Pondelok, 2. august, 2021 | Meniny má GustávKrížovkyKrížovky

Vianoce po celý rok

Vianočný čas potichučky prichádza a o pár dní sa v domovoch rozsvietia farebné svetielka na vianočných stromčekoch, všade sa bude šíriť vôňa ihličia a sladučkých medovníkov, mäkký plameň horiacich sviečok vytvorí slávnostnú atmosféru a rodiny si zasadnú k

vianočnému stolu. V rodine Matuškovičovcov z Kysuckého Nového Mesta majú Vianoce každý deň. Vôňa medovníkov sa z ich rodinného domu šíri v dni sviatočné i bežné. Zaklopali sme na dvere, aby sme odhalili tajomstvo tej príjemnej vône. Otvoril nám najmladší syn rodu pernikárov, ktorých história siaha až do čias ich prapradedov. Ľuboš Matuškovič nás previedol nielen tajomnou komnatou, kde sa svieti dlho do noci a za ktorej múrmi prichádzajú na svetlo sveta voňavé perníčky, ale zasvätil nás aj do rodinnej histórie. „Medovníky pečieme ja a moja sestra Lýdia.

Skryť Vypnúť reklamu

Naša mama je chorá a už nevládze,“ začína rozprávať Ľuboš Matuškovič a vedie nás do miestnosti, kde už dávno nestojí starodávna vstavaná pec na bukové drevo a chýbajú aj police zavesené pod povalou plné sušiacich sa medovníkov. Výrobňa je vybavená elektrickou rúrou a upečené medovníky sú úhľadne rozložené na drevených policiach v kovových regáloch. Ako naznačujú misy plné rôznofarebných cukrových hmôt, práve dnes sa tu usilovne zdobí a cifruje. Zo susednej miestnosti nám zamáva aj sestra Lýdia, ktorá práve balí hotové výrobky do škatúľ za výdatnej pomoci ostatných rodinných príslušníkov. „Ja som sa chcel ísť tiež učiť za cukrára, ale v ten rok akurát nebrali chlapcov, tak som išiel na priemyslovku. Bolo mi to ľúto,“ hovorí pernikár vyučený praxou a nie školou. Pritom vezme do ruky zdobítko a istou rukou pokračuje v prideľovaní cukrových ozdôb na lesklé srdiečka, hviezdičky, kolieska, prasiatka, rybičky, kartičky, chalúpky.

Skryť Vypnúť reklamu

Po návrate z vojenčiny sa nevrátil k strojárine, ale predsa len zostal pri rodinnom remesle. Pomáhal spolu so sestrou otcovi Pavlovi a mame Angele. Ich otec bol najmladším synom, ktorý zostal z piatich súrodencov pri pečení medovníkov. Vraj keď ho jeho otec nechcel zobrať na jarmok, schoval sa na voze a až na jarmoku zistil, že okrem sladkého nákladu vezie aj svoju malú ratolesť. „Je to krásne a zároveň i veľmi ťažké povolanie. Nie je to práca na osem hodín, pracovná doba tu nehrá úlohu a zostáva len málo voľného času,“ trošku sa Ľuboš posťažuje, ale jedným dychom doloží, že nikdy s pečením cukroviniek neprestane. Tradícia je tradícia a pernikárčenie majú v krvi už celé generácie.
„Stane sa občas, že sa mi chvejú ruky, klamal by som, keby som povedal, že nie,“ prezradí na seba a nám zostáva len čudovať sa, nad krásnymi a pevnými líniami nápisov na srdiečkach a kartičkách, nad úhľadnými ružičkami a kadejakými inými ozdôbkami. Od rodičov sa mnohému naučil a čo nevedel, s tým si nechal poradiť od skúsenejších. Starý otec i otec ako dieťa chodievali na jarmoky a na púte na konských záprahoch. Dnes už nostalgické koníky s rebriniakmi vystriedali tátoše skryté pod plechovou kapotou.

Skryť Vypnúť reklamu

Čo sa nezmenilo je cestovanie z mesta do mesta, dlhé dni na cudzích i keď známych miestach. Po návrate domov sa celý kolotoč opakuje. „Niekedy nie je čas ani na vydýchnutie a treba sa opäť pustiť do práce,“ opisuje nám Ľuboš život pernikára. Múka, varený cukor, vajcia, med, voda, olej, štipka soli a zamiesi sa cesto. Tajnou prísadou je vraj amónium, ktoré zabezpečí, aby boli perníčky mäkučké a nadýchané ako obláčik. Potom sa cesto vyvaľká a vykrajujú sa z neho plechovými formami rôzne tvary. Veľkým kumštom je správne upečenie. Vraj najlepším indikátorom je vlastný nos, každý pernikár vraj podľa vône zistí, či je sladké pečivo hotové. Ale beda, ak sa rúra otvorí predčasne, medovníky spľasnú a ak zostanú pridlho, pripália sa. „Najlepšie je piecť pomaly pri teplote sto stupňov a dĺžka pečenia závisí od veľkosti výtvoru,“ radí skúsený pernikár. Upečením sa práca ešte nekončí. Medovníky sa ponatierajú želatínou, aby boli krásne lesklé.

Teraz ich treba nechať odpočinúť a nachystať cukrovú polevu. Perníčky sa nazdobia, aby lahodili nielen jazyku, ale aj oku i keď maškrtníkom je to možno jedno. Opatrne pobaliť, aby práca nevyšla nazmar, uložiť do škatúľ, škatule do auta a opäť na cesty. „Tak sa točí život medovnikára,“ prehodí Ľuboš a pustí sa do cifrovania ďalšieho srdiečka. Rodina Matuškovičovcov pochodila so svojimi stánkami celé Slovensko krížom krážom, zavítali i do Čiech, či do samotnej kráľovnej na Dunaji - do Viedne. A všade žali úspechy. Základným receptom je podľa ich rodinného hesla Sladké srdce nielen z medovníka, ale aj poctivá robota, ktorá sa robí s láskou. Samozrejme, že sme vyzvedali na plány do budúcnosti. Najskôr na slovo skúpy Ľuboš nám prezradil, že postupne si chce pernikárčenie ponechať len ako záľubu a budeme ho môcť nájsť len pri väčších príležitostiach. Nezabudne sladké dobrôtky nachystať pri príležitosti tradičných sviatkov, Jakubovský jarmok v meste by sa iste nezaobišiel bez tradičného výrobcu medovníkov. Isté je, že tradícia slávnej rodiny nezanikne. Veď už dnes sa črtajú ďalší nástupcovia z mladej generácie. S prianím sladkých a spokojných vianočných sviatkov sme opustili tajomnú pernikársku komnatu aj s malou výslužkou. Na záver len malý odkaz: „Perníčky sú naozaj vynikajúce.“



Najčítanejšie na My Kysuce

Inzercia - Tlačové správy

  1. Ako nájsť dobrý jogurt? Ak neobsahuje toto, ani ho nekupujte
  2. Ako sa dostať z Bratislavy do Nitry, Bystrice, Popradu a Prešova
  3. Ako si zabezpečiť krytie liečby a karantény v zahraničí?
  4. Dominika Kavaschová: Netušila som, že mám v sebe toľko nehy
  5. Motorkárska výstroj v lete: ako jazdiť aj v horúčavách?
  6. Dovolenka v Turecku: Skvelé hotely na leto 2021
  7. Vyberte sa na výlet s cyklobusom
  8. Work-life balance: Technológie pre život v rovnováhe
  9. Jeden deň na Bratislavu nestačí
  10. Ako dlho skladovať kukuricu a hrach, aby ostali sladké?
  1. Ako si zabezpečiť krytie liečby a karantény v zahraničí?
  2. Dominika Kavaschová: Netušila som, že mám v sebe toľko nehy
  3. Ako sa dostať z Bratislavy do Nitry, Bystrice, Popradu a Prešova
  4. Motorkárska výstroj v lete: ako jazdiť aj v horúčavách?
  5. Košická štvrť je súčasťou odpadového experimentu.
  6. Kúpa vozidla cez inzerát či od malého predajcu je rizikovejšia
  7. Dovolenka v Turecku: Skvelé hotely na leto 2021
  8. Vyberte sa na výlet s cyklobusom
  9. Nepodceňujte rozmiestnenie zásuviek a vypínačov
  10. Hrotka: Sporiteľne ťahajú za kratší koniec. Musíme reagovať
  1. Osviežujúci skúter legendárnej talianskej značky 5 371
  2. Dovolenka v Turecku: Skvelé hotely na leto 2021 4 837
  3. Túžite sa konečne zbaviť dioptrií, ale bráni vám v tom strach? 4 417
  4. Jeden deň na Bratislavu nestačí 3 473
  5. Nová sála i námestie. Trnavské Mýto sa stane novým centrom 3 462
  6. Ako nájsť dobrý jogurt? Ak neobsahuje toto, ani ho nekupujte 3 329
  7. Ako dlho skladovať kukuricu a hrach, aby ostali sladké? 3 315
  8. Najzelenšie nákupné centrum na Slovensku otvorí druhú etapu 3 261
  9. Prečo by ste si nemali odoprieť balenú bagetu? 3 063
  10. Úchvatná Petra: Stovky rokov zabudnutá v jordánskej púšti 2 726
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z SME | MY Kysuce - aktuálne správy

Kde sú Horkýže Slíže, tam je zaručená zábava. Inak tomu nebolo ani v Korni na Kysuciach.


12 h
Budova novšej základnej školy v obci je uzatvorená.

Jedno rozhodnutie bolo pre základnú školu v Lopušných Pažitiach osudným.


9 h
Horskí záchranári zasahovali na Kysuciach

V chate Čučoriedka na v Oščadnici na Veľkej Rači si pádom spôsobila vážny úraz dolnej končatiny 78-ročná Slovenka.


12 h
Beskyd rallye 2021

Krásu veteránov, dobové kostýmy a úžasnú atmosféru zažili návštevníci na 24. ročníku Beskyd rallye.


14 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Žene už záchranári nemohli pomôcť.


31. júl

O udalosti informovali hasiči.


18 h

Po ťažko zraneného Milana priletel záchranársky vrtuľník, zdravotníci bojovali o jeho život viac ako hodinu.


13 h

Slovenskom sa ženú búrky.


18 h

Už ste čítali?