Utorok, 26. október, 2021 | Meniny má DemeterKrížovkyKrížovky

Barmanstvo umením

MIEŠANÉ NÁPOJE s kokteilovou čerešničkou na slamke, krásne vyzdobené ovocím, nás v myšlienkach zavedú na havajské slnečné pláže, kde vám ich podávajú sporo odeté tanečnice.

Miešané nápoje vám však vie skvelo namiešať aj našinec. Možno ešte lepšie, lebo ako sám vraví, kubánske a havajské miešané nápoje sú síce typické pre Havajčanov a Kubáncov a ich pláže, ale chutne namiešať ich veru nevedia, ešte tak vyzdobiť ovocím. Podľa neho miešané nápoje vedia urobiť najlepšie v Anglicku či Francúzsku. Sám to má vraj odskúšané. Volá sa Jozef Likavčan a je tiež barmanom. „Keď som končil základnú školu, bolo treba rozhodnúť sa, čo ďalej. Na akú školu? U mňa to bolo jednoznačné, nemohli byť na nej prijímačky z matematiky,“ spomína sympatický dvadsaťšesťročný mladík na to, ako sa k svojmu povolaniu dostal. Tieto jeho „kritéria“ spĺňala práve čadčianska Hotelová akadémia. Vzťah k barmanstvu vraj od začiatku nemal, až postupom času. Najmä počas prvých dvoch rokov štúdia v ňom však čoraz viac rástlo presvedčenie, že práve miešanie nápojov je to, čím sa chce v budúcnosti živiť. Ale ani kuchyni sa nevyhýba. Nemá problém uvariť skvelú kysuckú kapustnicu, po ktorej sa budete oblizovať ešte celý týždeň, ani upiecť malé sladké pečivo. Miešanie drinkov je však jeho doménou. Preto sa počas štúdia na „hotelovke“ snažil čo najviac naučiť. Chodil aj do kurzu, kde sa učili, ako správne namiešať tento chutný mok. „Po maturite som odišiel do Bratislavy, kde som sa ako barman aj zamestnal," pokračuje rodák z Rakovej. A práve naše hlavné mesto bolo miestom, kde sa na Joža najviac „nalepilo".

Skryť Vypnúť reklamu

Ako sám vraví, tam je štýl miešania nápojov voľnejší, používa sa tam takzvaný free style, u nás na Kysuciach je to upätejšie. Keď sa v roku 2005 vrátil z Bratislavy späť na Kysuce, nastúpil ako barman do jedného z oščadnických hotelov. „Stále mi však niečo chýbalo. Mal som pocit, že toto nie je to, čo chcem,“ hovorí. Raz, ako tak prechádzal Čadcou, zistil, že tomuto mestu chýba príjemný kútik, kde by sa mohol človek len tak zložiť a na chvíľu vypnúť. A rozhodol sa, že takýto kútik pre Čadčanov vytvorí. Mal len dvadsaťštyri rokov a hlavu plnú plánov, ako má jeho kokteilový bar vyzerať. Najskôr bolo treba nájsť priestory za prijateľnú sumu. Keď také našiel, boli prázdne a neútulné. Mladý Rakovčan sa však nezľakol. Vysúkal si rukávy a s pomocou svojho otca ich premenil na miesto, kde sa dnes stretávajú veľmi radi mladí ľudia. „Mal som predstavu, že to bude niečo v latino štýle, preto tie zelené, žlté a oranžové steny,“ ukazuje na výsledné efekty svojej maliarskej práce. Dobré meno však nie sú len pekné priestory, ale predovšetkým kvalita nápojov, ktoré Jožo podáva. „Sú všetky z kvalitného alkoholu, ktorý mi vozia z Bratislavy. Do nápojov dávam zásadne čerstvé ovocie, ktoré si zháňam sám,“ približuje nám barman, ako taký drink vzniká. Ešte dopĺňa, že pri miešaní nápojov treba dodržiavať pomery a mierky podľa receptov. Sám má v hlave okolo tristo postupov aj s mierkami ich výroby.

Skryť Vypnúť reklamu

A ako si to všetko pamätá? Barmanstvo je podľa neho niečo ako umenie, ak to človeka nebaví, a nemá k tomu vzťah, darmo to bude skúšať. Nápoje nikdy nebudú mať tú správnu „havajskú“ chuť. „Každý piatok robíme v kokteil bare rôzne akcie s barmanskou šou, pri ktorej sa miešajú rôzne exotické nápoje,“ hovorí. Tie robí často aj štýlom, pri ktorom vyhadzuje šejker do vzduchu. Neraz sa mu stalo, že šejker nenašiel jeho rýchle ruky a dopadol na zem. Ak sa chce človek neustále zlepšovať, musí veľa cvičiť. Podľa jeho slov taký barman, ktorý navštevuje rôzne súťaže v tejto disciplíne, a chce byť naozaj dobrý, musí denne cvičiť aj tri hodiny. On sám sa na súťažiach nezúčastňuje, nemá na to čas, ale prezentuje sa na rôznych firemných a podobných akciách. „Tu na Kysuciach je barmanstvo ešte málo známe, ale v Bratislave je to už samozrejmosťou,“ vraví, a dodáva, že práve on bol prvý, kto podával v Čadci tieto miešané nápoje. Podľa slov Jozefa Likavčana zbehlý barman pri ozdobovaní nápojov používa vlastnú fantáziu, kde, samozrejme, musí vedieť spojiť a zharmonizovať chuť ovocia s chuťou pripravovaného nápoja. Pričom dekorácia drinku by mala byť vkusne a esteticky zladená, nemala by byť prehnane nápadito gýčová. „Ako sa hovorí, s pohľadom na pekne upravené a servírované jedlo rastie aj chuť do jedla. Toto isté platí aj o miešaných nápojoch a kokteiloch,“ dodáva J. Likavčan.

Najčítanejšie na My Kysuce

Inzercia - Tlačové správy

  1. Nechajte kryptomeny na Fumbi
  2. Ocenenie získali Innovatrics, Kellys Bicycles a Bivio
  3. Pracoviská zmenila pandémia. Búšiť do klávesnice môžete aj doma
  4. Adecco: Personálna agentúra má byť pre klienta partnerom
  5. Ako získať nabíjaciu kartu k novému elektromobilu?
  6. Ako na rodinný rozpočet v troch jednoduchých krokoch
  7. Vraciame spoločnosti priazeň, ktorú nám už 30 rokov prejavuje
  8. NDS otvára nový úsek diaľnice D1, západný obchvat Prešova
  9. Rebríček: Kto sú najlepší zamestnávatelia na svete podľa Forbes?
  10. Profesor Alexy: S plastmi sa musíme naučiť zaobchádzať
  1. Adecco: Personálna agentúra má byť pre klienta partnerom
  2. Jesenný školský zber papiera je v plnom prúde
  3. Počúvali ste na cestách kazety v aute? Vieme, kto za tým stál
  4. NDS otvára nový úsek diaľnice D1, západný obchvat Prešova
  5. 365.invest prináša investíciu s garantovaným výnosom
  6. Ako uľahčiť opatrovanie seniorov doma
  7. Brusnica – lahodná i účinná zároveň
  8. Rebríček: Kto sú najlepší zamestnávatelia na svete podľa Forbes?
  9. Vraciame spoločnosti priazeň, ktorú nám už 30 rokov prejavuje
  10. Tristo nových lavičiek pre Bratislavu vďaka ČSOB nadácii
  1. Ako budú tento rok vyzerať vianočné dôchodky a kedy ich vyplatia 14 878
  2. Chladené halušky? Od tejto firmy si ich obľúbili na Slovensku 8 971
  3. Kaufland otvára prvú predajňu s fotovoltaickým systémom 8 418
  4. Ako je na tom naša ekonomika? Začína sa konferencia #akonato 6 348
  5. Najtajnejšie ponuky módnych kúskov v Európe – iba na pozvanie 4 956
  6. Oprášte cestovateľské plány, jeseň sa nesie v znamení poznávania 3 651
  7. Prichádzame o pamiatky? Obnoviť všetky by trvalo 180 rokov 3 607
  8. Ako na rodinný rozpočet v troch jednoduchých krokoch 3 197
  9. NDS otvára nový úsek diaľnice D1, západný obchvat Prešova 3 076
  10. Martinus vykupuje čítané knihy, spustil službu Knihovrátok 2 817

Blogy SME

  1. Štefan Vidlár: Porekadlá a príslovia zo Súmračnej
  2. Miroslav Galovič: Stověžatá Praha trocha jinak aneb sedm pražských zastavení. Dnes páté, Olšanské hřbitovy (Memento Mori)
  3. Ján Marton: Čo vymyslí hlava dutá - zákon z dielne Vlčan - Karahuta.
  4. Tupou Ceruzou: Prirodzený habitat chobotnice
  5. Nina Erneker: Pozrieť sa do zrkadla je „dobrý nápad“
  6. Tomáš Tenczer: My weekly pickup's - wk 42
  7. Anna Milanová: Dobrý deň...
  8. Filip Balint : Cesta do Holandska
  1. Robert Fico: Pán Kovačič z Markízy, ďakujem, vyhral som vďaka Vám 50 Eur! 31 093
  2. Matúš Lazúr: Neočkovaní dôchodcovia si vianočné príspevky nezaslúžia 17 267
  3. Věra Tepličková: Nepoškvrnené očkovanie - ďalší zázrak alebo zvrátenosť vlády neboráka Hegera? 12 760
  4. Jiří Ščobák: Paní Záborská, jste zbabělec! Dovedete cílit jen na nejsnadnější cíl - ženy 8 577
  5. Rastislav Čurma: Kde zobrať vodičov kamiónov (Hommo na ceste zavadzalis) 7 004
  6. Martina Hilbertová: Zomrela Gruberová, ktorú sme za komunizmu nemohli počúvať 6 577
  7. Stanislav Martinčko: Veno pre drahú nevestu z úradu práce v Pezinku?? 5 200
  8. Július Kovács: Kaliňák a Počiatek ma chcú dostať do basy pomocou justičnej a policajnej mafie, dodnes ju riadi Fico, lebo som upozornil na ich zlodejstvá. 4 874
  1. Matúš Sarvaš: Krádeže, vlámanie a drogy u mladistvého. Verdikt súdu? Napomenutie a dohľad (Prípad prokurátora)
  2. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 2: Flow, alebo ako pri práci stratiť pojem o čase
  3. Karolína Farská: Česká predvolebná kampaň vrcholí. Nastavuje trend aj pre tú budúcu na Slovensku
  4. Milota Sidorová: Ženy doplácajú na nedostupnosť bývania najviac. Takto to vyriešili vo Viedni
  5. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 1: O hrách a systémoch
  6. Róbert Ďurec: Slovensko ako daňový raj? Takto to robia bohatí
  7. Pavol Koprda: 90% hospitalizovaných ľudí je nezaočkovaných. Čo nám to hovorí o vakcínach? Takmer nič.
  8. Karolína Farská: Do Ficovej éry sa vraciame aj bez neho
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Kysuce - aktuálne správy

V domácnosti Veroniky Štafenovej žiadne vajíčko nerozbijú – ale vyfúkajú. K domácej panej neodmysliteľne patrí zdobenie kraslíc, takže treba mať poriadnu zásobu materiálu.


6 h

Keď teploty vonku začínajú klesať, mnoho ľudí ocení pocit mäkučkého, teplého koberca pod nohami. Aby však koberec ostal krásny a funkčný musíme sa oň vhodne starať


22. okt

Dva góly Práznovského na výhru napokon nestačili.


14 h
Riaditeľka CSS Horelica Mária Grigová je hrdá na zamestnancov aj klientov zariadenia.

Režim v zariadeniach sociálnych služieb je v prípade tretej vlny pandémie koronavírusu v porovnaní s druhou vlnou o niečo príjemnejší. Na klientov aj zamestnancov mala najväčší vplyv izolácia, ktorá mnohým spôsobovala psychické problémy.


14 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Výrazné obmedzenie v tvrdošínskom okrese sa od 25. októbra týkajú už aj očkovaných.


18 h

Na nájomné bude prispievať Európska únia.


14 h

Okres Banská Bystrica má reálnu šancu vyhnúť sa prísnym opatreniam, ktoré ohrozujú aj chod prevádzok.


11 h

Trnava má málo bytov, ľudia vyhľadávajú domy ďalej od mesta. Realitní makléri sa zhodli, že ceny za byty v Trnave išli hore až o 20 percent. Oveľa drahšie vyjdú v súčasnosti pozemky.


16 h

Blogy SME

  1. Štefan Vidlár: Porekadlá a príslovia zo Súmračnej
  2. Miroslav Galovič: Stověžatá Praha trocha jinak aneb sedm pražských zastavení. Dnes páté, Olšanské hřbitovy (Memento Mori)
  3. Ján Marton: Čo vymyslí hlava dutá - zákon z dielne Vlčan - Karahuta.
  4. Tupou Ceruzou: Prirodzený habitat chobotnice
  5. Nina Erneker: Pozrieť sa do zrkadla je „dobrý nápad“
  6. Tomáš Tenczer: My weekly pickup's - wk 42
  7. Anna Milanová: Dobrý deň...
  8. Filip Balint : Cesta do Holandska
  1. Robert Fico: Pán Kovačič z Markízy, ďakujem, vyhral som vďaka Vám 50 Eur! 31 093
  2. Matúš Lazúr: Neočkovaní dôchodcovia si vianočné príspevky nezaslúžia 17 267
  3. Věra Tepličková: Nepoškvrnené očkovanie - ďalší zázrak alebo zvrátenosť vlády neboráka Hegera? 12 760
  4. Jiří Ščobák: Paní Záborská, jste zbabělec! Dovedete cílit jen na nejsnadnější cíl - ženy 8 577
  5. Rastislav Čurma: Kde zobrať vodičov kamiónov (Hommo na ceste zavadzalis) 7 004
  6. Martina Hilbertová: Zomrela Gruberová, ktorú sme za komunizmu nemohli počúvať 6 577
  7. Stanislav Martinčko: Veno pre drahú nevestu z úradu práce v Pezinku?? 5 200
  8. Július Kovács: Kaliňák a Počiatek ma chcú dostať do basy pomocou justičnej a policajnej mafie, dodnes ju riadi Fico, lebo som upozornil na ich zlodejstvá. 4 874
  1. Matúš Sarvaš: Krádeže, vlámanie a drogy u mladistvého. Verdikt súdu? Napomenutie a dohľad (Prípad prokurátora)
  2. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 2: Flow, alebo ako pri práci stratiť pojem o čase
  3. Karolína Farská: Česká predvolebná kampaň vrcholí. Nastavuje trend aj pre tú budúcu na Slovensku
  4. Milota Sidorová: Ženy doplácajú na nedostupnosť bývania najviac. Takto to vyriešili vo Viedni
  5. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 1: O hrách a systémoch
  6. Róbert Ďurec: Slovensko ako daňový raj? Takto to robia bohatí
  7. Pavol Koprda: 90% hospitalizovaných ľudí je nezaočkovaných. Čo nám to hovorí o vakcínach? Takmer nič.
  8. Karolína Farská: Do Ficovej éry sa vraciame aj bez neho

Už ste čítali?

Skryť Zatvoriť reklamu