Streda, 27. január, 2021 | Meniny má BohušKrížovkyKrížovky

Medovníky sú pre ňu srdcovou záležitosťou

Anna Kullová ich pečie na každú príležitosť. Blíži sa čas Vianoc, sviatkov pokoja a spokojnosti. Tým oddychovým však budú predchádzať dni, kedy budeme my, čo skoro vždy nič nestíhame, chaoticky pobehovať po plných nákupných centrách, biť sa s niekym o mie

sto pri pokladni (kto k nej vlastne prvý dotlačí ten obrovský košík?) a doma budeme s prachovkou v ruke doháňať to, čo sme počas roka zameškali.

Potom, keď svoju „nákupnú a upratovaciu misiu“ splníme, už nasledujú príjemné dni, ktoré voňajú vanilkou, klinčekom, medom a mandarínkami. Vari najviac prenikavá je táto vôňa pri pečení medovníkov. U pani Anny Kullovej z Čierneho majú takúto voňavú atmosféru počas celého roka. Jej obrovskou záľubou je práve pečenie medovníčkov. Tie vypeká pri každej príležitosti. Ktovie, k takejto záľube možno prišla i vďaka tomu, že má rada Vianoce. Sama však tvrdí, že začala najmä preto, že jej imponuje prestížna práca, po ktorej ostane niečo pekné. A tiež preto, že bola dlho doma na materskej dovolenke a chýbala jej nejaká činnosť. Samozrejme, že okolo detičiek mala práce dosť, ale chcela vraj robiť niečo iné ako prať, žehliť, upratovať.... Svoju robotu okolo domácnosti si urobí cez deň a večer, keď deti uloží do postieľok, začne sa domčekom šíriť vôňa, ktorá tak veľmi pripomína práve už spomínaný predvianočný čas.

Skryť Vypnúť reklamu

Anka Kullová pečie medovníčky už desať rokov. Posledné tri sa s nimi prezentuje aj na rôznych výstavách a súťažiach. „Prelomové boli skalitské Goralské slávnosti pred tromi rokmi. Známi ma prehovorili, nech tam aj so svojimi medovníčkami idem a skúsim to. Však za skúšku vraj nič nedám,“ hovorí o tom, ako medovníky ukázala aj „svetu“. „Samozrejme, že som mala strach. Veď predsa v dnešnej dobe pečie medovníčky už veľa pekárok. Zistila som však, že každá sa niečím líši, každá má svoj vlastný „rukopis“.“ Ako sme sa sami presvedčili, ten jej je naozaj pekný. Pani Anka má asi veľmi rada detaily, lebo na nich si pri svojej práci dáva veľmi záležať. A to vyštudovala „strojárčinu“! Najskôr robila kresličku v konštrukcii, potom zdobila vianočné ozdoby. Keď ostala bez práce, dlho nevedela, čo robiť.

Skryť Vypnúť reklamu

Prvé dve deti, dnes sedemnásťročný František a pätnásťročná Veronika, začínali byť už samostatnými. A ona zasa začínala mať priveľa času...Prvé medovníčky vraj zbadala u známej. Hneď jej padli do oka a keď prišla domov, pustila sa do vypekania. U nej doma, keď bola malá, medovníčky nepiekli, takže to bol jej prvý naozajstný kontakt s týmto druhom pečiva. Dnes je na materskej dovolenke so štvorročným Maťkom, ktorý jej niekedy aj robí pri pečení spoločnosť. K práci sa pripojí aj sedemročný prváčik Peťko, hneď ako príde zo školy. „Sú to takí moji dvaja pomocníci,“ objasňuje sympatická medovnikárka „funkciu“ svojich dvoch najmladších synov. Medovníčky pečie na najrôznejšie príležitosti. Medzi také „naj“ patria aj kniha a kalich, ktoré robila známej na prvé sväté prijímanie.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  2. INEKO: Základná škola v Svätom Jure je najlepšia na Slovensku
  3. Hygge ako životný štýl
  4. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  5. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí
  6. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  7. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  8. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  9. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  10. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  1. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí
  2. Závod zamestnáva 500 ľudí. Tatravagónka v Trebišove má 50 rokov
  3. Spoločnosť BILLA v novom e-booku radí, ako sa stravovovať zdravo
  4. Počas koronakrízy vzrástli obavy z dopadov práceneschopnosti
  5. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  6. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  7. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  8. Budovanie zelenej značky
  9. Arval Slovakia: Spoliehajú na nás firmy z kľúčových sektorov
  10. INEKO: Základná škola v Svätom Jure je najlepšia na Slovensku
  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 21 032
  2. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 20 550
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 18 013
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 8 654
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 8 289
  6. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 7 996
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 531
  8. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 395
  9. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 7 268
  10. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020 6 778
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Kysuce - aktuálne správy

Výhrady zástupcov dolných Kysúc boli oprávnené.

15 h
Turnaj vo Vysokej nad Kysucou v roku 2015. Zľava Miroslav Petrák ml., Jakub Kolesnáč, Krenželák a Miroslav Petrák st.

Pred svojím prvým zápasom zahviezdil.

18 h
Spoločné foto po testovaní v Kysuckom Novom Meste.

Primátor Marián Mihalda nerozumie, odkiaľ sa berú percentá pozitívnych.

24 h
Jozef Mozol, poradca ministra dopravy SR.

Jeho prvé kroky viedli na stretnutie so zástupcami dolných Kysúc. Zdôrazňuje však, že k dispozícii je celému regiónu.

26. jan

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Po páchateľoch polícia intenzívne pátra.

18 h

Zvolen patrí medzi lepšie okresy.

15 h

Naše obce a mestá sa testovania zhostili na jednotku, hoci na prípravu mali len pár dní.

26. jan

Výhrady zástupcov dolných Kysúc boli oprávnené.

15 h

Už ste čítali?