Streda, 20. január, 2021 | Meniny má DaliborKrížovkyKrížovky

Experimenty vo varení ho nelákajú

„Môj vzťah k vareniu je, povedal by som, dosť komplikovaný. Nepovažujem sa za majstra v kuchyni.

Patrím skôr medzi tých, čo radi prijímajú to, čo pripravia skúsení odborníci,“ priznal poslanec NR SR, Žilinského samosprávneho kraja a starosta kysuckej obce Stará Bystrica Ján Podmanický. Aj napriek tomu, že s kuchárskou čapicou a vareškou sa nekamaráti, naučil sa pripravovať jednoduché jedlá. Zvládne vypražiť hranolčeky, syr. „Keďže mám veľmi málo času, využívam aj hotové instantné jedlá – kurča na paprike, sviečkovú na smotane – podľa návodu ich vysypem do vody a je navarené. Veľmi rád sa však prizerám na tých, ktorí to vedia a v kuchyni im to naozaj ide. Viem oceniť dobre pripravené a podané jedlo. Myslím si, že varenie, stolovanie i konzumovanie jedla by malo mať určitú kultúru. Som odporcom rýchlovýkrmní, ktoré sú teraz také populárne.

Skryť Vypnúť reklamu


Najmä v súčasnosti, čase plnom stresu, by sme si mali nájsť čas a pokoj a venovať konzumácii jedla to, čo jej prináleží.“ Ján Podmanický nemá presne vyhranené obľúbené chute. Chutí mu každé dobre pripravené jedlo a vtedy je vlastne jedno, či je to múčnik alebo mäso. Snaží sa o pestrú stravu, no predsa sú potraviny, ktoré by do úst pravdepodobne nikdy nevzal: „Keď som v inom kraji či štáte, rád ochutnám tamojšie špeciality. Do vyložených experimentov by som ale nešiel. Určite by som nezjedol slimáky, chrobáky, žaby či hada.“ K zdravej výžive má vyslovene platonický vzťah – rád by sa zdravo stravoval, no nie vždy sa mu to darí. Už asi rok si dáva na stravu pozor kvôli cholesterolu, obmedzuje mastné jedlá, a keďže nemá problém odriekať si to, čo mu chutí, nie je to až také ťažké. Aj v stravovaní sa drží zásady: všetko s mierou.

Skryť Vypnúť reklamu


U Podmanických majú všetci veľmi radi takzvané Englišovo kurča. Potrebujeme naň: 1 kurča, zemiaky podľa počtu stravníkov, 2 PL horčice, 2 cibule, 2 mrkvy, 2 - 3 strúčiky cesnaku, olej, vegeta, korenie, tymián, tvrdý syr. Postup: Očistené zemiaky, cibuľu amrkvu pokrájame, pokvapkáme olejom a premiešame. Pridáme prelisovaný cesnak, korenie, soľ, vegetu, horčicu a všetko rozmiešame v hrnci. necháme hodinku odstáť, zatiaľ umyjeme a rozporcujeme kurča. Zemiakovú zmes uložíme na plech posypeme tymiánom a na ňu uložíme osolené a opaprikované kurča, pečieme pri 180 °C. 10 minút pred dopečením rozložíme na plech na osminky pokrájané jabĺčka. Keď rúru vypneme, posypeme kurča strúhaným syrom. Zaručene si oblížete všetky prsty. Dobrú chuť.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  2. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  3. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  4. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  6. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  7. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  8. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  9. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku
  10. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká?
  1. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  2. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  3. Pandémia presúva zákazníkov do online priestoru
  4. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  5. Najobľúbenejšie auto Slovákov je opäť ŠKODA
  6. PLANEO Elektro funguje aj počas lockdownu - má akčný výpredaj
  7. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  8. MATADOR Group mení vizuálnu identitu značky
  9. Fokus očná optika sa stala exkluzívnym partnerom značky Nikon
  10. Turizmus za účelom estetickej chirurgie v čase pandémie
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 27 417
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 24 705
  3. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 11 833
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 11 287
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 7 787
  6. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 693
  7. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 532
  8. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 572
  9. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 513
  10. Nakupujete online? Toto potrebujete vedieť 5 476
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Kysuce - aktuálne správy

CELOPLOŠNÉ TESTOVANIE

Koronavírus: Odberné miesta na Kysuciach (celoplošné testovanie)

Na Slovensku prebieha celoplošné skríningové testovanie na koronavírus. Pozrite si zoznam odberných miest na Kysuciach.

Celoplošné testovanie na Kysuciach

Nezabudnite na svoje obľúbené noviny!

Nové číslo MY Kysuckých novín nájdete už dnes v stánkoch. Kúpiť si ho môžete aj v našej redakcii. Dnes vám opäť prinášame množstvo zaujímavostí nielen z regiónu.

Príroda bola, je a vždy bude najlepšia telocvičňa

Jaroslav Klus prezradil viac o svojom živote.

Jaroslav Klus počas rozhovoru.

Koronavírus: Odberné miesta v Kysuckom Novom Meste

Na Slovensku prebieha celoplošné skríningové testovanie na koronavírus. Pozrite si zoznam odberných miest v Kysuckom Novom Meste.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Polícia pátra po Ľubošovi Blahovi

Policajti hľadajú Ľuboša Blahu z Hornej Vsi.

Frajeri jazdili autom po zamrznutej priehrade, prelomil sa ľad

Ľad si zmýlili s cestou. Mementom pre všetkých by mali byť tragédie, ktoré sa na Oravskej priehrade stali, no zdá sa, že ľudia sú nepoučiteľní.

V Trenčíne pribudne ďalšie záchytné parkovisko, bude bezplatné

Jeho kapacita nepresiahne 60 parkovacích miest.

Prehľad: Kde sa môžete dať otestovať

Ľudia môžu využiť aj testovacie miesta v blízkom okolí.

Už ste čítali?