August sa chýli ku koncu a tiež zemiaková sezóna. Tí, ktorí sa rozhodli zásobiť vlastnými zemiakmi, nechceli ostať závislí na ponuke obchodníkov. Dôvody sú finančné, ale rovnako dôležitá je dnes často diskutovaná (ne)kvalita nakupovaných potravín.
Väčšina zemiačnísk už v tomto čase zíva prázdnotou. Nájdu sa na nich azda len nepotrebné strašiaky. Pokiaľ ich nevyplienil jeleň, diviak alebo nejaký dvojnohý „dobrák“, úroda už zaujala svoje miesto v pivniciach, kde bude pekne „po ruke“. Tohto roku, našťastie, neostali prázdne. Väčšinou si gazdovia sezónu pochvaľujú. Najmä tí, čo prírode aj trocha pomohli. Plody z domácej produkcie dávali kedysi záruku, že neobsahujú žiadnu životu škodlivú „chémiu“. Bioprodukty, ako by sme ich dnes nazvali.
V súčasnosti to už veľakrát neplatí. Ľudia už prišli na to, že námaha vynaložená na skromnej kysuckej roličke neprináša adekvátne výsledky. Prirodzeného hnojiva z maštalí už nie je toľko, ako kedysi, nuž nahrádzajú ho umelým. Na jar i v lete. Aj rôzni škodcovia a výkyvy počasia dokážu rapídne znížiť výnosy. Tu pomôžu rozličné postreky, proti plesni zemiakovej, proti pásavke. Ak sa všetko dobre zladí a zapasuje aj počasie, úroda je „ako vyšitá“. Aj keď nie z ekologického hospodárstva. Každý múdry gazda však „prachuje“ s mierou – pretože ako sa hovorí, menej je niekedy viac. Takto vydržia chutné, zdravé zemiaky v chladných podzemných pivniciach aj do vykopania ďalších v nasledujúcom roku. Nie ako tie, ktoré sú až „predopované“ a akosi skoro začínajú „černieť“, hniť...
A zasa sme pri obchodoch, kde si ich v súčasnosti môžeme kedykoľvek zadovážiť. Nebudeme tu však cítiť ten slastný pocit a počuť tú ľubozvučnú reč našich starých materí, ktorá sa ešte po vŕškoch v týchto dňoch ozýva. Pripomeňme si niekoľko výrazov: „žumňok“ – zemiak, „gruľok“ – veľký zdravý kus, „drobňok“- malý zemiačik, „zgničok“ – napadnutý hnilobou, „našenky“ - budúce sadivo, „kosolky“ – košíky na zber, „načunka“ – byľ, „vorek“ - vrece, „carek“ - drevená priehradka na uskladnenie zemiakov, „oldomáš“ – ukončenie zberu úrody, spojené s pohostením, možno aj obľúbenými „poľešnikmi“ – zemiakovými plackami. Našťastie, ich slastnú chuť si môže dopriať ktokoľvek a nielen v týchto dňoch.
Autor: gh