Štvrtok, 22. október, 2020 | Meniny má SergejKrížovkyKrížovky

Vianoce po celý rok

Vianočný čas potichučky prichádza a o pár dní sa v domovoch rozsvietia farebné svetielka na vianočných stromčekoch, všade sa bude šíriť vôňa ihličia a sladučkých medovníkov, mäkký plameň horiacich sviečok vytvorí slávnostnú atmosféru a rodiny si zasadnú k

vianočnému stolu. V rodine Matuškovičovcov z Kysuckého Nového Mesta majú Vianoce každý deň. Vôňa medovníkov sa z ich rodinného domu šíri v dni sviatočné i bežné. Zaklopali sme na dvere, aby sme odhalili tajomstvo tej príjemnej vône. Otvoril nám najmladší syn rodu pernikárov, ktorých história siaha až do čias ich prapradedov. Ľuboš Matuškovič nás previedol nielen tajomnou komnatou, kde sa svieti dlho do noci a za ktorej múrmi prichádzajú na svetlo sveta voňavé perníčky, ale zasvätil nás aj do rodinnej histórie. „Medovníky pečieme ja a moja sestra Lýdia.

Skryť Vypnúť reklamu

Naša mama je chorá a už nevládze,“ začína rozprávať Ľuboš Matuškovič a vedie nás do miestnosti, kde už dávno nestojí starodávna vstavaná pec na bukové drevo a chýbajú aj police zavesené pod povalou plné sušiacich sa medovníkov. Výrobňa je vybavená elektrickou rúrou a upečené medovníky sú úhľadne rozložené na drevených policiach v kovových regáloch. Ako naznačujú misy plné rôznofarebných cukrových hmôt, práve dnes sa tu usilovne zdobí a cifruje. Zo susednej miestnosti nám zamáva aj sestra Lýdia, ktorá práve balí hotové výrobky do škatúľ za výdatnej pomoci ostatných rodinných príslušníkov. „Ja som sa chcel ísť tiež učiť za cukrára, ale v ten rok akurát nebrali chlapcov, tak som išiel na priemyslovku. Bolo mi to ľúto,“ hovorí pernikár vyučený praxou a nie školou. Pritom vezme do ruky zdobítko a istou rukou pokračuje v prideľovaní cukrových ozdôb na lesklé srdiečka, hviezdičky, kolieska, prasiatka, rybičky, kartičky, chalúpky.

Skryť Vypnúť reklamu

Po návrate z vojenčiny sa nevrátil k strojárine, ale predsa len zostal pri rodinnom remesle. Pomáhal spolu so sestrou otcovi Pavlovi a mame Angele. Ich otec bol najmladším synom, ktorý zostal z piatich súrodencov pri pečení medovníkov. Vraj keď ho jeho otec nechcel zobrať na jarmok, schoval sa na voze a až na jarmoku zistil, že okrem sladkého nákladu vezie aj svoju malú ratolesť. „Je to krásne a zároveň i veľmi ťažké povolanie. Nie je to práca na osem hodín, pracovná doba tu nehrá úlohu a zostáva len málo voľného času,“ trošku sa Ľuboš posťažuje, ale jedným dychom doloží, že nikdy s pečením cukroviniek neprestane. Tradícia je tradícia a pernikárčenie majú v krvi už celé generácie.
„Stane sa občas, že sa mi chvejú ruky, klamal by som, keby som povedal, že nie,“ prezradí na seba a nám zostáva len čudovať sa, nad krásnymi a pevnými líniami nápisov na srdiečkach a kartičkách, nad úhľadnými ružičkami a kadejakými inými ozdôbkami. Od rodičov sa mnohému naučil a čo nevedel, s tým si nechal poradiť od skúsenejších. Starý otec i otec ako dieťa chodievali na jarmoky a na púte na konských záprahoch. Dnes už nostalgické koníky s rebriniakmi vystriedali tátoše skryté pod plechovou kapotou.

Skryť Vypnúť reklamu

Čo sa nezmenilo je cestovanie z mesta do mesta, dlhé dni na cudzích i keď známych miestach. Po návrate domov sa celý kolotoč opakuje. „Niekedy nie je čas ani na vydýchnutie a treba sa opäť pustiť do práce,“ opisuje nám Ľuboš život pernikára. Múka, varený cukor, vajcia, med, voda, olej, štipka soli a zamiesi sa cesto. Tajnou prísadou je vraj amónium, ktoré zabezpečí, aby boli perníčky mäkučké a nadýchané ako obláčik. Potom sa cesto vyvaľká a vykrajujú sa z neho plechovými formami rôzne tvary. Veľkým kumštom je správne upečenie. Vraj najlepším indikátorom je vlastný nos, každý pernikár vraj podľa vône zistí, či je sladké pečivo hotové. Ale beda, ak sa rúra otvorí predčasne, medovníky spľasnú a ak zostanú pridlho, pripália sa. „Najlepšie je piecť pomaly pri teplote sto stupňov a dĺžka pečenia závisí od veľkosti výtvoru,“ radí skúsený pernikár. Upečením sa práca ešte nekončí. Medovníky sa ponatierajú želatínou, aby boli krásne lesklé.

Teraz ich treba nechať odpočinúť a nachystať cukrovú polevu. Perníčky sa nazdobia, aby lahodili nielen jazyku, ale aj oku i keď maškrtníkom je to možno jedno. Opatrne pobaliť, aby práca nevyšla nazmar, uložiť do škatúľ, škatule do auta a opäť na cesty. „Tak sa točí život medovnikára,“ prehodí Ľuboš a pustí sa do cifrovania ďalšieho srdiečka. Rodina Matuškovičovcov pochodila so svojimi stánkami celé Slovensko krížom krážom, zavítali i do Čiech, či do samotnej kráľovnej na Dunaji - do Viedne. A všade žali úspechy. Základným receptom je podľa ich rodinného hesla Sladké srdce nielen z medovníka, ale aj poctivá robota, ktorá sa robí s láskou. Samozrejme, že sme vyzvedali na plány do budúcnosti. Najskôr na slovo skúpy Ľuboš nám prezradil, že postupne si chce pernikárčenie ponechať len ako záľubu a budeme ho môcť nájsť len pri väčších príležitostiach. Nezabudne sladké dobrôtky nachystať pri príležitosti tradičných sviatkov, Jakubovský jarmok v meste by sa iste nezaobišiel bez tradičného výrobcu medovníkov. Isté je, že tradícia slávnej rodiny nezanikne. Veď už dnes sa črtajú ďalší nástupcovia z mladej generácie. S prianím sladkých a spokojných vianočných sviatkov sme opustili tajomnú pernikársku komnatu aj s malou výslužkou. Na záver len malý odkaz: „Perníčky sú naozaj vynikajúce.“



Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Päť chýb pri zateplení strechy
  2. Vitajte v postapokalyptickom svete
  3. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  4. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  5. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  6. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  7. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  8. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  9. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  10. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  1. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  2. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  3. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  4. Úprava osobného motorového vozidla
  5. Important information for Brazilians living in Slovakia
  6. Prečo sú dnes ryby také dôležité?
  7. Vitajte v postapokalyptickom svete
  8. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  9. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  10. Päť chýb pri zateplení strechy
  1. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 30 284
  2. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 16 521
  3. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 14 301
  4. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 12 545
  5. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 11 813
  6. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 9 709
  7. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 631
  8. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 371
  9. Hodnotenie profesionála: Ako obstáli obľúbené hotely v Tatrách? 9 176
  10. Čo bude s gastráčmi a miliardy z EÚ ako prekliatie? 9 166
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Kysuce - aktuálne správy

Vpred ho ženie myšlienka byť najlepším na svete

Ladislav Litva začínal ako futbalista.

Ladislav Litva chcel byť v mladosti najlepší futbalista na svete. Dnes patrí k najlepším naturálnym kulturistom.

Sofia zo Starej Bystrice vás očarí spevom a hrou na heligónke

Sofia Králiková účinkovala už aj v Teleráne, zahrala si po boku Kandráčovcov.

Sofia Králiková, mladá heligonkárka zo Starej Bystrice.
SOM REPORTÉR

Oslovte vaším článkom tisíce čitateľov na Kysuciach aj mimo nich

Napíšte zaujímavý článok a MY mu dáme priestor na našich weboch v rámci nového projektu Som reportér.

Celoplošné testovanie

Celoplošné testovanie: Prebehne počas dvoch termínov, odporúča sa absolvovať oba razy

V prípade pozitívneho výsledku a potrebnej karantény budú zabezpečené dočasné ubytovacie zariadenia.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Prinášame informácie o pripravovanom testovaní na Orave

Získať dobrovoľníkov ku odberom je v niektorých dedinách ťažké, v Sihelnom bude pomáhať aj starosta.

Sedemnásťročného chlapca zavalil strom

Leteckých záchranárov zo Žiliny privolali dnes dopoludnia na pomoc 17-ročnému chlapcovi, ktorého v lesnom teréne v katastri obce Zákopčie zavalil strom.

Už ste čítali?