Aj preto sa objavuje stále viac ochorení dýchacích ciest, prechladnutí, angín, chrípok. Počas Vianoc sme privykli konzumovať trošku viac citrusov, aby sme ich vôňou umocnili sviatočnú atmosféru, ale sa aj prirodzene bránili proti chorobám. To je správna cesta. Ak vám teda nejaké ostali, využite ich, ak nie, doplňte zásoby. Lebo:
Citrón - je bohatý na vitamíny a minerály. Šťava z nich upokojuje nádchu, kašeľ, bolesť v hrdle. Znižuje horúčku a pomáha pri bolestiach hlavy. Aby šťava nebola príliš agresívna, najlepšie je kombinovať ju s vodou. Ak ju zmiešame s teplou vodou a medom, máme dobrý liek. Čaj proti nádche pripravíme zo suchých citrónových šupiek.
Kyselina citrónová, vitamín C a kyselina askorbová urýchľujú hojenie rán a kostí. Podporujú očistu pečene a obličiek. Citrón pomáha pri zažívaní, stimuluje tvorbu žlče a zabraňuje tvorbe krvných zrazení
Pomaranč
Vitamíny a selén posilňujú obranyschopnosť organizmu. Kálium a magnézium ho prečisťujú. Pomaranče sú zdrojom vitamínu C a majú protirakovinové účinky. Znižujú hladinu cholesterolu v krvi a posilňujú krvné vlásočnice. Pomaranče v akomkoľvek množstve podporujú odolnosť proti chorobám. Výskumom sa zistilo, že ľudia ktorý jedli denne 100 g citrusového ovocia sa znížilo riziko rakoviny. Čerstvo vytlačená šťava má vysoký obsah vitamínu C, draslíka a kyseliny listovej. Pomaranč podporuje trávenie, má výrazné antiseptické účinky, osviežuje, regeneruje pokožku a dokonca uvoľňuje duševné vnímanie.
Grapefriut
Obsahuje vitamín C. Ružový je naň bohatší ako biely. Okrem toho obsahuje betakaroten, ktorý sa v organizme premieňa na vitamín A, ktorý napomáha zachovať si mladosť a chráni nás pre infekciami. Ružový grapefruit denne pokryje dennú dávku vitamínu C. Grapefruit reguluje trávenie a pomáha odstrániť zvyškové splodiny látkovej výmeny. Z lekárničky našich starých materí
Odvar na naparovanie Malú cibuľu pokrájame nadrobno a zalejeme litrom vriacej vody, necháme asi 10 minút variť na miernom ohni. Potom prelejeme do vhodnej nádoby na naparovanie a naparujeme sa prikrytí uterákom asi 10 minút. Pôsobí proti nádche.
Sirup z červenej kapusty Hlávku červenej kapusty rozoberieme na listy, nakrájame na rezance, odšťavíme alebo vylisujeme. Mali by sme dostať asi 1,4 litra šťavy. Pol litra medu rozpustíme vo vodnom kúpeli, pridáme doň šťavu a za stáleho miešania zvaríme na konzistenciu sirupu. Skladujeme v sklenenej alebo kameninovej nádobe. Podávame pred jedlom za polievkovú lyžicu rozpustenú v šálke vlažnej vody. Užívame pri prechladnutí, dráždivom, prieduškovom kašli a zápale priedušiek.
Na bolesti v krku
Štavu z 1 citróna rozmiešajte vo 1/4 l vlažnej vody a pridajte 1 lyžicu soli. Zmes kloktajte 3 x denne po dobu asi dvoch dní.
Chrenová kúra - bylinkový odvar
Lyžičku nastrúhaného chrenu, lyžičku medu (najlepšie lesného) a lyžičku klinčekov. Zalejeme 200 ml vriacej vody a dobre zamiešame. Pijeme po malých dúškoch, vždy po pomiešaní, aby sa chren neusadil na dne pohára. Tento zápar môžeme použiť aj ako kloktadlo. Posilňuje organizmus.
Cukríky proti kašľu - sirup
Hrsť lipového kvetu, hrsť materinej dúšky, 100 g medu, 120 g kockového cukru, šťava z jedného citróna. Hrsť lipového kvetu, hrsť materinej dúšky uvaríme veľmi silný nálev (bylinky sparíme vodou a necháme 10 minút lúhovať). Dve lyžice nálevu zmiešame s medom, kockovým cukrom a citrónovou šťavou. Varíme na miernom ohni asi 40 minút (kým kvapka na tanieri nezačne tuhnúť). Z potravinárskej fólie alebo alobalu nastriháme štvorce a do stredu dávame kopček horúcej hmoty. Vyrobíme cukríky, po vychladnutí uložíme do uzavretej nádoby aby nezvlhli.
Cesnaková šťava
Niekoľko strúčikov cesnaku posekáme na tenké plátky, zalejeme ich medom a necháme stáť 2-3 hodiny. Vyextrahovanú šťavu zlejeme. Po čajových lyžičkách pijeme počas dňa. Pri kašli, nádche a boľavom hrdle.
Autor: iva