Nikdy viac nelákali chalúpky v kysuckom skanzene vo Vychylovke viac, ako v nedeľu 1. júla. Svoj fortieľ totiž nepredvádzali len ľudoví remeselníci, ktorým patrila táto prvá júlová nedeľa. V drevených domčekoch sa návštevníci mohli zoznámiť aj s kuchyňou starých materí a to nielen teoreticky, tiež prakticky. V dome z osady Od Rybov rozvoniavali kapustniaky.
Svoje majstrovstvo tam ukázala Štefánia Mokryšová z Vychylovky, inak zručná gazdinka, ktorá nezriedka v chalúpkach v skanzene vyvára a vypeká. Výbornou asistentkou jej bola lektorka zo skanzenu Katarína Sobolová zo Starej Bystrice. Pani Štefánia nám aj prezradila recept na výborné kapusniaky. Na cesto vraj potrebujeme l kg polohrubej múky, 7 dcl vody, kvasnice a soľ. Cesto musí vykysnúť, potom ho treba vypracovať. A nakoniec naplniť. Plnku tvorí kapusta, slaninka a klobása. Návštevníci však mohli vyskúšať aj ďalšiu miestnu špecialitu, a to podlesniaky, pečené na dobovej peci. Nuž a v „osade U Hruškuliakov“ sa zasa varila výborná fazuľovica.
Výhodou bolo, že všetci, ktorí po toľkých hodoch zleniveli, sa mohli previezť po skanzene vláčikom, ktorý si to šinul po úzkokoľajnej železničke.