Utorok, 20. október, 2020 | Meniny má VendelínKrížovkyKrížovky

Experimenty vo varení ho nelákajú

„Môj vzťah k vareniu je, povedal by som, dosť komplikovaný. Nepovažujem sa za majstra v kuchyni.

Patrím skôr medzi tých, čo radi prijímajú to, čo pripravia skúsení odborníci,“ priznal poslanec NR SR, Žilinského samosprávneho kraja a starosta kysuckej obce Stará Bystrica Ján Podmanický. Aj napriek tomu, že s kuchárskou čapicou a vareškou sa nekamaráti, naučil sa pripravovať jednoduché jedlá. Zvládne vypražiť hranolčeky, syr. „Keďže mám veľmi málo času, využívam aj hotové instantné jedlá – kurča na paprike, sviečkovú na smotane – podľa návodu ich vysypem do vody a je navarené. Veľmi rád sa však prizerám na tých, ktorí to vedia a v kuchyni im to naozaj ide. Viem oceniť dobre pripravené a podané jedlo. Myslím si, že varenie, stolovanie i konzumovanie jedla by malo mať určitú kultúru. Som odporcom rýchlovýkrmní, ktoré sú teraz také populárne.

Skryť Vypnúť reklamu


Najmä v súčasnosti, čase plnom stresu, by sme si mali nájsť čas a pokoj a venovať konzumácii jedla to, čo jej prináleží.“ Ján Podmanický nemá presne vyhranené obľúbené chute. Chutí mu každé dobre pripravené jedlo a vtedy je vlastne jedno, či je to múčnik alebo mäso. Snaží sa o pestrú stravu, no predsa sú potraviny, ktoré by do úst pravdepodobne nikdy nevzal: „Keď som v inom kraji či štáte, rád ochutnám tamojšie špeciality. Do vyložených experimentov by som ale nešiel. Určite by som nezjedol slimáky, chrobáky, žaby či hada.“ K zdravej výžive má vyslovene platonický vzťah – rád by sa zdravo stravoval, no nie vždy sa mu to darí. Už asi rok si dáva na stravu pozor kvôli cholesterolu, obmedzuje mastné jedlá, a keďže nemá problém odriekať si to, čo mu chutí, nie je to až také ťažké. Aj v stravovaní sa drží zásady: všetko s mierou.

Skryť Vypnúť reklamu


U Podmanických majú všetci veľmi radi takzvané Englišovo kurča. Potrebujeme naň: 1 kurča, zemiaky podľa počtu stravníkov, 2 PL horčice, 2 cibule, 2 mrkvy, 2 - 3 strúčiky cesnaku, olej, vegeta, korenie, tymián, tvrdý syr. Postup: Očistené zemiaky, cibuľu amrkvu pokrájame, pokvapkáme olejom a premiešame. Pridáme prelisovaný cesnak, korenie, soľ, vegetu, horčicu a všetko rozmiešame v hrnci. necháme hodinku odstáť, zatiaľ umyjeme a rozporcujeme kurča. Zemiakovú zmes uložíme na plech posypeme tymiánom a na ňu uložíme osolené a opaprikované kurča, pečieme pri 180 °C. 10 minút pred dopečením rozložíme na plech na osminky pokrájané jabĺčka. Keď rúru vypneme, posypeme kurča strúhaným syrom. Zaručene si oblížete všetky prsty. Dobrú chuť.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  2. Zamestnanec chcel príspevok na stravu, no šéf mal iný názor.
  3. Home (ale aj) Office
  4. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  5. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  6. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  7. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár
  8. Zelená Bratislava
  9. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové
  10. Znečistenie riek už možno nebude možné zastaviť
  1. Počas pandémie je dôležité aj správne kúrenie
  2. Bezbariérové vozidlo
  3. Na NFŠ môže byť rýchlo 72 špeciálnych lôžok pre COVID 19
  4. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  5. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  6. Zelená Bratislava
  7. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár
  8. Ruža zmeny
  9. Úpravy automobilov pre ZŤP
  10. No Finish Line v Bratislave sa presúva do virtuálneho priestoru
  1. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 28 785
  2. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 16 148
  3. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 14 780
  4. Čo bude s gastráčmi a miliardy z EÚ ako prekliatie? 13 727
  5. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 12 239
  6. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 10 735
  7. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 10 075
  8. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 9 104
  9. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 079
  10. Hodnotenie profesionála: Ako obstáli obľúbené hotely v Tatrách? 8 975
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Kysuce - aktuálne správy

Sedemnásťročného chlapca zavalil strom

Leteckých záchranárov zo Žiliny privolali dnes dopoludnia na pomoc 17-ročnému chlapcovi, ktorého v lesnom teréne v katastri obce Zákopčie zavalil strom.

Na pomoc privolali záchranársky vrtuľník.

Jozef Riecky: Dohodárov sme museli prepustiť

Tým, že prišla druhá vlna, je úplne jasné, že príde aj tretia, prípadne štvrtá, vraví majiteľ fitiek v Čadci a v Kysuckom Novom Meste.

V nemocnici v Čadci zomrel pacient na COVID-19

Čadca je červeným okresom, Kysucké Nové Mesto ostáva oranžovým.

Lekár v špeciálnom ochrannom odeve drží pacienta s ochorením COVID-19.

Stratil celý súťažný rok. Sna o európskom šampionáte sa však nevzdáva

Kulturista Marek Vlček ešte nechce ukončiť kariéru.

Marek Vlček získal už mnoho trofejí a chce pridať do zbierky ďalšie.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Koronavírus si vyžiadal prvú obeť z radov zdravotníkov

Obvodný lekár v Lokci podľahol ochoreniu COVID-19, mal len 48 rokov.

Najviac nakazených pribudlo v Košiciach a v okrese Čadca

Nedeľňajší rekord sa vyšplhal na číslo 860.

Vojaci kontrolujú miesta určené na testovanie Oravcov

Samosprávy musia do piatka rána pripraviť priestory, kde sa uskutočnia odbery. Oravcov budú testovať trikrát.

KORONAVÍRUS: Žilina hlási menej nakazených, Čadca medzi najhoršími

V nemocniciach je hospitalizovaných 638 pacientov.

Už ste čítali?