.

Za punč zaplatíte takmer tri eurá, za trdelník päť.


3. dec

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Blogy SME

  1. Rastislav Jusko: Čo s tebou ďalej, paragraf 363?
  2. Anna Miľanová: Luster podobný lampiónu...
  3. Michala Guľasová: Andrea Rimová – 29. február - knižná recenzia
  4. Věra Tepličková: K zubárovi lacnejšie, len keď si dáte vyšetriť pipíka
  5. INESS: O platoch zdravotníkov nemajú rozhodovať ministri
  6. Internátny život UK: Decembrový internát: 10 tipov na dlhé zimné večery
  7. Rudolfa Vallová: Keď odchádzajú talentovaní mladí ľudia...
  8. Štefan Vidlár: Alea iacta est
  1. Grácz Ján: Po 62 odberoch končím s dobrovoľným darovaním krvi. Všeobecná zdravotná odmieta otcovi preplatiť liečbu. 197 510
  2. Věra Tepličková: Ako som cestovala vlakom 6 932
  3. Jiří Ščobák: Put*n neumí číst historii: Vybudoval ukrajinský národ, nakopl civilizovaný svět 5 989
  4. Mária Križanová: Matematika a matikári. 3 319
  5. Ján Valchár: Prvý decembrový blog alebo láska je láska 3 033
  6. Jana Melišová: V závoji hmly 2 968
  7. Post Bellum SK: Poprava sa konala 3. decembra 1952 v ranných hodinách 2 774
  8. Café Európa: Čo sa môžeme naučiť od starších demokracií v právach LGBTI+ komunity? 1 950
  1. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 52. - Arktída - Expedícia na lodi Zaria do Sannikovovej zeme (1900 - 1902)
  2. Jiří Ščobák: Put*n neumí číst historii: Vybudoval ukrajinský národ, nakopl civilizovaný svět
  3. Jiří Ščobák: Je 6 000 mrtvých v Kataru moc?
  4. Monika Nagyova: Staré dievky z Luníka IX
  5. Juraj Karpiš: Ako investovať a sporiť, keď spľasla matka všetkých bublín a hrozí recesia
  6. Jiří Ščobák: Nechci se otužovat, ale v praxi to trochu dělám
  7. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 51. - Antarktída - Prvá Byrdova antarktická expedícia (1928 - 1930) - 3/3, Prelet nad južným pólom
  8. Jiří Ščobák: Chcete výborný seriál s nestandardním příběhem? Chcete krásnou herečku a herce, kteří umí hrát? Teplo lidské duše? Strašidelný zámek a psychiatrii?

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu